Purple corn – bron van krachtige anti oxidanten

Purple Corn is een raw food en superfood product wat met name de laatste paar jaar langzaam maar zeker de Europese marktsegmenten begint binnen te dringen, al is het tempo en de frequentie waarmee dat gebeurt nog zeer laag te noemen.

Wat is purple corn?

Purple corn is een zeer bijzonder en uiterst krachtig voedingsmiddel wat met name door de inheemse Noord- en Zuid-Amerikaanse bevolking al vele eeuwen wordt geconsumeerd om haar krachtige en heilzame werking en tevens om haar hoge voedingswaarde. Bij de Noord-Amerikaanse inheemsen stond een nauw aanverwante variant van deze vorm van mais of corn ook wel bekend als ‘blue corn’. De inheemse indianen hebben deze vorm van mais waarschijnlijk sterk veredeld, door telkens weer de beste en grootste kolven te gebruiken voor de voortplanting. Vermoedelijk zijn ze ooit met een heel plantje, de zogenaamde ‘teosinte’ begonnen. Columbus, die in 1492 Amerika zogenaamd ‘ontdekte’, heeft destijds de gevonden maiskolven meegenomen naar Spanje, waar dezen direct bijzonder goed gedijden en vanaf die tijden mais vermoedelijk in Europa is geïntroduceerd. De varianten die tegenwoordig in koudere klimaten, zoals in ons eigen land, kunnen overleven, zijn het gevolg van verdere veredeling van de maisplant. Dit tot groot genoegen van velen die tot op de dag van vandaag nog steeds bijzonder genieten van deze heerlijke voedselbron. Wel moeten we de kanttekening erbij vermelden dat heel veel mais tegenwoordig allemaal genetisch gemanipuleerd wordt door natuurvernietigende en beschadigende bedrijven als Monsanto, Bayer en vele anderen. Het is met name het genetisch manipuleren van deze prachtige en heerlijke voedselbron, die leidt tot vele ziektebeelden bij zowel mens als dier en de natuur daarnaast stevige en onvoorspelbare en zo mogelijk ook onherstelbare schade aanbrengt aan de natuur.

Het woord ‘mais’ stamt oorspronkelijk af van het Spaanse woord ‘maize’ en dit is weer afkomstig van het inheemse woord ‘taíno’. In Amerika betekent het woord ‘corn’ alleen mais, terwijl het woord ‘corn’ buiten Amerika staat voor alle zogenaamde ‘cereal crops’ oftewel grassoorten die geconsumeerd worden om de granen die ze voortbrengen. Dit is ooit ontstaan naar aanleiding van de benoeming ‘Indian corn’ voor de paarse en blauwe varianten van mais. Vervolgens is dit afgekort en bleef uiteindelijk het woord ‘corn’ over voor mais en werden de anderen om het verschil aan te duiden, ‘cereal crops’ genoemd. Het woord ‘corn’ wordt buiten Amerika vaak in verband gebracht met het culinaire gebruik van mais. Purple corn staat in de Spaanstalige landen beter bekend als ‘maiz morado’, welke een variant is van het zogenaamde ‘zea mais’. Zea betekent ‘graan’ in het Latijns. In de wetenschappelijk wereld gebruikt men het liefst de term ‘maize’, omdat dit duidelijk aangeeft om welke vorm van ‘corn’ het hier gaat. Het woord ‘corn’ zelf leidt vaak tot verwarring, omdat hier meerdere soorten mee kunnen worden bedoeld, die allemaal verschillende eigenschappen bezitten en verschillende geografische thuisgebieden kennen.

