Tahin – een vitamine B complex superfood

Tahin is een product wat een aantal decennia geleden haar doorbraak beleefde op de Nederlandse consumentenmarkt. Oorspronkelijk uit het Midden-Oosten afkomstig, wist dit middel in de jaren 60 en 70 met de komst van de eerste stromen van gastarbeiders uit het Midden-Oosten, langzaam maar zeker haar weg naar de Nederlandse consumentenmarkt te vinden. Dit is in eerste instantie met name gebeurt in de buitenlandse toko’s, waar allochtone winkeliers hun eigen gemeenschappen van hun oorspronkelijk nationale voedsel wisten te voorzien. Dit zodat zij op die manier toch nog in staat waren van de in hun land zo geliefde voedingsproducten te genieten en zich niet helemaal verloren voelden in ons kaaslandje. Vanuit die positie is het product tahin langzaam maar zeker ook doorgedrongen in met name de Nederlandse natuurreformzaken en biologische winkels. Dit waren zo goed als de eerste plekken op de Nederlandse markt, waar dit product te koop was.

Wat is tahin en waar komt het vandaan?

Tegenwoordig is tahin eigenlijk in elke toko, natuurreformzaak en biologische winkel te koop. De weg naar de supermarkt is nog altijd niet echt gevonden, omdat het toch een product is gebleven wat de doorsnee Nederlander niet echt bevalt blijkbaar. Toch begint hier langzaam verandering in te komen en komt het zelden, maar sporadisch voor dat men het product tahin in de supermarkt tegenkomt. Grootschalig is dat zeker niet het geval, wat jammer is, want het gaat hier om een overheerlijk en bijzonder voedzaam product. “Wat de boer niet kent, dat eet hij niet” is wat dit product betreft echt zeer toepasselijk.

Tahin wordt ook wel tahina of tachina (uitspraak als ‘tagina’) genoemd en is oorspronkelijk een Arabisch voedingsproduct, gemaakt uit sesamzaad. Hier wordt een pasta uit gemaakt die vaak in combinatie met allerlei meelproducten en vlees wordt geconsumeerd, zoals bijvoorbeeld bij shoarma en het overheerlijke falafel. Andere producten waarin tahin verwerkt is zijn bijvoorbeeld humus (kikkererwtenpuree) en baba ganoush, wat een soort salade is van geroosterde aubergine is. Zoals net vermeld wordt het ook vaak gebruikt in combinatie met meelproducten en dan bedoelen we voornamelijk met brood. Tahin wordt veelvuldig als broodbeleg gebruikt, wat op zichzelf al heerlijk is, maar met een paar gezonde kiemen, een tomaatje en wat Himalayazout smaakt het helemaal verrukkelijk. Ook wordt tahin veel gebruikt in verschillende varianten van gebak in Turkije. Hier wordt het als ingrediënt gebruikt voor de plaatselijk beroemde gebaksvariant met de naam ‘halva’, welke als een bijzondere lekkernij wordt beschouwd. Vaak worden tahin en humus ook gecombineerd in verschillende producten. We kunnen rustig concluderen dat tahin een product is wat met name wordt geconsumeerd in de Midden-Oosterse landen en hier grote populariteit geniet, net zoals met humus het geval is. Met name in landen zoals Jordanië, Syrië, Libanon, Israël en Turkije is dit product bijzonder populair. Er is zelfs onenigheid tussen de bewoners van Israël en de Arabische landen wat betreft de herkomst van deze producten (humus en tahin) en wie het product als eerste zou hebben gemaakt, wat natuurlijk een lachwekkende zaak is en zeker niet iets is waar we ons als mens druk over dienen te maken. Naast de Midden-Oosterse landen wordt tahin ook bijzonder veel geconsumeerd in de Noord-Afrikaanse landen zoals Marokko, Libië, Algerije, Egypte en Tunesië. Ook in Griekenland is het product bijzonder populair.

