Pas op voor gevaarlijke proteïne poeders

Vooral bodybuilders en krachtsportbeoefenaars zijn dol op proteïne poeders omdat de aminozuren in deze eiwitpoeders het herstel van beschadigd spierweefsel bevorderen en de aanmaak van nieuw spierweefsel stimuleren. Veel sporters nemen het echter niet zo nauw met de ingrediënten die in de meeste eiwitpoeders zitten en krijgen doordat ze inferieure proteïne poeders kopen allerlei schadelijke stoffen binnen die niet bevorderlijk zijn voor de gezondheid. In dit artikel kun je lezen waarop je moet letten als je een proteïne poeder gaat kopen.

De gevaren van whey proteïne poeders

Verreweg de meeste proteïne poeders worden gemaakt van whey proteïne, een bijproduct van de kaasindustrie. Deze wei, die beter bekend staat als melkplasma, is de vloeistof die overblijft nadat de melk in de kaas is gestremd. Dit vocht heeft een zeer hoge voedingswaarde en is rijk aan eiwitten, B vitamines, melksuiker, mineralen en beta-glucanen en bevat in tegenstelling tot melk of kaas nauwelijks vet. Wei smaakt lekker fris en wordt om die reden veel door levensmiddelenfabrikanten gebruikt als ingrediënt voor onder andere babyvoeding, broodproducten, diervoeding en light producten.

Omdat whey proteïne ook van diezelfde wei wordt gemaakt zou je kunnen denken dat het heel gezond is, maar het tegendeel is helaas waar. Dit komt omdat 95% van alle merken whey proteïne die je in de winkel kunt kopen talloze ongezonde toevoegingen bevatten die het product misschien goedkoper maken maar niet gezonder.

De volgende schadelijke toevoegingen zie je vaak terug in whey proteïne poeders:

 • Geraffineerde en kunstmatige suikers: maken de whey proteïne lekker zoet maar kunnen leiden tot allerlei ziektes en aandoeningen zoals een verhoogde bloedsuikerspiegel, diabetes, overgewicht, een disbalans in de hormoonhuishouding, hoofdpijn, migraine en zelfs kanker.
 • Soja: al dan niet genetisch gemanipuleerd bevatten soja ingrediënten veel stoffen die tot allergische reacties en ontstekingen kunnen leiden. Daarnaast bevat soja diverse fytozuren die belangrijke mineralen zoals calcium, magnesium en zink aan het lichaam onttrekken en pseudo-oestrogenen die de hormoonspiegel uit balans brengen.
 • Gluten: zijn afkomstig van granen en veroorzaken bij veel mensen allergieën of intoleranties die leiden tot een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree, pijn en ontstekingen. Veel mensen hebben in meer of mindere mate een allergie of intolerantie voor gluten zonder dat zij daar zelf bewust van zijn.
 • Conserveringsmiddelen: zijn vaak kunstmatig en bevatten toxische stoffen die ons lichaam niet voeden en dus alleen maar belasten. Sommige conserveringsmiddelen zijn zelfs schadelijk.
 • Proteïnes van slechte kwaliteit: worden geproduceerd door de bio-industrie en zijn gemaakt van dierlijk afval dat vaak vol met hormonen, antibiotica en pesticiden zit en op hoge temperatuur wordt verhit waardoor toxische stoffen vrijkomen en de voedingswaarde sterk wordt verlaagd
 • Niet-biologische eieren: barsten van de hormonen, antibiotica en andere medicijnen, om nog maar niet te spreken over het leven dat de legbatterijkippen waar deze eieren van afkomstig zijn hebben gehad.

Welke proteïne poeders zijn een goed alternatief voor whey proteïne?

De beste kwaliteit proteïne poeders zijn rijk aan voedingsstoffen en bevatten geen schadelijke ingrediënten zoals geraffineerde en kunstmatige suikers (bv. aspartaam, sorbitol en sacharine), soja, niet-biologische eieren, tarwegluten, conserveringsmiddelen en inferieure proteïnes. Dat is de reden waarom tegenwoordig steeds meer mensen kiezen voor zuiver plantaardige eiwitpoeders, omdat hier absoluut geen dierlijke producten (inclusief wei) in zitten.

