Rawfood chili seed voor een gezonde snack

Deze keer zijn we aangekomen bij een blog over een heerlijke vervanger van de snacks die velen onder ons graag verorberen tijdens een heerlijke film op de buis, terwijl ze lekker onderuit gezakt op de bank hangen, of heerlijk gezellig tegen elkaar aangeplakt zitten in de plaatselijke bioscoop. We kennen allemaal wel dat moment waarop we ineens trek in een heerlijk hartige en eventueel zoute snack krijgen en op dat soort momenten is dit de ideale vervanger van de grote hoeveelheid chips, borrelnootjes en andere zoutjes die overal in de supermarkt en andere winkels te koop liggen. Zoals velen onder ons mogelijk weten zijn deze vorm van zoutjes tegenwoordig erg ongezond en zitten ze boordevol gepropt met een ongelofelijk scala aan voedingsstoffen die ons meer schade berokkenen dan ons goed doen. Het zijn onderhand meer middelen geworden die ons alleen maar vullen in plaats van dat ze ons voeden. Naast het feit dat ze ons vullen en hierdoor ook meteen een flink risico op overtollig lichaamsgewicht bezorgen, is het tevens zo dat de grote hoeveelheid kunstmatige toevoegingen onderhand een enorm risico opleveren voor onze algemene gezondheid. We zullen in het volgende deel verder uitweiden over welke stoffen dit veroorzaken, wat ze doen en wat hun gevolgen voor onze gezondheid zijn. Daarnaast zullen we natuurlijk een stuk informatie geven over de gezondheidsvoordelen van dit prachtige en smaakvolle product in vergelijking met de doorsnee snacks in de reguliere winkels. Om dit blogdeel echter wat van inhoud en informatie te voorzien, gaan we zoals gebruikelijk eens kijken of wat voor product het precies gaat en in dit geval houdt dat in dat we ons wat gaan verdiepen in de verschillende ingrediënten waaruit deze raw food chili snack bestaat.

Wat is rawfood chili seed snack?

We kunnen uit de ingrediëntenlijst opmaken dat we in dit specifieke geval te maken hebben met een viertal overheerlijke en oergezonde ingrediënten. Dit zijn gekiemde zonnebloempitten, tamarisaus, knoflook en chilipoeder. Volgens Wikipedia bestaat chilipoeder ook weer uit een aantal ingrediënten en dit zijn verpoederde chilipepers, komijn, paprikapoeder en oregano. We zullen er vanuit gaan dat dit ook het geval is in dit product, al is dat niet uit de verpakking of de website af te leiden. Om u van zo volledig mogelijke informatie te voorzien, gaan we toch ook een stukje aandacht geven aan deze afzonderlijke ingrediënten. We gaan allereerst beginnen met een stukje algemene informatie en geschiedenis over het onderwerp zonnebloempitten en gaan vervolgens de net genoemde ingrediënten afwerken, om vervolgens deze volgorde in producten in het volgende blogdeel te herhalen, maar dan gaat deze informatie meer over de effecten en gevolgen van deze ingrediënten in relatie tot onze gezondheid.

– Zonnebloempitten: Zonnebloempitten zijn al een overheerlijke snack op zich, laat staan in combinatie met de andere ingrediënten in deze overheerlijke raw food chili snack. Het is een lekkernij die maar al te graag wordt geconsumeerd door veel mensen en dit met name in het Middellandse Zeegebied, alsook in Arabische landen, de Verenigde Staten en Mexico. Het is mogelijk zowel gezouten als ongezouten varianten te vinden van zonnebloempitten en ze worden tevens veel verwerkt in allerlei soorten brood. Die broodvariant kennen we ook in Nederland en is hier zelfs vaak te koop in allerlei supermarkten. Het zal u mogelijk verbazen dat er drie soorten zonnebloempitten te vinden zijn op onze planeet, dit zijn zwarte, witten en gestreepte zonnebloempitten. Zonnebloempitten werden rond het jaar 1500 door de Spanjaarden naar Europa gehaald, maar het waren de Russen die op het idee kwamen er olie uit te persen. Dit was rond het jaar 1900. Sindsdien wordt de plant massaal verbouwd over de gehele wereld en is het wereldwijd een zeer geliefde snack, al is deze lekkere bite tussendoor in sommige landen een stuk populairder dan in andere landen.  

