Noni – een bijzondere tropische vrucht

Noni is een tropische vrucht die alleen voorkomt in Zuidoost Azië en op de eilanden in de Grote Oceaan, ook wel Pacific Ocean genaamd. Dit gedeelte wordt ook wel Australasia genoemd. Deze bijzondere vrucht heeft verschillende namen waaronder zij bekend is.

Wat is Noni en waar komt het vandaan?

In het Latijns staat de vrucht bekend onder de naam ‘Morinda Citrifolia’, wat gemakkelijk zou doen vermoeden dat het hier om een soort gaat die tot de citrusvrucht familie behoort. Dit is echter niet het geval, want deze unieke plantensoort behoort tot de familie van de koffieplanten, oftewel de ‘Rubiaceae’ familie. Verder is de vrucht het meest bekend onder de namen ‘noni’, ‘great morinda’ of ‘Indian mulberry’. Ook draagt ze de namen ‘nunaaki’ in India en Sri Lanka, ‘mengkudu’ in Indonesië en Maleisië, ‘kumudu’ in Bali, ‘pace’ in Java, apatot’ in de Fillipijnen en tenslotte ‘beach mulberry’, ‘cheese fruit’ of ‘noni’ in Hawaï. Deze vrucht is ondertussen wereldwijd zo populair aan het worden dat ze in zo goed als alle tropische gebieden wordt gekweekt en verbouwd. Op Barbados wordt deze vrucht ook wel ‘dog dumpling’ genoemd, wat mogelijk met de geur van de vrucht te maken heeft.

noni

Noni groeit over het algemeen het liefst in schaduwrijke tropische wouden en op vulkanische grond, maar komt ook voor op de open rotsachtige grond, kalksteen of strandgebieden langs de kust van eerder genoemde landen en continenten. De plant wordt volwassen in ongeveer anderhalf jaar en levert daarna een constant gewicht van tussen de 4-8 kilogram aan fruit per maand, wat dit fruit tot een zeer stabiele bron van vitaminen en andere gezonde bouwstoffen maakt. Deze plant is dus niet, in tegenstelling tot bijna alle andere fruitbomen, afhankelijk van het weer of een seizoen, maar levert het gehele jaar door haar vruchten af aan haar fans en liefhebbers. Noni is een plant die in staat is om ook te groeien op verschillende soorten bodem en is tolerant ten opzichte van grotere hoeveelheden zout in de bodem, zoals in strandgebieden het geval is. Dit is vrij uniek, omdat de meeste planten en bomen onmiddellijk zouden sterven als er veel zout in de bodem zou voorkomen. Deze tolerantie en flexibiliteit van de Noni boom zorgt ervoor dat deze dan ook in vele verschillende gebieden wordt aangetroffen. De noni plant of boom kan tot maar liefst 9 meter hoog worden en heeft lange, donker groene bladeren die vaak glimmen en diep generfd zijn. Ook draagt de plant prachtige bloemen die het gehele jaar door aanwezig zijn. De vrucht zelf heeft een bittere smaak en zeer diep doordringende geur die niet door iedereen als even plezierig wordt ervaren en erg doordringend is. Dit is met name in de laatste fase als de vrucht aan het afrijpen is. Dit is waarom de vrucht ook wel bekend staat als ‘cheese fruit’ of ‘vomit fruit’. De vrucht kan bijzonder groot worden, tot maar liefst 15-20 cm groot worden en veranderd van geel tot zelfs bijna wit in de laatste fase van het rijpingsproces. Over het algemeen wordt deze fruitsoort rauw gegeten, maar de Aboriginals eten deze vrucht ook wel gekookt, in combinatie met curry. Ook eten ze de vrucht wel rauw, maar dan vaak in combinatie met zout. Ook de zaden zijn te eten, mits geroosterd.

Wat doet Noni?

