Stevia – De ‘Verboden’ Geneeskrachtige Zoetstof

Wat is Stevia en waar komt het vandaan?
Stevia, in Nederland ook wel ‘honingkruid’ of ‘stepa’ genoemd, is een prachtig plantje, van oorsprong voorkomend in de hoger gelegen tropische en subtropische gebieden in Zuid- en Centraal Amerika. Stevia kent enkele honderden varianten, maar er is echter maar één versie van deze plantenfamilie die bekend staat om haar mierzoete smaak en dit familielid is ook wel bekend onder de Latijnse naam ‘stevia rebaudiana’. Al meer dan 1500 jaar lang gebruiken de Guaraní volkeren van Paraguay, Bolivia en Brazilië stevia als zoetstof, welke ze gebruiken voor hun bekende yerba maté, medicinale dranken en al hun verschillende kruidenextracten. Zij noemden dit plantje ook wel ‘ka’a he’ê’, wat zoiets als ‘sweet herb’ betekent. Stevia komt op dit moment hoofdzakelijk voor in het gebied tussen Brazilië en Paraguay, maar wordt tegenwoordig ook grootschalig verbouwd in China en Israël.

Stevia wordt veelal als eenjarig gewas gekweekt, kan tot ongeveer één meter hoog worden en wordt door de wind bestoven en dus niet door bijen of andere insecten. Het kweken van het plantje is niet erg gemakkelijk, dit omdat stevia zelf steriliserend is, wat tot gevolg heeft dat slechts rond de 15% van alle zaden ontkiemen en uitgroeien, zelfs wanneer het zaad vers is. Als dit bijzondere plantje wel ontkiemt en uitgroeit, is het uiteindelijk ongeveer 30-300 keer zo krachtig en zoet als suiker, afhankelijk van de vorm waarin het geconsumeerd wordt.

Stevia heeft het helaas globaal zwaar te verduren gehad (en nog steeds) wat betreft haar acceptatie als zoetmiddel in de geïndustrialiseerde werelddelen. Tot op heden is het een plant die in een groot gedeelte van de westerse wereld verboden is, dit omdat stevia en haar bijzondere kwaliteiten in de ogen van de grootindustriëlen gevaarlijke competitie betekent voor de economische belangen van hun geraffineerde en ziekmakende suikerindustrie. Wel is het middel in Nederland te verkrijgen als een product voor uitwendig gebruik (huidsmeersel).

Stevia voor uitwendig gebruik is echter gewoon te gebruiken als zoetstof in je voeding, alleen staat dat niet op het etiket en mag dit ook niet vermeld worden. Toch komen er langzaam gaten in de bolwerken van de suikerindustrie, want her en der wordt deze prachtige plant en haar bijzonder extracten langzaam maar zeker legaal verklaard in de westerse wereld. Eén van de eerste geïndustrialiseerde landen die stevia in de jaren zeventig al in veel producten verwerkte was Japan, dit tot grote opluchting van veel diabetici, die vaak aangewezen zijn op andere zoetstoffen dan suiker en helaas vaak gedwongen zijn om zwaar kankerverwekkende zoetstoffen als aspartame als suikervervanger te nuttigen.

Canada en de Verenigde Staten volgden het voorbeeld van Japan bijna 30 jaar later en ook hier werd stevia legaal verklaard in 2008, mits de dosering niet de wettelijk gedoogde hoeveelheid overschrijdt. De F.D.A (Food & Drug Administration) verklaarde in 2008 na uitvoerig onderzoek expliciet dat niet bewezen kon worden dat stevia en haar extracten een gevaar vormden voor de volksgezondheid. In Europa was Frankrijk het eerste land wat een stap in de goeie richting zette, door het Stevia extract rebaudioside te legaliseren.

