Van spierkracht tot libido: de heilzame werking van Mucuna

Mucuna Pruriens is in Nederland ook wel beter bekend als de zogenaamde ‘fluweelboon’ en komt van een snelgroeiende peulvrucht dragende prachtige tropische klimplant. In het Engels staat deze plant ook wel bekend als ‘velvet bean’ of ‘cowitch’ alsook nog een aantal andere namen. Deze specifieke plantensoort wordt met name gevonden in gebieden in de Caraïben, Afrika en India. Ook komt de plant in delen van de Verenigde Staten voor, zoals in Florida, al is het daar niet een lokale plant, maar waarschijnlijk geïmporteerd.

Wat is Mucuna Pruriens?

De lokale tradities in de Caraïben, Afrika en India maken allemaal gebruik van haar geneeskrachtige eigenschappen, maar met name in India is deze plantensoort erg geliefd en wordt deze al vele eeuwen gebruikt in de zogenaamde Ayurvedische geneeskunst. Deze geneeskunst is een hindoeïstische gezondheidsleer die volgens de overlevering afkomstig zou zijn van de kosmische Godheid Brahman. Toch heeft deze gezondheidsleer geen godsdienstige of religieus geïnspireerde visie op onze fysieke en mentale gezondheid en alle wat daarmee te maken heeft. Wel is het een bijzonder breed systeem van medische voorschriften en praktische handelingen, die echter vaak niet ondersteund worden door de Westerse wetenschap, maar wel vaak al eeuwenlang blijkt te werken voor de inheemse bevolking.

De mucuna pruriens plant is een slingerplant die hoogtes kan bereiken tot wel 15 meter, met lange bladeren van tot wel een halve meter. De plant creëert prachtige witte tot paarse vlinderbloemen van ongeveer vijf centimeter lang, van waaruit de op bonen lijkende peulvruchten groeien. Deze peulvruchten bevatten een aantal zaden, die als groente worden gegeten door de plaatselijke bevolking en die ongeveer vier tot dertien centimeter lang kunnen worden en ongeveer één tot twee centimeter breed. De dikte loop op van ongeveer vier tot zes centimeter. Sommige peulen zijn bedekt met zachte borstelhaartjes, die als zacht fluweel aanvoelen, vandaar de naam ‘fluweelboon’. Weer andere peulen zijn bedekt met kleine rood-oranjeachtige borstelharen, die leiden tot ongelofelijke jeukaanvallen als onze menselijk huid hiermee in contact komt. Deze haartjes komen voornamelijk voor op de jonge bladeren en zaaddozen van de plant. Deze haren zijn met name aanwezig als de plant jong is en ze verdwijnen als de plant ouder wordt. Dit zou mogelijk een soort zelfverdedigingsmechanisme kunnen zijn, waarmee de plant zijn eigen voortbestaan garandeert en op deze manier weet te voorkomen dat zij opgegeten wordt als ze nog niet volgroeit is of mogelijk belaagd wordt door dieren en mensen.

Ook is mucuna pruriens behoorlijk populair op het gebied van de land- en tuinbouw. Dit is omdat de plant prachtige eigenschappen bezit om braakliggend land weer vruchtbaar te maken. Dit gebeurt als deze plant als gewas wordt geplant, want bijna alle planten die peulvruchten dragen hebben de eigenschap om de hoeveelheid stikstof in de grond nauwkeurig uit te balanceren. Daarnaast bevrucht deze plant de bodem, wat natuurlijk ideaal is voor boeren en tuinders. Ook wordt de plant en haar peulvruchten veelvuldig gebruikt als diervoeder. Hiervoor wordt zo goed als de gehele plant toegevoegd in kuilvoer, hooi of gedroogde zaden. Tevens is het een uitstekend middel gebleken bij het afremmen van de groei van bepaalde dominante grassoorten in Azië en draagt het op die manier bij aan het in stand houden van het biologische evenwicht in de natuur. De peulvruchten van deze plant worden in bepaalde gebieden (met name Guatemala, Mexico en Brazilië) ook wel gebruikt voor het maken van een soort koffie die men wel ‘Nescafe’ noemt, welke niet verward dient te worden met het product van het gelijknamige commerciële bedrijf. Tot slot worden de bonen ook wel gegeten, na het bijzonder lang koken, wat kan variëren van 30 minuten tot wel 48 uur. Dit heeft te maken met het feit dat er giftige fyto-chemicaliën aanwezig kunnen zijn in deze plant en die er eerst uitgekookt dienen te worden. Gebeurt dat niet, dan kan dit voedselproduct giftige en zeer nare uitwerkingen hebben op mensen, alsook op alle herkauwende zoogdieren.