Noni is een plant die met name in het gebied van de Grote Oceaan al vele eeuwenlang gebruikt wordt door de plaatselijke bevolking voor het bestrijden van bepaalde fysieke klachten. Om precies te zijn wordt noni al meer dan 2000 jaar om haar helende eigenschappen ingezet tegen een breed scala aan verschillende ziektebeelden. Dit zijn niet alleen de Aboriginals, maar ook bijvoorbeeld de Polynesische bevolking en de bevolking van het Zuidoost Aziatische vaste continent. De plant is een essentieel en niet weg te denken onderdeel van de plaatselijke eetcultuur en wordt daarnaast ook om verschillende medische en gezondheid bevorderende redenen op regelmatige basis geconsumeerd. Noni groeit zoals eerder vermeld het liefst in oude vulkanische gebieden, waar zich nieuw regenwoud heeft gevestigd na vulkaanuitbarstingen. Het feit dat dit soort wouden op dit soort grondgebied groeien, zorgt voor een enorme hoeveelheden nutriënten in de bodem. Zoals iedereen misschien nog wel van zijn of haar schooltijden weet, is vulkanische grond de meest voedzame bodem voor planten en bomen ter wereld. Dit is ook waarom de voedingswaarde van noni bijzonder hoog is en waarom er meer dan 160 verschillende nutriënten worden gevonden in noni. Alleen dit feit maakt het al één van de meest bijzondere superfoods en superfruits ter wereld. We gaan in dit blog deel eens dieper duiken in de precieze werking van noni op ons menselijke lichaam en de voordelen die deze superfruit voor ons als mens oplevert. Hieronder volgt een lijst met resultaten die zijn gemeten in meerdere onderzoeken en die een duidelijk beeld scheppen over de potentiële helingskracht van noni.

 • Noni ondersteunt de hersenchemie en aanmaak van serotonine in onze hersenen.
 • Noni levert overduidelijk een stevige bijdrage in het oppeppen en onderhouden van ons fysieke afweersysteem.
 • Noni heeft tevens een sterk remmend effect op ontstekingen en inflammatoire processen in het lichaam.
 • Noni helpt bij het opbouwen van een flinke (reserve) voorraad aan energie in ons lichaam, wat met name uitermate geschikt is bij zware fysiek inspanning, zoals sport en zwaar werk.
 • Noni ondersteunt het lichaam bij het vernietigen van allerlei soorten bacteriën, schimmels en gistvormen.
 • Noni ondersteunt het lichaam bij het balanceren van de suiker/fructosespiegel in het bloed, wat het tot een pracht middel maakt voor diabetici.
 • Noni werkt als een krachtige katalysator, waardoor het ons lichaam ondersteunt bij het opnemen van de maximale voedingspotentie van andere voedingsproducten die wij als mens consumeren.
 • Noni is een voedingsmiddel welke een krachtige ondersteuning biedt voor ons spijsverteringssysteem.
 • Noni is ideaal als behandeling van brandwonden, snijwonden en anderen wonden en kneuzingen.
 • Noni verlaagt de bloeddruk aanzienlijk.
 • Noni heeft een prachtige synergetische werking met de hormonen melatonine en serotonine voor het reguleren van ons slaappatroon, lichaamstemperatuur en werkt tevens als gemoedsstabilisator.
 • Noni heeft een duidelijk remmende werking op fysieke pijn.
 • Noni heeft een remmende werking op de vorming van kanker en andere vormen van cel mutatie in het menselijke lichaam.
 • Noni stimuleert de aanmaak van T-cellen in het lichaam, welke een beduidend grote rol spelen in het bestrijden van ziektes en met name ook in de vorming van kankercellen in het lichaam.
 • Noni ondersteunt bij het voorkomen van menstruatiekrampen, diarree, darmstoornissen, lever ziekten en problemen met de urinewegen.
 • Noni herstelt de lichaamseigen zuurgraad (pH graad), wat leidt tot een betere opname van voedingstoffen en helpt bij het voorkomen van vele ziektebeelden.
 • Noni helpt bij mensen met een chronisch maagzuur probleem en zwakt dit verschijnsel sterk af.
 • Noni helpt mensen met een gastritus probleem en aanverwante spijsverteringsproblematiek.
 • Noni is effectief bij het bestrijden van auto-immuun ziekten als lupus erythematous, H.I.V./AIDS, ziekte van Crohn en colitis.
 • Noni is inzetbaar tegen ziektebeelden als: reumatische artritis, psoriasis, diabetes type II, schildklierstoornissen, chronische hepatitis, schimmelinfecties, candida, pancreatitis, atherosclerose, wratten en vele andere vervelende en pijnlijke ziektebeelden.

