Proef mineralen uit de oertijd met Himalaya zout

Himalaya zout is een bijzonder mineraalrijke en oeroude vorm van zout. Het bijzondere aan deze variant van zout is het feit dat het een gezonde vorm van zout is, in tegenstelling tot het voor ons zo bekende tafelzout of keukenzout, wat bewerkte zoutvormen zijn. Deze hebben hun oorspronkelijke voedingswaarde verloren door de bewerkingsprocessen en zijn daardoor vaak zelfs slecht voor ons lichaam in plaats van gezond.

Wat is Himalaya Zout?

Himalaya zout is een echte aloude vorm van zout, afkomstig en gewonnen uit de afzetting van oerzout, toen het Himalaya gebergte nog laagland was en gedeeltelijk de zeeën van destijds vormden. We hebben het hier dan inderdaad over de oude oertijden, want het transformeren van laagland naar ’s werelds hoogste gebergte, is natuurlijk een proces waar vele miljoenen jaren overheen gegaan zijn. Oorspronkelijk is Himalaya zout gevormd uit maritieme fossiele afzettingen van ongeveer 250 miljoen jaar oud, ten tijde van het zogenaamde Jura tijdperk. De bevolking uit het Himalaya gebergte gebruikt dit zout al vele eeuwen om hun vis en vlees mee te bewaren. Vaak worden hun yaks volgeladen met grote hoeveelheden van dit heerlijke zout, als handelswaar als zij naar de valleien trekken om hier hun waren met andere stammen uit te wisselen.

Het Himalaya zout wat wereldwijd verhandeld wordt en zo goed als overal te koop is, is afkomstig uit het deel van de Himalaya’s welke in Pakistan liggen. Hier wordt het gewonnen uit de oude zee beddingen, waar de hoogste kwaliteit Himalaya zout gewonnen wordt. De meest commerciële vorm van Himalaya zout, die tegenwoordig grootschalig wordt gewonnen, is afkomstig uit rotspartijen, waarvan de kwaliteit stukken minder zuiver is. Vroeger werd het deel afkomstig uit de beddingen ook wel ‘King’s Salt’ genoemd, omdat het gebruikelijk was dit zout alleen aan de plaatselijk adel te verhandelen, wegens de hoge kwaliteit. Het gewone volk moest volstaan met het zout uit de rotspartijen, die duidelijk van lagere kwaliteit was. Het Himalaya zout wordt over het algemeen met de hand ontgonnen en dus niet machinaal. Ook wordt dit zonder het gebruik van explosieven gedaan. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit hoog en ongeschonden blijft. Industrieel, machinaal en het met explosieven ontginnen van deze prachtige mineraalbron zou onherroepelijk leiden tot het vervuilen van het product, wat nare en vervelende gevolgen zou hebben op de hoge kwaliteit van Himalaya zout. De zoutkristallen worden na het ontginnen met de hand geselecteerd, om vervolgens met de hand verbrijzeld en fijn gemaakt te worden. Daarna wordt het fijn geplette zout met de hand gewassen, om vervolgens in de zon te drogen. Daarna wordt het ingepakt en geëxporteerd. Soms is het zout wat hier in het Westen aankomt in vergelijking met ons keuken- en tafelzout nog behoorlijk grofkorrelig. In zulke gevallen is het raadzaam om een zoutmolen aan te schaffen, om die manier het zout nog fijner te kunnen malen.

Himalaya zout heeft wereldwijd een flinke opmars doorleeft en wordt in de meest uiteenlopende keukens gebruikt om haar bijzondere kwaliteiten. De grootste chefs ter wereld zweren bij dit gezonden product en zullen nooit en te nimmer meer van ordinair keuken- of tafelzout gebruik maken. Hooguit van zeezout, maar ze kiezen toch het liefst voor Himalaya zout. Himalaya zout is ondertussen niet alleen bekend onder de grote chefs, maar wordt over de gehele wereld in een steeds groter groeiend aantal spa’s, sauna’s en andere gezondheidscentra alsook restaurants gebruikt. Het dringt ook hoe langer hoe meer gewone keukens binnen, om aldaar het ongezonde tafel- en keukenzout met recht te verdringen. In deze net genoemde etablissementen wordt Himalaya zout niet alleen gebruikt in de keuken, maar ook in bijvoorbeeld  zoutbaden en andere toepassingen die ons lichaam reinigen. In bepaalde sauna’s en stoombaden is het vaak gebruikelijk het gehele lichaam in te smeren met Himalaya zout. Dit om het lichaam zowel te scrubben als te zuiveren en ontgiften.

