Passion fruit – het ultieme anti oxidant ‘bommetje’

Passion fruit is de vrucht van een plantensoort dien onze tijden grote bekendheid geniet als één van de meest exotische tropische vruchten ter wereld en de naam is zeker één van de redenen waarom deze vrucht ook grote bekendheid geniet, want wie is er nu niet geïnteresseerd in passie in zijn of haar leven. Zeker in tijden van veel externe stressfactoren is passie voor het leven en de dingen waar we van houden als mens een must. Dat geld ook op het gebied van onze voeding en de passievrucht is wat dat betreft een prima herinnering aan het feit dat we onze passies in het leven inderdaad dienen te volgen en vorm te geven. Eén van de manieren om dat te doen is door ons met de door ons zo geliefde en overheerlijke gezonde voeding bezig te houden en in dit geval doen we dit in de vorm van een informatief blog over deze heerlijke en bijzonder familie van verschillende passion fruits.

Wat is Passion Fruit?

Passion fruit heeft vrij vertaald dezelfde betekenis als de bij ons bekende passievruchten. Deze familie staat ook wel bekend onder de naam ‘passiebloem’, ‘passiflora’ of als ‘passion vines’. Vines betekent letterlijk ‘wijnstokken’, wat een indicatie is voor het feit dat we het hier hebben over een familie van slingerplanten. Die groeien namelijk omhoog door ze te geleiden met wijnstokken. De Latijnse naam van de familie is ‘Passifloraceae’ en zoals net vermeld zijn de meeste slingerplanten, al komen er ook enkele versies voor die tot de struiken of tot de kruidachtigen worden gerekend. Verder staat de bekende passievrucht variant ook wel bekend als maracuja of granadilla. We hebben het in dit geval dan wel over de vrucht van de plant en niet over de plant zelf. Verder heeft deze plantenfamilie een zogenaamd ‘pantropisch’ distributienetwerk, wat betekent dat alle tropische gebieden op elk continent tot hun groeigebied behoren. Dit is zowel op de Amerikaanse continenten, als in Afrika en Azië het geval. In de Verenigde Staten komen maar liefst negen varianten van deze familie voor, die van Ohio in het Noorden, tot in California in het Westen en Florida in het Zuidoosten voorkomen. De meeste andere soorten worden allemaal aangetroffen in Zuid-Amerika, China, Zuid-Azië, Nieuw-Guinea en Afrika. Ook Australië doet goed mee met vier verschillende varianten en Nieuw-Zeeland kent één variant van de passievrucht. De familie blijkt nog steeds nieuwe leden toegevoegd te krijgen, want om de zoveel tijd wordt er weer ergens op de planeet een nieuwe variant ontdekt en ingelijfd bij deze alsmaar groeiende genus. Alle verschillende varianten hebben een unieke structuur en de bloemen zijn vaak een lust voor het oog en ook reden voor menig tuinier om een variant van deze familie aan te schaffen. Het is vaak het pronkstuk van de tuin en een prachtige klimplant om bij hekken en muren langs te leiden. De bloemen variëren in een veelvoud van kleuren en in Nederland is met name de variant met grote paarse bloemen en prachtige lange stampers erg populair. De vorm van deze bloemen vereist vaak een speciale vorm van bestuiving, waar lang niet elk insect toe in staat is. Vaak zijn hier de grotere bijensoorten voor nodig. Ook is de prachtige en bonte kolibrie een dier wat hier een flink steentje in bijdraagt. Dit geld dan wel voor de tropische gebieden natuurlijk, want dit prachtige minuscule vogeltje komt niet in Nederland en Europa voor. Ook worden sommige soorten passievrucht bestoven door hommels, wespen en vleermuizen. Tot slot zijn er ook nog soorten die in staat zijn zichzelf te bestuiven en door dit proces in staat zijn zichzelf van vruchten te voorzien en zich voort te planten.