Nu we toch op het onderwerp van geschiedenis van tahin zijn uitgekomen, kunnen we vermelden dat de oudste documentatie omtrent sesamzaad ongeveer 4000 jaar oud is. Dit is met betrekking tot sesamzaadwijn, die volgens de oude mythes en legenden met name aan de oude Goden geschonken werd. De historicus Herodotus schreef rond 3500 jaar geleden voor het eerst over sesamzaad, wat over het gebied tussen de Eufraat en de Tigris vermeld werd. Deze rivieren liggen in Iran en Irak en worden vaak genoemd in verband met de oude Bijbelse Hof van Eden, oftewel het oude paradijs wat genoemd werd in het Bijbelboek Genesis. In deze tijden werd sesamzaad hoofdzakelijk verwerkt tot olie. Tahin als product zelf wordt voor het eerst in de geschriften terug gevonden rond het jaar 1300 na Christus. Dit is in een oud anoniem Arabisch kookboek, waar tahin onderdeel is van wat wel als ‘humus kasa’ wordt omschreven. De link tussen humus en tahin wordt daarmee wederom sterk onderstreept. Naast het feit dat tahin, of sesampasta, bijzonder populair is in de landen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten, word het product ook teruggevonden in een verscheidenheid aan recepten uit Korea, China en Japan, waar het onder andere in verschillende noodle gerechten wordt verwerkt. Ook wordt sesampasta gebruikt in de Indiase keuken. Vanaf 1940 heeft dit product langzaam maar zeker de Amerikaanse markt weten te veroveren en niet al te lang daarna drong het ook de Europese en Nederlandse markten binnen. Het is niet dat het product van te voren niet te verkrijgen was, maar de instroom van allochtone gastarbeiders in de jaren 60 en 70 heeft zeker sterk aan deze ontwikkeling bijgedragen, wat wij als een positief effect zien. Het is gezond voor de markt en de gezondheid van de mens om een grote verscheidenheid aan diverse voedingsbronnen te hebben. Variatie doet niet alleen eten, maar zorgt daarnaast voor een grotere biodiversiteit aan voedingsstoffen, wat het lichaam over het algemeen alleen maar goed doet en het de gelegenheid geeft om voedingsstoffen op te nemen, waar het normaliter amper of nooit mee in aanraking zou komen en mogelijk bijzonder veel baat bij heeft. Denk maar eens aan alle tropische vruchtensoorten die we hier tegenwoordig kunnen krijgen en die bijzonder gezond voor ons zijn.

Het woord tahin komt oorspronkelijk van het Arabische woord ‘ṭaḥīnīa’. Het komt van het oorspronkelijke werkwoord ‘tahan’, wat vermalen betekent. Dit vermalen van de zaden gebeurt nadat deze een tijd geweekt zijn in water. Het vermalen is om de zemelen van de zaden of korrels te scheiden. De geplette zaden worden namelijk vervolgens wederom geweekt, maar deze keer in zout water., waardoor de zemelen zinken en de korrels of zaden blijven drijven. De korrels worden vervolgens van het oppervlak gezeefd, daarna kort geroosterd (indien het geen raw product betreft) en vermalen tot een olieachtige pasta, die wij kennen als tahin. Omdat het oliegehalte zo bijzonder hoog is in dit product, wordt bevriezen vaak aangeraden om bederf te voorkomen. Dit is met name erg belangrijk voor mensen die rauwe, onbewerkte tahin maken. Dit is tahin waar de korrels niet van geroosterd zijn en waar verder geen enkel bewerkt product aan wordt toegevoegd. Deze tahin wordt vaak op lage temperaturen bereid en is daardoor vatbaarder voor bederf. Daarom wordt dit product vaak bevroren om zo de houdbaarheid zo lang mogelijk op te rekken.

Wat doet tahin?

