Yacon – de zoete genezer

Volgens bepaalde bronnen is in Peru de yacon knol met name geliefd om het feit dat yacon weinig calorieën en suikers bevat, maar is in Bolivia de plant meer geliefd als medicatie onder de diabetici en nierpatiënten, alsook in Brazilië, waar men echter eerder thee van de gedroogde bladeren pleegt te zetten.

Wat is Yacón en waar komt het vandaan?

Yacon komt oorspronkelijk uit Peru, waar deze ondergrondse knolsoort ook wel ‘apple of the earth’ wordt genoemd en in wel 400 verschillende variaties voorkomt. De yacón grondappel groeit en bloeit name in de hooglanden die uitlopen van de Amazone en overlopen in de machtige sneeuwtoppen van het oeroude Andes gebergte. De oude Inca’s alsook de huidige Andes bevolking nuttigt deze knol al gedurende duizenden jaren in al haar varianten en deze overheerlijke knol is dan ook niet meer weg te denken van hun dagelijkse menukaart.

yacon

Yacón is met name ook zeer geliefd vanwege haar bijzondere en subtiele zoete smaak, welke lijkt op een mix van stroop en karamel, gecombineerd met een de smaak van een natuurlijk hars en bloemen. De bloemachtige bijsmaak wordt ook wel vergeleken met de smaak van viooltjes. De bloem van de yacón plant zelf lijkt op de prachtige en welbekende zonnebloem, waar zij dan ook familie van is, net als van de Jeruzalem artisjok. De yacón plant kan tot plusminus 2 meter hoog worden en produceert een prachtige kleine gele bloem aan het einde van het groeiseizoen. De prachtige bloem laat overduidelijk de aanwezige verwantschap met de zonnebloem blijken in een prachtige geeloranje kleurschakering. Ook wordt de yacon plant wel ‘smallanthus sonchifolius’ in het Latijns en wel ‘jicama’ genoemd in Ecuador, wat soms verwarrend werkt, dit omdat er een andere plant in Ecuador bestaat met dezelfde naam, die verder helemaal niet gerelateerd is. Yacón behoort tot de groep van ‘perennial plants”, wat inhoud dat yacón het gehele jaar leeft, groeit en bloeit en niet voor maar één seizoen of een deel van het jaar, zoals vaak bij veel knolsoorten het geval is. Perennial plants hebben over het algemeen een levensduur die 2 jaar of langer is. Daarnaast is één van de andere specifieke eigenschappen van deze plant het feit dat ze ondergronds hun propagatie wortels laten groeien zoals dat heet in vakjargon. Deze wortels vormen een uitzonderlijk netwerk en lijken ook wel op aardperen of op Jeruzalem artisjokken. Dit is het wortelnetwerk waar de plant het volgend jaar mee voort zal leven en zichzelf mee zal voeden om in leven te blijven en haar schitterende bijdrage in het kleurrijke pallet van Moeder Natuur te kunnen leveren, waar wij als mensen uiteindelijk zeer veel baat bij hebben. Met name in een zeer vervuilde en ziekmakende wereld is het consumeren van zulke essentiële en gezonde superfoods een zeer potent hulpmiddel geworden voor het garanderen van een gezonde fysieke alsook mentale toestand. Daarnaast levert yacon ook nog eens een bijzondere positieve economische mogelijkheid voor de plaatselijke bevolking, dit omdat de plant niet seizoens gebonden is en hierdoor het gehele jaar door gekweekt kan worden. Hierdoor is yacon uitermate geschikt als nieuw opkomend exportproduct voor de met name armere Latijns-Amerikaanse landen.

Wat doet Yacon?

De yacón plant bezit een aantal zeer specifieke eigenschappen waarvoor deze in de raw food en superfood geliefd en bekend is geworden. De 4 meest bekende eigenschappen zijn de volgende:

 • Yacon bezit een zeer lage waarde op de glycemische index.
 • Yacón bezit een zeer lage hoeveelheid calorieën, wat uitzonderlijk is voor een zoetstof.
 • Yacon bezit de grootste hoeveelheid F.O.S. van alle bekende voedingsbronnen op de wereld.
 • Yacón bezit bijzonder veel inuline, welke zorgt voor de overheerlijke mild zoete smaak van yacón.