Verder onderzoek is gaande om uit te zoeken of het andere stevia extract ‘stevioside’ ook gelegaliseerd kan worden, al zijn er al geruchten op het internet te vinden dat ook dit stevia extract ondertussen gelegaliseerd is in Frankrijk. Naast deze positieve berichtgeving is ook de F.A.O. (Food & Agriculture Organisation) van de Verenigde Naties in samenwerking met de W.H.O. (World Health Organisation) in 2008 tot de conclusie gekomen dat Stevia en haar ingrediënten geen bedreiging vormen voor de volksgezondheid, wat mogelijk zou kunnen leiden tot een wereldwijde legalisatie van stevia. Ook is er hoop aan de horizon wat betreft het binnenkort legaliseren van stevia in de rest van Europa en heeft de E.F.S.A. (European Food Safety Authority) het gebruik van stevioglycosiden als zoetstof in voedingsmiddelen als veilig beoordeeld, wat ook binnen Europa tot een snelle legalisering van stevia zou kunnen leiden. In ieder geval is het een feit dat een aantal toonaangevende multinationals zoals the Coca-Cola company en Pepsi-cola hun eerste producten met stevia als suiker vervangende zoetstof hebben gelanceerd en het vermoeden is dat velen snel zullen volgen.

Wel is het raadzaam om het nieuws te volgen omtrent ‘truvia’, de gepatenteerde versie van stevia door deze multinationals, dit omdat er volgens sommige bronnen synthetische stoffen aan zijn toegevoegd, welke wederom schadelijk zouden kunnen zijn voor de menselijke gezondheid. Op dit moment hebben wij echter hier nog geen nieuwe informatie over en kunnen we deze berichten nog bevestigen of ontkrachten. Meer informatie over waarom en hoe het verbod op stevia in Europa en de verenigde staten ontstond en werd gehandhaafd, is te vinden op http://www.jandezutter.be/home/Gezond_zoet_is_illegaal.html

Wat doet Stevia?
De traditionele volkeren van Zuid- en Centraal Amerika gebruiken dit heilzame plantje al eeuwenlang voor het bestrijden van allerlei kwalen en aandoeningen, waaronder brandend maagzuur en andere vormen van spijsverteringsproblematiek. De moderne westerse geneeskunst heeft kunnen aantonen dat stevia een positief en helend effect heeft op vormen van hypertensie en obesitas. Stevia heeft tevens een verlichtend of zelfs helend effect bij uitwendig gebruik, met name bij acne, eczeem en andere huidaandoeningen zoals psoriasis.

Een ander groot gezondheidsvoordeel wat stevia biedt ten opzichte van alle geraffineerde suikers, is het feit dat stevia heel weinig calorieën bevat. In onze huidige maatschappij is het overschot aan calorieën en andere dikmakers voor veel mensen een gegronde reden om op zoek te gaan naar vervangers voor de geraffineerde, ziekmakende en kankerverwekkende suikers die in bijna al onze dagelijkse voedselproducten verwerkt zijn. Stevia biedt dus een evident voordeel op dit vlak, niet alleen qua calorieën, maar ook tevens dankzij het feit dat het een natuurlijk en onbewerkt product is, wat een garantie is voor het feit dat er geen schadelijke stoffen zijn toegevoegd. Eveneens is gebleken dat stevia geen nadelige gevolgen heeft voor het menselijke gebit, waardoor stevia zich wederom positief onderscheidt van de geraffineerde suikers. Ook blijkt stevia in tegenstelling tot deze zelfde suikers geen nadelige gevolgen te hebben voor de bloeddruk.

Eén van de andere grote voordelen van stevia is met name interessant voor de diabetici onder ons, dit voordeel bestaat voornamelijk uit het feit dat stevia een totaal te verwaarlozen effect heeft op bloedglucose en dus geen hyperglygkemie veroorzaakt. Het versterkt zelfs de tolerantie voor glucose en veroorzaakt geen veranderingen in de bloedsuikerspiegel, dit wederom in schril contrast met haar chemische en geraffineerde tegenpolen uit de moderne suikerindustrie. Ook is uit verschillende analyses en proeven gebleken dat stevia de gevoeligheid voor insuline verhoogd en de aanmaak van insuline in het menselijk lichaam zelfs stimuleert, wat zelfs de gevolgen van diabetes en metabolisch syndroom mogelijkerwijs om kan keren. Suiker daarin tegen geeft een duidelijke aanleiding tot diabetes en overgewicht, veroorzaakt sterke schommelingen in de bloedsuikerspiegel, verhoogt het cholesterolgehalte, heeft schadelijke effecten op het menselijk groeihormoon, kan bijdragen tot sommige vormen van kanker en cardiovasculaire ziektes, kan hyperactiviteit veroorzaken of het zicht zelfs negatief beïnvloeden.