Als we het hebben over tahin, kunnen we eigenlijk stellen dat we het hier hebben over één van de meest gezonde en veelzijdige voedingsproducten die onze markt van tegenwoordig eigenlijk kent. Dit is ook reden voor velen om dit overheerlijk product aan te schaffen en veelvuldig te consumeren, omdat het niet alleen lekker is maar ook een stevige bijdrage levert in het onderhouden van onze fysieke gezondheid. Helaas is dit iets wat vele mensen nog niet weten, want met het consumeren van dit product zou menig mens toch zeker het één en ander aan vervelende kwalen en ziektebeelden kunnen afremmen en zo mogelijk zelfs gedeeltelijk of geheel kunnen genezen. Tahin is een product wat in de raw food en superfood wereld bekend staat als een product met een punch. Het is niet zomaar een product, maar is er eentje die, naast dat het bijzonder gemakkelijk te verteren is, een flinke dosis gezonde nutriënten bevat, die sterk gezondheid bevorderende kwaliteiten bezitten. Elk gezond mens, zou bij het lezen van deze woorden, de volgende keer toch zeker op z’n minst overwegen om een pot mee te nemen, al is het alleen maar om het te proberen. Vervolgens zou het niemand verbazen dat diegenen ook onmiddellijk voor het bijltje gaan in verband met de overheerlijke smaak van tahin. Het is een product wat niet alleen bijzonder lekker smaakt, maar daarnaast ook nog erg gemakkelijk te combineren is met allerlei producten of er in verwerken is. We gaan in dit specifieke deel wederom eens wat dieper graven naar de nutritionele waarde van dit product en waar het met name ook allemaal goed voor of tegen is. Zoals gezegd wordt er beweerd dat dit product een stevige punch levert in het voordeel van onze gezondheid. We gaan nu uitzoeken waarom dat is.

Tahin is een product wat volgens vele bronnen zeer veelzijdig is en daarnaast een groot aantal nutriënten bezit die bevorderlijk zijn voor onze gezondheid. Omdat wij natuurlijk nieuwsgierig zijn hoe dit precies zit, zijn we voor u op onderzoek gegaan en tot de volgende conclusies gekomen. Tahin is inderdaad bijzonder rijk aan voedingsstoffen en steekt in vergelijking met de meeste andere voedingsproducten er met kop en schouders bovenuit. Bij sommige nutriënten wordt zelfs een tienvoudige hoeveelheid gemeten in vergelijking met andere voedingsbronnen, wat echt uitzonderlijk hoog is. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om de rijkelijk aanwezige mineralen, die bestaan uit het volgende rijtje: calcium, kalium, natrium, magnesium, mangaan, ijzer, koper, zink en fosfor. Daarnaast bevat tahin de vitaminen A, B1, B2, B3, B5, B6, B11 en B15, al zijn de meningen over welke B-vitaminen aanwezig zijn in tahin wel verdeeld en is maakt niet iedere bron melding van dezelfde aanwezige B-vitaminen. Daarom hebben we in dit geval melding gemaakt van alle vitaminen die vermeld worden in een aantal verschillende bronnen. Dankzij deze aanwezige B-vitaminen is het echter wel meteen een prima voedingsmiddel voor mensen die behoefte hebben aan vitamine B-complex. Het bezit niet alle B-vitaminen, maar is toch bijzonder rijk aan deze bijzondere vitaminen groep, die met name voor veel mensen met storingen in hun hersenchemie bijzonder behulpzaam kan zijn. Deze disbalans in hersenchemie kan leiden tot allerlei gedragsstoornissen en verschijnselen zoals depressiviteit, neerslachtigheid, een gebrek aan levenslust, hyperactiviteit, bipolaire stoornissen en dergelijke symptomen. Vaak is één van de onderliggende oorzaken van dit soort gedrag een verstoorde hersenchemie, ten gevolgen van het ontbreken van de juiste hoeveelheid B-vitaminen en andere nutriënten in het lichaam. Omdat tahin zo bijzonder rijk is aan vitaminen, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren (zoals omega-3 en omega-6 vetzuren), proteïnen en voedingsvezels is het niet alleen goed voor het ondersteunen van een gezonde hersenchemie, maar heeft het daarnaast nog tal andere gezondheid bevorderende effecten op het menselijke lichaam. Ook het feit dat dit product bijzonder rijk is aan omega-3 en omega-6 vetzuren is bijzonder goed voor de hersenen. Dit omdat deze vetzuren met name het zenuwnetwerk in ons lichaam onderhouden. Deze vetzuren zijn namelijk zeer belangrijk om de broodnodige signaaloverdracht binnen dit zenuwstelsel goed te laten verlopen. Veel mensen die op latere leeftijd last krijgen van dementie en aanverwanten stoornissen en ziektebeelden (Parkinson, Alzheimer en anderen) hebben vaak  juist een gebrek aan deze essentiële vetzuren, waardoor de signaaloverdracht in het zenuwstelsel niet meer gesmeerd verloopt en mensen dit soort ziektebeelden ontwikkelen. Daarnaast zijn de net genoemde omega-3 en omega-6 vetzuren ook bijzonder belangrijk voor het in toom houden van onze cholesterolspiegels. Ze voorkomen namelijk de stijging van ongezond L.D.L. cholesterol en houden het gezonde H.D.L. cholesterol goed op peil. Hiermee voorkomen deze bijzonder onverzadigde vetten allerlei vormen van hart- en vaatziekten, die vaak en mogelijk dodelijke gevolgen kunnen hebben. Ook helpen ze tegen de pijnlijke symptomen van ziektebeelden als reuma en artritis.