Wat doet Mucuna Pruriens?

Mucuna Pruriens is een product wat eigenlijk weinig mensen bekend in de oren zal klinken, of ze moeten al een tijdje in een land hebben gewoond, waar dit product onder de plaatselijke bevolking wordt genuttigd. Aangezien dit niet bij velen van u het geval zal zijn, zullen we in dit blog proberen u uit te leggen waarom dit toch echt een product is waar u de naam van wilt onthouden, ook al is het een naam die even de nodige moeite zal kosten om in onze hersenen in te prenten. Mocht u er echter eenmaal contact me hebben gemaakt en weten hoe bijzonder deze prachtige plant als voedingssupplement voor ons als mens kan zijn, dan geloven wij stellig dat dit een naam is die u niet weer zult vergeten. In dit deel van het blog gaan we nu eerst dieper in op de specifieke eigenschappen van deze bijzonder geneeskrachtige plant.

Mucuna pruriens is, zoals we eerder vermeld hebben, een plant die met name in India erg hoog aangeprezen wordt om haar helende krachten en daarom zo mogelijk al honderden tot duizenden jaren wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunst. Het is een plant die daar voor een aantal zeer specifieke redenen wordt gebruikt en één daarvan is de bijzonder positieve uitwerking die dit product heeft op ons zenuwstelsel. Ons zenuwstelsel is onder andere verantwoordelijk voor het goed functioneren en aansturen van onze spieren, het verwerken van zintuigelijke prikkels en het goed functioneren van onze hersenen. Daarnaast draagt het zorg voor emotionele en cognitieve processen. Een van de redenen waarom dit bijzondere voedingssupplement zo goed helpt bij de ondersteuning van ons zenuwstelsel, is dankzij het stofje met de naam ‘levodopa, ook wel bekend onder de naam ‘L-Dopa’. Dit is een catecholamine, wat chemische stoffen zijn die afgeleid zijn van het aminozuur tyrosine. De meest voorkomende catecholamines zijn bijvoorbeeld adrenaline, noradrenaline en dopamine. Dit zijn stoffen die worden uitgescheiden als hormonen of neurotransmitters, wat gebeurt in de bijnieren of in de bloedbaan. L-Dopa wordt wel beschouwd als een aminozuur en deze stof is een precursor voor dopamine. Dopamine is een essentieel component van ons lichaam en het is met name nodig voor het goed functioneren van onze hersenen. Het zorgt onder daarnaast tevens voor het ontspannen van onze spieren en voorkomt het overspannen zijn trillen hiervan. Dit is waarom het middel al lang wordt gebruikt in de Ayurvedische geneeskunst als middel in de strijd tegen een ziektebeeld als Parkinson. De Westerse geneeskunst is echter nog lang niet overtuigd van dit middel als geneesmiddel, maar in de alternatieve circuits wordt het volop gebruikt voor het bestrijden van deze nare ziekte en haar verschijnselen.