We zullen hieronder wat dieper ingaan op de inhoudelijke betekenis van deze meest prominente eigenschappen van de yacón plant.

Yacon bezit een zeer lage waarde op de glycemische index.

Het feit dat de yacón plant een zeer lage waarde op de glycemische index heeft is zeer goed nieuws voor de diabetici onder ons. Diabetici leiden fysiek en ook mentaal het meest onder (geraffineerde en kunstmatig gefabriceerde) suikers en andere voedingsmiddelen die een hoge waarde hebben op de glycemische index. De glycemische index is een systeem waarin de mate van impact van koolhydraten op onze bloedsuikerspiegel en met name de waarde van glucose in ons bloed, wordt gemeten. Er bestaan twee soorten koolhydraten voor ons lichaam, die simpel zijn onder te verdelen in goede en slechte koolhydraten. Alle koolhydraten die een waarde boven de 50 aangeven zijn slecht voor ons menselijke lichaam en alle koolhydraten met een waarde onder de 50 op de glycemische index zijn goed voor ons lichaam. Naarmate de waarde van de glycemische index stijgt, stijgt in verhouding ook het glucosegehalte in ons bloed. Het te hoog en vaak stijgen van de glucosespiegel (hyperglykemie) kan veel gevaren voor ons lichaam opleveren, waarvan diabetes nog maar één van velen is. Het lichaam moet bij een verhoogde glucosespiegel een grotere hoeveelheid insuline aanmaken voor de opname van glucose, zodat de glucosespiegel weer correct wordt uitgebalanceerd. Tevens draagt een hogere glucosespiegel bij aan ongevoeligheid voor insuline, wat uiteindelijk nog veel gevaarlijker is, omdat dan geen glucose meer uit het bloed kan worden opgenomen. Dit kan weer leiden tot een grote verscheidenheid aan verschillende ziektes waarvan een verlies van zicht, huidproblematiek, jicht en andere gewrichtsproblemen, tandvleesontsteking, overgewicht, kanker en beschadiging van organen slechts een aantal zijn. De glycemische waarde van yacón in vergelijking met andere zoetstoffen zoals geraffineerde suikers is absoluut te verwaarlozen en vaak niet eens in het menselijke lichaam te meten. Dit is met name dankzij het feit dat de natuurlijke suikers in yacón alleen uit fructose bestaan, welke wel door het lichaam geproefd, maar niet opgenomen kunnen worden. Yacón is daarmee een bijzonder geschikt zoetmiddel en suikervervanger en verdient met recht een plaats op onze consumentenmarkt als een gezond alternatief voor alle dik- en ziekmakende geraffineerde en kunstmatige suikers.

Hieronder nog een aantal voorbeelden van koolhydraten die wel en niet hoog scoren op de glycemische index:

Slechte koolhydraten (hoge score op glycemische index): Hieronder vallen o.a.: alle geraffineerde meelsoorten (zoals in brood, crackers, beschuit, koekjes en nog veel meer producten), suiker, honing, chocola, bijna alle kunstmatige suikers en zoetstoffen, dextrose, mais, gekookte wortelen, rode bieten, aardappelen en koolraap.

Goede koolhydraten (lage score op de glycemische index): Goede koolhydraten zijn o.a.: volkorenbrood, roggebrood, (rauwe) zuivelproducten, natuurlijk fructose (vruchtensuiker), fruit, noten, olijven, peulvruchten (geen tuinbonen), paddenstoelen, stevia, lucuma, mesquite en als enige kunstmatige zoetstoffen zijn xylitol en sukrin nog de moeite waard op te vermelden.

Yacon bezit een zeer lage hoeveelheid calorieën.

Yacón bezit bijzonder weinig calorieën, wat voor veel mensen die aan het lijnen zijn, aan hun gewicht proberen te denken of zich gewoon graag bewust zijn van wat ze eten, als muziek in de oren zal klinken. De calorie is een verouderde eenheid voor energie of warmte en is officieel vervangen door de joule. Eigenlijk hanteert alleen de voedingsindustrie deze achterhaalde maatstaaf nog. Een calorie is de hoeveelheid energie die nodig is om 1 gram zuiver water 1 graad Celsius te verwarmen. Omdat dit echter zeer weinig is wordt er vaker gebruikt gemaakt van de kilocalorie, afgekort kcal, welke dan natuurlijk staat voor de hoeveelheid energie die nodig is om 1 kilogram zuiver water 1 graad Celsius te verwarmen. De caloriewaarde van yacón is bijzonder laag te noemen in verhouding met andere zoetstoffen vol met koolhydraten.