Dankzij de rijkelijk aanwezige B-vitaminen in tahin zorgt dit product er meteen voor dat onze lichaamseigen cellen genoeg voeding krijgen om zich goed te kunnen onderhouden en daar te delen in nieuwe cellen waar nodig is. Ook worden de rood bloedlichaampjes door deze vitamine groep aangemaakt en wordt hun hoeveelheid door B-vitaminen goed op peil gehouden. Dit voorkomt onder andere bloedarmoede, ook wel anemie genoemd. Verder zorgen B-vitaminen voor het versnellen van ons metabolische systeem, verhoogt het onze immuunsysteem en versterken B-vitaminen het gehele centrale zenuwnetwerk in ons lichaam. Ook zorgen ze voor een gezonde huid en gezonde spierspanning en kracht in het fysieke gestel. Recentelijke studies hebben vervolgens ook nog eens duidelijk onderstreept hoe belangrijk B-vitaminen zijn in de processen om één van de meest dodelijke vormen van kanker te bestrijden, oftewel pancreas- of ook wel alvleesklierkanker genoemd. De alvleesklier is van groot belang voor ons lichaam en is onder andere waar onze insulinevoorraad zich bevindt. Zoals u misschien weet is insuline wat nodig is om suikers in onze bloedbaan af te breken en om te zetten in energie. Alvleesklierkanker komt gelukkig niet al te vaak voor, althans in vergelijking met andere soorten kanker. Wel komt het tweemaal zo vaak voor bij mannen als bij vrouwen. Vaak wordt deze vorm van kanker pas in een zeer laat stadium ontdekt, wat dan komt doordat het ziektebeeld geelzucht de kop opsteekt. Dit ontstaat omdat de alvleesklier nauw samenwerkt met de nieren en lever en de lever door dit ziektebeeld niet meer goed kan functioneren, waardoor een ziektebeeld als geelzucht kan ontstaan. Als dit in combinatie met alvleesklierkanker wordt geconstateerd, is het vaak al te laat voor de patiënt en bevindt deze zich al in de terminale fase van dit ziektebeeld. De kans dat iemand een jaar na deze diagnose nog leeft is ongeveer 25%. Het consumeren van gezonde hoeveelheden tahin kan dit soort problematiek mogelijk voorkomen en eventueel zelfs een ondersteunende taak verlenen aan mensen die al kampen met dit ellendige en destructieve ziektebeeld.

