Superfood uit Brazilië: Acai bessen

Wat zijn Açai bessen en waar komen ze vandaan?

Açai bessen, ook wel “Het Paarse Goud” genoemd, zijn de vruchten van de Açaipalm en komen van oorsprong voort van Belize tot Peru in het prachtige mysterieuze Zuid- en Midden-Amerika. Toch wordt het overgrote deel van alle Açai bessen gewonnen in Brazilië, waar ze voornamelijk rondom de indrukwekkende Amazonedelta groeien. De naam açai is een verbastering van het indiaanse tupi-woord ‘ïwasa’i’ en heeft als betekenis ‘de vrucht die huilt’. De vrucht is paars of zelfs bijna zwart van kleur, heeft de vorm van een druif, groeit in grote trossen hoog in de palm en kan twee keer per jaar geoogst worden. Na de oogst dient de vrucht snel te worden opgeslagen voor behoud, dit omdat de vrucht zeer snel begint te rotten. Er zijn hiervoor verschillende processen, waarvan het droog vriezen wordt beschouwd als de meest effectieve manier om de oorspronkelijke voedingswaarde van de bessen zoveel mogelijk te bewaren. Elke tros kan tot maar liefst negenhonderd bessen tellen en deze bestaan voor een groot deel uit de pit en voor ongeveer tien procent uit vruchtvlees en de schil. Deze wonderlijke bes is de afgelopen tien jaar bezig met een opvallende opmars wat betreft haar populariteit, dit in zowel Noord-Amerika, alsook in Europa en in de rest van de wereld. Het product wordt op grote schaal verwerkt in energie dranken, energierepen, vitaminepreparaten, voedingsmiddelen en zelfs tandpasta en in de supermarkt staan de pakken gewoon naast het welbekende pak appelsap, maar wat is er nou eigenlijk zo interessant aan deze prachtige donkerpaarse bessen?

Wat doen Açai bessen?

Volgens uitvoerig onderzoek bulkt de açai bes van de vitaminen (A, B1, C, D & E), mineralen (o.a. natrium, kalium, magnesium, calcium, fosfor, koper, ijzer, zink), aminozuren (19 verschillende soorten!)fF, eiwitten, gezonde vetten (omega 3, omega 6 & omega 9) en antioxidanten. Alleen al in de pulp van de açai vrucht zitten meer eiwitten dan in melk. In Brazilië werden de bessen van oudsher geroosterd en gemalen en het poeder wat hieruit ontstond, stond onder de inheemse bevolking bekend als een zeer sterk koortswerend middel. Het persen van de bessen leverde tevens een olie op, die als een remedie tegen tuberculose werd gebruikt. Verder werd açai ook gebruikt tegen geelzucht, bij het stelpen en reinigen van bloed, bloedarmoede, leverziekten, suikerziekte, parasieten, diarree, zweren en werd het bij het bestrijden van allerlei ontstekingen gebruikt. Kortom, dit wondermiddel heeft een lange geschiedenis van geneeskrachtige toepassingen onder de plaatselijke inheemse volkeren. Tegenwoordig wordt aangenomen dat de açaibessen, vanwege hun enorme rijkdom aan antioxidanten (anthocyaninen en flavonoïden) ook een positieve invloed hebben op vele ziektebeeldFen zoals: ziekte van Alzheimer, cholesterol, hart- en vaatziekten (o.a. aderverkalking (atherosclerose) en trombose), leukemie en andere soorten kanker, urineweginfecties en andere bacteriële infecties en het vertragen van de verouderingsprocessen. Onder veel Brazilianen is açai tevens ook erg populair als afrodisiacum en libido-opwekkend middel.

Verder staat de açai bes bekend om een flinke reeks bijzondere kwaliteiten, zoals bijvoorbeeld:

– Açai reguleert ons lichaamsgewicht en ondersteunt de natuurlijke stofwisseling.
– De açai bes bevat veel vezels, deze zorgen voor een goede spijsvertering en een goede darmfunctie.
– Een combinatie van de gezonde omegavetten, vezels en fytosterol in açai, dragen bij aan een gezonde hartfunctie en een gezond cholesterol gehalte.
– De specifieke vetzuren en het hoge gehalte vitamine D in de açaibes verlagen de kans op van hart- en vaatziekten en celmutatie.
– Açai bessen dragen bij aan een gezonder cardiovasculair systeem door het bestrijden van plaque in onze bloedvaten.
– Açai bessen bevatten essentiële aminozuren en mineralen die bijdragen aan een goede spieropbouw, contractie en herstel.
– Açai vertraagd de veroudering van lichaamscellen door de hoge cel regenererende eigenschappen, açai bessen helpen zeer specifiek bij het herstellen van onze stamcellen.
– Açai verhoogt onze lichamelijke alsook geestelijke weerstand en versterk ons immuunsysteem.
– Açai verhoogt ons fysieke en mentale energieniveau aanzienlijk.
– Açai verhoogt onze lichamelijke en geestelijke alertheid en concentratie.
– Açai versterkt ons zenuwstelsel.

Açai bessen, bevatten samen met Goji bessen, de hoogste hoeveelheden antioxidanten van alle fruitsoorten ter wereld, op cacao na. Met name dankzij de enorm hoge dosering van antioxidanten, is dit voedsel wederom een belangrijke schakel in het bestrijden van allerlei ziektes in ons lichaam. Met name kanker en andere vormen van cel mutatie, dit omdat vrije radicalen in ons lichaam hevig worden bestreden door de grote hoeveelheid antioxidanten uit de açai bessen. Antioxidanten binden vrije radicalen, verhinderen een aanval op onze celstructuur en reinigen ons lichaam van gifstoffen. Ook is door de zeer hoge voedingswaarde van açai en door aanwezigheid van veel antioxidanten ons lichaam beter in staat om vetten op natuurlijke wijze te verbranden en om te zetten in energie, al is dit natuurlijk iets wat voor een groot gedeelte door gezonde lichaamsbeweging gedaan dient te worden. Het consumeren van superfoods is natuurlijk geen vrijbrief om er verder qua gezondheid en levensstijl een potje van te maken, want dan zullen ook deze wondermiddelen vrij snel geen relaas meer kunnen bieden.

Waar verkrijg ik Açai bessen?

Açai bessen worden tegenwoordig in overvloed aangeboden, dit zowel in de normale supermarkt, alsook in welness centra, natuurreformzaken en biologische winkels. Ook het internet kent een overvloed aan online web shops waar u açai bessen of poeder kunt aanschaffen. Door de enorme hype rondom açai, is het product tegenwoordig in een eindeloze rij van mogelijke producten verwerkt. Dit varieert zoals eerder vermeld van energie dranken en repen, tot voedingsmiddelen, vitaminepreparaten en zelfs tandpasta. De toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos en de commercie heeft zich helaas als een roofdier op dit product gestort. Helaas, omdat dit toenemen van commerciële toepassingen van açai bessen, de kwaliteit van de producten vaak niet ten goed komt en men hierdoor tegenwoordig veel onzuivere açai producten op de markt terug vindt. Açai bessen zijn tenslotte redelijk zeldzaam en niet zo gemakkelijk te vinden als het enorme aanbod zou doen vermoeden. Hierdoor vind er veel verdunning en aanlengen met andere middelen plaats, waardoor u als consument een onzuiver eindproduct in handen krijgt, maar er ondertussen wel stevig aan uw goedgelovigheid wordt verdient door middel van exorbitante prijzen. Met name in alle dranken worden de açai bessen met grote hoeveelheden water, andere vruchtsappen en kunstmatige kleur-, geur- en smaakstoffen gemengd en ook het gemalen açai poeder wordt verdunt met soortgelijkende stoffen. Dit gekonkel gebeurt om de winstmarges op te schroeven, met als gevolg dat de klant een poot wordt uitgedraaid en tevens mogelijk zijn of haar vertrouwen in de helende kracht van deze wonder bes verliest. Let hier dus zoveel mogelijk op bij de aanschaf van al uw superfoods.

Wij bij Superfood.nl hebben het daarom tot onze speciale opdracht gemaakt, om u als consument de allerhoogst vindbare kwaliteit aan superfood producten aan te bieden. Dit geld dus ook voor onze açai producten en deze variëren van açai poeder en capsules tot rauwe cacaomassa met açai en blauwe bessen erin verwerkt. Deze producten zijn ten alle tijde de bestellen via onze website: http://superfood.nl

Mocht u uw producten toch elders aanschaffen, let er dan op dat u uw açai producten bij een goede natuurreform- of biologische zaak haalt, zodat u weet dat uw van açai producten vrij zijn van chemische toevoegingen en (bestrijdings)middelen.