– Tamari: Tamarisaus is een vorm van sojasaus die uit Japan afkomstig is en waar de meesten onder u mogelijkerwijs nog niet mee bekend zijn. De meeste mensen kennen wel het gebruikelijke ketjap, wat een Indonesische variant is. Tamari is daarentegen veel gezonder, omdat het niet vol zit met allerlei kunstmatige toevoegingen, in tegenstelling tot de meeste soorten ketjap en sojasauzen in de supermarkt, die vaak boordenvol met kunstmatige toevoegingen zitten. Tamari is daarnaast een gefermenteerd sojaproduct, wat erg belangrijk is, want ongefermenteerde sojaproducten zijn min of meer schadelijk voor onze gezondheid. We gaan in het volgende blogdeel uitleggen waarom dat is. Tamari is zoals gezegd afkomstig uit Japan en komt voornamelijk uit de regio Chūbu en wordt gemaakt van de sojaboon in combinatie met een klein beetje graan. Daarom is het een saus die iets donkerder is en zeer rijk aan smaak is. Het is wat wel de ‘originele’ Japanse sojasaus wordt genoemd en lijkt het meest op de saus die oorspronkelijk uit China werd geïmporteerd. De saus wordt verder ook wel miso-damari genoemd.

– Knoflook: Knoflook is een ingrediënt uit onze keuken waar niet iedereen altijd even enthousiast over is. Mensen hebben vaak met name moeite met de smaak en de vooral met de geur die het verspreid na consumptie, omdat die mogelijk erg sterk en penetrant is. Knoflook geniet verder een bepaalde reputatie en wordt zelfs in onze tegenwoordige tijden toch nog vaak geassocieerd met horrorfilms en hekserij, al is dit natuurlijk een idee wat al behoorlijk achterhaald is. Het was ooit volgens deze verhalen een prima middelen om vampiers op een afstand te houden of ze mogelijk zelfs mee te verwonden. Knoflook is één van meerdere soorten bolgewassen, zoals ook bij ui en bieslook het geval is en wordt met name in de Middellandse Zeegebieden met groot enthousiasme en in grote hoeveelheden geconsumeerd. Iedereen kent wel de typische aangezichten van grote trossen knoflookbollen die in Italiaanse en Griekse restaurants en winkels met eetwaren zijn opgehangen als decoratie, wat een prachtig gezicht oplevert. Enkele producten die veel uit knoflook worden gemaakt zijn knoflookpoeder, knoflooksoep en knoflookazijn. Knoflook is een zeer  oud voedingsmiddel en wordt al in de Koran, de Talmoed en de Bijbel vermeld. De Codex Ebers uit het oude Egypte doet zelfs rond 3500 voor Christus al melding van dit oergezonde voedingsproduct. Ook de oude Romeinen waren grote liefhebbers van knoflook. In Rusland wordt knoflook wel ‘het penicilline voor de armen’ genoemd.