Eén van de meest interessante feiten van noni is het feit dat het zo’n sterk remmende en verdovende werking heeft op fysieke pijn. In meerdere onderzoeken wereldwijs was men verbaasd over dit feit en constateerde men verbazingwekkende en verbluffende resultaten. Het kwam er in het kort op neer dat noni te vergelijken is met middelen als morfine, welk een opiaat is met zeer sterk fysiek verslavende bijverschijnselen, zoals de meesten van u wel bekend zal zijn. Noni bleek een werkzame kracht van 75% van morfine te bezitten, wat het werkelijk tot een zeer unieke soort fruit maakt. Er is verder geen enkele voedingsbron bekend met deze specifieke eigenschap en in zo’n dusdanig sterke mate. Daarnaast heeft noni dus geen verslavende bijverschijnselen en is het volledig vrij van toxische stoffen voor het menselijke lichaam. Dit is een reden waarom men tegenwoordig overweegt om noni te gebruiken te bestrijding van fysieke pijn, al is daar nog bijzonder veel getouwtrek over. Dit is met name door de tegenwerking van de farmaceutische industrie, die grote economische belangen hebben bij het tegen houden van dit soort natuurlijke middelen, omdat mensen door de consumptie van dit soort producten veel sneller van hun problematiek verlost zouden zijn. Dat is natuurlijk financieel veel minder aantrekkelijk dan patiënten die 5-20 jaar terug blijven komen met dezelfde klachten en constant hun medicatie nodig hebben. Men is er nog niet helemaal over uit welke stof of stoffen nu precies verantwoordelijk zijn voor deze werking van noni, maar zeker is wel dat één stof, het zogenaamde xeronine, hier waarschijnlijk een zeer belangrijke rol in speelt. Deze stof, een fytonutriënt, zorgt mogelijk in combinatie met andere stoffen in noni, voor het normaliseren van abnormaal proteïne en daaraan gekoppelde cel functies en hersenactiviteit. De hersenen is waar pijn geregistreerd wordt en het stofje xeronine schijnt precies daar in het gebied in onze hersenen actief te zijn, wat grenzend aan het gebied met onze endorfine receptoren ligt. Endorfine heeft de functie om pijn in ons lichaam te onderdrukken en mogelijk werkt xeronine als een soort katalysator of stimulator van endorfine in onze hersenen. Hoe dan ook, zowel de moderne studies en onderzoeken, de traditionele genezers van Zuidoost Azië, Australië en Nieuw Zeeland, alsook de Polynesische gebieden zijn allen overtuigd van de sterk remmende werking op fysieke pijn. Het wordt dan ook hoog tijd dat dit middel verslavende en ongezonde middelen als morfine gaat vervangen.

Hieronder hebben we een zeer interessante tabel voor u gepubliceerd, waaruit meer dan duidelijk wordt dat noni een bijzonder brede en krachtige werking heeft op heel veel verschillende ziektebeelden. De tabel laat de statische data zien van een onderzoek wat werd verricht door meer dan 50 artsen en andere gezondheid experts die zelf noni hebben gebruikt of het gezamenlijk aan meer dan 10.000 patiënten hebben gegeven voor het bestrijden van 23 verschillende soorten ziektebeelden. De tweede rij in de tabel laat de hoeveelheid mensen zien die noni geconsumeerd hebben. De derde rij laat het percentage zien wat baat had bij noni en in meer of mindere mate genezing ondervond van hun ziektebeeld. De vierde en laatste rij laat tenslotte het zogenaamde ‘PAC’ zien. Dit staat voor ‘primary active compound. Dit staat voor het meest actieve bestanddeel in noni welke hoofdzakelijk verantwoordelijk was voor de geboekte resultaten. Houdt u echter in de gaten dat het vaak juist de samenstelling van de afzonderlijke bestanddelen van een fruitsoort als noni is, die het tot zo’n bijzondere voedingsbron maakt en zorgt voor de sterk helende eigenschappen van deze en andere geneeskrachtige planten.

