Probiotica

Oorspronkelijk is de naam probiotica afgeleid van het Griekse woord ‘probioticum’, wat niemand echt zal verbazen. Dit woord betekent oorspronkelijk ‘ten gunste van het Leven’ of ‘voor het leven’ en deze term werd voor het eerst gebruikt in 1953.

Wat is Probiotica?

Een probioticum is een voedingsmiddel met verschillende micro-organismen die een gezondheid bevorderende werking op het lichaam hebben, met name op onze darmflora en spijsverteringsstelsel. Het grote verschil tussen probiotica en antibiotica is het feit dat probiotica de groei van onze darmflora stimuleert, terwijl antibiotica deze doodt. In 1989 introduceerde Roy Fuller een tegenwoordig algemeen geaccepteerde definitie voor probiotica, welke als volgt luidt: “Een probioticum is een levend microbiologisch voedingssupplement, welke de gezondheid van de gastheer mogelijk bevordert, door het microbiële evenwicht in de darm te verbeteren”. De Wereldgezondheidsorganisatie en de Voedsel en Landbouworganisatie houden er sinds 2002 de volgende officiële definitie op na: “Probiotica zijn levende micro-organismen, die wanneer in voldoende hoeveelheden toegediend, een gunstig effect hebben op de gastheer”. Hoe dan ook, beide definities komen uiteindelijk tot dezelfde conclusies. Deze zijn het feit dat probiotica bestaat om een hoeveelheid goed gedefinieerde en levende micro-organismen (in dit geval zijn dit meestal bacteriën, maar soms ook gistsoorten), met een zeer duidelijk beschreven en gedocumenteerd gezondheid bevorderend effect voor het menselijke lichaam. Goed gedefinieerd wil in dit geval zeggen dat niet alleen de soort probioticum, maar ook de stam waar deze uit afkomstig is bekend en beschreven is. De gezondheid bevorderende eigenschappen zijn met name actief bij specifieke aandoeningen, die meestal gerelateerd zijn aan onze spijsvertering en metabolische processen. Ook bestaat de term ‘prebiotica’, maar dit zijn echter geen levende bacteriën, maar andere stoffen die mogelijk de conditie van ons spijsverteringssysteem verbeteren.

Wat doet probiotica?

Veel mensen hebben tegenwoordig een behoorlijk ontregelde darmflora en spijsverteringssysteem. Dit is grotendeels te danken aan het feit dat er veel dierlijke producten worden geconsumeerd uit de bio-industrie, welke zo goed als allemaal tjokvol gespoten zijn met verschillende soorten antibiotica. Meestal zijn dit ook nog vormen van antibiotica die normaliter voor mensen gemaakt zijn. Door de mogelijke consumptie van veel vlees, eieren, kaas en zuivelproducten ontstaan gewenningsverschijnselen, waardoor mensen immuun worden voor de desbetreffende antibiotica. Daarnaast is het gevolg van inname van grote hoeveelheden antibiotica dat onze darmflora zo goed als wordt uitgeroeid of op z’n zachtst gezegd niet meer goed functioneert. Het niet functioneren of het ontbreken van een gezonde darmflora is één van de meest onbekende, onderschatte en schadelijke vormen van fysieke problematiek, omdat hier eigenlijk het opnameproces van ons voedsel en de bijbehorende gezondheid bevorderende en stimulerende voedingsstoffen (vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren, etc.) begint. Als er aan het begin van ons metabolische systeem al het één en ander goed mis is, dan laat het natuurlijk niet lang op zich wachten voor zich dit uit in allerlei vormen van fysieke (en de daaruit voortvloeiende mentale) problematiek. Deze uiten zich in allerlei vormen, maar de meest voorkomende vormen van ziekte die in direct verband staan met anti- en probiotica doen zich hoofdzakelijk voor in ons spijsverteringssysteem. Het is met name het ontregelen van een gezonde darmflora wat kan leiden tot het floreren van ongezonde bacteriën en ziektekiemen, welke ervoor zorgen dat het menselijke lichaam mogelijk ziek wordt. Het bijzonder aan probiotica in de vorm van gezonde bacteriën en/of gisten, is het feit dat ze goed ingezet kunnen worden tegen dit soort problematiek.

