Wat zijn superfoods en wat doen ze voor ons?

Wat zijn superfoods en waar komen ze vandaan?

Superfoods is een tamelijk nieuw begrip voor veel mensen, maar zeker een begrip waar we met z’n allen in de nabije toekomst veel meer over zullen horen en lezen. Als de huidige tendens binnen de voedingsindustrie doorzet, waarin een enorme impuls is waar te nemen rondom het consumeren van bijvoorbeeld biologische en rauwe producten, zullen wij als mensen deze wondermiddelen ook zeker in grotere hoeveelheden dan tot op heden gaan consumeren voor het behoud van onze algemene gezondheid en voor het bestrijden van allerlei vervelende welvaartziektes. Het begrip superfoods is ontstaan naar aanleiding van de constatering dat deze voedselbronnen, naast hun toch al uitzonderlijk hoge voedingswaarde, ook nog eens een dusdanige krachtige en zelfs medicinaal te noemen werking hebben op ons menselijk gestel, dat er duidelijk sprake was van uitzonderingen ten opzichte van meer reguliere voedselbronnen. Het gaat in dit geval om de meest voedselrijke, super geconcentreerde en het meest potente voedsel op onze geliefde planeet. Superfoods is een benaming die ook vaak in relatie tot de hoeveelheid antioxidanten in voeding wordt genoemd, al is het correcter om te stellen dat naast dit belangrijke feit, superfoods voedingsmiddelen zijn die minstens een tiental, vaak zelfs (veel) meer, unieke eigenschappen bezitten, die essentieel zijn bij het onderhouden en waarborgen van ons fysiek welzijn, alsook het bestrijden van allerlei ziektes .

Superfoods zijn afkomstig van over de hele planeet, dit omdat de natuur in elke streek haar eigen unieke voedingsmiddelen levert, allemaal met hun eigen specifieke eigenschappen. Er is eigenlijk geen duidelijke geografische centrering van deze superfoods aan te geven, behalve dat velen wel afkomstig zijn uit de meer tropische gebieden, maar dit geld alleen voor de 10 meest uitzonderlijke superfoods. Deze 10 meest in het oog springende superfoods staan met stip bovenaan de lijsten met betrekking tot voedingswaarden en antioxidanten genoteerd en dit zijn (op alfabetische volgorde):

– AFA blauwgroene algen.
– Aloë Vera.
– Bijen producten (honing, pollen, propolis en royal jelly).
– Cacao (rauwe).
– Goji bessen.
– Hennepzaad.
– Kokosnoten.
– Maca.
– Phytoplankton.
– Spirulina.

Daarnaast zijn er nog een aantal zeer noemenswaardige superfoods, waaronder:

– Açaí bessen.
– Arrowood bessen.
– Camu Camu bessen.
– Chia zaden.
– Chlorella.
– Ginseng.
– Noni.
– Yacón.
– Zeewier.

Toch zijn er ook ons veel beter bekende voedselbronnen die de term “superfoods” met recht verdienen, al springen ze er dan iets minder uit door hun excentrieke hoeveelheid gezonde kwaliteiten. Een aantal bekendere soorten zijn bijvoorbeeld: broccoli, knoflook, gember, pompoenen, groene bonen en spinazie om er maar eens een paar te noemen. De meesten kennen we allemaal nog wel uit moeders keuken en zijn precies die middelen waarvan we destijds hoorden dat we ze op moesten eten voor onze lichamelijke (en natuurlijk ook daarmee geestelijke) gezondheid. Iets wat helaas vaak met veel protest gepaard ging en bij velen zelfs ontspoord is in een achteloos consumeren van zwaar bewerkte voedingstoffen en junkfood die een zeer ernstige bedreiging vormen voor ons fysiek welzijn tegenwoordig.

Wat doen superfoods?

Superfoods kenmerken zich door een aantal basis kwaliteiten in het algemeen, met daarnaast een veelvoud aan specifieke kwaliteiten, die natuurlijk per superfood verschillen. De basiskwaliteiten zijn o.a. een enorme toename in levenskracht en lichaamsenergie, verbetering van de algehele lichamelijke, alsook geestelijke gezondheid, het stevig oppeppen van onze fysieke weerstand en het immuunsysteem, het neutraliseren van de pH-waarde in ons lichaam, het verbeteren van onze stofwisseling, het makkelijker op peil houden van ons ideale lichaamsgewicht, het ontgiften van het lichaam en met name ook het verhogen van het serotonine gehalte in onze hersenen, waardoor ons geestelijk welzijn enorm verbeterd. Daarnaast zijn ook kenmerken als een maximale voedingswaarde, een stevige dosis proteïnen, een heerlijke smaak en een bijna oneindige bron van kerngezonde energie, kwaliteiten waarmee deze superfoods zich onderscheiden van de rest van onze plantaardige voedselketen, al is smaak natuurlijk ook altijd onderhevig aan persoonlijke voorkeur. Superfoods vervullen onze dagelijkse behoefte aan alle grondstoffen die ons lichaam nodig heeft, of overstijgen deze vraag zelfs. Alle vitaminen, mineralen, proteïnen, enzymen, co-enzymen, polysachariden, antioxidanten, aminozuren, gezonden vetten en oliën en nog veel meer essentiële basisstoffen zijn rijkelijk aanwezig in deze fantastische voedselbronnen, dit in tegenstelling tot veel conventioneel voedsel, wat vaak gevuld is met niets anders dan zinloze hoeveelheden calorieën die amper voedingswaarde hebben, maar ons wel dik en vaak ook ziek maken. Het unieke aan superfoods is dat ze op de aller diepste niveaus onze lichamelijke tekorten aanvullen, daar waar andere voeding vaak niet toe in staat of stukken minder efficiënt is. Hierdoor classificeren superfoods zich met recht boven al ons andere voedsel wat betreft potente voedingswaarde.

