Van zaden naar scheuten

Van zaden naar scheuten

Schieten is het proces waarin zaden worden geweekt, afgedroogd en gereinigd op regelmatige basis, totdat ze ‘schieten’. Scheuten zijn makkelijk te verkrijgen, u heeft enkel wat water nodig, een koude temperatuur en enkele bakjes. Zorg ervoor dat bij het schieten wordt voldaan aan volgende voorwaarden:

1 | Er moet genoeg lucht zijn voor de scheuten om te ademen. Zonder lucht zullen de scheuten snel rotten.
2 | Scheuten moeten om de 12 uur in water geweekt worden. Het is belangrijk dat de scheuten genoeg water hebben. Als dat niet het geval is, zullen ze rotten of afsterven.
3 | De temperatuur moet geregeld worden. Als het te warm wordt, sterven de scheuten. Als het te koud wordt, zullen ze trager groeien dan verwacht.
4 | Geef scheuten genoeg ruimte om te groeien. Als er teveel scheuten in één bakje zitten, zullen ze vechten voor de aanwezige lucht, licht en water, en uw resultaat zal enorm tegenvallen.
5 | Sommige scheuten hebben licht nodig, anderen niet. Zorg ervoor dat u weet welke scheuten u in huis heeft, want als de scheuten de verkeerde hoeveelheid licht krijgen, kunnen ze afsterven.
6 | U kan eventueel vloeibare voedingsstoffen toevoegen aan uw bakjes met scheuten om een extra boost te verkrijgen.

U kan kannen, platen en zakken gebruiken om scheuten in te kweken. Kannen zijn het meest gebruikt, maar niet het meest ideaal (aangezien het gebrek aan ruimte). Kannen worden gebruikt voor scheuten die geen licht nodig hebben. Zorg ervoor dat u ze zo zet en bewaart dat u het water er gemakkelijk kan afgieten. Platen zijn voor scheuten die licht nodig hebben, het effen oppervlak staat toe dat alle scheuten licht krijgen, de scheuten kunnen tevens natuurlijk omhoog groeien.

Wat gebeurt er in het ‘schiet’ proces?

1 | Week de biologische zaden gedurende acht uren. Zorg ervoor dat u voldoende water gebruikt. U kan ook wat vloeibare voedingsstoffen toevoegen.
2 | Reinig de scheuten om de 12 uren.
3 | Giet het water af. Water dat achterblijft kan uw scheuten doen rotten.
4 | Oogst de scheuten voorzichtig, door de rijpe scheuten één per één uit te trekken. Zorg ervoor dat u de onrijpe scheuten niet beschadigt.
5 | Als u het nog niet gaat gebruiken, kan u de scheuten in een plastic zak steken en ze op een donkere, koele plaats bewaren. Was ze om de 3 dagen.

Share:

Geef een reactie