Tegenwoordig komt deze prachtige plantensoort niet alleen maar in Moeder Natuur voor, maar wordt er ook flink gekweekt om de markt te kunnen voorzien van de overheerlijke vruchten die de passion fruit familie oplevert. De vraag naar deze vrucht is aanzienlijk gestegen en daar wordt op ingespeeld door de kwekerijen. De zogenaamde passievrucht of passion fruit is afkomstig van de passiebloem of passion flower, zoals de plant zelf eigenlijk in het Nederlands genoemd dient te worden. Er zijn een aantal soorten die in grote hoeveelheden worden gekweekt in vergelijking tot de andere soorten, dit zijn voornamelijk:

 • Passiflora edulis forma edulis.
 • Passiflora edulis forma flavicarpa.
 • Passiflora laurifolia.
 • Passiflora ligularis.
 • Passiflora quadrangularis.
 • Passiflora tarminiana.
 • Passiflora tripartita var. Mollissima.

Bij de meeste varianten worden de vruchten dus maracuja of granadilla genoemd. Bij de twee laatste soorten die hier in het lijstje vermeld staan heten de vruchten echter curuba. Daarnaast bestaan er nog andere soorten met eetbare vruchten, maar deze komen minder voor en worden minder intensief gekweekt en verbouwd. Dit zijn de volgende soorten:

 • Passiflora caerulea (blauwe passiebloem).
 • Passiflora incarnata.
 • Passiflora alata.
 • Passiflora foetida.
 • Passiflora herbertiana.
 • Passiflora serratifolia.
 • Passiflora vitifolia.

De meest bekende en vaakst voorkomende variant van de passievrucht is de zogenaamde ‘passiflora edulis forma edulis’. Deze staat ook wel bekend als de paarse passievrucht, de paarse granadilla of kortweg passievrucht. De plant komt voornamelijk voor in Brazilië en Paraguay en het noorden van Argentinië. Daar groeit de plant gemiddeld rond 1500 meter hoogte. Naast deze landen wordt de paarse variant tegenwoordig ook in veel andere tropische gebieden gekweekt, om op die manier aan de stijgende vraag op de markt te kunnen voldoen. Buiten Zuid-Amerika zijn er nu ook grote plantages in landen zoals Zuid-Afrika, Kenia, India, Maleisië, Australië, Nieuw-Zeeland en Hawaï. Zoals het nu lijkt zijn er mogelijk twee verschillende soorten van de passiflora edulis, al moet genetisch onderzoek nog uitwijzen of dit echt het geval is. Feit is echter wel dat deze variant van de passion flower twee verschillende kleuren vrucht ter wereld brengt. De ene is paars, de andere is wit van kleur. Verder bezit de plant onbehaarde, groene stengels, die tot zelfs tien meter lang kunnen worden. De bloemen hebben prachtige vaak sterk gekleurde kelkbladeren en lange stampers die een lust voor het oog zijn en tot de mooiste bloemenvarianten ter wereld behoren. Ze kunnen zich wat dat betreft zelfs enigszins meten met de schoonheid van de familie van orchideeën.  De vruchten van deze uitgebreide familie variëren vaak in kleur en bezitten een dikke schil, waarbinnen de vruchtpulp wordt gevonden die zo populair is en bijzonder lekker smaakt, al hangt dit wel nauw samen met uw smaak en de variant die u heeft weten te bemachtigen. De vruchten worden meestal gehalveerd en daarna uitgelepeld. De smaak is bijzonder fris te noemen, soms zoet, soms zoetzuur en soms zelfs behoorlijk zuur. Ze worden met name veel verwerkt in allerlei dranken, snoep, sorbets en andere toetjes.

Wat doet Passion Fruit?