Purple corn wordt met name verbouwd in het Andes gebied in Zuid-Amerika. Tot dit gebied behoren landen als Columbia, Ecuador, Peru, Bolivia, Chili en Argentinië. Met name de vijf laatst genoemde landen behoren tot het gebied waar deze bijzondere graansoort het meeste verbouwd wordt. Hier wordt het product verwerkt in een groeiende verscheidenheid aan consumptieartikelen. Dit varieert van verschillende soorten dranken, tot chips en taco’s, alsook purple corn meel, het lokaal bekende ‘chicha morada’ en mazamorra morada’. U zult mogelijke wel geraden hebben dat ‘morada’ inderdaad voor ‘paars’ of ‘purple’ staat. Chicha morada is een lokaal gebrouwen drank die bestaat uit purple corn, ananas, kaneel, kruidnagel en suiker. Mazamorra morada is een vorm van pudding die door de lokale bevolking graag geconsumeerd wordt. De maiskorrels worden graag door de plaatselijke bevolking gebruikt om verschillende dranken en andere voedselproducten te kleuren. Dit is een techniek die tegenwoordig door de Westerse industrie wordt overgenomen voor het kleuren van verschillende voedingsproducten. Dit is natuurlijk een stuk gezonder dan allerlei chemische kleurstoffen en het is daarmee een tendens die wij zeer toejuichen. Mogelijk werd het ook gebruikt voor het verven van textiel.

Wat doet purple corn?

Zoals net vermeld is purple corn langzaam maar zeker bezig om de Europese voedingsmarkt binnen te dringen als één van de vele prachtige en bijzonder krachtige voedingsproducten afkomstig uit Zuid-Amerika. Dit continent is onderhand het Mekka van de raw food en superfood producten te noemen en purple corn is slechts één van de vele producten die ondertussen hoe langer hoe meer bekendheid beginnen te genieten. Dit is niet alleen binnen Europa het geval, maar met name de Noord-Amerikaanse markt is ook bijzonder sterk beïnvloed door al deze bijzondere en heilzame producten. We gaan in dit deel van het blog eens nader bekijken waarom purple corn een product is wat zeker meer aandacht en opmerkzaamheid verdient dan het tot nu toe in Nederland en de rest van Europa heeft gekregen. Purple corn is namelijk een voedingsbron met sterk heilzame toepassingsmogelijkheden. Dit geld zowel als voedingsbron als ook als geneeskrachtig middel in de strijd tegen allerlei fysieke ongemakken, zoals allerlei ziektebeelden die ons in het leven onaangenaam kunnen verassen. Eén van de vele voordelen van purple corn zijn de rijkelijk aanwezige antioxidanten. Dit zal een term zijn die ondertussen bij onze meeste lezers bekend zal zijn, maar voor diegenen die dit begrip niet kennen, zullen we hier nogmaals uitleggen wat antioxidanten voor ons lichaam betekenen. Het woord zegt het eigenlijk zelf al en bestaat uit twee delen. Het eerste is ‘anti’ en het tweede is ‘oxidanten’, wat afgeleid is van het woord ‘oxidatie’. Oxidatie is een woord wat enkelen, of misschien zelfs velen, onder ons zich nog zullen herinneren van de middelbare opleidingen die ze hebben genoten. Het staat voor de processen die zuurstof heeft op andere elementen uit het periodieke systeem. Zuurstof heeft over het algemeen een zeer positieve invloed op ons leven en zonder zuurstof zou niemand van ons meer in leven zijn, maar in ons lichaam kan het ook bijzonder negatieve effecten opleveren door de zogenaamde oxidatieprocessen. Een goed voorbeeld van hoe zuurstof een negatieve invloed kan hebben op haar omgeving is bijvoorbeeld het begrip roest. Roest is een typisch voorbeeld van hoe zuurstof zich met een ander element verbindt en het daardoor beschadigd en langzaam doet ontbinden en/of vervormen. Dit is een mooi voorbeeld om te schetsen hoe de gevolgen van zuurstof in ons lichaam mogelijk kunnen zijn. Het hangt er natuurlijk wel vanaf in welke vorm zuurstof zich voordoet in ons lichaam en wij kennen de meest schadelijk vorm hiervan onder de naam ‘vrije radicalen’. Deze zogenaamde vrije radicalen kunnen worden geneutraliseerd door antioxidanten en beschermen ons lichaam op die manier tegen beschadiging. Dit met name tegen beschadiging van onze lichaamseigen celstructuur en ons D.N.A. Vrije radicalen zijn in staat om onze celstructuur en D.N.A. zo dusdanig aan te tasten, dat er mogelijk D.N.A. en cel mutatie ontstaat. De laatste vorm loopt, mits dit niet op tijd een halt wordt toegeroepen, eigenlijk altijd uit in het ontstaan van kanker. Dit kan in de vorm van tumoren, uitzaaiingen en andere vormen gebeuren. D.N.A. beschadiging kan ook zeer ernstige gevolgen hebben, niet alleen voor de persoon in kwestie, maar ook zeker voor het nageslacht. Antioxidanten zijn dus zeer essentieel als dagelijkse voedingsstof, met name in onze tijden, waarin bijzonder veel voeding allemaal voorbewerkt is. Dit bevordert de vorming van vrije radicalen sterk in ons lichaam en het is daarom ook raadzaam om zo weinig mogelijk bewerkte en zoveel mogelijk natuurlijke voedingsproducten te consumeren, zoals veel vers fruit, groeten, noten, zaden en andere natuurlijke en liefst biologische voedingsbronnen.