Aantal

Symptoom

Aantal Patiënten

Percentage %

PAC

1

Allergieën  (verminderde symptomen)

948

84

Xeronine

2

Anti-aging (beter uitziend)

148

78

Terpenen

3

Artritis (verminderde symptomen)

719

81

Terpenen

4

Ademen (verbeterd)

2845

77

Xeronine

5

Kanker (verminderde symptomen)

889

65

Xeronine

6

Depressies (verminderde symptomen)

807

77

Xeronine

7

Diabetes (type I & II)

2773

84

Scopoletine

8

Spijsvertering (verbeterd)

1593

89

Xeronine

9

Energie (toegenomen)

8327

92

Xeronine

10

Troebel denken (verholpen)

373

88

Xeronine

11

Hartaandoeningen (verminderde symptomen)

1123

80

Xeronine

12

Hoge bloeddruk (verminderd)

938

85

Scopoletine

13

Nier gezondheid (verbeterd)

2372

67

Xeronine

14

Mentale alertheid (verscherpt)

2983

72

Xeronine

15

Spiermassa (toegenomen)

816

71

Proteïne

16

Zwaarlijvigheid (afgenomen)

2841

75

Xeronine

17

Pijn, inclusief hoofdpijn (afgenomen)

4231

88

Xeronine

18

Seksualiteit en libido (toegenomen)

1608

87

Xeronine

19

Slaap (verbeterd)

1231

73

Xeronine

20

Roken (gestopt)

453

58

Xeronine

21

Stress (afgenomen)

4113

72

Xeronine

22

Hartaanval (afgenomen)

1019

57

Xeronine

23

Algemeen welzijn (toegenomen)

4561

80

Xeronine

Zoals u ongetwijfeld uit deze tabel kunt afleiden is de impact die noni op onze algemene gezondheid heeft van grote betekenis. Het is een middel wat op vele vlakken inzetbaar is voor gezondheid bedreigende issues en levert een flinke portie bescherming op voor onze fysieke, alsook mentale conditie en gezondheid. Met name de stof scopoletine is voor een groot deel verantwoordelijk voor het boosten van ons mentale welzijn. Dit heeft volgens bepaalde artsen met name te maken met de eigenschap van deze stof om onze pijnappelklier, ook wel de ‘pineal gland’ genoemd, te kunnen activeren. De pijnappelklier is volgens vele mystieke leren de zetel van onze ziel en waar onze zogenaamde derde en innerlijke oog huist. Dit is ook meteen de plek waar hormonen als melatonine en serotonine aangemaakt worden. Met name de laatste is verantwoordelijk voor ons mentale welzijn en een algeheel gelukzalig gevoel en een gevoel van verbondenheid met de wereld om ons heen en onze medemens. Serotonine wordt ook gebruikt om melatonine te maken en dit hormoon is met name erg belangrijk voor ons bioritme, alsook voor de seksuele ontwikkeling van de mens in de puberteit en nog vele andere belangrijke fysieke en mentale eigenschappen, zoals het reguleren van onze lichaamstemperatuur, menstruatiecyclussen, enz. Het vermoeden van deze artsen is dat dit niet de enige eigenschap is die noni op onze gemoedstoestand heeft. Ze houden het voor mogelijk dat noni letterlijk in staat is om onze lichamelijke elektromagnetische frequentie te verhogen, al is dit nog in onderzoek, maar de bewijzen lijken zich op te stapelen. Dit zou mogelijk verklaren waarom bepaalde ziektebeelden dan geen kans meer hebben om ons ziek te maken. Veel ziektekiemen en aanverwante verschijnselen opereren op een vrij lage frequentie, terwijl het lichaam van een gezond mens een vrij hoge frequentie uitstraalt. Deze lagere entiteiten zoals ziektekiemen en parasieten kunnen niet bestaan in het bijzijn van zeer hoge frequenties en sterven dan, wat ervoor zorgt dat wij als mens niet meer ziek van hun kunnen worden. Dit zijn principes die eigenlijk al eeuwen tot mogelijk wel duizenden jaren lang worden verkondigd door sjamanen en de bijbehorende esoterische healing theorieën en methodes, maar die tegenwoordig dankzij alle moderne apparatuur eindelijk ook wetenschappelijk te bewijzen zijn. Dit is voor een groot deel te danken aan groeperingen als ‘The Club of Budapest’ en aanverwante organisaties die zich bijzonder sterk hebben ingezet om een brug te slaan tussen het esoterische en het wetenschappelijk en dit met bijzonder veel succes hebben gedaan, veelal onder leiding van een groot genie als Ervin Laszlo.

