Rauwe cacao – De #1 Antioxidant superfood

Rauwe Cacao:

Wat is rauwe Cacao en waar komt het vandaan?

Rauwe cacao, ook wel cocoa genaamd, wordt gemaakt van de cacaoboon en is een fruitsoort oorspronkelijk afkomstig uit de Zuid- en midden Amerikaanse jungle. De vrucht waarin de cacaozaden groeien is een enorme ovale, vaak roodgele verschijning, waarvan je op het eerste gezicht niet van zou vermoeden dat het om de grondstof voor de ons zo welbekende chocolade gaat. Er zijn tot op heden 3 verschillende soorten bekend: Criolo, Forastero en Trinitario (een kruising van beide andere soorten), waarvan de Criolo het hoogst gewaardeerd wordt. Een gemiddelde boom draagt ongeveer 50 vruchten af, die 2 of 3 keer per jaar worden geoogst. Het duurt ongeveer 5-6 maanden voor de peulvruchten om te rijpen, welke gemiddeld 20-50 amandel achtige bonen bevatten.

Wat doet rauwe Cacao?

Rauwe cacao is één van de alle gezondste voedselbronnen ter wereld die de mens ter beschikking staat. Toch denken mensen vaak dat deze superfood ongezond voor ons is, maar deze mythe is absoluut onjuist. Wel is het essentieel om te begrijpen dat er een groot verschil is tussen rauwe cacao en de chocolade zoals wij die grotendeels als consument kennen. Het verschil zit ‘m in het feit dat bijna alle chocolade door alle bewerkingsprocessen een groot deel van hun oorspronkelijke helende krachten verliezen. Dit omdat cacao bijna altijd op hoge temperaturen verhit wordt, aangelengd wordt met grote hoeveelheden bindmiddelen, geraffineerde suikers en gepasteuriseerde melk en door deze processen het overgrote deel van de oorspronkelijke voedingswaarde verloren is gegaan. Geraffineerde suikers zijn tevens erg verslavend en onttrekken ook nog eens een groot deel aan mineralen aan ons lichaam en zijn daarom erg schadelijk. Ook het toevoegen van melk aan cacao is schadelijk gebleken uit onderzoek, dit omdat de combinatie ervoor zorgt dat de antioxidanten niet worden opgenomen in ons lichaam. Meestal als de cacao dan in z’n uiteindelijke vorm als chocolade klaar voor consumptie in de winkel ligt, is het vaak een zo goed als waardeloos eindproduct geworden in vergelijking tot de oorspronkelijke rauwe cacao. Toch is het echter wel zo dat er een verschil moet worden gemaakt tussen donkere chocolade met hoge percentages cacao en melkchocolade. Laatste genoemde vorm is de meest schadelijke vorm waarin cacao bewerkt en verkocht wordt en desastreus voor onze gezondheid. Daarnaast is ook het schrikbarende feit ontdekt dat veel commerciële chocolade vervuild is met het giftige metal lood, wat wederom een goede reden is om over te stappen op een rauwe vorm van cacao.