Verder is mucuna pruriens een middel wat tevens binnen de Ayurvedische geneeskunst gebruikt wordt voor het bestrijden van allerlei soorten seksuele aandoeningen. Dit zijn met name de aandoeningen van geestelijke aard, die vaak vervelende verschijnselen als impotentie als gevolg hebben. Mucuna pruriens kan hier een zeer sterk ondersteunende taak in verrichten, omdat het een sterk libido verhogend middel is. Wel wordt er gewaarschuwd om voorzichtig met de dosering om te gaan en deze niet te overschrijden. Dit omdat er dan mogelijk seksuele overactiviteit kan ontstaan, zoals bijvoorbeeld ook door het gebruik van middelen als maca en terrestris tribulus mogelijk is. Ook kunnen andere vervelende fysieke verschijnselen ontstaan zoals hoofdpijn, duizeligheid, ontregelde stoelgang, huidirritatie en nog meer nare bijwerkingen. Het is daarom altijd raadzaam deze middelen met mate in te nemen. Het is niet nodig om de voorgeschreven dosis te overschrijden, want het middel werkt echt en u hoeft op geen enkele manier bang te zijn dat u het effect niet merkt. Mocht dit echter in extreme gevallen wel het geval zijn, dan is het uiterst raadzaam om naast het consumeren van dit soort libido verhogende producten naar een therapeut te gaan, om zo toch te zorgen voor een oplossing van uw mentale en emotionele problematiek. Het overmatig consumeren van dit soort producten zal uw problematiek dan alleen maar verergeren en dat lijkt ons absoluut een onwenselijke situatie, waar we u dan ook voor dienen te waarschuwen. Mucuna pruriens wordt ook vaak ingezet als een prima werkend middel tegen winderigheid, oftewel gastritis, is zeer effectief gebleken tegen ziektebeelden als hoge bloeddruk en werkt ook uitstekend als een hypoglykemische agent. Het begrip ‘hypo’ is een term die gebruikt wordt door diabetici en dit houdt in dat de suikerpatiënt een te laag bloedsuikergehalte heeft. Het gaat hier in dit soort gevallen om de waarde van het aanwezige glucose in het bloed van de patiënt. Alle organen in ons lichaam hebben suikers nodig om te kunnen functioneren en voor dit is met name voor de hersenen van levensbelang. Het niet aanwezig zijn van genoeg suikers kan op den duur zelfs hersenbeschadiging veroorzaken, wat natuurlijk levensgevaarlijke situaties kan opleveren en daarnaast ziektebeelden als Alzheimer, Parkinson en andere vervelende en gevaarlijke gevolgen kan hebben. Het is daarom erg belangrijk om als suikerpatiënt op deze glucosewaarden te letten in het bloed en dit is ook waarom een suiker- of diabetespatiënt meerdere malen per dag zijn of haar suikerwaardes dient te meten. Mucuna pruriens heeft de bijzonder werking dat het de glucose waardes weet te stabiliseren en daardoor het risico op het verschijnsel ‘hypo’ weet te verminderen. Dit is iets wat bijzonder waardevol is voor suikerpatiënten en waarom het zeer aan te raden is om dit als voedingssupplement in te nemen, het liefst dagelijks.

Een ander zeer interessant gegeven is het feit dat L-Dopa in staat is om onze lichaamseigen ‘human growth hormone’ (H.G.H.) aanmaak te stimuleren. Dit is een hormoon wat in onze jonge jaren in grote hoeveelheden door ons eigen lichaam wordt aangemaakt, maar wat naar mate we ouder worden steeds minder geproduceerd wordt. Dit leidt dan ook tot ons verouderingsproces en het opnieuw aanmaken van dit hormoon is een zeer bijzondere eigenschap van mucuna pruriens en een eigenschap die we tot nu toe eigenlijk alleen bij de goji bes zijn tegen gekomen. Het aanmaken van dit hormoon is een prachtig wapen tegen het op later leeftijd intredende verouderingsproces van ons lichaam. Mucuna pruriens heeft sterke cel regeneratieve eigenschappen en is daarmee tevens een prachtig middel tegen allerlei vormen van cel mutatie en zo mogelijk zelfs kanker. Het H.G.H. hormoon wordt door de aanvoer van dopamine naar onze hersenen in onze hypofyse aangemaakt en hierdoor wordt tevens de aanmaak van andere hormonen gestimuleerd, zoals de productie van testosteron. Dit leidt uiteindelijk tot de eerder vermelde verhoogde seksdrive. Deze verhoging van de seksdrive en de verhoging en intensivering van seksuele prikkels en prestatie is zowel bij mannen als vrouwen waarneembaar. Het is een fabel dat testosteron een hormoon zou zijn wat alleen bij mannen voorkomt of alleen bij mannen werkzaam zou zijn. Ook vrouwen hebben hier zeer veel baat bij en mucuna pruriens is een prima voedingssupplement in tijden zoals deze, omdat met name alle dierlijke producten tegenwoordig bomvol zitten met het vrouwelijke hormoon oestrogeen. Dit is een hormoon wat in te grote hoeveelheden bij vrouwen met name zorgt voor borstkanker, maar daarnaast de neiging heeft om mensen gedwee en meegaand te maken en uit hun oerkracht te trekken. Testosteron zorgt juist voor het tegendeel en geeft bijzonder veel levens- en oerkracht. Daarom is het belangrijk voor beide geslachten om genoeg testosteron aan te maken of in te nemen, om zich zo als mens beter staande te kunnen houden in een wereld vol met hectiek, spanning en vervuiling. Ook is mucuna pruriens mogelijk een prima middel om de aanmaak van spierweefsel in ons lichaam te stimuleren en spiermassa te vergroten. Ook ondersteunt het de gezonde verbranding van lichaamsvetten. Verder ondersteunt het ons lichaam bij het uitbalanceren van het cholesterolgehalte en onze bloedsuikerspiegel, helpt het ons lichaam bij het bestrijden van rimpels en cellulitis, verbeterd het onze huidstructuur en elasticiteit, versterkt het onze botten, helpt het osteoporose bestrijden, verhoogt het onze energieniveaus, regenereert het onze celstructuur en organen (zoals hart, lever, nieren en longen), verbeterd het ons immuunsysteem en ondersteunt het ons mentale welzijn.