Eén van de eigenschappen die probiotische bacteriën bijvoorbeeld bezitten is het feit dat ze de bacteriën die het lichaam eigen zijn kunnen activeren en positief kunnen beïnvloeden. Dit zijn de bacteriën die een positieve invloed hebben op ons lichaam en welke zelfs broodnodig zijn voor het onderhouden van onze algemene gezondheid. Niet alle bacteriën zijn slecht, ongezond of ziekteveroorzakers, al wordt dit wel vaak gedacht door veel mensen. Officieel gelden de verschillende vormen van probiotica niet als een geneesmiddel, maar dat is natuurlijk muggenzifterij, want als een product de gezondheid bevordert, is praktisch gezien natuurlijk wel een geneesmiddel. Het is overduidelijk gebleken dat probiotica een fantastische en zeer positieve invloed heeft op ons lichamelijke welzijn, wat bleek uit uitvoerig testen en onderzoek in laboratoria. Uit deze onderzoeken kwam recentelijk duidelijk naar voren dat het immuunsysteem positief wordt geprikkeld en gestimuleerd. Dit is een feit wat al lang bekend is in de wereld van raw en superfoods en ook bekend is bij vele natuurgenezers, maar waar de wetenschap helaas wat langer deed om dit te bevestigen. Het moge in ieder geval tegenwoordig duidelijk zijn dat probiotica een hoe langer hoe sterkere positie inneemt in onze voedingsindustrie, want ook in de reguliere supermarkten is al jaren te zien dat deze producten steeds vaker genoemd en aangeprijst worden. We willen hierbij wel vermelden dat het hier vaak gaat om het volgen van een hype en men het in het grootste deel van de voedingsindustrie niet zo nauw neemt met het toevoegen van gezonde probiotica. Vaak ontbreken de desbetreffende stoffen in z’n geheel , zoals bij alle Danone producten het geval bleek te zijn en waar dit bedrijf flinke boetes voor heeft ontvangen. Vaak worden ook bacteriën toegevoegd die officieel geen probiotica zijn, maar die slechts een aromatiserende of smaakversterkende werking hebben. Dit zijn bijvoorbeeld de yoghurt bacteriën Streptococcus salivarius ssp thermophilus en Lactobacillus delbrueckii ssp bulgaricus. Meestal wordt probiotica ook in zuivelproducten aangeprezen, iets waar wij zelf niet zo heel erg blij mee zijn, omdat de meeste zuivelproducten behoorlijk vol zitten met hormonen en antibiotica, Deze worden met name in Nederland zeer rijkelijk toegediend, omdat met nog steeds in de illusionaire veronderstelling verkeert dat dit ziektevorming voorkomt, of omdat het simpelweg het dier sneller productie klaar maakt, eventueel met wat extra pondjes eraan door de toegediende (groei)hormonen. We raden u daarom aan om op z’n minst te zorgen voor biologisch producten, mocht uw probiotica toch afkomstig zijn van dierlijke artikelen.

Hieronder hebben we een kort lijstje toegevoegd van producten die probiotica bevatten, waarvan enkele dierlijke en enkele plantaardig.
– Bier (van speciale brouwerijen).
– Kaas (zeer oude).
– Cottage kaas / Hüttenkäse (let op ingrediënten lijst, check hier voor probiotica bacteriën).
– Zuurkool.
– Shoyu.
– Tamari.
– Tempeh.
– Miso.
– Ingemaakte gember.
– Augurken (gezouten, zonder azijn).
– Kefir.
– Kombucha.
– Kimchi.
– Wijn (met name rode wijn).

Er is in de wereld van de wetenschap bestaat nog veel getouwtrek over welk product nu wel of niet officieel een probiotica product is, want volgens enkele bronnen zouden zuurkool, kombucha, kimchi en yoghurt mogelijk geen officiële probiotica zijn, omdat de werking van de aanwezige bacteriën niet nadrukkelijk kon worden bewezen volgens deze onderzoeken. Toch is volgens weer andere onderzoeken onomstotelijk bewezen dat door gebruik van deze producten een positief en helend effect zou ontstaan op ons menselijke lichaam. Hoe het ook zij, duidelijk is wel welke bacteriën en bijvoorbeeld ook gisten in de probiotica een gezondheid bevorderend effect hebben. Dit zijn de bacteriën genoemd in het volgende rijtje, welke de meest voorkomende vormen van probiotica en de stammen waar ze van afkomstig zijn. De probiotica vormen die het meest gebruikt en bekend zijn, zijn van de geslachten ‘lactobaccillus’ en ‘bifidobacterium’, maar er zijn ondertussen ook andere bacteriegeslachten en gisten bekend. Deze hebben we hieronder wederom voor u in een mooi lijstje verwerkt. Het is raadzaam om dit lijstje eventueel tijdens het boodschappen doen mee te nemen, zodat u kunt verifiëren of het product wat u wilt kopen ook daadwerkelijk probiotica bevat.