Rauwe cacao is namelijk een onuitputtelijke bron van gezondheid en een absolute must voor een ieder die zijn of haar gezondheid hoog in het vaandel heeft. Dit omdat deze prachtige fruitsoort o.a. de allerhoogste hoeveelheid antioxidanten bevat van al het voedsel ter wereld. Uit veelvuldig onderzoek is ondertussen meer dan duidelijk gebleken dat antioxidanten een remmende en zelfs vernietigende werking hebben op de ontwikkeling van allerlei ziektes, met een sterke nadruk op kanker. Antioxidanten geven een enorme boost aan ons immuunsysteem en gaan de strijd aan met vrije radicalen in ons lichaam, waardoor cel mutatie wordt bestreden en voorkomen. Rauwe cacao is daarnaast ook werelds grootste natuurlijk bron van magnesium, één van de meest essentiële bestanddelen van onze dagelijkse voeding. Magnesium beschermt ons o.a. tegen hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes (type II) en botontkalking en is daarom ook onmisbaar voor het creëren en onderhouden van een goed gebit en gezonde botstructuur. Magnesium verhoogt onze hersencapaciteit, verbeterd het onze bloedcirculatie, is het spierontspannend en tevens de meest krachtige stressbestrijder van alle mineralen. Ook is het een bekend feit dat vrouwen tijdens de periode van ongesteld zijn vaak naar flinke hoeveelheden cacao verlangen. De reden hiervan is dat ze door het bloedverlies onbewust behoefte hebben aan magnesium, alsook naar een middel wat ervoor zorgt dat ze zich beter gaan voelen. Cacao bevat immers serotonine, een stof die dezelfde werking heeft als een antidepressivum, al is cacao heel wat gezonder en heeft het geen vervelende en destructieve bijwerkingen. Zwavel is ook rijkelijk aanwezig in cacao, ook wel het “schoonheids mineraal” genoemd. Zwavel is het mineraal wat zorg draagt voor een gezonde en gladde huid, voor stralend haar en gezonde nagels. Verder bestaat rauwe cacao uit een flinke waslijst aan essentiële vitamines, mineralen en gezonde vetten, zoals grote hoeveelheden zink, ijzer, chromium, koper, mangaan, magnesium, zwavel, vitamines A, B1, B2, C, D, E en P, omega-6 vetzuren , tryptofaan, serotonine en vele anderen belangrijke bouwstoffen. Dit zijn allemaal broodnodige componenten van onze dagelijkse voeding in deze hectische en stressvolle tijden, die uiterst belastend zijn voor onze gezondheid in het algemeen.

Deze essentiële bestandsdelen in rauwe cacao zorgen voor een enorme waslijst aan voordelen voor onze gezondheid. De lijst lijkt eindeloos, maar een aantal meest in het oog springende karakteristieken zijn o.a. de leeftijd verlengende kwaliteiten, een verhoogd energieniveau, betere en stabielere geestelijke gemoedstoestand, verbeterde weerstand en tevens een enorme boost voor het immuunsysteem, regulering van het cholesterol gehalte, voorkoming en bestrijding van hart- en vaatziektes, stimulatie van de nierfuncties, verbetering van voedselvertering en bloedcirculatie, voorkoming en bestrijding van bloedarmoede, reguleren van de bloeddruk, regenereren van celstructuur en dus bestrijding van cel mutatie en kankervorming en last, but not least, zorgt het ook een verhoogd libido in sommige gevallen. Dit is met name omdat (rauwe) cacao bekend staat als een afrodisiac en als dusdanig de zintuigen versterkt en een lustopwekkende werking kan hebben.

Tot slot is één van de meest waardevolle eigenschappen van rauwe cacao dat het ons hart- en vaatsysteem op verschillende wijzen versterkt en ondersteunt. Dit is zowel op fysiek, metafysisch alsook op spiritueel vlak. Om
een paar van de vele fysieke voordelen te noemen, rauwe cacao heeft een verdunnend effect op ons bloed, waardoor bloedklontering wordt tegen gegaan. Rauwe cacao is hierdoor een middel wat uiterst geschikt is voor trombose patiënten ter ondersteuning van hun medicatie. Ook zorgt het voor een uiterst gezonde conditie van ons hart en bloedvatenstelsel en bestrijden de grote hoeveelheden antioxidanten vrije radicalen in ons lichaam, die verantwoordelijk zijn voor de vorming van o.a. kankercellen. Kanker en hart- en vaatziektes zijn de twee hoogste doodsoorzaken door ziekte ter wereld! Deze fantastische voedingsbron helpt ons daarnaast terug te keren naar een natuurlijke staat van zijn en voelen, i.p.v. excessief denken en verbindt ons via onze intuïtie tot de mysteries van het leven en onze dierbare Moeder Aarde. De oude Azteken noemden rauwe cacao ook wel “Yollotl Eztli”, oftewel “hartenbloed” en er zijn vele legenden onder de inheemse amazone volkeren waarin de cacaoboon zorg droeg voor de (her)verbinding via het hart tussen mens en natuur. Al met al is het duidelijk dat deze heerlijke vrucht de naam superfood meer dan verdient. De Zweedse wetenschapper Carl Linnaeus was in 1753 zo dusdanig onder de indruk van de kwaliteiten van rauwe cacao dat hij er de naam “Theobroma Cacao” aangaf, ook wel “Cacao, food of the Gods” genaamd.