– Chilipoeder: Chilipoeder is een product wat natuurlijk als puur chilipoeder bekend staat, maar wordt ook vaak als een mengeling van een aantal ingrediënten verkocht. Het is ons helaas niet duidelijk uit de verpakking of het hier gaat om een mix van ingrediënten of om puur chilipoeder, dus we gaan er in dit geval van uit dat het om een mix van ingrediënten gaat, dan hebben we de informatie van dit blog in ieder geval zo compleet mogelijk aan u als consument voorgeschoteld. Deze ingrediënten zijn chilipeperpoeder, komijnzaad, paprikapoeder en oregano. Chilipeperis de Nederlandse naam voor de vruchten van het geslacht ‘Capsicum’, waar meer dan 30 soorten van zijn en die lid zijn van de nachtschadefamilie, net als brandnetel en aardappelen dat ook zijn. Ook paprika’s vallen onder dit ‘Capsicum’ geslacht. Het is het stofje capsaïcine wat de naam bezorgd aan deze plantenfamilie en wat ze vaak een erg pittige of scherpe smaak bezorgd, afhankelijke van de mate waarin het voorkomt. In de volksmond wordt chilipeper ook wel Spaanse peper genoemd. De chilipeper word vermoedelijk al meer dan 9000 jaar geconsumeerd en dit dan met name in Mexico. Het is één van de langst verbouwde gewassen ter wereld. Komijnzaad is een specerij die velen wel kennen van de Arabische en Midden-Oosterse keuken en is afkomstig van komijnplant, ook wel ‘comino’ genaamd. Het zaad komt in hele vorm voor en ook in gemalen poedervorm. Het heeft een nootachtige smaak en de plant zelf lijkt wel op venkel. Het is hoofdzakelijk afkomstig uit Iran, Syrië, Turkije en India en groeit in zanderige gedraineerde bodem in een vaak warm klimaat. Het komt ook voor langs de Middellandse Zeekust en komt in deze landen ook in de koudere gebieden voor. Paprikapoeder hebben we eigenlijk net al behandeld tijdens het stukje over de gehele familie waartoe paprika toe behoort. Dan rest ons tot slot nog een stukje over oregano, wat eigenlijk hetzelfde is als wilde marjolein en wat bekend is onder de Latijnse naam ‘Origanum vulgare’. In onze supermarkten en tuincentra staat het echter bekend als oregano of palingkruid. We kennen het plantje hier voornamelijk uit de Griekse en Italiaanse keuken. De smaak van de plant is sterk afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht en is over het algemeen een kruidig en licht zoete smaak. Daarnaast riekt het bijzonder sterk en is één van de allerbelangrijkste kruiden bij het bereiden van eigenlijk alle soorten pizza’s. In Mexico is het samen met chilipoeder het allerbelangrijkste kruid voor het bereiden van chili con carne.

Wat doen Raw Food Chili Seed Snacks?

Zoals gebruikelijk zijn we weer aangeland bij het tweede deel van dit blog. In dit deel gaan we daarom wederom eens dieper induiken op de gezondheid bevorderende eigenschappen van het onderwerp van dit blog. Dit is nog steeds de bijzonder lekkere en gezonde raw food chili seed snack. Zoals we eerder al aangaven gaan we ons in dit blogdeel meer richten op de gezondheidseffecten van dit product en haar ingrediënten op onze algemene gezondheid. We gaan daarom beginnen met het ingrediënt zonnebloempitten, om vervolgens het hele rijtje wederom keurig af te werken en u als consument proberen zo goed mogelijk in te lichten.

– Zonnebloempitten: Eén van de grote voordelen van zonnebloempitten voor onze gezondheid zijn de oergezonde onverzadigde vetzuren die rijkelijk aanwezig zijn in dit ingrediënt. In dit geval zijn dit omega-3 en omega-6 vetzuren. Deze vetzuren hebben een zeer groot voordeel voor onze gezondheid, met name wat betreft het gezond houden van ons hart en onze bloedvaten. Ze voorkomen een te hoog gehalte aan ongezond L.D.L. cholesterol, wat de schadelijke variant is van cholesterol. De meer gezonde variant is H.D.L. cholesterol. De omega-6 vetzuren helpen ons lichaam bijvoorbeeld bij het bestrijden van teveel ongezond cholesterol in ons lichaam, maar hebben eigenlijk op alle aspecten van ons hart en bloedvaten een positieve invloed. Dit houdt bijvoorbeeld in dat het bloed klonteren tegengaat door plaquevorming af te remmen. Ook verbeteren ze de conditie van onze bloedvaten en zijn deze omega vetzuren essentieel voor het onderhoud van een gezond zenuwnetwerk. Het zijn deze vetzuren die verantwoordelijk zijn voor de signaaloverdracht van onze zenuwen. Verder bevatten zonnebloempitten naast omega-3 en omega-6 vetzuren ook bijzonder veel vezels, welke goed zijn voor onze spijsvertering en onze stoelgang. Daarnaast zijn linolzuur, oliezuur en palmzuur ook onderdeel van dit oergezonde voedingsproduct, evenals meerdere B-vitaminen (B1,  B2, B6 en B11) en vitamine E, eiwitten, aminozuren en de mineralen natrium, kalium, calcium, magnesium, ijzer, koper, zink en fosfor. Met name fosfor en magnesium komen in zeer grote hoeveelheden voor, wat onder andere zeer goed is voor onze spieren en de opbouw van onze lichaamscellen.

