Rauwe honing – meer dan alleen een zoetstof

Rauwe Honing:

Wat is rauwe honing en waar komt het vandaan?

Het ontstaan van honing begint allemaal in een de prachtige bloemenvelden wereldwijd, waar de honingbijen nectar zuigen uit de aanwezige bloemkelken. Met de nectar in hun honingblaas vliegen ze terug naar de bijenkorf, waar de werkbijen de nectar opzuigen en erop kauwen. Door dit proces worden grote hoeveelheden enzymen toegevoegd en stijgt de voedingswaarde van honing aanzienlijk. Enzymen zetten nectar om in enkelvoudige suikers en deze enzymen zullen er in een later stadium ook voor zorgen dat de nectar zich transformeert tot honing. Dit stadium noemen we het fermentatiestadium. Uiteindelijk spuiten de bijen de nectar in de honingraten waar het wordt opgeslagen als voedsel voor de kolonie om van te leven. Vervolgens dikken de bijen de oplossing in tot honing. Honing bevat dus natuurlijke suikers, maar daarnaast ook allerlei stoffen die in planten aanwezig zijn, zoals vitaminen en mineralen. Die verschillende plantaardige stoffen bepalen voor het overgrote deel de smaak van de verschillende soorten honing. Ook bevat honing naast enzymen een grote verscheidenheid aan stuifmeel, ongeveer 30 mg per kg honing. Tot slot wordt elke met honing gevulde cel afgedekt met een propje bijenwas om ze de voorraad te beschermen en preserveren voor latere consumptie voor de kolonie.

Rauwe, ook wel wilde honing genoemd, is een zeer diverse voedingsbron, zoetstof, alsook medicijn en dit wondermiddel bestaat uit het verzamelde pollen van soms enkele duizenden tot tienduizenden soorten flora. Honing in z’n rauwe of biologische vorm is een heerlijke delicatesse en een absolute godenspijs voor de echte liefhebbers. Rauwe honing, puur zoals de natuur haar voortbrengt, is een voedingsmiddel met één van de allerhoogste trillingsfrequenties onder voedsel bekend op Moeder Aarde. Dit wondermiddel en ook alle andere bijenproducten worden dan ook wel als één van de meest spirituele en magische voedselbronnen die de natuur voorbrengt beschouwd en hun heilzame werking en de lijst met toepassingen voor onze gezondheid is dan ook bijna eindeloos.

Wat doet rauwe honing?

De samenstelling van honing bestaat uit ongeveer 70% snelle suikers, glucose, sacharose en fructose die allemaal snel en gemakkelijk door ons lichaam op te nemen zijn. De overige 30% bestaat uit antioxidanten, mineralen (mangaan, ijzer, fosfor, koper), vitaminen (met name uit de B groep), eiwitten, vrije aminozuren, organische vetzuren (met conserverende eigenschappen), enzymen, koolhydraten, fyto-nutriënten, hormonen en probiotica, allemaal broodnodig voor onze algemene gezondheid en rauwe honing levert daarom een stevige bijdrage in het onderhouden en onderbouwen van ons immuunsysteem en onze fysieke conditie. Uit zeer uitvoerig onderzoek, met name in Rusland, is gebleken dat honing de grootste bron van natuurlijke, levende enzymen bevat.

Honing is daarnaast zeer licht verteerbaar en bestaat uit zachte en natuurlijke suikers, die hierdoor, in schrille tegenstelling tot de chemische varianten, een positieve influx hebben op ons lichaam en onze geest. Honing helpt bijvoorbeeld bij de opname van calcium in ons lichaam, is een uitstekende bloedbouwer (helpt bijvoorbeeld tegen bloedarmoede), heeft een verwarmend en verzachtend effect op onze luchtwegen, helpt tegen hyperactiviteit (vaak veroorzaakt door synthetische suikers), ontgift ons lichaam, en helpt het tegen diarree, spastische darm en andere spijsverteringsproblematiek, maagzweren, infecties (o.a. abcessen, stafylokokken, steenpuisten, oor, huid, bindvlies, urine- en luchtwegen), tuberculose, tandbederf, migraine, slapeloosheid en ook kanker.