Volgens de meeste bronnen is Himalaya zout de meest natuurlijke en gezonde vorm van zout en qua gezondheid het meest bevorderlijk voor de mens. De hoogwaardige mineraalkristallen verschillen in kleur en lopen meestal uiteen van spierwit tot roze en oranje tot zo mogelijk zelfs dieprood. Dit laatste is met name dankzij verhoogde concentraties ijzer die aanwezig zijn in deze kleurvariatie van Himalaya zout. Tot slot zal het u misschien bekend zijn, maar ook voor Himalaya zout geld het feit dat zout altijd donker en zo droog mogelijk dient te worden opgeborgen. Dit om het zogenaamde plakken of klonteren van zout tegen te gaan. Ook lost Himalaya zout prima op in water en is het prima te mixen met olie.

Wat doet Himalaya Zout?

Himalaya zout is zoals in het vorige deel van ons blog vermeld staat, dus een gezonde vorm van zout. Ons lichaam heeft zouten nodig om goed te kunnen functioneren en heeft met name baat bij de verschillende gezonde mineralen die in natuurlijk zout aanwezig zijn. Zonder deze mineralen zou ons lichaam niet goed kunnen functioneren en zonder de aanwezigheid van zouten zou ons lichaam in een mum van tijd uitdrogen, afhankelijk van de temperatuur waar we als mens in verkeren. Zouten houden namelijk heel goed vocht vast, want van essentieel belang is voor ons lichaam, met name in hetere perioden en gebieden op Aarde, waar de vaak hoog oplopende temperaturen snel tot uitdroging van het lichaam kunnen leiden. Het innemen van extra zouten is in dit soort gebieden vaak een must een wordt aangeraden om dit soort problematiek te voorkomen. Wel is het daarbij zaak om goed op te letten dat we ook daadwerkelijk gezonde vormen van zout binnen krijgen, om op die manier te voorkomen dat we ons lichaam beschadigen. Dit is gemakkelijk mogelijk door het innemen van ongezonde vormen van zout, zoals die tegenwoordig in grote hoeveelheden in supermarkten en andere winkels worden verkocht. Het zijn de zogenaamde geraffineerde zouten, die vaak door verschillende chemische- en verhittingsprocessen worden bewerkt, waardoor hun minerale waardes tot nul worden gereduceerd en ze daarnaast vaak chemische stoffen bevatten die ons lichaam en geest nadelig beïnvloeden en zo mogelijk zelfs ziek kunnen maken. Dit is één van de redenen waarom het fabeltje is ontstaan dat het consumeren van zout slecht zou zijn voor ons als mens. Deze fabel is gebaseerd op de conclusies van onwetende artsen die natuurlijk gelijk hebben als ze stellen dat het eten van veel geraffineerde zouten, zoals het ons bekende tafel- en keukenzout, slecht is voor de mens, maar ze vergeten daarbij wel dat het essentieel is voor ons lichaam om zouten binnen te krijgen. Zout zou volgens deze reguliere artsen met name slecht zijn voor mensen met hoge bloeddruk en dit ook kunnen veroorzaken bij mensen die dit probleem nog niet kennen. Deze artsen hebben hier absoluut gelijk in, want het consumeren van bewerkte zouten, die niet het volledige spectrum aan mineralen bevatten, leiden inderdaad tot het ontstaan van hoge bloeddruk bij heel veel mensen, wat tot nog veel meer en ernstige gezondheidsproblemen kan leiden. Deze bewerkte zouten dienen echter in natuurlijke vormen te worden geconsumeerd, zoals bijvoorbeeld het geval is bij verschillende vormen van zeezout (zoals bijvoorbeeld Keltisch zeezout) en ook bij het hier besproken Himalaya zout. De reguliere artsen trekken dus wel een deels juiste conclusie, maar baseren die wel op halve waarheden en incomplete informatie en diagnoses. We willen we hier nog even aan toevoegen dat zeezout helaas vaak vervuild is met allerlei chemische stoffen die in de oceanen en zeeën worden geloosd en hierdoor ook zeezout een niet altijd even gezonde bron van zout en dus mineralen is. Daarom raden wij eigenlijk in alle gevallen aan om Himalaya zout aan te schaffen en te consumeren, omdat dit uit zoutbronnen in het Himalaya gebergte gewonnen wordt en deze bronnen op geen enkele manier vervuild zijn. Ook het Himalaya zout zelf bezit geen enkele onzuiverheden. In tegendeel, deze zoutbronnen hebben vaak miljoenen jaren onder de oppervlakte liggen wachten op ontdekking en zijn aan geen enkel externe factor blootgesteld, totdat zij gewonnen worden door ons als mens. De zoutkristallen in deze mijnen bezitten vaak ook bijna zo goed als perfecte geometrische verhoudingen, welke er voor zorgen dat de hoeveelheid energie die deze kristallen kunnen opnemen daardoor ook stukken hoger en zuiverder is als andere zoutvormen die vervuild of bewerkt zijn door industriële processen.