Tot slot is één van de allerbelangrijkste bestanddelen van noni de stof xeronine, welke ertoe bijdraagt dat de poriën van de menselijke celwanden groter worden. Hierdoor kunnen voedingsstoffen gemakkelijker de celwand doordringen en kunnen de cellen zich gemakkelijker voeden. Dit is uit de onderzoeken gekomen van de een zekere Dr. Heinicke. Hij heeft veel onderzoek gedaan naar noni en ook naar ananas, waar hij dit stofje ook al eerder ontdekte. Volgens. Dr. Heinicke wordt het fysiek vermogen van ons lichaam bevorderd door xeronine, omdat voedingsstoffen uit ons voedsel gemakkelijker en sneller worden opgenomen door ons lichaam. Dit gebeurt door een aantal biochemische processen, waarbij xeronine slecht functionerende cellen helpt bij het herstellen van hun fysieke functies en het stimuleert gezonde cellen tevens on zich te handhaven onder moeilijke en extreme omstandigheden. Dit is één van de hoofdredenen waarom noni zo’n positieve invloed heeft op ons fysieke en mentale gestel, wat dus hoofzakelijk te danken is aan het feit dat xeronine op cellulair niveau ons lichaam weer op peil trekt. U kunt in de eerder vermelde tabel zien op hoeveel van de 23 genoemde ziektebeelden dit stofje een positieve invloed heeft. Tot slot bezit noni ook nog een flinke reeks vitaminen (vitamine A,B,C, E en H, mineralen (kalium, calcium, magnesium, selenium, mangaan, fosfor, koper, ijzer en zink) en andere essentiële bouwstoffen zoals eiwitten, glycosiden en polysachariden

Waar kan ik Noni kopen?

Noni is over het algemeen niet bijzonder gemakkelijk te verkrijgen. U zult hiervoor naar een gespecialiseerde natuurreformzaak of biologische winkel moeten gaan en dan is het vaak nog een kwestie van geluk hebben. U heeft meer kans in de gespecialiseerde superfood winkels in de grotere steden van Nederland. Ook brengen de online webwinkels natuurlijk een prachtige uitkomst in dit soort gevallen, waar u gemakkelijk uw producten kunt bestellen en deze vaak binnen 24-48 uur bij u thuis afgeleverd worden. Wij hebben dit prachtige product natuurlijk ook voor u beschikbaar in onze webwinkel, welke u kunt vinden onder de volgende link: www.superfood.nl waar wij zorg dragen voor het zo snel mogelijk en correct afleveren van de door u bestelde producten.

Hoe kan ik Noni eten?

Noni wordt over het algemeen alleen gedronken als een vruchtensap. Dit omdat de smaak en geur van noni over het algemeen niet als plezierig en lekker wordt beschouwd. Vaak is het noni-sap daarom aangelengd met bessen- of druivensap, wat echter ook vaak om financiële redenen wordt gedaan, omdat het goedkoper is en er zo grotere winstmarges behaald worden op het product. Daarom vind u noni meestal als een exotische en vaak ook redelijke prijzige drank aangeboden in eerder genoemde speciaalzaken. U kunt deze drank natuurlijk vrij gemakkelijk aan uw smoothie toevoegen, wat een prima en lekkere manier is om deze oergezonde fruitsoort te consumeren. Ook is noni te verkrijgen in capsules. Wilt u noni eens proberen? Klik dan op deze en deze link voor wat heerlijke smoothie recepten.