De antioxidanten die voorkomen in purple corn zijn bekend onder de naam anthocyanine en deze stof is in onderzoeken een uiterst krachtig middel gebleken tegen kanker. De naam van het specifieke anthocyanine antioxidant wat voorkomt in purple corn, staat ook wel bekend onder de naam ‘C3G’. De onderzoeken lieten zien dat dit mogelijk de allersterkste vorm van antioxidanten is die men tot nu toe is tegengekomen. De testresultaten waren verbluffend en keer op keer bleek deze antioxidant variant krachtiger dan welke andere dan ook. De kracht van deze anthocyanine variant kwam zeer duidelijk naar voren tijdens onderzoek naar muizen, die gemiddeld een maand langer bleven leven als hun lotgenoten die geen purple corn werden gevoerd. Het woord anthocyanine stamt oorspronkelijk af van het Griekse woorden ‘anthos’, wat bloem betekent en het woord ‘kyanos’ wat blauw betekent. Anthocyaninen zijn verantwoordelijk voor de blauwe, paarse en rode kleuren in onze voedingsproducten. Ze komen bijvoorbeeld ook voor in aubergines, tomaten en allerlei varianten van bessen, beien en kersen. Anthocyaninen behoren tot een grotere groep plant chemicaliën die we ook wel vaker in onze blogs hebben vermeld. Dit zijn de zogenaamde flavonoïden, welke ook tot de groep van antioxidanten behoren. De aanwezige hoeveelheid anthocyanine in purple corn is zelfs hoger dan tot nu toe in welke vorm van bessen werden gevonden. Tot nu toe werden met name in blauwe bessen de grootste hoeveelheden van deze vorm van antioxidanten gevonden, maar uit onderzoek blijkt dat purple corn maar liefst 45% anthocyanine bevat, wat met name voorkomt in de zaadhuid van de korrels in de maïskolf. Dit is een extreem hoog gehalte en daarmee overtroeft purple corn waarschijnlijk alle andere voedingsproducten qua anthocyanine gehalte. Verder blijken de vermelde anthocyaninen niet alleen in staat om ons lichaam te beschermen tegen oxidatieve stress en kanker, maar is tevens sterk naar voren gekomen dat deze bijzonder stof ook werkzaam is als wapen tegen allerlei vormen van ontstekingen en infecties die ons lichaam kunnen plagen en teisteren. Een studie naar de anti-inflammatoire werking van anthocyaninen bij knaagdieren liet duidelijk zien dat de kunstmatig opgewekte ontstekingsvormen onmiddellijk werden afgeremd na de orale inname van een vloeibare vorm van anthocyaninen. Het lichaam bleek onmiddellijk stoffen aan te maken, die welk bekend staan als cytokines, die een sterke ontstekingsremmende werking hebben. Daarnaast bleek wederom uit dit onderzoek dat het lichaam ook onmiddellijk antitumorale stoffen begint aan te maken na consumptie van anthocyaninen. Volgens de wetenschappers die dit onderzoek uitvoerden, leken er zeer sterke aanwijzingen te bestaan dat purple corn, door de rijkelijke aanwezigheid van deze anthocyaninen, een prima middel kan zijn tegen allerlei verschillende ontstekingen en infectieziekten.