We hebben u nu uitgelegd waarom het verstandig is om juist deze vorm van zout aan te schaffen voor uw persoonlijke consumptie en gaan in dit deel van het blog verder wat dieper in op de precieze eigenschappen van Himalaya zout en waarom deze vorm van zout zo bijzonder is. Ook gaan we hier uitwerken welke stoffen er precies in Himalaya zout aanwezig zijn en welke uitwerking deze verder hebben op uw lichaam en wat de bijzondere gezondheid bevorderende eigenschappen zijn van deze stoffen. Om te beginnen willen we de nadruk leggen op het feit dat Himalaya zout een bijzondere bron is aan zeer gezonde mineralen, die door miljoenen jaren lange processen op een puur natuurlijke manier gevormd zijn in deze zout vorm. Deze mineralen zijn met name natrium (chloride), magnesium en ijzer. Verder bestaat Himalaya zout nog voor een deel uit sulfaat, vocht en onoplosbare deeltjes, al bestaat het eigenlijk voor het grootste deel (98,35%) uit natrium chloride. Ook bezit Himalaya zout nog 84 andere soorten voedingsstoffen die essentieel zijn voor ons lichaam en het welzijn ervan. Hieronder volgt een kleine verhoudingstabel om deze verhoudingen in Himalaya zout een beetje duidelijk te maken:

– 98.35% – natrium (chloride).
– 0.07% – magnesium.
– 0.05% – sulfaat.
– 0.0006% – ijzer.
– 0.77% – onoplosbare deeltjes.

Zoals uit dit kleine tabelletje duidelijk zal blijken, bestaat Himalaya zout dus voor het grootste gedeelte ut natrium (chloride). Natrium is een zeer belangrijk mineraal voor ons lichaam, met een aantal zeer specifieke en belangrijke functies die het in ons lichaam vervult. Zo regelt het de water en zouthuishouding in ons lichaam, wat gebeurt in de nieren. Natrium is daarnaast bepalend voor de zuurgraad van weefselvloeistof en zorgt tevens voor het doorgeven van signalen in ons zenuwstelsel, alsook voor het samentrekken van onze spieren. Ook is natrium van groot belang, in samenspel met kalium, voor het reguleren van onze bloeddruk. Daarom is het van groot belang dat we als mens natuurlijke zouten met de juiste verhouding mineralen binnen krijgen. Op die manier kunnen we voorkomen dat zout onze bloeddruk nadelig beïnvloed, wat het geval is bij bewerkte zoutvormen. Ook zorgt gezond zout voor het stimuleren van de bloedsomloop, helpt het ons lichaam te ontspannen, verlaagt het zelfs onze bloeddruk (wederom door de juiste verhouding aan mineralen die aanwezig zijn) en ontspant en verzacht het pijn aan bezeerde spieren en spierweefsel, wat met name gebeurt door het aanwezige magnesium.