Veel veganistische eiwitpoeders worden gemaakt van plantaardige proteïnen uit bijvoorbeeld hennep, erwten of gekiemde bruine rijst. Hennep proteïne is hierbij vrij uniek, want het bevat behalve een groot gehalte aan plantaardige proteïnes alle essentiële aminozuren en een flinke hoeveelheid enzymen en antioxidanten, zoals vitamine E en lecithine, welke beide belangrijk zijn voor een gezonde hersenchemie. Lecithine ondersteunt tevens een gezonde leverfunctie, waarmee de natuurlijke reiniging van het lichaam wordt bevorderd. Daarnaast bevat hennep proteïne meer dan 20 soorten mineralen (o.a. magnesium, kalium, calcium, ijzer, mangaan, zink, koper, platina, fosfor, zwavel, borium, nikkel, germanium, tin, jodium, chroom, zilver en lithium) en sporenelementen en het is rijk aan alfa, bèta en gamma globuline, welke ons immuunsysteem versterken en helpen om oud en beschadigd weefsel te herstellen en nieuw weefsel aan te maken. Bovendien bevat hennep proteïne chlorofyl en het anti-ontstekingsvetzuur G.L.A., die beiden ook voorkomen in onder andere spirulina en die bekend staan om de hormoon regulerende werking en ontstekingsremmende kwaliteiten.

Vooral de hennep proteïne van het huismerk Superfood.nl is bijzonder aan te raden, omdat deze biologisch gecertificeerd is door “Organic Farmers & Growers”, de meest toonaangevende biologische certificeringorganisatie van Groot Brittannië. Biologische hennep proteïne producten die deze certificering niet hebben bevatten gegarandeerd meer pesticiden en andere schadelijke stoffen, omdat deze aan veel minder strenge eisen hoeven te voldoen. Om een voorbeeld te noemen: EU-regelgeving bepaalt dat biologische producten maximaal 0,9% genetisch gemanipuleerde stoffen mogen bevatten. In producten met het “Organic Farmers & Growers” label is het maximum 0,1%.

Maar waar de hennep proteïne van Superfood.nl vooral in uitblinkt is de heerlijke romige, nootachtige smaak waarmee het een perfect ingrediënt vormt voor een smakelijke proteïne shake die je lichaam optimaal herstelt na een intensieve workout.

Krachtige Proteïne Shake

Ingrediënten (voor 1 glas):
1 eetlepel hennep proteïne (Superfood.nl)
1 banaan
1 handje aardbeien
200 ml amandelmelk

Bereiding:
Doe de amandelmelk in een blender en voeg hier de geschilde banaan en gewassen aardbeien aan toe. Zet de blender aan, en voeg zodra de shake een smeuïg geheel wordt een eetlepel hennep proteïne poeder toe. Zorg dat de poeder goed vermengd wordt en zet de blender dan uit. Schenk de shake in een glas en je shake is klaar!

Dorstlessende Proteïne Smoothie

Ingrediënten (voor 1 glas):
1 eetlepel hennep proteïne (Superfood.nl)
200 ml bronwater
1 citroen (geperst)
1 perzik
½ komkommer

Bereiding:
Doe de bronwater in een blender en voeg hier de geschilde perziken, komkommer en het citroensap aan toe. Zet de blender aan en voeg zodra de smoothie een smeuïg geheel wordt een eetlepel hennep proteïne poeder toe. Zorg dat de poeder goed vermengd wordt en zet de blender dan uit. Schenk de smoothie in een glas… een heerlijke dorstlesser!

Share:

8 comments

 1. Dat ben ik mee eens. Als masseur je kan zeggen als iemand gebruik dit goedkope troep. Tijden de massage lichaam doet van alles om die afval via de talg naar buiten te sturen. Dan krijg je een vieze, plakkerige laag op de huid. Doe ik mijn handschoen op 😉

  Wij maken Sunwarrior shake maar dan met hennepazaden melk in plaats van amandelmelk. Lekker van smaak en voelt niet als een steen op je maag.

  Groeten
  Dali Lutz

  Thuis In Mijn Lichaam Team

  1. Hallo Dali,

   Zou je mij kunnen zeggen hoe je die hennepzaden melk maakt?