Mucuna pruriens is vervolgens ook nog eens bijzonder rijk aan allerlei bioactieve bestanddelen. Dit zijn bijvoorbeeld stoffen zoals alkaloïden (mucunine, mucunadine, mucudinine, pruriendine en nicotine), lecithine, glutathion, fenol houdende zuren en galluszuur (antioxidant). Verder bezit het serotonine, 5-HTP, N-DMT en bufotenine. Met name serotonine en 5-HTP zijn stoffen die bijzonder belangrijk zijn voor ons net genoemde mentale welzijn. Serotonine wordt ook wel het geluk stofje in onze hersenen genoemd en een ruime inname of aanmaak van deze stof is een uiterst belangrijk wapen tegen allerlei vormen van mentaal ongemak, maar met name tegen depressie. De love-drug ‘XTC’ zorgt bijvoorbeeld voor een bijzonder grote aanmaak van serotonine in onze hersenen, wat een reden is waarom mensen zulke uitbundige staten van euforie beleven. Het nadeel van deze drug is dat nadat het uitgewerkt is, onze gehele lichamelijke voorraad serotonine vaak totaal uitgeput is, waardoor de ‘high’ vaak door een ‘downer’, oftewel een depressie gevolgd wordt. Daarnaast zitten er natuurlijk nog een hele rij nadelen aan het consumeren van dit soort middelen. Een middel als mucuna pruriens is echter wel een gezond middel, met name door het bezitten van serotonine. Hierdoor is het een uitermate goed middel om depressies te bestrijden en voorkomen. De stof 5-HTP is daarnaast een stof die zowel essentieel is voor de aanmaak van serotonine en daarnaast een zeer belangrijke rol voor het goed functioneren van ons fysieke bioritme en ons slaappatroon speelt. Deze hormonen worden aangemaakt in onze ‘zetel van de ziel, oftewel ons derde oog, ook wel de pijnappelklier genoemd. Al met al is mucuna pruriens een prachtig product wat een bijzonder reeks aan gezondheid bevorderende eigenschappen bezit. We willen hier wel aan toevoegen dat het een voedingssupplement is waar nog veel onderzoek naar gedaan wordt. Dit omdat de Westerse wetenschap nog lang niet overtuigd is van de voordelen van het middel en daarnaast een aantal bijwerkingen denkt te hebben waargenomen, die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn voor ons lichaam. De Ayurvedische geneeskunst gebruikt het middel echter al honderden tot mogelijk zelfs duizenden jaren en voor zover ons bekend is met uitstekende resultaten. Wel is de Ayurvedische geneeskunst een kunst die zeer nauwkeurig is en precies komt en waar doseringen en combinaties van voedingsmiddelen zeer nauw nageleefd dienen te worden om problemen en gezondheidsrisico’s te voorkomen. Het is daarom ook voor u als onze cliënt belangrijk dat u in het geval u twijfelt of vragen heeft, u direct contact opneemt met een arts, specialist of voedseldeskundige om problemen voor uw lichaam te voorkomen. Wij voelen het als onze plicht om u te wijzen op dit soort mogelijke risico’s.