Dit alles is duidelijk uit zeer intensief wereldwijd onderzoek naar voren gekomen en het zijn allemaal kenmerken die nog nooit zijn waargenomen bij het consumeren van stevia, al is het volgens sommige onderzoeken van belang een bepaalde maximum hoeveelheid te handhaven en deze niet te overschrijden. Naast deze kwaliteiten bezit stevia een uitzonderlijke hoge dosering aan antioxidanten, iets wat absoluut niet geldig is voor alle kunstmatige zoetstoffen. Alleen rauwe honing kan zich wat dit betreft meten met stevia. Stevia bevat maar liefst drie verschillende soorten antioxidanten, dit zijn apigenine, kaempferol en quercitrine. Deze antioxidanten bleken na diepgaande laboratoriumanalyse onbetwistbaar bescherming te bieden tegen allerlei vormen van cel- en D.N.A. mutatie in het menselijk lichaam.

Waar verkrijg ik Stevia?
Stevia is helaas niet of erg moeilijk te verkrijgen in de reguliere winkelketens. Zoals eerder vermeld wordt het wel hier en daar als een product verkocht tegen huidaandoeningen en ook deze vorm is prima te gebruiken als zoetstof. Verder is stevia tegenwoordig te verkrijgen via een aantal online web shops, waaronder natuurlijk ook de Superfood.nl shop. U kunt stevia via onze webwinkel bestellen op: www.superfood.nl waar 24 uur per dag en 7 dagen per week orders zijn te plaatsen.

Hoe consumeer ik Stevia?
Stevia wordt op meerdere manieren geleverd voor consumptie. De meeste voorkomende vormen zijn tabletten, poeder, druppels of een tinctuur. Ook wordt stevia tegenwoordig steeds meer gebruikt in producten zoals gezichtscrèmes, handcrèmes, voetenzalven, lippenbalsems en tandpasta’s. Indien stevia als zoetstof wordt geconsumeerd, let er dan op om niet teveel stevia te gebruiken en ook om uit te zoeken welke voorkeur bij u past. Sommige vormen van stevia zijn namelijk bitterzoet, wat niet door iedereen evenzeer op prijs wordt gesteld. Let daarom goed op voor er tot aankoop wordt overgegaan, dit om te voorkomen dat u een stevia product of extract koopt wat u niet bevalt.

Tot slot nog wat advies over de dosering, volgens sommige bronnen en kenners is het mogelijk om een te hoge dosis stevia extract in te nemen. Toch is na uitvoerig research te hebben gedaan ons niet bekend bij welke dosering dit mogelijk zou zijn en ook niet bij welk van de beide meest bekende extracten dit het geval is. Wel is ons bekend dat bijvoorbeeld stevioside in onderzoek veilig bleek in gebruik in dosering tot maximaal 1500 mg per dag gedurende een periode van 2 jaar. Het feit dat stevia tot 300 keer zoeter dan suiker kan worden, zorgt echter voor het feit dat de meeste mensen niet eens in staat zijn om 1500 mg te consumeren in een gehele week!

Hieronder volgen tot slot een aantal recepten waarin stevia is verwerkt als voedingssupplement of als zoetstof:

Sweet fresh lemonade:
– 1 liter water.
– 2 limoenen.
– 2 citroenen.
– 1 snufje kaneel.
– een paar druppels stevia (dosering naar persoonlijke behoefte).

Shake-a-delic-super-stevia-smoothie:
– 1 stronk bleekselderij.
– 1 appel.
– 1 bakje blauwe bessen.
– 1/2e honingmeloen.
– 1 handvol kokosschilfers.
– 2 theelepels bovine colostrum.
– 2 theelepels chlorella.
– 1 theelepel bijenpollen.
– 1 theelepel açai poeder.
– 1 theelepel maca.
– 1 pipet propolis.
– een handvol pepermunt of citroenmelisse bladeren.
– een paar druppels stevia (naar eigen behoefte toevoegen).

Voeg alle ingrediënten samen in een blender, start deze en blend het geheel tot het een mooie dunne geleiachtige substantie is geworden. Giet het geheel uit, top het af met een snufje rauwe cacao en een paar gojibessen en enjoy!

Om tenslotte nog wat informatie te verkrijgen rondom de huidige globale beschikbaarheid van stevia is het raadzaam de volgende webpagina te raadplegen: http://en.wikipedia.org/wiki/Stevia

Klik hier voor meer informatie en om te bestellen

Share:

Geef een antwoord