De passievruchten bezitten naast hun overheerlijke smaak natuurlijk ook het één en ander aan verschillende voedingsstoffen en bijzondere gezondheid bevorderende kwaliteiten. Zoals bij zo goed als elke groente en fruitvorm het geval is, zijn de passievruchten met name bij de oorspronkelijke inheemse bevolking geliefd om hun bijzondere voedingswaarde en eigenschappen, waarmee vaak een veelvoud aan fysieke problemen en ziekten kunnen worden bestreden. De inheemse volkeren zijn vaak, in grote tegenstelling tot de zogenaamde beschaafde bevolkingsdelen, vaak nog sterk verbonden met de natuur. Hierdoor is hun kennis over voeding sterk ontwikkeld en hun kennis omtrent de gezondheid bevorderende eigenschappen van alle voedingsbronnen vaak verbluffend. We zullen in het tweede deel van dit blog proberen een licht te schijnen op de bijzondere kwaliteiten en eigenschappen van de passievrucht. We geven hierbij al vast aan dat er te weinig documentatie bekend is om over alle verschillende varianten informatie te verstrekken. Over het algemeen kan echter wel gesteld worden dat planten of vruchten van één familie vaak zeer sterke overeenkomsten vertonen. We gaan er daarom, bij gebrek aan volledige informatie, vanuit dat dit ook bij deze familie en haar varianten het geval zal zijn. Hier zullen natuurlijk uitzonderingen op zijn en de ene vrucht is de andere niet, maar er zal zeker een rode lijn door deze kwaliteiten heenlopen en er zullen sterke overeenkomsten zijn.

De meest bekende variant van passievruchten is zoals net vermeld de paarse passievrucht. We gaan deze variant dan ook als leidraad aanhouden en ons verdiepen in de kwaliteiten van deze overheerlijke vruchtensoort. De paarse passievrucht is rijk aan een veelvoud van verschillende voedingsstoffen. Dit zijn bijvoorbeeld vitaminen zoals vitamine A, B1, B2, B6, C en K. Passievrucht is één van de vruchtsoorten met het hoogste gehalte aan vitamine A onder de bekende fruitsoorten. Eigenlijk is dit geen echte vitamine A, want vitamine A komt alleen voor in dierlijke producten. De versie die in planten voorkomt heet wel provitamine A, wat eigenlijk het antioxidant betacaroteen is en wordt door het lichaam omgevormd tot vitamine A. Vitamine A is bijzonder belangrijk voor ons lichaam en wel in het bijzonder voor onze ogen, onze botdichtheid en voor de opbouw van haarvaten. Haarvaten zijn bijzonder dunne bloedvaten dit tot diep in ons lichaamseigen weefsel doordringen. Enkel in de haarvaten vindt de uitwisseling van zuurstof, voedingsstoffen en afvalstoffen plaats. Zonder genoeg vitamine A worden deze processen in gevaar gebracht en uiteindelijk onmogelijk gemaakt. Verder is met name het gehalte vitamine C bijzonder hoog te noemen en de passievrucht mag zich wat dit aangaat zeker tot één van de top tien fruitsoort rekenen binnen Nederland. Althans wat betreft de fruitsoorten die in natuurlijke (niet in gedroogde of bewerkte) vorm voorkomen in ons land. Vitamine C is een sterk natuurlijk antioxidant en daarmee levert de passievrucht een uitstekend wapen tegen de vorming en vernietigende werking van de zogenaamde vrije radicalen. Vrije radicalen zijn in staat om oxidatieprocessen in het leven te roepen in ons lichaam, want dit zijn namelijk zuurstof moleculen die ongepaard in ons lichaam rond dwalen. Het feit dat ze ongepaard zijn is wat er zo gevaarlijk is aan vrije radicalen, wat dit betekent dat ze zich willen verbinden met andere moleculen om zo een verbinding te vormen. Het effect hiervan is te vergelijken met het effect wat zuurstof op ijzer heeft en dit kennen we allemaal in de vorm van roest.  Roest is destructief voor vele metalen en hetzelfde geld voor de vernietigende werking van vrije zuurstof radicalen in ons lichaam. Ze zijn in staat om ons celweefsel en D.N.A. aan te tasten en zo dusdanig te vervormen, muteren en zelfs te vernietigen dat hier verschrikkelijke gevolgen voor ons lichaam uit voort kunnen vloeien. Er kunnen zich verschillende vormen van cel mutatie voordoen, die vaak kanker als mogelijk gevolg hebben. Ook ons D.N.A. kan zo dusdanig beschadigd raken door deze vrije radicalen, dat herstel onmogelijk kan zijn. Dit is natuurlijk met name voor mensen die kinderen willen een ernstige zaak en iets op bijzonder goed op te letten. Onze kinderen erven ons D.N.A. en daarmee ook alle ziektebeelden die wij ontwikkelen. Deze worden genetisch in hun D.N.A. opgeslagen en het is voor ouders daarom bijzonder belangrijk om te letten op hun voeding en om hun lichaam in gezonde conditie te houden. Antioxidanten als vitamine C zijn daarom een zeer belangrijk onderdeel van onze voeding en dienen dagelijks te worden ingenomen om te voorkomen dat ons lichaam beschadigd wordt door deze vrije radicalen. Met name in deze moderne tijden, waarin mensen bijzonder veel voorbewerkte voedingsproducten consumeren, is het zaak om hierop te letten. Dit omdat deze bewerkte voedingsproducten een enorme toename aan vrije radicalen bewerkstelligen in onze lichamen, met alle vervelende en destructieve gevolgen van dien.