Een aantal andere bijzondere eigenschappen van Himalaya zout zijn bijvoorbeeld het feit dat de perfecte geometrische verhoudingen, in combinatie met de zuiverheid van de zoutkristallen ervoor zorgen dat ze volledig bestand zijn tegen elektromagnetische straling, wat een erg bijzondere kwaliteit is. Dit omdat eigenlijk alle voedselbronnen leiden onder elektromagnetische straling en hun oorspronkelijke celstructuur beschadigd raakt door deze vorm van straling. Himalaya zout helpt daarnaast voor het onderhouden van een perfect uitgebalanceerde pH-waarde in onze lichaamscellen, met name wat betreft onze hersenen. De manier waarop Himalaya zout hiervoor zorgt, is door de productie van zogenaamde hydro-elektriciteit in ons celweefsel en door het uitbalanceren van de in ons lichaam aanwezige elektrolyten. Elektrolyten zijn essentieel voor ons zenuwsysteem, met name voor signaaloverdracht. Dit is natuurlijk van groot belang voor mensen met allerlei verschillend vormen van zenuwziekten, alsook voor mensen met een ontregelde pH-waarde, wat voor aandoeningen in ons zenuwsysteem kan zorgen. Onze zenuwen lopen voor een groot gedeelte in onze hersenen en het handhaven van een gezonde pH-waarde kan zeer waardevol zijn voor mensen met ziektebeelden met betrekking tot hun zenuwsysteem, zoals bijvoorbeeld multiple sclerose en Parkinson. Dit geld verder ook voor ziekten als Alzheimer en dementie, wat ook vaak het gevolg is van de beschadiging van het centrale zenuwstelsel in onze hersenen. Verder helpt Himalaya zout tevens om onze bloedsuikerspiegel te reguleren en remt het tevens verouderingsprocessen af in ons lichaam. Himalaya zout ondersteunt verder de absorptie van voedingsstoffen uit ons voedsel, houdt onze luchtwegen gezond en verlicht menstruale krampen bij vrouwen. Het versterkt onze botten, verhelpt slaapproblemen, verhoogt ons libido en het bevordert cardiovasculaire gezondheid.

Daarnaast helpt Himalaya zout ons lichaam om bijvoorbeeld te ontgiften. Eén van de methodes waarop Himalaya bijzonder effectief is in het ontgiften van ons lichaam, is in de vorm van zoutbaden, alsook door middel van het insmeren van het lichaam met Himalaya zout in stoombaden en sauna’s. Tevens kan het lichaam er bijzonder goed mee gescrubd worden, wordt er zelfs heerlijke zeep van gemaakt en is het een uitstekend middel voor aromatherapie. Kortom, Himalaya zout is een zeer veelzijdig product met bijzondere en sterk gezondheid bevorderende eigenschappen, die het consumeren en gebruiken van ongezonde zoutvormen volledig overbodig en onnodig maken. Het enige bedenkbare nadeel is het feit dat het duurder is dan de ongezonde varianten, maar goedkoop is vaak duurkoop, want als u uiteindelijk ziek wordt, dan bent u net zoveel, of zo mogelijk nog meer geld kwijt aan medicatie en uw eigen bijdrage aan het ziekenfonds. Het is aan u of u dat wilt voorkomen door ietsje meer in uw eigen gezondheid te investeren, wat u uiteindelijk een stuk meer zal opleveren.