Zoals vermeld bezit tahin ook bijzonder grote hoeveelheden mineralen, die soms tot wel 10-20 keer de hoeveelheid van andere voedingsbronnen overtreffen. Eén van die aanwezige mineralen is calcium. Zoals ons allen bekend is van alle melkreclames, is calcium erg belangrijk voor een goed bottenstelsel, al zal melk één van de laatste middelen zijn die daar echt aan bijdraagt en zorgt het zelfs voor botontkalking, maar goed, dat is weer een heel ander verhaal. Het rijkelijk aanwezige calcium in tahin is ideaal voor mensen met een calcium gebrek, want door de consumptie van dit middel is hun calcium voorraad in een mum van tijd weer op peil. Calcium is verder niet alleen belangrijk voor een gezond bottenstelsel, maar blijkt ook uitermate belangrijk voor het voorkomen van allerlei vormen van kanker in ons spijsverteringsstelsel. Dit althans volgens een zekere arts met de naam Dr. Yikyung Park van het National Cancer Institute. Met name bij vrouwen zou de kans op de ontwikkeling van kankercellen stevig worden verminderd. Ook hij kwam tot de conclusie dat het consumeren van gepasteuriseerde melk van koeien helemaal niet gezond is, waar wij het helemaal mee eens zijn. Wij als mensen hebben problemen met het consumeren van deze melk, al zal lang niet iedereen dat fysiek direct merken. Toch is duidelijk aangetoond dat het niet alleen zorgt voor botontkalking, maar tevens voor bloedarmoede, bloedingen, irritaties en ontstekingen in ons spijsverteringssysteem en met name in de darmen en daarnaast worden een arsenaal aan verschillende allergieën in verband gebracht met het consumeren van koeienmelk. Dit zijn echter slechts die lichtere symptomen, want uit onderzoek is gebleken dat het zelfs mogelijk is verschillende vormen van kanker te krijgen van het consumeren van melk, waaronder bijvoorbeeld leukemie en lymfeklierkanker. Dit al helemaal als het fabrieksmelk is, want rauwe melk heeft daarentegen bijzondere gezondheid bevorderende eigenschappen, al moet dit ook met mate gedronken worden. Daarom is het bijzonder goed om lekker te genieten van de gezonde effecten van tahin, om op die manier uw calcium voorraad goed aan te vullen en allerlei problemen met botten, tanden, spieren en andere organen te voorkomen. Dit zodat we verzekerd zijn van een goed algehele gezondheid en daarnaast ons ook mentaal goed voelen dankzij de rijkelijk aanwezige B-vitaminen. Al met al mogen we hier wederom spreken van een wondermiddel en zijn we bijzonder blij dit product in onze steeds maar groeiende collectie aan raw food en superfood producten aan te kunnen bieden.

Waar kan ik tahin kopen?

Tahin is een product wat menig mens zal zijn tegengekomen in de plaatselijke biologische winkelketens of natuurreformzaken. Dit zijn de eerste zaken in geheel Nederland die dit product ooit verkochten en er naamsbekendheid aan hebben gegeven. Dit is al zeker een jaar of 25-30 het geval, of misschien nog wel langer. Ondertussen is het een product geworden wat door een groot aantal bedrijven op de markt wordt aangeboden en zelfs in meerdere variaties. Dit geld zowel voor de reguliere winkels, alsook voor allerlei online webwinkels, die tegenwoordig als paddenstoelen uit de grond schieten, met steeds groter wordende assortimenten, waarvan tahin slechts één van vele producten is. Het is voor u als consument wel zaak om daarbij te letten op een zo hoog mogelijke kwaliteit, die het liefst biologisch en rauw dient te zien. Dit omdat op die manier een zo hoog mogelijke voedingswaarde wordt gegarandeerd aan u als klant en het voorkomen wordt dat er zich gifstoffen bevinden in uw aangeschafte producten. Wij hebben om u van dit soort producten te kunnen voorzien, een prachtige webwinkel gebouwd. Deze is te vinden op www.superfood.nl waar u 24 uur per dag en 7 dagen per week in alle rust uw producten kunt uitzoeken en bestellen. Wij zorgen er dan voor dat deze binnen uiterlijk 1-2 werkdagen bij u thuis worden afgeleverd. Naast deze garantie, geven wij ook de garantie dat onze producten de hoogste kwaliteit producten zijn die wij op de raw food en superfood markt weten te vinden. Het heeft onze hoogste prioriteit om alleen de meest zuivere, gezonde en effectieve producten aan te bieden in onze webwinkel, want helaas wordt ook in dit marktsegment veel gerommeld en worden de belangen van klanten vaak ondergeschikt gemaakt aan de eigen economische belangen. In onze bedrijfspolitiek staan deze twee echter samen op één lijn, wat leidt tot een steeds groter wordende klantenkring. Wij hopen ook u tot deze steeds groter wordende groep consumenten te mogen rekenen. Mocht dat nu nog niet het geval zijn, dan misschien in de nabije toekomst. Tevens hopen we dat onze uitgebreide blogs daar een ondersteunende functie in verrichten, voor zowel u als voor ons als bedrijf.

Hoe kan ik tahin bereiden?