Naast de aanwezigheid van de gezonde antioxidanten in de vorm van vitamine C, komen er natuurlijk nog meer gezonde nutriënten voor in de passievrucht. Dit zijn bijvoorbeeld nutriënten zoals antioxidanten (bètacaroteen, vitamine C), eiwitten (proteïnen), koolhydraten, mineralen, onverzadigde vetten, suikers, vetzuren, vezels en nutriënten die verwant zijn aan vitaminen, zoals choline en foliumzuur.  De mineralen die voorkomen in de passievrucht zijn: kalium, calcium, magnesium, natrium, fosfor, ijzer, zink en selenium. Het bijzondere aan passievruchten is het hoge gehalte aan kalium en magnesium en de aanwezigheid van selenium. Selenium komt slechts voor bij enkele fruitsoorten, maar niet bij velen. Als eerste fungeert kalium fungeert als een elektrolyt in ons lichaam en elektrolyten zijn van zeer groot belang voor de impulsoverdracht van ons zenuwsysteem. Ook zorgt kalium voor de aanmaak van eiwitten en de aanmaak van glycogeen. Glycogeen is een polymeer van glucose en wordt grotendeels opgeslagen in de lever en in ons spierweefsel, waar het een snel aan te boren energievoorraad vormt. Magnesium is ook een mineraal wat een sterke link heeft met onze spieren en dit mineraal is met name erg belangrijk voor het kunnen ontspannen van de spieren. Verder is het belangrijk voor een goede nachtrust, onze bloeddruk, onze botten en tanden en voor fysieke oriëntatie en fysieke en mentale ontspanning. Het aanwezige selenium in passion fruit komt, zoals net vermeld, slechts voor bij een aantal soorten fruit, zoals appels, bananen, peren, grapefruit, pruimen, lychees en dadels. Verder komt dit mineraal eigenlijk niet voor in fruit voor zover ons bekend is. Uit recentelijk onderzoek is gebleken dat selenium een mineraal is wat hoe langer hoe minder in ons voedsel voorkomt en waardoor er bij grote gedeelten van de bevolking een ernstig gebrek aan selenium in hun lichamen ontstaat. Het is uit hetzelfde onderzoek naar voren gekomen dat selenium een zeer belangrijke rol speelt voor ons lichaam en met name bij het voorkomen van cel mutatie en kanker. Selenium is een essentieel ingrediënt voor de vorming van glutathion, wat de basis vormt voor al het leven in onze lichaamseigen cellen.  Zonder selenium blijven onze lichaamscellen niet gezond en daarmee wordt tevens ons immuunsysteem flink ondermijnd. Selenium werkt in tandem met vitamine E en samen zorgen zij voor een sterk afweersysteem tegen de vorming van cel mutatie en kanker. Eén van de manieren waarop selenium werkzaam is tegen kanker, is in samenwerking met vitamine C, E en het antioxidant bètacaroteen. Deze combinatie blokkeert de aanmaak van vrije radicalen in ons lichaam en ze voorkomen op die manier oxidatieprocessen veroorzaakt door deze vrije (zuurstof) radicalen. Ook stopt selenium de verdere groei van tumoren, omdat selenium de reproductie van beschadigd D.N.A. bestrijd en voorkomt. Daarnaast helpt selenium in combinatie met vitamine A en E de giftigheid en vernietigende effecten van chemotherapie te bestrijden, wat wederom vaak een aanleiding is voor het opnieuw vormen van cel mutatie en kanker. Chemotherapie is een manier die kan worden vergeleken met het bestrijden van vuur met vuur. Soms werkt dit, maar slechts in enkele gevallen. In de meeste gevallen lost het maar tijdelijk iets op en blijkt het op den duur de situatie alleen maar te verergeren en verslechteren. Selenium biedt ons lichaam bescherming tegen allerlei soorten kanker, maar het helpt vooral tegen prostaat-, darm- en longkanker. Andere bronnen die rijk zijn aan selenium zijn bijvoorbeeld champignons, knoflook, broccoli, asperges, tomaten, eieren (dooiers), zeevruchten, gevogelte, nieren, lever en spiervlees. Wel is het zaak om te zorgen dat u voorkomt om genetisch gemanipuleerd(e) en bespoten fruit, groenten en dierlijke producten binnen krijgt. Het is daarom van groot belang om te zorgen dat u uw producten zo veel mogelijk biologisch aanschaft, om op die manier te voorkomen dat u niet alleen uw essentiële nutriënten misloopt, maar daarnaast ook nog eens uw lichaam vergiftigd met landbouwgiffen of het risico loopt ziek te worden van genetisch gemanipuleerd voedsel. Tot slot kunnen we nog vermelden dat de grote hoeveelheid aanwezige vezels en snelle suikers in passion fruit ideaal zijn voor mensen met spijsverteringsproblemen en voor sporters. De aanwezige vezels hebben een uiterst positieve uitwerking op ons darmkanaal en vergemakkelijken de vertering van ons voedsel. De snelle fruitsuikers die aanwezig zijn in passievrucht maken het geschikt voor sporters, omdat die op deze manier snel een goeie en gezonde voorraad energie kunnen aanboren. Kortom, de passievrucht is het zoveelste prachtige voorbeeld van hoe Moeder Natuur weer een overheerlijke en gezonde voedselbron weet te produceren voor ons als mens en consument.

