Royal Jelly – De grootste concurrent van alle andere superfoods

Wat is royal jelly en waar komt het vandaan?

Royal Jelly is een romige substantie die door de werkbijen wordt geproduceerd met het oog op het ontwikkelen en voeden van de koningin. Op dit dieet van royal jelly, ook wel koninginnengelei genaamd, zal de bijenkoningin tot 40 procent groter worden dan de rest van de bijen en leeft zij gemiddeld ook 40 keer langer dan de doorsnee werkbij. Royal jelly is dus geen gewoon voedsel voor de koningin, maar het is de perfecte strategie en garantie voor een langere levensduur.

Royal jelly is één van de meest gecompliceerde voedingsstoffen qua samenstelling, wat eigenlijk tevens geld voor elk bijenproduct. Dit omdat elke bijenkolonie z’n honing, pollen, propolis en royal jelly samenstelt uit elke keer weer variërende hoeveelheden en verschillende soorten nectar van bloemen. Hierdoor is het ook voor de moderne wetenschap absoluut onmogelijk deze producten na te maken of zelfs maar te benaderen. Het enige laboratorium wat hiertoe wereldwijd in staat is, is de bijenkorf!

Wat doet royal jelly?

Royal jelly is zeer rijk aan eiwitten, vitamines A,C,D, en E en zit daarnaast boordevol met B-vitaminen (met name vitamine B5), mineralen (calcium, fosfor, zwavel, koper, kalium, ijzer en silicium) en andere voedingsstoffen zoals micronutriënten, spoorelementen, aminozuren en groeifactoren. Laatst genoemde stof is ook één van de redenen waarom de bijenkoningin als enige gedurende haar hele leven (ca. 4-5 jaar) deze stof krijgt toegediend. Dit zodat zij kan groeien tot het formaat wat nodig is om de enorme hoeveelheid eitjes te leggen (ongeveer 3000 per dag) om het voortbestaan van de korf te garanderen. Naast deze stoffen is één van de allerbelangrijkste aanwezige ingrediënten acetylcholine, een stof die ingrijpende gevolgen heeft voor de verbetering van het geheugen en verkwikken van onze mentale alertheid. Acetylcholine was de eerste neurotransmitter die ooit ontdekt is en royal jelly is de enige natuurlijke bron van zuivere acetylcholine. Deze neurotransmitter wordt gevonden in de hersenen, het ruggenmerg en in delen van het zenuwstelsel. Het stuurt ons geheugen aan en is nodig om via de zenuwen berichten van cel naar cel te zenden.

Een optimaal niveau van acetylcholine in de hersenen wordt geassocieerd met verbetering van het geheugen, een vloeiend denkvermogen en verbeterde cognitieve functies van onze hersenen. Dit maakt dit middel tot een uitstekende remedie tegen bijvoorbeeld een ziekte als Alzheimer en er zijn dan ook veelbelovende resultaten met onderzoek naar de impact van acetylcholine op Alzheimer geboekt. Veel westerse reguliere medicatie is gericht op het doden van enzymen die de afbraak van acetylcholine bevorderen, maar slagen hier niet goed in en hebben vele bijeffecten. Royal jelly is daarin tegen in staat de hoeveelheid acetylcholine op een natuurlijke wijze te doen toenemen en dit zonder neveneffecten. Tevens is royal jelly een product wat onze vruchtbaarheid een enorme boost kan geven, wat in tijden waarin ongeveer drie op de tien ouders problemen hebben om kinderen te krijgen, een ideale oplossing kan zijn voor dit probleem. Ook dit is wederom een duidelijke reden waarom de bijenkoningin hiermee gevoed wordt.

Royal jelly wordt ook veel gebruikt in allerlei huidproducten, dit om z’n werkzame bestanddelen, waarvan vitamine B5 één van de meest voorkomende is. Het heeft een hydraterende werking en door de vocht inbrengende en regulerende werking zorgt het ervoor dat de huid soepeler en elastischer wordt en dat oppervlakkige tekenen van veroudering verminderen.
Hier volgt een verdere lijst met voorbeelden van toepassingen van royal jelly.

• Het versterkt ons immuun- en afweersysteem.
• Het verhoogt de weerstand en de potentiële energie van het lichaam.
• Het biedt oplossing voor tijdelijke (over)vermoeidheid, zoals bijvoorbeeld tijdens zware geestelijke of lichamelijke inspanning (zoals tijdens werk of sport).
• Het ondersteunt in tijden van mentale stress, slapeloosheid en depressies.
• Het vermindert de impact van winterse tijden, die ons vatbaar maken voor verkoudheid en griep.
• Het biedt hulp bij storingen in de luchtwegen en verhoogt de afweerkracht van onze slijmvliezen.
• Het biedt ondersteuning bij maag-, lever- en spijsverteringsstoornissen.
• Het ondersteunt bij ondervoeding en weefselatrofie.
• Het ondersteunt vermageringskuren (royal jelly bezit een laag aantal calorieën en toch bezit het onmisbare componenten voor het voedingsschema).
• Het stimuleert de eetlust, reguleert het gewicht en versnelt de stofwisseling.
• Het bevordert gezond bindweefsel, een gezonde huid en gezonde haargroei.
• Het helpt ter bestrijding van ouderdomsverschijnselen van de huid.
• Het revitaliseert de huid, vervaagt rimpels en verjongt de cellen.
• Het helpt wonden sneller genezen.
• Het ondersteunt bij arteriosclerose.
• Het biedt verlichting en verbetering bij klierstoornissen.
• Royal jelly is een natuurlijk antibiotisch middel en beschermt dus tegen allerlei ziektes en infecties.

