Zelf gemaakte tahindip …. lekker!

In de supermarkten kom je tegenwoordig vaak kant-en-klare tahindips tegen, maar die zit vaak vol zout, kunstmatige toevoegingen en conserveringsmiddelen. Je kunt een tahindip dus veel beter zelf maken.

Ingrediënten:
– 1 kopje tahin.
– 2-4 eetlepels appelcider azijn of citroensap (of een combinatie van beiden).
– 2-4 eetlepels voedingsgist
– 1-4 eetlepels sojasaus (zoals tamari of nama shoyu).
– 1-4 teentjes knoflook.
– ¼-1 theelepel komijn.
– water (naar behoefte).

Bereiding:
Vermeng de tahin met de appelcider azijn of het citroensap (of de mix van beiden) en roer dit even kort. Daarnaast perst u een teen knoflook, voegt de komijn, het voedingsgist en de sojasaus en roert weer even kort. Daarna voegt u naar behoefte water toe, tot de substantie de voor u juiste dikte heeft. Voeg eventueel nog wat Himalaya of zeezout naar believen toe en klaar is de dipsaus. Tot slot zijn er nog wat variaties mogelijk door middel van het toevoegen van een gesneden uitje of pepertje, wat currypoeder en het eventueel toevoegen van wat misopasta. Ook is het toevoegen van wat wel ‘liquid smoke’ wordt genoemd bijzonder smakelijk. Wij noemen dat in Nederland ook wel vloeibaar smaakaroma. Zorgt u alstublieft wel dat u dit soort producten alleen van biologische afkomst haalt. Wat ook mogelijk is, is om al deze ingrediënten in een blender te stoppen, wat sneller en gemakkelijker is en ook leidt tot een prachtige egale substantie, wat zeker als er uitjes en pepertjes worden toegevoegd, toch wel wenselijk is om een mooie egale dipsaus te krijgen. U kunt wat meer water toevoegen als u er een dressing van wilt maken en wat minder als u er een dipsaus van wenst te maken. Waar u ook voor kiest, wij hopen dat het u van harte smaakt.

Share:

6 comments

  1. Waar haal je ”voedingsgist” vandaan?

    1. Hoi Iris,

      Voedingsgist kun je onder andere in de natuurwinkel kopen. Veel reformzaken verkopen het ook wel. Het zit vaak in een bus verpakt.

  2. Is voedingsgist hetzelfde als edelgist?

  3. jammwe dat er op bovenstaande vragen geen antwoorden wordengegeve…?!
    Wil iemand antw.geven o het inderdaad hetzelfde is als edelgist? Zo niet wat is het dan? Het woord gist staat me nooit zo aan………..

Geef een antwoord