Een laatste ziektebeeld waar veel onderzoek naar is gedaan is het verschijnsel zwaarlijvigheid, ook wel ‘obesitas’ genaamd. Met name in Japan is hier bijzonder veel onderzoek naar gedaan, wederom bij verschillende groepen knaagdieren. We willen toch alsnog even kort een kanttekening plaatsen bij het begrip dierproeven en duidelijk maken dat wij deze dierproeven absoluut niet ondersteunen en het idee hiervan verafschuwen. Het is echter wel zo dat de wetenschap hier hun onderzoeken op baseren en onderzoek naar de gevolgen van dit soort voedingsproducten bij de mens zelf vaak nihil zijn of niet erkend worden. Hier zitten vaak farmaceutische belangen achter die niet willen dat dit soort informatie wetenschappelijk erkend wordt, omdat het producten op de markt zou toestaan, die hun farmaceutische geneesmiddelen overbodig zouden maken. Goed, om verder te gaan met het onderwerp, de onderzoeken die gedaan werden in Japan, lieten onomstotelijk zien dat de gevolgen van de consumptie van purple corn een sterk remmende werking hadden op het ontstaan van zwaarlijvigheid bij deze knaagdieren. Purple corn blijkt eigenschappen te bezitten die het lichaam sterk ondersteunen bij verbrandingsprocessen en bij de omzetting van verschillende vetsoorten in energie voor lichaam en geest. Uit andere bronnen en onderzoeken is af te leiden dat purple corn niet alleen een gezonde bijdrage levert bij het verbranden van lichaamsvetten, maar dat het tevens ongezonde cholesterol niveaus verlaagt en de cholesterol spiegels weer in balans brengt.

Ook leken er aanwijzingen te bestaan die deden vermoeden dat purple corn een positieve invloed heeft op het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel en zo mogelijk een gezonde voedingsbron zou kunnen zijn voor diabetici. Daarnaast kwam uit andere onderzoeken naar voren dat dit verschijnsel, ook wel minder bekend als hyperglykemie, uitgebalanceerd wordt en op die manier te hoge pieken in de bloedsuikerspiegel afremt en doet voorkomen. Verder biedt purple corn bescherming bij ziektebeelden als atherosclerose, trombose (door de vorming van bloedklonten af te remmen en te voorkomen) en kwam uit onderzoek in Japan naar voren dat purple corn en de aanwezige anthocyaninen een remmende en genezende werking hebben op het ontstaan van darmkanker. In onderzoeken bleek dat het verschil door toevoeging van purple corn aan voedsel bij knaagdieren tot een afname van darmkanker van maar liefst 40% liet zien. Aangezien darmkanker volgens vele bronnen de meest dodelijke vorm van kanker is, is het toevoegen van purple corn aan ons dagelijkse dieet zeker geen slecht idee. Met name omdat bij vele mensen het darmstelsel aan een grote hoeveelheid toxische stoffen wordt blootgesteld door het consumeren van grote hoeveelheid zogenaamde ‘processed foods’, oftewel voorbewerkte voedingsproducten. Tot slot bestaan er zelfs theorieën over feit dat purple corn ook bijzonder goed zou zijn voor het ontkalken van onze pijnappelklier en voor het stimuleren van ons 3e oog. Dit is onder andere gebaseerd op de theorie dat elke groente en fruitsoort gezonde eigenschappen bezit voor het overeenkomstige chakra of energiecentrum in ons lichaam. De overeenkomst wordt gevonden door de kleur van de groente of fruit te vergelijken met de kleur van het corresponderende chakra. De kleur van het derde oog of pijnappelklier chakra is paars en daarom zou purple corn als voedselbron mogelijk goed zijn voor het ontkalken en stimuleren van ons derde oog. Dit derde oog is verantwoordelijk voor onze innerlijke fantasie en visualisatievermogen. Het is met name bijzonder actief tijdens meditatie, visioenen en psychedelische ervaringen. Ook is onze pijnappelklier verantwoordelijk voor verhoogde intuïtieve en spirituele gaven en het openen tot hogere spirituele inzichten. Hoe dan ook, het moge na het lezen van al deze informatie meer dan duidelijk zijn dat het hier gaat om een zeer bijzondere en uiterst krachtige voedselbron, die meer aandacht en een groter distributienetwerk verdient dan heden ten dage het geval is. Dit zodat niet alleen de Amerikaanse continenten, maar ook de rest van de wereld mogen genieten van deze heerlijke en gezonde mais variant.