Waar kan ik Mucuna Pruriens kopen?

Mucuna Pruriens is een product wat, zoals eerder vermeld, veel gebruikt wordt in de Ayurvedische geneeskunst. Dit houdt in dat het product naar alle waarschijnlijkheid in specialzaken op dit gebied te verkrijgen is. Ook is het product verkrijgbaar in de juiste raw food en superfood winkels, die zich helaas voor de meeste consumenten, vaak alleen in de grotere steden bevinden. Wel is het eventueel mogelijk voor mensen die hier niet woonachtig zijn, om dit product via het internet te bestellen, waar tegenwoordig een groot scala aan allerlei soorten webshops dit soort producten aanbieden. Wel dient u erop te letten dat uw product van hoogwaardige en zuivere afkomst is, want er is veel kwakzalverij op het gebied van raw en superfoods. Veel producten worden vermengd met goedkope ‘fillers’ zoals men het wel noemt en daarnaast worden ook veel producten op manieren geproduceerd en bewerkt, die de werking van het middel zeer nadelig beïnvloeden. Daarom hebben wij het tot onze hoogste prioriteit gemaakt om voor zover mogelijk puur biologische of natuurzuivere producten te verkopen, die ook echt alleen bewerkt zijn als dat nodig is om hun voedingswaarde te verhogen en hierdoor het product zo hoogwaardig mogelijk is voor onze klanten. U kunt onze gespecialiseerde webshop vinden onder de link www.superfood.nl waar wij uw bestelling graag tegemoet zien. U kunt deze 24 uur per dag en 7 dagen per week plaatsen en wij zullen er dan zorg voor dragen dat onze producten zo snel mogelijk (binnen 1-2 dagen) bij u thuis afgeleverd worden.

Hoe kan ik Mucuna Pruriens gebruiken?

Mucuna Pruriens is een product wat in verschillende vormen verkrijgbaar is voor consumenten. De meest voorkomende en bekende vormen zijn in de vorm van capsules en tabletten. Wij bij superfood.nl geven er echter de voorkeur aan dit product in een zo onbewerkt mogelijke versie te verkopen, omdat dit een maximale voedingswaarde garandeert. Capsules worden vaak gemaakt uit dierlijke producten, die vaak weer vol zitten met hormonen en antibiotica en pillen worden vaak onder hoge temperaturen geperst, waardoor de voedingswaarde aanzienlijk afneemt, omdat de aanwezige nutriënten door de hoge temperaturen worden beschadigd of vernietigd. Het simpelweg vermalen van het product tot een poeder is de minst schadelijke manier van bewerken van de oorspronkelijke voedingsbron en wij raden iedereen dan ook aan om deze versie aan te schaffen voor een maximaal positieve impact op het fysieke welzijn. We hebben hieronder wederom een tweetal smoothies geplaatst voor de liefhebbers en vertrouwen erop dat die weer als vanouds smaken. Natuurlijk is het verder ook mogelijk om dit product te verwerken in allerlei lassies, shakes en bijvoorbeeld in allerlei vormen van (rauwe) zuivelproducten. Denkt u er dan om dat het product het liefst biologisch is om vervuiling met hormonen en antibiotica te voorkomen. Rauwe zuivelproducten zijn natuurlijk helemaal geweldig. De dagelijkse dosering varieert tussen 1/16e of 1/8e theelepel en is dus een erg lage dosering. Dit komt door de hoge potentie van het middel en het feit dat het in te hoge doseringen schadelijk kan zijn voor het lichaam en vervelende bijwerkingen kan hebben. Zoals eerder vermeld is het een product uit de Ayurvedische geneeskunst en we gaven al aan dat het doseren hiervan uiterst nauwkeurig dient te worden uitgevoerd. Dit kunt u vervolgens opvoeren naar een maximale dosis van een halve theelepel, maar neemt u absoluut niet meer dan deze maximale dosis, want het middel is zeer potent en kan zoals gezegd vervelende bijwerking hebben. Heeft u twijfels, neemt u dan contact op met uw arts, een specialist of voedingsdeskundige. Goed, hier en hier dan tot slot de twee overheerlijke smoothies.