Eén van de andere grote voordelen van het toevoegen van superfoods in ons dagelijkse voedselpatroon is dat we naar mate we meer van deze potente voedselbronnen consumeren, we vanzelf merken dat de behoefte tot het consumeren van ongezonde voedingsmiddelen afneemt. Het is alsof er een nieuwe vorm van intelligentie in onszelf ontstaat, waardoor de ouwe manier van leven en van bijvoorbeeld diëten achterhaald wordt. Deze manier bestond vooral uit het niet mogen eten van veel voedingsmiddelen omdat ze ongezond voor ons zijn, wat voor veel mensen vaak een negatieve benadering is van het probleem rondom hun eetgewoonten. Iets niet mogen heeft toch op één of andere raadselachtige manier een grote aantrekkingskracht op veel mensen, vandaar dat het juist extra toevoegen van voedingsmiddelen als een positievere benadering van de situatie wordt gezien. De desbetreffende superfoods zorgen ervoor dat de behoefte tot het consumeren van (veel) ongezond voedsel vaak drastisch afneemt en helpen ons daarnaast bij het ontwikkelen van een stuk innerlijk, lichamelijk bewustzijn. Het is alsof ons innerlijke energieveld verandert en hierdoor onze aandacht en focus wat betreft voedsel mee transformeert. Naast het feit dat superfoods enorm gezond voor ons als mens zijn en ze in staat zijn een eindeloze reeks aan ziektes te lijf te gaan, is het consumeren ervan tevens ook een stimulans voor de biologische landbouw en voor het gebruiken van onze moeder Aarde op een duurzame en verantwoorde manier.

Waar verkrijg ik superfoods?

Een deel van de superfoods is vaak makkelijk te verkrijgen via de u wellicht welbekende biologische winkel(s) in uw stad of dorp. Biologische winkels alsook natuurlijke reformzaken vertonen een flinke toename in de levering van superfoods. Natuurlijk is de ene superfood makkelijker te verkrijgen dan de anderen, dit met name omdat sommigen erg seizoen- en plaats gebonden zijn, maar de 10 toppers van de lijst zijn toch met een beetje doorzettingsvermogen niet onmogelijk om te vinden. Als het niet in een bij u bekende biologische winkel is, dan wel via het internet bij talloze online shops die deze snel ontwikkelende tendens en vraag naar superfoods van een gepast antwoord voorzien. Ook wij bij Superfoods.nl hebben een zeer breed assortiment aan superfoods, raw foods en andere zeer essentiële en effectieve voedingssupplementen en u kunt 24 uur per dag en 7 dagen per week bij ons bestellen via onze website: http://superfood.nl

Hoe consumeer ik superfoods?

Met alle verschillende soorten superfoods is het simpelweg teveel om in deze blog specifiek in te gaan op alle vormen van consumptie die mogelijk zijn bij elk afzonderlijk product. Hiervoor hebben wij aparte en meer specifiek gerichte blogs gepubliceerd, die dieper ingaan op de specifieke kwaliteiten van de desbetreffende superfood en de mogelijkheden tot het nuttigen en consumeren ervan. Wat wel zeer belangrijk en zelfs essentieel is bij het nuttigen van superfoods, is het feit dat deze voedingsmiddelen in hun rauwe en oorspronkelijke staat geconsumeerd dienen te worden, bijvoorbeeld in salades, (rauwe) zuivelproducten, dranken, shakes, smoothies enz. Dit omdat veel klassieke alsook moderne bewerkingsprocessen de voedingswaarde en helende kwaliteiten van superfoods vaak ondermijnen en/of zelfs vernietigen. Dit zijn meestal processen waarbij het oorspronkelijke product bijvoorbeeld (vaak langdurig) verhit wordt, onder druk gezet wordt of gemengd wordt met andere voedingsstoffen zoals geraffineerde suikers, bindmiddelen en andere schadelijke stoffen die de bijzondere kwaliteiten van deze superfoods zelfs tot nul kunnen reduceren. Dit is waarom het essentieel is de superfoods op de meest natuurlijke, dus rauwe, manier te consumeren, gewoon omdat moeder Aarde echt wel weet wat ze als voedsel levert aan haar kinderen.

Share:

1 comment

Geef een antwoord