Probiotica stammen en bacteriën (1e naam is de stam, 2e naam de bacterie):

– Bifidobacterium bifidum.
– Bifidobacterium breve.
– Bifidobacterium infantis.
– Bifidobacterium longum.
– Lactobacillus acidophilus.
– Lactobacillus casei.
– Lactococcus lactis.
– Lactobacillus plantarum.
– Lactobacillus rhamnosus.
– Lactobacillus delbrueckii subsp bulgaricus.
– Escherichia coli.
– Saccharomyces boulardii (een gist soort).

Tot slot willen we in dit blog nog uitweiden over de toepassingsmogelijkheden van probiotica. Er zijn sinds het begin van de 20e eeuw heel wat ziektebeelden geweest, waarbij probiotica een positief effect op de gezondheid bleek te hebben. Deze waslijst is tot aan de dag van vandaag behoorlijk gegroeid en het moge met name duidelijk zijn dat deze probiotica vormen een zeer gunstige invloed hebben op de ontwikkeling van onze darmflora, waardoor ze de groei van pathogene (ziekmakende) en gif producerende bacteriën tegengaan. Deze hebben het beduidend moeilijker om te overleven in de aanwezigheid van probiotica, waardoor een legio aan ziektebeelden kan worden voorkomen. Tevens wordt er momenteel erg veel onderzoek gedaan naar de positieve invloed van probiotica op chronische darmziekten en ook deze resultaten zijn over het algemeen veelbelovend. Daarnaast wordt er veel onderzoek gedaan naar de verlichtende effecten die probiotica mogelijk heeft op door pathogeen geïnduceerde ontstekingen, diarree, urogenitale infecties en atopische ziektebeelden. Laatst genoemde zijn erfelijke allergieën en andere vormen van overgevoeligheid. Volgens deze onderzoeken heeft probiotica zeer zeker een potentieel positief effect op deze ziektebeelden, al is men nog aan het onderzoeken in welke mate. Ook bleek tijdens andere experimenten dat met name de probiotica stam ‘lactobaccillus’ potentiële effecten heeft op de ontwikkeling van darmkanker (welke in groei geremd werd), diarree (ontstaan door het gebruik van antibiotica), ‘traveller’ diarree, pediatrische diarree, spastische darm en andere vormen van spijsverteringsproblematiek, zoals gastro-enteritis. Laatste genoemde is in de volksmond ook wel bekend als buikgriep. Met name de vorming van darmkanker en de potentiële kracht van probiotica om dit te elimineren of op z’n minst in groei te remmen is prachtig nieuws voor mensen met soortgelijke problematiek. Dit met name omdat darmkanker op deze manier een ziekte is die ineens bestreden kan worden, wat tot voorheen zo goed als onmogelijk was. De lactobacillus delbrueckii subsp bulgaricus is de verantwoordelijke bacterie in de net genoemde onderzoeken en de resultaten laten zien dat deze bacterie met name hetero-cyclische aminen weet af te breken. Deze worden gevormd door het koken van vlees en na de consumptie hiervan leiden tot het muteren van onze menselijke celstructuur. Zo ziet u maar hoe gevaarlijk het kan zijn om uw eten te verhitten bij hoge temperaturen. Ook bleek bij verschillende onderzoeken dat probiotica de aanmaak van de zogenaamde ‘Natural Killer’ (N.K.) cellen stimuleert. Zoals we uit eerdere blogs (met name over medicinale paddenstoelen) geleerd hebben, zijn dit cellen die het lichaam aanmaakt om ziektekiemen en veroorzakers te vernietigen. Deze cellen zijn met name zeer geschikt in de strijd tegen kanker en andere vormen van cel mutatie in ons menselijke lichaam.
Tot slot blijken verschillende bacteriestammen in staat te zijn om het cholesterol in ons bloed te verlagen en dan met name het L.D.L. cholesterol, wat zeer schadelijk is voor de mens, speciaal in grote hoeveelheden. Dit kan mogelijk leiden tot allerlei verschillende vormen van cardiovasculaire problematiek. Ook bleek bij andere bacteriestammen dat ze niet in staat waren om het L.D.L. cholesterol te verlagen, maar wel het H.D.L. cholesterol wisten te verhogen, welke een gezonde vorm van cholesterol is. Tevens blijkt probiotica met name bij kinderen te zorgen voor een afname in tandproblematiek (vaak veroorzaakt door te veel snoepen), blijkt het sterk ontstekingsremmende eigenschappen te hebben (met name in het spijsverteringssysteem), helpt het de negatieve impact van stress op ons lichaam te reduceren, ondersteunt het mensen met een melkallergie en ondersteunt het mogelijk zelfs bij chronische auto-immuun ziektes zoals de ziekte van Crohn en colitis. Het laatste is nog uitvoerig in onderzoek, maar de eerste resultaten zijn erg hoopgevend. Ook blijkt probiotica een positieve bijkomstigheid te hebben voor mensen met een lactose allergie. Omdat de lactose bacteriën actief worden geconverteerd van lactose in lactose zuur, is het mogelijk dat er een hogere lactose tolerantie ontstaat. Al met al is probiotica een zeer potentieel middel tegen een veelvoud aan verschillende ziektebeelden en pathogenen. Met name op het gebied van spijsverteringsproblematiek lijken deze bijzondere bacteriën een sterke buffer te leveren in de strijd voor het behoud van onze fysieke gezondheid. Dit is iets wat zeer essentieel is in tijden zoals deze, waarin ons voedsel en de wereld om ons heen zo sterk vervuild is. Geen mens met een beetje gezond verstand zegt dan nee tegen een pracht voedingssupplement als probiotica!