Share:

18 comments

 1. Hallo,

  Een kleine opmerking over de tekst: het is niet Caraïben maar Caribbean.
  En ik denk zelf dat je het kopje Waar kan ik ……. kopen? eruit kan halen omdat dat telkens herhaald wordt in elk artikel. Ik denk dat de mensen nu wel weten dat je het bij jullie, superfood.nl, kan aanschaffen.

  Ik heb zelf een vraag ik wil graag dit product gaan gebruiken maar hoeveel is 1/8 theelepel??
  En wat zijn de vervelende bijwerkingen?
  En hoe lang mag je dit product gebruiken?

  1. Caribbean is geen Nederlands. Hier heet het Caraïben.

  2. Als je hele stuk echt hebt gelezen vind je al je antwoorden terug. En de toon van je reactie moedigt zeker niet aan tot een reactie .

 2. Jammer dat er nooit gereageerd wordt op mijn berichten.

 3. Leuk artikel maar het stuk van serotonine klopt niet. Serotonine kan namelijk niet de maag/bloed wand passeren waardoor het nooit de hersenen zal bereiken.

  Het stuk over L-dopa klopt wel weer.

  1. Een opname in de maag(indien mogelijk) zou zelf niet beteken dat het de hersenen bereikt. Het wordt immers niet door gelaten door de bloedbrain barriere. De aanmaak vind dan ook in de hersenen zelf plaats.

  2. Cela me rappelle un reportage, il y a fort longtemps, sur les centrales nucléaires russes. L’officier en charge de la visite pour les journalistes avait pris un verre, rempli avec de l’eau du refroidisseur du réacteur et bu pour montrer l&cÃiuo;qnnoruits© de cette eau rejetée à l’extérieur et montrer qu’il n’y avait aucun risque, la centrale était très sur. Je me demande ce qu’il est devenu .

  3. volgens mij werkt de seratonine hetzelfde als de dopamine, levodopa is ook niet hetzelfde als dopamine, het word door je lichaam omgevormd naar dopamine, omdat dopamine ook via de maag de hersenen niet bereikt. De fluweelboon bevat 5-HTP, wat niet hetzelfde is als seratonine maar dus net als L-dopa verwerkt word in het lichaam

 4. waar kan ik mucuna poeder kopen, ik zie het nergens in jullie boodschappenlijst vinden ???
  vr groet

  1. Shiver me timbers, them’s some great inamnoftior.

  2. Hoi Marieke, bedankt voor de duidelijke uitleg en lijst van ingredienten. Ik was al een tijdje op zoek! Ik ga komende week eerst de koekjes eens uitproberen en daarna een pot vullen als kadootje voor een vriendin!Nogmaals bedankt! Groetjes, Martine

  3. Well, Elizabeth, photoshop contains powerful vector tools (pen tools and its colleagues). You can even make a vector output in fileformats such as EPS, WMF etc.You are right that photoshop is not made for creating vector designs, for that we have Adobe Illustrator.

  4. Katicás….mi más? Nagyon tetszik. :)))))Én nem használok ilyesmit. Azon egyszerű okból kifolyólag, hogy ilyen kevés cuccot sosem tudok vinni. :((( Még bicajozni sem. Na jó, nem 2 utazótáskányi az alapfelszerelés, de egy kisgyerekkel azért mindenhova több kell.

 5. Op zich interessant maar ik mis de nodige alinea’s, om het geheel leesbaarder te maken.

 6. Mag je mucura pruriens tezamen nemen op dezelfde dag dan ashwagandha? Mvg

 7. vandaag heb ik dit product gekocht.
  ik heb gelezen wat u hebt geschreven.
  voor mij is de dosis belangenrijk.
  de dosis problemen ervaarde ik ook, zoals ik het heb ervaren, tenminste als ik geen fouten maak.

  alen aksalic.

 8. Heb na het lezen het prodcut gekocht, ben zeer benieuwd wat de reslutaten zijn.

Geef een antwoord