– Tamari: Tamari is een wat minder bekende en gefermenteerde vorm van saus die gemaakt wordt van sojabonen. De meeste mensen kennen sojasaus alleen de vorm van het bekendere product ketjap, wat een Indonesische variant is. Fermentatieprocessen dienen om bepaalde soorten voedsel langer te kunnen bewaren en daarnaast is het een manier van voeding bewerken waardoor gezonde nutriënten ontstaan, die anders niet of nauwelijks beschikbaar zouden zijn in het product. Een voorbeeld hiervan is het aanwezige probiotica, wat zich door dit soort processen ontwikkeld en zeer krachtige voordelen voor onze gezondheid heeft. Dit is ook het geval in tamari, waar zich ook nog een bepaald soort melkzuur ontwikkeld, wat bijzonder gezond is voor onze darmflora, net zoals probiotica. Dit verbeterd de spijsverteringsprocessen en zorgt ervoor dat onze voedingsstoffen veel beter en sneller worden opgenomen uit onze voeding. In dit geval worden de sojabonen in combinatie met kleine hoeveelheden tarwe gefermenteerd, wat belangrijk is om te weten voor mensen die allergisch zijn voor gluten, die zich in tarwe bevinden. De traditionele vormen van tamari worden gemaakt zonder tarwe, maar de meer moderne versies vaak niet. Ook worden er in goeie tamari water en zeezout toegevoegd. Het aanwezige zeezout zorgt voor de benodigde mineralen en sporenelementen in tamari. Daarnaast bevat tamari een gezonde hoeveelheid aminozuren, koolhydraten, eiwitten, onverzadigde vetten en enzymen. Enzymen zijn nodig voor het goed kunnen verteren van onze voeding, wat zonder enzymen totaal onmogelijk is. Het fermentatie proces zorgt voor de ontwikkeling van de zogenaamde zwamvlok en deze zwamvlok zorgt weer voor de mogelijke vorming van enzymen.

– Knoflook: Het moge ondertussen vele mensen duidelijk zijn geworden dat knoflook één van de meest ondergewaardeerde en tevens één van de meest gezonde keukeningrediënten is die we, althans de mensen die dit beseffen, vaak dagelijks gebruiken. Zo is knoflook een prima middel voor het reguleren van onze bloeddruk en is het met name goed voor mensen met een te hoge bloeddruk. Daarnaast is het een middel wat prima te gebruiken is voor het bestrijden van infecties die veroorzaakt worden door bacteriën en virussen. Dit komt grotendeels door de aanwezigheid van het stofje allicine. Ook is knoflook sterk bloedzuiverend, helpt het voor de aanmaak van testosteron (waar zowel mannen als vrouwen over het algemeen een ernstig tekort aan hebben) en wordt het zelfs gebruikt als een afrodisiacum, wat in dit geval veroorzaakt wordt door het feit dat de bloedsomloop verbeterd wordt, wat zeer zeker ook geld voor de doorbloeding van onze geslachtsdelen. Daarnaast is het een prima middel voor het verlagen van onze cholesterolgehaltes, wat de risico’s op hart- en vaatziekten, zoals bijvoorbeeld een hartaanval of trombose aanzienlijk verminderd. Het helpt tevens bij het vergroten en verstevigen van onze bloedvaten. Een ander zeer groot voordeel wat in meerdere onderzoeken is bevestigd, is de remmende werking die knoflook heeft op het ontwikkelen van cel mutatie, wat natuurlijk verder uit kan groeien tot kanker. Ook uien bleken hiertoe in staat te zijn. Tot slot werkt knoflook ontgiftend voor het lichaam en versterkt het ons immuunsysteem op zeer effectieve wijze.