Waar kan ik Passion Fruit kopen?

Passion fruit is een vrucht die dankzij de huidige in- en export cultuur vrij gemakkelijk in verse vorm te verkrijgen is. Dit is echter wel alleen in het daarvoor geschikte seizoen, wat in dit geval de zomer is. De mate waarin de passievruchten verkrijgbaar zijn, hangen nauw samen met  welke soort passievrucht u als consument wenst aan te schaffen. Niet elke soort is even gemakkelijk te verkrijgen en het aanbod van verschillende soorten hangt vaak nauw samen met de woonplek van u als consument. In de grotere steden is meestal een veel groter aanbod van buitenlandse winkels en toko’s, waar dit soort tropische vruchten vaak in allerlei varianten worden aangeboden, terwijl dit aanbod in de kleinere steden en het platteland vaak beperkt is tot het meer lokale aanbod en het aanbod van de grote distributiekanalen en handelaren. Vaak is er nog wel een mogelijkheid een groter aanbod te vinden op de plaatselijke markten, maar ook hier zal het zo zijn dat het aanbod in de groter steden het grootst en meest gevarieerd zal zijn. Dit in verband met het groter aantal inwonende buitenlandse mensen, die vaak distributiekanalen kennen en bezitten die gewoon niet beschikbaar zijn in minder druk bevolkte gebieden, waar deze bevolkingsgroepen minder voorkomen. Vaak komen deze producten uit hun thuisland en importeren zij deze om op die manier hun eigen gemeenschappen van artikelen uit eigen land of continent te voorzien.