Een laatste vorm van Himalaya zout die we hier nog willen noemen, zijn de zogenaamde zoutlampen, die iedereen tegenwoordig wel kent en die in vele winkels te koop zijn. Ook deze zijn van Himalaya zout gemaakt, vaak met de functie om de vochtigheid in een ruimte te reguleren, en om de ionische lading van lucht te zuiveren, naast natuurlijk het leveren van licht binnen diezelfde ruimte. De lampen gemaakt van Himalaya zout brengen evenwicht in de elektrische lading van ruimtes, wat met name van belang is in ruimtes waar veel gebruik wordt gemaakt van elektronische apparatuur, zoals bijvoorbeeld computer schermen en veel draadloze apparatuur. Himalaya zoutlampen brengen een positieve sfeer en ontspannen de lading van ruimtes door de ruimte te voorzien van een groter aantal negatief geladen ionische deeltjes. Het zijn juist de positief geladen deeltjes die vaak leiden tot depressiviteit, lusteloosheid en aanverwante symptomen. Deze positieve deeltjes worden door de aanwezigheid van zoutlampen getransformeerd, wat wederom een zeer bijzondere en belangrijke gezondheid bevorderende eigenschap is van Himalaya zout Al met al is het een bijzonder veelzijdig en krachtig product waar menig mens bijzonder veel baat bij zal hebben. Wij prijzen Himalaya zout dan ook zonder twijfel aan als de meest gezonde en bijzonder vorm van zout die te verkrijgen is. Dit geld zowel voor de meer reguliere winkels als de raw food en superfood specialisten.

Waar kan ik Himalaya zout kopen?

Himalaya zout is een product wat tegenwoordig steeds gemakkelijker te verkrijgen is, dankzij de stijgende populariteit, wat in rechtstreeks verband staat met het feit dat hoe langer hoe meer mensen beginnen te beseffen dat bewerkte zoutvormen ongezond voor ze zijn. Daarom is het tegenwoordig gemakkelijk om Himalaya zout te halen in verschillende biologische winkels en natuurreformzaken. Her en der is het zelfs al te koop in verschillende toko’s en heel zelden zelfs in de plaatselijke supermarkt, al is dit nog heel sporadisch. Ook is het zo dat niet elke vorm van Himalaya zout even hoog van kwaliteit is, wat reden is voor ons om u aan te raden uw Himalaya zout bij een gerenommeerde winkel te halen, waar u zeker weet dat ze u een hoogwaardig product leveren. Natuurlijk is het halen van Himalaya zout bij uw plaatselijke raw food en superfood winkel één van de beste opties, omdat men hier vaak gespecialiseerd is in dit soort voeding en het aanschaffen van een zo hoog mogelijke kwaliteit aan voeding vaak prioriteit heeft in verhouding tot prijsklasse. Ook online is een groot scala aan verschillende webwinkels te vinden waar dit product wordt aangeboden en ook wij hebben een prachtige webwinkel voor u ontworpen om dit soort hoogwaardige producten te kunnen leveren aan u als klant. We hebben het tevens tot onze hoogste prioriteit gemaakt om de allerbeste kwaliteit aan producten te leveren en u kunt deze producten onder de link www.superfood.nl vinden, waar wij graag uw bestelling tegemoet zien en er zorg voor zullen dragen deze binnen uiterlijk 1-2 dagen bij u thuis te laten bezorgen.

Hoe kan ik Himalaya Zout gebruiken?

Het laat zich natuurlijk gemakkelijk raden hoe u Himalaya zout kunt consumeren, want u kunt dit product gebruiken in alle producten waar u normaliter mogelijk het u bekende keukenzout voor gebruikte, althans, als u nog niet bekend was met het feit dat dit een vorm van zout is die niet gezond voor u als consument is en u nog niet op een meer natuurlijke vorm van zout was overgestapt. Himalaya zout is te gebruiken tijdens het bereiden van zowel gekookte, alsook rauwe maaltijden. Dit varieert van verschillende maaltijden, soepen, salades, snacks en andere heerlijke bites. Ook is het lekker en gezond om een snufje Himalaya zout toe te voegen aan verschillende soorten smoothies, al is het afhankelijk wat voor smaak u voor ogen heeft. Met name in combinatie met verschillende groentes en bepaalde fruitsoorten zoals avocado en tomaten is het bijzonder lekker om een snufje Himalaya zout toe te voegen. We hebben hier en hier een tweetal smoothie recepten met Himalaya zout voor u gepubliceerd, om u een idee te geven hoe u dit product mogelijk in smoothies zou kunnen verwerken.

Share:

3 comments

  1. het spijt me. het reguliert de bloedruk? het is nog steeds gewoon 98% zout.. denk eens na mensen. geen wondermiddel.

Geef een reactie