– Chilipoeder: Zoals in het vorige blogdeel vermeld werd, bestaat chilipoeder vaak uit de volgende ingrediënten: chilipeperpoeder, komijnzaad, paprikapoeder en oregano. Omdat uit de verpakking niet af te leiden is of dat voor dit product ook geld, maar we wel vermoeden dat dit het geval is, hebben we hier nog een stukje geschreven voor u om u wat informatie over deze afzonderlijke ingrediënten te kunnen geven. Het eerste ingrediënt is het poeder van de chilipeperen we kunnen u mededelen dat de peperfamilie prachtige voordelen voor onze gezondheid heeft, al dienen met name de hete varianten met mate geconsumeerd te worden om maagzweren en problemen met de spijsvertering te voorkomen. Toch helpen ze in de juiste doseringen ook zeer krachtig tegen maagzweren die door bacteriën worden veroorzaakt en stimuleren ze de aanmaak van beschermende maagsappen. Toch geld hier wat met alles geld en dat is dat overdrijven nooit goed is. Daarnaast bezitten chilipepers grote hoeveelheden antioxidanten (flavonoïden), caroteen en bevatten ongeveer 2x de dosering vitamine C van een flinke sinaasappel. Ze versterken ons immuunsysteem, helpen tegen cel mutatie en kanker, werken ontstekingsremmend en zijn bijzonder effectief bij artritis. Het is een natuurlijke pijnstiller, opent een verstopte neus en verstopte bijholtes, remt vetvorming in het lichaam af, verkleint het risico op diabetes type II en stimuleert onze spijsvertering en het verbranden van overtollig lichaamsvet. Tot slot helpt het ook tegen hoge bloeddruk en houdt hart en bloedvaten gezond door het verlagen van ongezond (L.D.L.) cholesterol. Al met al is dit een bijzonder klein, heet maar ook zeer krachtig en gezond opdondertje te noemen. Komijnzaad werd al in de tijden van de oude Egyptenaren gebruikt en werd zelfs door de profeet Mohammed genoemd. Het is een bijzonder krachtig middel wat zelfs destijds al werd gebruikt tegen een groot scala aan fysieke ongemakken. Dit waren en zijn ook tegenwoordig nog de volgende ziektebeelden en verschijnselen: maag- en darmproblemen, constipatie, huiduitslag, incontinentie, verkoudheid, verstopte neus en bijholtes, galstenen, slaapproblemen, haaruitval, allergieën, astma en andere ademhalingsproblematiek, menstruatieproblematiek, gebrek aan concentratievermogen, gebrek aan levenslust, menopauze verschijnselen, depressie en onvruchtbaarheid om de meest bekende op te noemen. Verder bezit het een flinke hoeveelheid onverzadigde vetzuren die goed zijn voor onze hart- en bloedvaten en gerelateerde ziektes sterk bestrijden. Dit zijn hartaanvallen, hartinfarcten, arteriosclerose, trombose, longembolieën en andere hart- en vaatziekten. Ook bezit dit ‘black seed’ zoals het ook wel wordt genoemd veel proteïnen (21%), koolhydraten (38%), oliën (35%) en andere bestanddelen. Paprikapoeder is het volgende ingrediënt van dit mengsel in chilipoeder en dit is met name goed voor een lekkere dosis proteïnen, koolhydraten en vitaminen zoals vitamine A, B1, B2 en C en daarnaast de mineralen calcium, natrium, kalium, magnesium, ijzer, koper, zink en fosfor. De doseringen mineralen zijn bijzonder hoog in vergelijking met andere groenten en dit geld met name voor kalium, calcium, magnesium en fosfor die in bizarre hoge hoeveelheden voorkomen. Paprika’s zijn goed voor onze botten, immuunsysteem en onze bloedvaten en bloedsomloop. Ze zitten tevens bomvol met antioxidanten die ons een prima buffer leveren tegen de vorming van cel mutatie en kanker. Ook bevatten ze veel vezels, welke goed zijn voor onze spijsvertering en stoelgang. Tot slot sluiten we af met oregano, oftewel wilde marjolein. Dit is een kruid wat ook tjokvol zit met antioxidanten en dus hetzelfde cel mutatie en kanker bestrijdende voordeel voor ons lichaam oplevert. Verse kruiden zijn volgens vele bronnen de rijkste bronnen aan antioxidanten ter wereld, zelfs meer dan alle bessensoorten en rauwe cacao. Verder bezit het sterke antibacteriële eigenschappen en helpt sterk tegen parasieten in onze darmen en andere plekken van ons lichaam. Het blijkt ook tegen virussen te helpen, zoals griep en andere oorzaken van verkoudheid. Oregano bezit tevens krachtige ontstekingsremmende en pijn bestrijdende eigenschappen, waardoor bijvoorbeeld mogelijk een ziekte als artritis op krachtige wijze kan worden bestreden. Dit is echter nog niet zeker en op dit moment nog in onderzoek, maar er zijn al veelbelovende resultaten behaald.  Tot slot is het een bron van vitamine K, welke hart- en vaatziekten verminderen, al is het wel een vitamine die niet teveel door trombose patiënten mag worden geconsumeerd in verband met de stollingswaardes van hun bloed, waar vitamine K een grote invloed op heeft. Ook is oregano rijk aan omega-3 vetzuren, ijzer, mangaan, calcium en de vitaminen A en C.