Laatst genoemde wordt vooral bestreden door de hoge cel regenererende werking van honing en alle andere bijenproducten, zoals ook besproken in de blogs over propolis, bijenpollen en royal jelly. Wel is het aan te raden voor (ex)kankerpatiënten om honing met mate te consumeren, alsook andere vormen van (rauwe) suikers, zoals bijvoorbeeld ahornsiroop en agave of zelfs fruit.

Tevens helpt rauwe honing in combinatie met appelcider azijn tegen artritus, helpt het tegen alle soorten infecties van de luchtwegen (chronische bronchitis, astmatische bronchitis, chronische en allergische rhinitis en sinusitis), werkt het als een subtiel laxeermiddel, helpt het tegen allerlei soorten allergieën, bedwateren en zwaarlijvigheid (omdat het de eetlust afremt op een gezonde manier) en verhoogt het onze alertheid, versterkt het onze lichamelijke en geestelijk reflexen en heeft volgens sommige onderzoeken zelfs een positief effect op ons IQ!

Ook heeft rauwe of wilde honing een sterk antibiotische, antischimmel, antivirale en anti parasitaire werking en is men tegenwoordig, met name vanwege de antibiotische werking veel aan het experimenteren met o.a. Manuka honing in ziekenhuizen in bijvoorbeeld Engeland. Het is gebleken dat deze fantastische honingsoort in staat is gebleken de zogenaamde superbugs te bestrijden, waarvan bleek dat alle synthetische antibiotica hier niet meer toe in staat waren en men min of meer gedwongen werd met meer natuurlijke middelen te gaan experimenteren en werken.

Deze superbugs zijn bacterie die door hun vele mutaties en aanpassingen in staat zijn elke vorm van synthetische antibiotica te weerstaan. Wederom blijkt Moeder Natuur superieur en een oplossing voorradig te hebben voor gezondheids issues waar de mens helaas wederom tekort schiet. De antibiotische werking van honing heeft tevens een verlichtend en positief effect op een enorme waslijst aan meer en minder bekende ziektes zoals: miltvuur, difterie, sinusitis, longontsteking, tuberculose, tyfus, dysenterie, karbonkels, impetigo, kraamvrouwenkoorts, roodvonk, keelpijn en cholera. Ook heeft honing een zeer positieve uitwerking op onze lichaamshuid, dit omdat het zeer sterke vochthoudende eigenschappen bezit en hierdoor een jongere, gezondere en elastischere huid wordt behouden tot op zelfs zeer hoge leeftijd. Mensen die veel honing en andere bijenproducten consumeren zien er dan ook over het algemeen jonger uit dan hun leeftijdsgenoten die dit middel niet in hun dagelijkse voeding nuttigen.

Naast deze kwaliteit is honing een middel wat ook uitwendig op de huid kan worden aangebracht voor het bestrijden van huidinfecties, dit omdat het ook sterke antiseptische kwaliteiten bezit. Het heeft een verlichtend en helend effect op bijvoorbeeld schaafwonden, abcessen, brandwonden, winterhanden- en voeten, tepelkloven, snijwonden, diabetische voet ulcera, fistels en grote septische- en chirurgische wonden. Veelal is rauwe honing gemakkelijk met een zwachtel aan te brengen op het desbetreffende huidprobleem. Er zijn zelfs fantastische resultaten geboekt in ernstige gevallen, waarin bleek dat er geen permanente huidbeschadiging werd opgelopen, er geen plastische chirurgie aan te pas hoefde te komen en de wond puur en alleen door het aanbrengen van dagelijks verse honing zwachtels gedesinfecteerd werd en compleet genezen was. Rauwe honing bleek de pus, korsten en dood weefsel uit wonden te verwijderen en stimuleert tevens nieuwe weefsel groei.