Tahin is op bijzonder veel manieren te consumeren. Het hangt vaak af van de streek waar het genuttigd wordt, hoe men dit doet, maar we zullen een aantal simpele, maar bijzonder lekkere voorbeelden voor u noemen. Allereerst is het natuurlijk een middel wat smeerbaar is en daardoor direct al valt in de categorie broodbeleg. Wel willen we u aanraden om zoveel mogelijk gezond en biologisch brood te eten en al het brood bij de gewone bakker en supermarkt te laten staan, omdat dit vol zit met allerlei emulgatoren, bindmiddelen, rijsmiddelen en andere kunstmatige stoffen. Er bestaan zelfs geruchten over het feit dat varkenshaar als emulgator wordt gebruikt, wat normaal brood dus ook meteen niet meer geschikt maakt voor vegetariërs en veganisten. Biologisch brood is het minste plezier wat u zichzelf kunt doen. Daarnaast bestaan er tegenwoordig een groot scala aan verschillende soorten wafels, zoals rijst en quinoa wafels. Met name de laatste zijn bijzonder gezond en een echte aanrader. Het is bijzonder lekker om deze met een beetje tahin in te smeren, een snufje Himalaya zout toe te voegen, eventueel het met een tomaatje, stukje komkommer en wat kiemen te beleggen en smullen maar. In Turkije wordt tahin onder andere gecombineerd met een soort jam die gemaakt wordt van druiven, vijgen of moerbeien. Gewoonlijk wordt deze mix als ontbijt gemaakt en genuttigd en het is met name populair tijdens de wintermaanden. In Irak wordt tahin gemengd met dadelsiroop en gezamenlijk als broodbeleg gebruikt. Ook wordt er melding gemaakt van de combinatie van tahin met honing in sommige landen. In het westen wordt tahin vaak gebruikt als vervanger van pindakaas, wat met name geschikt is voor mensen met een pinda allergie. Verder is het bijzonder lekker en eenvoudig om allerlei dipsausjes te maken met tahin. Ook zijn deze prima te gebruiken als dressing in allerlei verschillende salades. We hebben hier en hier voor u een tweetal simpel te maken recepten geplaatst, zodat u zelf eens kunt experimenten met dit overheerlijke en oergezonde voedingsproduct

 

Share:

9 comments

 1. Geweldig stukje tekst over Tahin. via mijn webshop ga ik binnenkort fantastische tahin verkopen dat uit Israël komt.

  1. Beste Michel,

   Wat is de naam van je webshop? Wij zoeken goede israelische tahina.

 2. Zullen we een keer iemand vragen naar de spelling te kijken? Want in de eerste twee zinnen al vier taalfouten…Dat maakt een site niet geloofwaardiger, al die fouten!

  1. Kijkend naar iemand zn fouten… Brengt je nooit naar het pad van positiviteit.
   Evenals iemand beoordelen of laten we zeggen veroordelen op zijn of haar spelling.
   Men die verder kijkt dan de opgelegde regeltjes waarden/normen zal zich dus ook daadwerkelijk wenden tot de inhoud van de tekst.
   IPV direct te zeggen wat er FOUT aan is

   Fijne Magische Dag toegewenst iedereen !

   1. Zeuren over een zeikerd is nog erger……. damn.. wat maakt dat mij?! :'(

 3. Leuk artikel. Ik eet veganistisch en ben dol op tahin. Ik maak er idd dressings mee, hummus, ik doe het op brood (met daarop nog een beetje vijgenjam). Maar het aller, aller lekkerst vind ik een lepel tahin in mijn warme havermoutpap. (die ik maak met rijstmelk, rozijnen, havermout en kaneel). Het zoete van de pap en de smaak van tahin samen zijn zo magisch lekker.

 4. Breng het steeds mee voor zus in het verpleeghuis na hersenbloeding…..[is anders dan herseninfarct]
  heeft het artikel [uitvergroot] gelezen…….
  ze lijkt mentaal en fysiek steeds sterker te worden….
  Het bovenstaande artikel ligt op de zusterpost ,bijna de hele afdeling is ondertussen aan de Tahin
  Ben zo blij dat een simpel en betaalbaar voedingsmiddel zoveel bijdraagt aan het lichamelijke welzijn voor hen die net even een duwtje nodig hebben zowel de helpenden als de behoeftigen……
  Trouwens , zus loopt alweer een paar stapjes per dag iets wat de doktoren niet voor mogelijk hielden…….

Geef een antwoord