Share:

23 comments

 1. Ik gebruik nu sinds 3weken ongeveer de Noni-Marinda sap omdat ik problemen had met mijn darmen en astmatische ben ik kon eerder maar 1 a 2 keer in de week naar de wc om een grote boodschap te doen nu dat ik de Noni sap gebruik kan ik elke dag naar de wc en mijn buik is al een heel stuk dunner geworden( gewoon verstopping die niet wilde afnemen) ik vind het een gruwelijke smaak maar ik knijp mijn neus dicht en drink het op het werkt heel goed ben blij dat ik dit heb aangeboden gekregen om te gaan gebruiken

 2. Noni is een tropische vrucht die alleen voorkomt in Zuidoost Azië en op de eilanden in de Grote Oceaan, ook wel Pacific Ocean genaamd. Dit gedeelte wordt ook wel Australasia genoemd. Deze bijzondere vrucht heeft verschillende namen waaronder zij bekend is.

  Deze vrucht groeit hier in mijn tuin ,in Fortaleza Ceara Brazilie .

  1. Hoi Piet, ook bij mij groeit de noni in de tuin, op de Kaapverdische eilanden – in de oceaan tussen afrika en brazilië.

 3. ik had wekelijks terugkerende hoofdpijn door het drinken van wijn, na Noni sap ben ik gestopt met drinken van alcohol en drink ik alleen nog maar veel water. Vaatvernauwing is een stof die het lichaam zelf aanmaakt die zorgen voor hoofdpijn. Ontgiftigen kan helpen of meer lichaamsbeweging

 4. Zo hier in curacao groeit noni zo aan de boomen zo ik ga ook drinken

  1. Heeft u het gebruikt? Wat was uw ervaring?

  1. The abtiily to think like that shows you’re an expert

  2. I’d call your local wedding halls and/or caterers and ask if you could donate your leftovers. Also, Earth911.org is a good source too. Thanks for asking!

  3. You need to settle into a rhythm of your fave features around here. Since there is a different feature each day…And I got that postcard (now mostly by text message) all the time…

  4. … "Gotta pity the GOP (gay old politicians) 2 cocks but only 1 boner."???? I don't get it….why do you need two boners when one will do?Pink pandering white liberals like it from both ends

  5. Har den näran!Jag drar mig till minnes att ett av mina yngre syskon hade en egen variant — HAR DEN NÄRAN. Samma process som gav upphov till pronomenet ni, där ju n kommer från den gamla personändelsen -en. Men faktiskt tvärtom i engelska apron 'förkläde' där a napron (från franska naperon) omtolkades som an apron.

  6. Hanna!Så träffsäker beskrivning av egna tankar.Dessutom slår du huvudet på spiken när det gäller omgivningens negligerande av rädslan och frustrationen kring symtomer och besvär.Säkert tänkt som uppmuntrande men landar helt felriktat.Tack

 5. Ik kan hier in Suriname veel noni vruchten verzamelen. Als er vraag naar is dan verstuur ik het wel via luchtpost. Kosten zijn voor afnemer.
  Ik verneem graag van u.

  1. I’m not wohtry to be in the same forum. ROTFL

 6. Zelfs de bladeren van de Noni zijn pijn stillend.

  1. De gele bladeren zijn heerlijk en heilzaam als thee.

 7. ik heb de noni vrucchten enige tijd laten rijpen in een emmertje. hiervan heb ik de bruine vocht. dat is de noni sap opgevangen. dagelijks 1eetlepel in mijn thee en het smaakt gewoon als vruchten thee. heb geen last meer van opvliegers en hoofdpijn elke morgen. ook had ik regelmatig last van hartkloppingen, maar dat is ook opgehouden. ik voel me nu ook veel energieker.

 8. Heb Noni-plant/boompje in mijn tuin op Curaçao staan.
  Wil de vrucht gewoon gaan gebruiken – kan dit met pitten of moeten die er eerst uit.
  Kan de hele geschilde vrucht (eventueel zonder pitten) in de mixer en eventueel voor de smaak aangelengd met vruchtensap zo puur worden gedronken?

  1. De rijpe vruchten wassen met warm water. Geen aluminium bak gebruiken, liefst plastic of glas. Persen met de handen met water, niet blenderen. 1 kop water voor 1 vrucht ongeveer. Daarna goed door de zeef halen. Geen suiker toevoegen. In de ijskast bewaren en elke dag 2x drinken.
   Niet combineren met citrus, kan bij sommige mensen diarree veroorzaken.

Geef een antwoord