Met andere woorden, dit wondermiddel is een must voor elk huishouden en ook een uitstekende vervanger voor alle chemische suikers. Dit speciaal ook voor kinderen, dit toch vaak sterk neigen naar het consumeren van veel zoetigheid. Een ideale oplossing dus voor een stuk problematiek waar vele ouders mee kampen.

Waar vind ik rauwe honing?

Superfood.nl verkoopt rauwe honing via onze website: http://superfood.nl en is verder via meerdere online web shops te koop. Daarnaast is goeie rauwe honing vaak moeilijk verkrijgbaar in winkels tot op heden, maar een redelijk goed alternatief is biologische honing. Deze is niet rauw, maar wel minimaal bewerkt en puur van oorsprong en staat garant voor honingnectar afkomstig van biologische teelt, oftewel zonder herbiciden, pesticiden en fungiciden behandelde bomen, planten en bloemen. Ook betekend het dat de bijen met respect behandeld worden en niet worden uitgerookt en/of high fructose corn sirup te eten krijgen in plaats van hun eigen overheerlijke honing. High fructose corn sirup is tegenwoordig verwerkt in bijna alle softdrinks en vele andere producten met zoetstoffen en is een kankerverwekkend middel en dus uitermate slecht voor deze lieve dieren, alsook voor ons als mensen. Zorg tenslotte dat de honing die aangeschaft wordt het liefst ook in glas verwerkt is, dit vanuit een milieu vriendelijk perspectief.

Hoe consumeer ik rauwe honing?

Het is essentieel dat honing rauw wordt geconsumeerd, dit omdat verhitte honing alle enzymen verliest die een zo belangrijke bijdrage leveren aan onze gezondheid. Bijna 85% van alle mensen in de westerse wereld consumeren gepasteuriseerde of verhitte honing en deze honingsoorten bevatten vaak een hoog gehalte high fructose corn sirop. Rauwe honing is makkelijk en op vele manieren te consumeren en één van de meest simpele manieren om dit heerlijke product te gebruiken is door het als suikervervanger te gebruiken in bijvoorbeeld (kruiden)thee. Daarnaast is het ook heerlijk in combinatie met (rauwe) zuivelproducten met de nodige vruchten, muesli of wat je zelf maar wilt toevoegen. Ook kun je het in je smoothies, lassies, shakes enz. toevoegen als zoetstof mocht je dat lekker vinden.

Let er wel op dat voor kinderen onder 1 jaar het beter is om geen honing te consumeren. Honing kan namelijk besmet zijn met de bacterie die Botulisme veroorzaakt. Deze ziekte kan leiden tot verlamming van de luchtwegen en kan daarom zelfs tot de dood leiden. Bij volwassenen groeit de bacterie in het algemeen niet in de darm, maar bij baby’s kan dit wel en men noemt dit “infantiel Botulisme”. Dit is met name gevaarlijk omdat hun darmflora nog niet voldoende ontwikkeld is en hierdoor dus levensgevaar kan ontstaan. Voor volwassenen levert het consumeren van honing verder geen enkel gevaar op.

Hieronder een kleine lijst met verschillende soorten honing en een paar van hun toepassingen:

• Acacia honing : bloedzuiverend en verzacht inwendig bij overtollig maagzuur.
• Boekweit honing : versterkt bij vermoeidheid.
• Bos- of woudhoning : luchtweg bevrijdend, evenals ter preventie bij urineweg- en bloedsomloopproblemen.
• Heidehoning : voorkomt nier-, blaas- en prostaatklachten. (heeft een uitgesproken pittige smaak)
• Kastanje honing : ideaal als zoetmiddel in koffie en thee zonder dat de smaak verandert.
• Klaver honing : tegen diarree.
• Koolzaad honing : maagverzachtend.
• Linde honing : kalmerend voor de zenuwen.
• Rozemarijn honing: potentie bevorderend en lever reinigend.
• Tijm honing: perfect tegen verkoudheden en rauwe keel en tevens de oudste soort bekend in Europa.