Ook uw supermarkt en biologische winkels hebben passievrucht vaak te koop, al is hier het aanbod vaak zeer kortstondig en schaars. Wij raden het u aan om de voorkeur aan biologische producten te geven, om op die manier de aanwezigheid van een grote hoeveelheid landbouwgiffen in uw fruit te voorkomen. Naast deze mogelijkheden heeft u natuurlijk ook de mogelijkheid om online te verkennen wat uw mogelijkheden zijn. Ook is het mogelijk om naar verschillende gespecialiseerde groothandels te gaan. Het laatste is echter alleen mogelijk als u een eigen bedrijf heeft. De online wereld biedt wat dat betreft meer uitkomst, al zult u zien dat deze producten vaak in poedervorm verkocht worden en dat het gaat om de hoogst kwalitatieve versies, die vaak in gespecialiseerde raw en superfood winkels worden verkocht. Wij hebben voor u ook de mogelijkheid gecreëerd om dit product aan te schaffen en wel via de link www.superfood.nl waar wij een prachtige webwinkel voor u hebben gebouwd. Hier kunt u uw bestellingen 24 uur per dag en 7 dagen per week plaatsen en wij zullen er dan vervolgens zorg voor dragen dat uw product binnen uiterlijk 1-2 werkdagen bij u thuis wordt bezorgd.

Hoe kan ik Passion Fruit eten?

Passion fruit of passie vrucht is in haar natuurlijke vorm als fruit gemakkelijk te consumeren, u snijdt eenvoudigweg een passion fruit doormidden en schept het vruchtvlees met een klein lepeltje eruit (de schil kunt u niet eten). Deze vruchtenfamilie komt echter in vele verschillende vormen voor, waarvan de smaken behoorlijk uiteen kunnen lopen. Deze variëren van bijzonder zacht en zoet, tot behoorlijk wrang en zuur. Het zal van uw persoonlijk smaak voorkeur afhangen hoe u deze vruchten wilt consumeren. Ze zijn natuurlijk puur als vrucht te eten, maar ook bijzonder lekker in combinatie met andere groenten en fruit in de vorm van verschillende smoothies of salades. Ook kunt u ze verwerken in verschillende variaties van shakes, lassies en (rauwe) zuivelproducten, waar u ze eventueel kunt vermengen met andere vruchten, rozijnen en andere lekkernijen. Het is hierbij raadzaam en beter om de combinatie met graansoorten zoals verschillende variaties van muesli te vermijden, om gisting en fermentatie processen in uw maag te voorkomen. Om u een idee te geven hoe deze heerlijke vruchten te combineren met verschillende andere raw food en superfood producten, hebben we hier en hier een tweetal voorbeelden geplaatst, waarin passion vruchten verwerkt zijn in verschillende smoothies.

Share:

1 comment

 1. Geachte redactie,

  In de alinea van, Naast de aanwezigheid van de gezonde antioxidanten in de vorm van vitamine C …, is in de 9e regel bij het begin van de tekst: Als eerste fungeert kalium fungeert als een elektrolyt in ons lichaam …, fungeert na kalium overbodig.

  Met vriendelijke groet,
  Corné Cremers.

Geef een antwoord