Yacón bezit de grootste hoeveelheid F.O.S. van alle bekende voedingsbronnen op de wereld.

Yacon bezit dus zoals eerder vermeld alleen maar fructose suikers, welke dus geen schommeling kunnen veroorzaken in de glucosespiegel van het menselijke lichaam. Deze bijzondere suikervorm staat ook wel bekend als F.O.S. (fructooligosaccharide), een speciale type fructose wat het lichaam onverteerd weer verlaat. Hierdoor loopt het menselijke lichaam geen enkel gevaar op voor schommelingen in de suikerspiegel, in dit geval de glucosespiegel. Daarmee voorkomt yacón schade aan ons lichaam en helpt het tevens een aanzienlijke reeks van ziekten te voorkomen of zelfs te verhelpen. Het laatste is met name het geval dankzij het hoge gehalte F.O.S. wat aanwezig is in yacón en tevens eens een prebiotische werking op het lichaam heeft, met name op de lactobaccillus en de bifido bacterie. Deze dragen gezamenlijk met talloze andere bacterie in ons spijsverteringsstelsel zorg een gezonde conditie van onze darmen. Daarnaast bezit F.O.S. tevens een adapterende eigenschap door de gezonde bacteriegroei te stimuleren en de schadelijke en toxische bacteriegroei in onze darmen af te remmen. Dit is uitermate belangrijk om een gezonde en maximale opname van voedingsstoffen uit ons voedsel te garanderen. Tevens levert het een fantastische boost voor ons menselijke afweersysteem en gezondheid op en helpt het allerlei eerder genoemde ziektes zoals bijvoorbeeld (darm)kanker voorkomen.

Yacón bezit bijzonder veel inuline, welke zorgt voor de overheerlijke mild zoete smaak van yacón.

Yacon dankt haar bijzondere smaak dus voor een zeer groot deel aan de bijzondere smaakstof inuline, welke in nog een aantal knollen en wortels wordt terug gevonden. Inuline bezorgt yacón haar bijzondere zachte en mild zoete smaak die ook nog uiterst aangenaam is. Yacón poeder bezit een meer bloem- of fruitachtige smaak, terwijl yacon siroop eerder een karamelachtige smaak bezit. Beiden zijn echter mild van tong en bijzonder geschikt als vervanger van geraffineerde en kunstmatig gefabriceerde suikers.

Naast deze 4 bijzondere en specifieke eigenschappen van de yacón plant zijn er talloze onderzoeken gedaan naar de mogelijke gezondheidseffecten van yacon op het menselijke lichaam. De conclusies die kunnen worden getrokken uit deze onderzoeken is dat yacón met recht een plek verdient in de categorie superfoods voor haar bijzondere toepassingsmogelijkheden en voedzaamheid die ze ons als mensen biedt. Yacón bezit prachtige en krachtige eigenschappen die een positieve invloed hebben op ons algehele spijsverteringssysteem (en stoelgang), zoals bijvoorbeeld op de opname van voedingsstoffen uit ons voedsel (met name vitamine B complex, calcium en magnesium). De verbeterde opname van deze vitaminen en mineralen zorgt bijvoorbeeld dat botontkalking en osteoporose mogelijkerwijs wordt geheeld en wordt voorkomen. Ook helpt yacón bij het elimineren van gifstoffen in het menselijke lichaam en stimuleert het de aanmaak van korte-keten vetzuren zoals bijvoorbeeld butyraat. Deze zijn essentieel voor het goed functioneren van ons vetmetabolisme. Tot slot is yacón ook nog bijzonder rijk aan kalium en antioxidanten. Met name de laatste leveren een fantastische en onschatbare bijdrage in de strijd tegen het vormen van kankercellen en andere cel mutatievormen in het menselijke lichaam en ondersteunen tevens bij de beschadiging van oude en aanmaak van nieuwe lichaamscellen.

Waar verkrijg ik Yacon?