Hieronder dan tot slot nog een drietal recepten met (rauwe) honing als ingrediënt voor de echte doe-het-zelvers:

Master-blaster smoothie:
– 2 pruimen.
– 1 banaan.
– 1 mandarijn.
– 1 handvol blauwe druiven.
– 1 avocado.
– 1 eetlepel bijenpollen.
– 2 eetlepels (rauwe) honing.
– 2 eetlepels (rauwe) cacao.
– 1 eetlepel maca of spirulina.
– 1 eetlepel lemon jelly marmelade.
– 1 theelepel bovine colostrum.
– 1-2 pipetten met propolis tinctuur.

Overgiet dit geheel met een (rauw) zuivelproduct naar keuze, mix het geheel in een blender tot je een heerlijke romige substantie hebt en giet dit in een beker. Voeg eventueel een schep biologisch ijs toe voor een heerlijk verkoelend effect in de zomer. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van biologische producten om ervoor te zorgen dat de voedingswaarde maximaal is en de inname van schadelijke herbiciden, pesticiden en fungiciden tot een minimum beperkt blijft.

Sweet superfood cookie crumbles:
– 1 eetlepel bijenpollen.
– 1 eetlepel açaí bessenpoeder.
– 1 kwart eetlepel purple corn extract poeder.
– 1 kwart eetlepel Mesquite meal.
– 1 eetlepel spirulina.
– 1 eetlepel kokosnoot crème/pasta.
– 1 eetlepel (rauwe) honing (het liefst in witte crèmevorm).

Meng alle ingrediënten samen tot in beslag tot er een kruimelige pasta ontstaat. Spreidt dit uit over een plaat en onttrek het vocht uit het geheel in een dehydrator of oven tot er een koekjesachtige vorm ontstaat. Zet de oven hiervoor op de laagste stand of maximaal 50 graden en laat het geheel in de oven tot de substantie droog is. Check elke 10 minuten tot de substantie helemaal droog en klaar voor consumptie is.

Guru Power Goo:
– 2 eetlepels bijenpollen.
– 2 eetlepels (rauwe) honing.
– 2 theelepels royal jelly.
– 2-4 pipetten vol propolis.

Voeg hier naar eigen smaak producten uit de volgende lijst aan toe, laat je innerlijke Goeroe los en wees fantasierijk.
– Cacao nibs.
– Wilde jungle pindas.
– Hempzaad.
– Pecan noten.
– Paranoten.
– Goji bessen.
– Açaí bessen.
– (Hunza) rozijnen.
– Gedroogde (gesneden) dadels.
– Gedroogde (gesneden) vijgen.

Mix het geheel tot een heerlijke sticky powersnack en geniet ervan ! Probeer tot slot wederom zoveel mogelijk gebruik te maken van biologische producten om het risico van besmetting met schadelijke landbouwbestrijdingsmiddelen tot een minimum te reduceren.

Share:

7 comments

  1. Interessant artikel! Ik vraag me alleen af of de gezonde stoffen in honing teniet worden gedaan door het in thee te gebruiken, immers dat is toch ook een vorm van verhitting?

    1. Hi, dat is enigzins wel zo maar je kan dit voorkomen door elke keer een beetje honing in je mond te doen en dan van je thee te drinken..deed mijn leraar altijd. Benut je de honing optimaal. Groetjes Imtiaz.

      1. Bedankt voor je antwoord Imtiaz!

    2. De kracht van rauwe honing wordt nauwelijks teniet gedaan als het pas aan de thee toegevoegd wordt als deze op drinktemperatuur is. De thee is dan ca 45 graden en breekt nauwelijks nog enzymen af van de echte honing

  2. Ook betekend het dat de bijen met respect behandeld worden en niet worden uitgerookt … spelfout: Moet zijn : “betekent “

Geef een antwoord