Dit wondermiddel is dus uitstekend in staat om ons tegen een flinke waslijst van kwalen en ziektes te beschermen of op z’n minst de lasten en verschijnselen ervan te verlichten. Daarom verdient dit voedingssupplement dan ook zonder enige twijfel de titel “superfood”.

Waar vind ik royal jelly?

Royal jelly is meestal te verkrijgen in de betere natuurreformzaken en biologische winkels. Ook wordt royal jelly vaak verkocht in allerlei soorten zogenaamde “smart shops”, deze zijn meestal alleen te vinden in de grotere steden. Tevens kunt u dit product ook vaak online vinden in allerlei web shops met raw foods, superfoods en voedingssupplementen. Op dit moment verkopen wij bij Superfood.nl geen royal jelly en verwijzen u daarom door naar uw plaatselijke natuurreform zaak, biologische winkel of smartshop.

Hoe consumeer ik royal jelly?

Royal jelly wordt vaak verkocht in kleine glazen ampullen, vaak vergezeld van een hard klein plastic rietje. Dit rietje dient door het dekseltje heen geprikt te worden, waarna de royal jelly opgezogen kan worden voor consumptie. Het is tevens mogelijk om de royal jelly te verkrijgen in combinatie met andere superfoods, zoals bijvoorbeeld Ginseng. Daarnaast is het tegenwoordig in poedervorm te verkrijgen, wat ideaal is voor het gebruik in rauwe zuivelproducten, smoothies, lassies en shakes. Hieronder volgen een tweetal voorbeelden van hoe royal jelly simpel en smaakvol te consumeren is.

Shot of gold tonic remix:
– 1 pipet Dr. Flanagan’s crystal energy.
– 1 pipet met Ormus Gold.
– 1 pipet goji bessen extract of 1 theelepel goji bessen poeder.
– 1 pipet met propolis tinctuur.
– 1 ampul royal jelly of 1 eetlepel royal jelly poeder.
– 2 theelepels vers geperst gembersap.
– 1 theelepel molkosan.
– 1 theelepel bijenpollen.
– 1 theelepel bovine colostrum.
– 1-2 theelepels rauwe honing.

Mix dit geheel in een glas of beker (niet in een mixer of blender), roer het goed door met een plastic (niet met een metalen) lepel and you are gold to go!

Mix-o-matic turbosmoothie:
– 1 banaan.
– 1 handvol aardbeien.
– 1 handvol blauwe bosbessen.
– 1 handvol kokosschilfers.
– 1 ampul royal jelly of 1 eetlepel royal jelly poeder.
– 1 eetlepel bijenpollen.
– 1 eetlepel maca of spirulina.
– 1 eetlepel açaí bessenpoeder.
– 2 eetlepels rauwe cacao.
– 1 theelepel bovine colostrum.

Voeg alle ingrediënten toe in een mixer of blender en mix het geheel tot het een geleiachtige substantie is geworden en verdeel het in bekers of glazen. Besprenkel eventueel de top met een handjevol goji bessen en geniet ervan!

Share:

6 comments

 1. Hallo, ik heb gelezen dat royal jelly lichtgevoelig is maar nu zie ik dat sommige merken royal jelly capsules verkopen in een doorschijnende pot. Is dit van invloed op de kwaliteit van de royal jelly? Alvast bedankt.

 2. Hallo All,

  Ik heb eventueel potjes met de 100% pure Royal Jelly te koop voor mensen die geïnteresseerd zijn. Kijk anders even op mijn site https://sites.google.com/site/refit2011/ en stuur me een e-mail bij interesse. De 100% pure Royal Jelly zit in potjes van 60ml.Ik koop ze in via een bevriende imker.Ik gebruik het zelf ook en sinds kort ook mijn vader van bijna 80 jaar oud. Wij hebben goede ervaring met Royal Jelly.

  Met vriendelijke groet, Peneloopee

  1. Wat is de prijs van de 60 ml. potjes en de levertijd.
   Vriendelijke groeten,
   Peggy

  2. Hallo mevrouw
   Waar kan ik deze Royal gelly kopen en welke inhoud heeft het,en natuurlijk graag de prijs,met vriendelijke groeten Mariette ter Huurne,sterhuurne@gmail.com

  3. Dag . Ik zou graag een potje a 60 ml. hebben. Wat is de prijs?

   Enop welke manieren kan ik het gebruiken?

   Vriendelijke groeten .Helena

 3. Beste mensen,

  Ik ben een zelfstandige distributeur bij Forever.
  In het assortiment van Forever hebben de producten als hoofdbestandsdeel aloë vera.
  Wat in dit artikel beschreven wordt; de royal jelly zit in het assortiment. Er zitten 60 tabletten in en kost €38,16. Je kunt het online bestellen via http://www.310002080639.fbo.foreverliving.com
  Je kunt het webadres hierboven kopiëren en plakken in de webbrowser. (niet via Google)
  Doe er je voordeel mee!
  Met vriendelijke groet,
  Wendy van Minderhout
  Forever Business Owner

Geef een antwoord