   Groet
   Nathalie

  2. Hi Dali!

   Wat grappig, ik was informatie aan het zoeken over eiwitshakes omdat ik nu 5 keer per week intensief sport en toen kwam ik jouw comment tegen! Ik ben aan het selecteren voor de wedstrijdploeg (roeien) en de trainingen nemen alleen nog maar in intensiteit toe.

   Ik heb nu een RAW PROTEIN shake gekocht van Garden of Life. (Biologische Proteïne Formule +).
   Kan jij mij meer vertellen over zoiets en of dat wel of niet goed voor me is?

   Lieve groet!

   Camila

 2. Ik ben het hier grotendeels mee eens.
  Soja hoeft namelijk niet heel slecht te zijn, al kan het dat wel zijn.
  Zolang je er voor zorgt genetisch gemodificeerde soja producten te vermijden en je zeker weet dat he geen allergie of overgevoeligheid hebt voor soja, dan is het zeker een goede optie en ook zeker aan te raden als je geen groot budget hebt.

  Zelf heb ik een koemelkeiwit allergie, wat betekend dat ik geen enkel product mag hebben dat gemaakt is van koemelk en al helemaal niks met wei erin aangezien dit het eiwit bevat.
  Daarom gebruik ik in het dagelijks veel soja producten en gelukkig zijn er tegenwoordig ook steeds vaker goedkopere soja producten te koop.
  Ook soja proteïne poeder gebruik ik regelmatig, wanneer ik sport of een erg actieve dag heb en wat extra’s nodig heb. Het is een poeder zonder te veel rotzooi, het enige nadeel met soja eiwit poeder, is dat je er niet te veel van moet gebruiken in een shake omdat dit je shake heel raar dik kan maken als een soort vloeibaar cement.

  Producten als amandelmelk gebruik ik ook steeds vaker maar veel gezonde producten zoals de meeste superfoods bijven superduur, helemaal als het biologsch is.

  Daarom probeer ik als het kan voor biologisch te kiezen maar moet ik helaas ook veel voedsel eten dat niet biologisch is.

  Gewone whey proteïne zou eigenlijk niemand moeten gebruiken, want dat maakt je lichaam kapot en vervuild.

 3. Freya, het enige gezonde aan soja is als het gefermenteerd is…..dus alles ongefermenteerd van wegblijven..en daarbij denk ik aan de Alpro producten….

 4. Geen bronvermeldingen, mooie informatie, doen we niks mee.

 5. Hennep is net als kokos. Als je t plantje op zijn kop in de grond steekt dan komt het er aan de andere kant van de aarde uitgegroeid. Met andere woorden. Niet kapot te krijgen. Daarom heeft t dus ook geen bestrijdingsmiddelen enz nodig. Biologisch of niet biologisch maakt bij deze ‘plantjes’ niet zoveel uit. Is meer een verkoop truc. De beste en goedkoopste bron koop je bij bulkpowders.com. Daar koop ik het voor 40 euro cent per serving van 30 gram. Ik heb hier geen belangen maar vind het wel leuk als de concurentie de prijs flink drukt dus vandaar deze melding. Daarnaast help ik mensen graag aan de goedkoopste leverancier. Om aan deze prijs te komen moet je 5 kg bestellen. EN wachten tot de 30% korting bij hun geldig is. Regelmatig komt deze kortingscode bij hun voorbij. Zonder deze code betaal je 60 cent per serving van 30 gram. Een zak van 5 kg kost met korting daar 70,- euro. Succes!

 6. Hoi, er word veel gesproken over soja, wel goed, niet goed, ik zelf heb reuma en ben sinds een jaar veganist geworden samen met mijn vrouw. Al vrij in het begin nam mijn activiteit snel af, tot een niveau die gezonde mensen hebben. Vaak worden er verhalen verteld over soja zonder onderbouwing om dat er een marktstrategie achter zit. Er zijn ook mensen die onderzoek doen naar soja uit het oogpunt van gezondheid in plaats van bedrijfsomzet. Hier is een webadres van Mevr. Walrabenstein ( https://walrabenstein.nl/ ) verbonden aan het reumacentrum in Amsterdam die veel onderzoek heeft gedaan , lees haar verhaal over soja en trek zelf de conclusie. Ze heeft heel veel onderzoeken van over de hele wereld verzameld en samengevat.
  grt Eric

Geef een reactie