Om dit blogdeel af te sluiten willen we concluderen dat deze snack een fantastisch en gezond alternatief is voor alle chips, borrelnootjes en zoutjes is die in de supermarkt te vinden zijn. Deze zitten bomvol met allerlei kunstmatige smaakvesterkers en andere stoffen, die bijzonder kwalijke gevolgen voor onze gezondheid opleveren. De grootste boosdoener is de welbekende smaakversterker E621, ook wel monosodiumglutamaat of mononatriumglutamaat genaamd. Dit is een smaakversterker waar een ongelofelijk scala aan ziekten uit voortkomen die teveel zijn om op te noemen. Kanker, hart- en vaatziekten en beschadiging van ons zenuwnetwerk zijn daar wel de allerergsten van, maar de lijst is bijna eindeloos te noemen en we raden u daarom zeker aan hier zelf meer onderzoek naar te doen. Wij zijn daarom bijzonder blij om een alternatief aan te kunnen bieden aan mensen die toch ’s avonds graag een heerlijke zoute snack genieten en zijn bijzonder trots op dit product u als klant in ons alsmaar groeiende assortiment aan te kunnen bieden.

Waar kan ik Raw Food Chili Seed Snacks kopen?

Deze specifieke raw food chili snacks zijn een overheerlijke lekkernij en een specialiteit van onze webwinkel. Natuurlijk is het mogelijk dat deze snacks ook elders te koop zijn op het internet, maar voor zover ons bekend is, is dat niet het geval in Nederland. U kunt het natuurlijk altijd proberen en online op zoek gaan. Andere mogelijkheden zijn misschien via uw plaatselijke natuurreformzaak, biologische winkel of uw raw food en superfood winkel. U heeft wat dat betreft het meeste slagen in de laatstgenoemde in dit rijtje, omdat dit toch de winkels zijn die het sterkst gespecialiseerd zijn in raw food en superfood producten. Dit is minder het geval in natuurreformzaken en biologische winkels, al is er steeds duidelijker een verschuiving waar te nemen in de richting van meer natuurlijke en rauwe voeding in deze winkels. Dit is over het gehele land waar te nemen en geld zelfs voor de kleinere steden en dorpen, waar tegenwoordig steeds vaker biologische winkels gevestigd worden en waar de plaatselijke natuurreformzaken hun assortiment stevig uitbreiden met allerlei biologische en raw food en superfood producten. Dit is natuurlijk een prima zaak te noemen en het geeft vele mensen de kans om eindelijk gezondere voeding in de plaatselijke winkels in te kopen in vergelijking met alle minder gezonde voeding in de supermarkten. Of het ook mogelijk is deze specifieke raw food chili snacks te vinden is natuurlijk afwachten en wij achten die kans nog niet bijzonder hoog. Wilt u zeker zijn van uw zaak, dan kunt u dit product natuurlijk en bijzonder gemakkelijk bestellen via onze webwinkel, welke te vinden is onder de link www.superfood.nl en waar het 24 uur per dag en 7 dagen per week mogelijk is om dit product te bestellen. Dit geld natuurlijk ook voor al onze andere producten. Wij zorgen er vervolgens voor dat deze bestelde producten binnen uiterlijk 2 werkdagen bij u thuis worden bezorgd.

Hoe kan ik Raw Food Chili Seed Snacks eten?

Deze heerlijke snack is al een lekkernij op zich, maar is natuurlijk op meerdere manieren te consumeren. Omdat het hier om een zout product gaat, is het bijvoorbeeld bijzonder lekker om het te gebruiken als ingrediënt in een overheerlijke salade. We hebben hier een heerlijk recept voor zo’n salade voor u geplaatst, zodat u dit zelf eens uit kunt proberen.

Share:

Geef een reactie