Waar kan ik probiotica kopen?

Aangezien probiotica in veel verschillende soorten producten is verwerkt, is het ook mogelijk dit product in verschillende winkels en online shops aan te treffen. Elders in dit blog is beschreven in welke soort producten probiotica verwerkt is. Deze producten zijn te koop in allerlei soorten winkels, variërend van uw plaatselijke biologische winkel tot natuurreformzaak en natuurlijk ook in uw plaatselijke raw en superfood centrum of winkel. Ook online vindt u een grote verscheidenheid aan verschillende probiotica producten, al willen wij u er graag op wijzen dat het in onze ogen erg belangrijk is dat u ervoor zorgt dat de kwaliteit van uw product zo hoog mogelijk is. Dit om te voorkomen dat het product is vervuild met ongezonde bijproducten, zoals bijvoorbeeld geraffineerd, bindmiddelen of andere kunstmatige toevoegingen. Wij hebben het zeker tot onze hoogste prioriteit gemaakt om producten met de hoogste kwaliteit ter wereld in te slaan en deze via onze online webwinkel te verkopen. U vindt deze producten onder de volgende link: www.superfood.nl waar wij uw bestelling graag tegemoet zien en er zorg voor zullen dragen de door u bestelde producten zo snel mogelijk bij u thuis te laten bezorgen.

Hoe kan ik probiotica nemen?

Probiotica is een product wat in veel verschillende consumptieartikelen voorkomt en daarom is de manier van consumeren verschillend per product. Er is ook nog een verschil tussen producten die van natura probiotica bevatten en producten waar probiotica als extra ingrediënt aan is toegevoegd. Een product met een flinke dosis natuurlijke probiotica is bijvoorbeeld yacón. Om een voorbeeld te noemen waarin probiotica is toegevoegd als extra ingrediënt noemen we speciale ampullen die te verkrijgen zijn, waarin probiotica wordt gecombineerd met royal jelly, acerola sap en propolis. Ook is probiotica in pil vorm verkrijgbaar voor de consument. Het is natuurlijk aan u als consument op welke wijze u verkiest om probiotica te consumeren. Iedereen heeft daar zo zijn of haar eigen voorkeur voor. Voor de mensen die minder vertrouwd zijn met dit product, hebben we dit en dit recept gepubliceerd, waarin we probiotica verwerkt hebben, waaronder yacón en Intramax. Intramax is een product waar probiotica in verwerkt is, in combinatie met een zeer groot aantal andere superfoods. Voor meer informatie omtrent beide producten, verwijzen wij u door naar de specifieke blogs over yacón en intramax.

Share:

1 comment

Geef een antwoord