Waar kan ik purple corn kopen?

Purple corn is een product wat helaas in Nederland en de rest van Europa weinig bekendheid geniet, al komt hier gelukkig langzaam maar zeker verandering in. Engeland en met name London vormt hier echter wel een uitzondering op en dit is dan ook een stad waar u deze bijzondere superfood met enige regelmaat zult aantreffen in het grote aanbod aan alternatieve eetcafés en restaurants wat deze stad rijk is. In Nederland is dit echter een raw food en superfood product wat u niet in de reguliere winkels zult aantreffen. Zelfs in de gespecialiseerde natuurreformzaken en biologische winkels is het een product wat zelden tot nooit voorkomt, al zijn er her en der enkele uitzonderingen op te vinden. Sommige distributies weten deze producten gelukkig onderhand via hun Amerikaanse leveranciers te verkrijgen. Over het algemeen zult u echter toch naar uw specialist in raw food en superfoods doorverwezen worden en zelfs daar is het een product wat zeer onregelmatig en zeldzaam te verkrijgen is. Dit vaak tot ongenoegen van de klanten die dit product zoeken, maar helaas zelden of nooit weten te bemachtigen. Wij bij www.superfood.nl gaan daar nu verandering in brengen en gaan dit product via onze webwinkel aanbieden. U kunt uw bestelling 24 uur per dag en 7 dagen per week plaatsen onder de net vermelde link en wij dragen er vervolgens zorg voor dat uw bestelling uiterlijk binnen 1-2 dagen bij u thuis wordt afgeleverd.

Hoe kan ik purple corn eten?

Purple corn is wereldwijd in een groeiend aantal variaties te verkrijgen. In de Nederlandse speciaalzaken op het gebied van raw food en superfoods zult u het product eigenlijk alleen in poedervorm verkrijgen. Er zijn twee verschillende poedervormen te verkrijgen. De eerst vorm is het onbewerkte product purple corn in poedervorm, de tweede variant is purple corn meel. De meelvariant is hier echter zelden of nooit te verkrijgen. De eerste variant is natuurlijk uitermate geschikt voor allerlei soorten shakes, lassies, smoothies en rauwe zuivelproducten. Eventueel kunt u het natuurlijk ook gewoon even door een vruchtensap heen roeren. Daarnaast is het een product wat prima verwerkt kan worden in allerlei gevarieerde salades of zo mogelijk ook dipsausjes. In Zuid-Amerika is dit product traditioneel in verschillende vormen te verkrijgen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk in de vorm van purple corn chips, purple corn sap, purple corn pudding en purple corn punch. Tegenwoordig komen ook de purple corn chips steeds vaker voor in Nederland en zijn er enkele biologische winkelketens in geslaagd dit product in hun tegenwoordige assortiment op te nemen. Purple corn punch staat ook wel bekend als het zogenaamde ‘chicha morada’ en de purple corn pudding kent men het beste onder de naam ‘mazamorra morada’.  Om u een idee te geven hoe u een paar overheerlijke smoothies met purple corn poeder kunt maken, hebben we hier en hier wederom een tweetal recepten voor u geplaatst.

Share:

Geef een reactie