Hoe consumeer ik Açai bessen?

Afhankelijk van de topografische locatie, wordt açai op verschillende manieren geconsumeerd. In het oorspronkelijke gebied waar de bes gewonnen wordt, worden de bessen gewoon in hun pure vorm uit een kom opgeslobberd bij een bijvoorbeeld een lekkere gebakken vis. In de rest van Brazilië wordt açai vaak opgediend als een ijsachtige koude gelei, ook wel ‘creme de açai’ genaamd. Dit product wordt meestal gevonden in de grotere steden, waar menig toerist, alsook plaatselijke bewoner, zijn hart en ziel aan deze lekkernij verloren heeft. Deze ijsachtige substantie is werkelijk onweerstaanbaar en is een combinatie van ingevroren açaipulp, melk, ontbijtgranen en eventueel banaan en wordt gemixt tot een romige, maar ijskoude substantie.
Buiten Brazilië worden de açai bessen op allerlei manieren genuttigd, maar is vaak moeilijk als originele açai bes te verkrijgen. De meest voorkomende vormen van de açai bes in het westen zijn dan ook de bewerkte vormen van açai, zoals açaipoeder, pillen en capsules. Açai poeder is erg gemakkelijk te consumeren, door het bijvoorbeeld als toevoeging in allerlei soorten (rauw) zuivelontbijt, smoothies, lassies en shakes te verwerken. Dit het liefst in combinatie met andere soorten fruit en superfoods. Hieronder volgen een aantal recepten die voor iedereen gemakkelijk te maken en te consumeren zijn:

Açai da Tigela:

Deze licht snack is erg populair in Rio de Janeiro en Sao Paolo en betekent ‘açaí uit de kom’.

– 400 gram açai pulp.
– 1 geprakte banaan (of fruit naar keuze).
– sap van 1 sinaasappel.
– ruwe rietsuiker of rauwe honing naar smaak.

Gooi het geheel in een blender of mixer nadat de pulp ontdooit is en meng het tot één geheel. Meteen serveren en eventueel wat garneren met kokosschilfers, goji bessen en schijfjes banaan.

Açai vruchtensmoothie:
– 3 theelepels açai poeder.
– 2 theelepels rauwe cacaopoeder.
– 1 theelepel bovine colostrum.
– 1 theelepel kokosolie.
– 1 eetlepel bijenpollen.
– 1 eetlepel rauwe honing of ahornsiroop.
– 1 handvol verse bramen.
– 1 handvol verse blauwe bessen.
– 1 flinke scheut rauwe melk of yoghurt.

Mix het geheel wederom tot het één geheel en een mooie geleiachtige substantie is. Giet het in een groot sorbetglas en top het af met een paar goji- of andere bessen, een paar kokosschilfers, een snufje rauwe cacao en geniet ervan!

Share:

5 comments

 1. Hallo,

  Na een aantal keren in Brazilie te zijn geweest ben ik ook al lang verslaafd daar aan de Acai da Tigela. Nu mis ik dat hier in ons landje wel en mijn vraag is hoe kan ik het hier maken?? Ik heb al wel door dat ik Acai pulp nodig heb maar hoe maak ik die of waar is het te halen?? Kan ik de pulp al maken door Acai poeder op te lossen in water en dit dan in te vriezen?? Wie kan mij helpen?

  1. Beste Agnes,

   Ik zag je berichtje voorbij komen hier op superfoodleven.nl. Mocht je nog op zoek zijn naar de Acai Pulp. Bekijk dan onze webshop, waar deze te verkrijgen zijn samen met een aantal andere smaken.

   Met vriendelijke groet,

   Juriaan
   Klantenservice Acai Online

 2. Beste Agnes,

  Ik zag je berichtje voorbij komen hier op superfoodleven.nl ik ben Braziliaanse en ook verslaafd aan açaí. Mocht je nog op zoek zijn naar de Acai . Bekijk dan onze website (www.puurbrasil.nl), waar deze in smoothie te verkrijgen zijn.

  Met vriendelijke groet,
  Samara

 3. De beste acai pulp uit Brazilië nu in Nederland en online beschikbaar. Maak de beste acai bowl recepten met onze acai puree !!
  Bezoek onze webshop http://www.acaiamsterdam.nl
  Bestellingen boven de € 20 gratis bezorging

Geef een reactie