Yacón is een product wat helaas niet zo gemakkelijk te verkrijgen is op de reguliere consumentenmarkt. Het is mogelijk dat een plaatselijke natuurreformzaak of biologische winkel(keten) dit product verkoopt, maar de kans is over het algemeen vrij laag. Wel is het mogelijk dit product via een groot scala aan online webwinkels aan te schaffen. Ook Yacón is een product waarvan wij u absolute topkwaliteit garanderen en dit fantastische artikel kunt u zoals gewoonlijk via onze gebruikelijke online link bestellen op www.superfood.nl

Hoe consumeer ik Yacón?

Yacón is een overheerlijk product wat vrij gemakkelijk te consumeren is in de vorm van yacón poeder, yacón thee of yacón siroop. In poedervorm is yacón uitstekend te verwerken in allerlei koude dranken, lassies, shakes en smoothies. Ook is het in de keuken te gebruiken als vervanger van suiker in allerlei soorten toetjes en rauwe zuivelontbijten. Daarnaast is het eventueel toe te passen als suikervervanger bij het bakken van allerlei soorten taarten en cakes, al is het raadzaam de yacón zo weinig mogelijk te verhitten, dit om te voorkomen dat de oorspronkelijke voedingswaarde van yacón verloren gaat. U kunt yacon ook gebruiken om er rauwe snacks mee te maken. Ook bestaat er de mogelijkheid tot het aanschaffen van de heerlijke yacón thee gemaakt van yacón bladeren, welke stoffen bevat die het glucosegehalte in het bloed verlagen. Mensen met suikerziekte kunnen hiervan veel baat ondervinden. Ook is er nog de bijzonder smaakvolle yacón siroop, welke natuurlijk uitstekend te gebruiken is op wafels, poffertjes en pannenkoeken en ook heerlijk is in smoothies, lassies en shakes als zoetmiddel. Tot slot bestaat er ook nog de mogelijkheid om yacón in gedroogde plakjes te verkrijgen, al is dit vaak zeer plaatselijk. Met yacon schijfjes kunt u een overheerlijke salade maken.

Share:

27 comments

 1. Dank voor het interessante artikel. Zou u zo vriendelijk willen zijn om de bronnen te vermelden?

  Hartelijk dank!
  M. Andreotti

 2. Where can I buy the yacon root?

 3. Ik kweek reeds 8 jaar Yacon met veel succes in Nederland. Dat wil zeggen de plant groet heel goed en geeft veel knolopbrengst.
  Ik ben het met de meeste stellingen in het artikel eens. Een ding is echter beslist niet waar en dat is dat de plant een perennial is. De plant kan absoluut niet tegen vorst en de twee soorten knollen moeten voor de winter geoogst worden. In ieder geval in Nederland is de plant beslist eenjarig.
  Een ander punt wat ik mis bij de, overigens zeer goede omschrijving, is het verschil in de zogenaamde ” goede suikers” tussen verse en bewaarde knollen alsook de smaak. De knollen worden namelijk zoeter naarmate ze langer bewaard worden, mogelijk wel tot een heel jaar.
  Plantmateriaal en eetknollen zijn vanaf half october weer beschikbaar.

  1. als ik u een foto stuur kunt u mij dan bevestigen of het om zo een plant gaat?.. en wanneer kan ik ze uit de grond trekken … ik heb ze voor vleesetende plant gekocht als zaad bij de action .. alleen worden ze nu wel heel groot en er is me nu al een paar keer verteld dat het een yacon is …
   en zou me graag wat meer erin willen verdiepen .. mvg jacqueline

   1. yakon wordt voortgeplant met de binnenste knollen van het jaar ervoor, die zien rood, de eetbare wit,niet via zaad, je kan het beste vergelijken met dahlia’s , daar trekt het heel goed op , deze zijn trouwens ook eetbaar, weinig kans dat je bloemen hebt in belgie en nederland, de plant en bloem ziet er uit zoals aardpeer en zonnebloem,vergelijkbaar.