Waar vind ik rauwe Cacao?

Rauwe cacao is tegenwoordig te vinden in veel biologische en natuur-reform winkels, al is hun assortiment vaak nog erg beperkt. Ook is het eventueel te vinden in stands op uw plaatselijke biologische markt, de kans hierop is het hoogst in de grotere steden van het land. Daarnaast biedt het internet tegenwoordig een grote verscheidenheid aan online shops, waar rauwe cacao in vele vormen te bestellen is. Ook wij verkopen rauwe cacao in verschillende vormen in onze online shop, dus neemt u gerust een kijkje in ons online assortiment. Wij verkopen rauwe cacao in de volgende vormen: cacao bonen, cacao poeder, cacao nibs, cacao paste, cacao, cacao massa en cacao boter. Rauwe cacao is dus beschikbaar in vele verschillende vormen. Cacao bonen spreken voor zich en zijn de puurste vorm van cacao. Cacao nibs zijn geplette bonen die iets makkelijker consumeerbaar zijn, omdat men niet door de harde korst van de cacaoboon hoeft heen te bijten. Cacao massa kent u in de vorm van de u wel bekende cacao reep.

Hoe consumeer ik rauwe Cacao?

Cacao poeder is de gemalen versie van de cacao boon en is makkelijk te nuttigen in allerlei soorten (rauwe) zuivelproducten, smoothies, lassies en dranken. Hieronder een tweetal recepten als voorbeeld voor diegenen die nog niet vertrouwd zijn met rauwe cacao.

Cacao-banaan smoothie:
– 2 bananen.
– 1,5 kop amandelmelk of rauwe melk.
– 1 theelepel vanille-extract.
– 1 theelepel bovine colostrum.
– 1 a 2 eetlepels biologische rauwe cacaopoeder.
– een snufje himalaya zout.
– een paar ijsblokjes. (optioneel)

Doe dit alles in een keukenblender, mix het tot het een mooie gelei achtige substantie is geworden en je hebt een heerlijke softdrink voor elk moment van de dag.

Raket-uit-je-bed ontbijt:
– 1 kiwi.
– 1 a 2 mandarijnen.
– 1 a 2 eetlepels rauwe cacaopoeder.
– 1 handje vol biologische rozijnen.
– 1 handje vol biologische goji bessen.
– 1 handje vol biologische blauwe bessen.
– 2 theelepels bijenpollen.
– 1 theelepel bovine colostrum.
– 1 a 2 theelepels biologische ahornsiroop (optioneel voor de zoetekauw).

Overgiet dit geheel met een heerlijke (rauwe) yoghurt, mix het geheel door elkaar en je hebt een fantastisch ontbijt om de dag te beginnen.

Geniet ervan!

Share:

4 comments

  1. Ik ben sinds kort heel erg geinteresseerd in de positieve effecten van rauwe cacao. Al jaren ben ik daar super fan van, puur en alleen omdat ik het zo lekker vindt. Maar nu ik wat meer lees over de positieve effecten ervan ben ik al helemaal om. Hier vind je daar nog wat meer info over: https://www.rauwecacao.com/waarom-is-rauwe-cacao-gezond/

  2. While I agree with context of your article, I wish Americans would note that 112 nations lost folks in 911 attacks not “over 3000 Ame8ncai&#r221; as you state. Real figure is 2819.

Geef een reactie