  2. Zojuist voor het eerst gegeten als salade, heerlijk met walnoten en een beetje mosterd. Wat een leuk idee om hem zelf te kweken! Waar kan ik de plantknol kopen? Of stop ik de knol uit de Ekoplaza in de grond?
   Groet van Henriëtte

   1. Henriëtte,

    ik heb event. een yaconplant voor je. De knollen (vegetatieve) die je koopt ter consumptie worden géén planten als je ze in de grond stopt. De Yacon heeft 2 soorten knollen. Je moet de zgn. regeneratieve knollen hebben om een plant te kweken.

    Pans.

 4. Kan ik de bollen scheuren en in het voorjaar weer poten? En welke voeding hebben deze planten nodig Gr. Peter-paul

 5. Heb plantgoed over wie wil er wat van me kopen

  M.Bex
  Baetserveldsingel 35
  6088HR Roggel

  1. ik wik eventueel een aantal knollen kopen.
   Graag uw prijs.

   1. If time is money you’ve made me a weatihler woman.

   2. Thats really amazing, i would love to congratulate you for your work. Even i liked all the fils. Wish you all the very best for keeping up the same spirit of work.

   3. wow naman ang saya naman nito happy ako para sayo glentot kahit di kita kilala personally proud na proud ako sayo..naks naman sana mameet kita in person yun ang isa sa mga wishes ko this christmas..heheheipagppray ka namin na sana ikaw ang manalo, pangbato mo si khikhi monster mo…hihihiGoodluck glentot utot!(feeling close?)-#1 fan

  2. kan ik yacon bij u bestellen?

 6. Heb plantgoed over, wie wil er wat van me kopen

  M.Bex
  Baetserveldsingel 35
  6088HR Roggel

 7. Je schrijft dat er alleen fructose in yacón zit, “welke wel door het lichaam geproefd, maar niet opgenomen kunnen worden”. Dat is niet juist; fructose is een monosacheride, en de gebruikelijke suiker in fruit, die gewoon verteerd kan worden (na omzetting in glucose in de lever). Vermoedelijk bedoel je fructanen, waarvan inuline, dat je eerder al noemt, een voorbeeldvorm is. Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Fructaan

  Je zou nog kunnen vermelden dat inuline in de dikke darm wordt omgezet door bacteriën, met windvorming als gevolg.

  1. Ik bedoel natuurlijk dat inuline wordt omgezet door gisten, niet door bacteriën.

 8. Ik heb dit jaar voor het eerst een plant opgekweekt. De knollen eet ik rauw.
  Ze hebben een zoete smaak, die voor mij het midden houdt tussen een zomerwortel en een ananas, ook wat textuur betreft. De plant zelf heb ik gekocht bij Intratuin bij Nuenen. Een plant heeft 2 soorten knollen, eetbaar en niet eetbaar. Met de niet eetbare kleine rode knolletjes kun je verder kweken. Dat ga ik dan nu proberen en kijken wat er volgend jaar van terugkomt.

 9. Ik heb ze hier ook in de tuin staan maar wel iedereen toch aanraden om er maar kleine beetjes van te eten want ik krijg er een opgeblazen gevoel en krampen van als ik een hele knol per dag eet!!!

  Ben dus aan het googlen gegaan en ook vd siroop moet je maar 1 theelepel per dag nemen.

 10. Hoe maak ik yaconsiroop ? Bij voorbaat mijn dank. A. Keetels

 11. Ik heb yacon poeder laten komen en sorry heb het op alle mogelijkheden geprobeerd maar heb het weggegooid.
  Het is ronduit vies en alle gerechten worden verziekt door de vieze smaak en dan nog de grauwe aanblik van het eten.
  Het lost natuurlijk ook niet op zoals suiker en dan gaat alles er cementerig uitzien , bah en het stinkt ook nog.
  Gegroet van mij ….

 12. Wij kweken ook en met succes zelf yacon en hebben dus veel knollen (2018-300kg) voor de verkoop in onze hoevewinkel. Zelf heb ik er een heel lekkere confituur van gemaakt,2delen aardbeien en 1 deel yacon. Graag zou ik er siroop willen van maken maar ik weet niet hoe ik moet te werk gaan. Yacon poeder ken ik niet.Bij voorbaat dank aan iemand die mij het recept van siroop kan bezorgen. MVG. Gratiënne

  1. Zou het niet weten. Maar op Google vindt u vaste alle antwoorden op uw vragen. Enige kennis van het Engels wel vereist.

Geef een antwoord