Mesquite – een natuurlijke en overheerlijke zoetstof

Mesquite is een bijzonder soort zoetstof, die in tegenstelling tot alle geraffineerde en kunstmatig geproduceerde suikers erg voedzaam en bovendien ook nog gezond voor ons lichaam is.

Wat is Mesquite en waar komt het vandaan?

Mesquite is een heerlijke zoetstof die gewonnen wordt uit de peulvruchten van de Mesquite boom, ook wel bekend onder de Latijnse naam ‘prosopis pallida’. Mesquite is al eeuwenlang één van de basis voedselbronnen voor alle volkeren die een nomadisch leven leiden in de woestijnen van Centraal- en Noord-Amerika. Van natura komt deze prachtige boom voor in het noorden van Mexico en een deel van de Verenigde Staten, met name in de staten Kansas, Texas, Utah, New Mexico en Zuid-Californië. Daarnaast is deze boom tevens te vinden in en rondom het Andes gebied van Zuid-Amerika. Het is een boomsoort die uitstekend geschikt is om duurzame landbouw te garanderen en is daarnaast zeer laag in arbeidsintensiviteit om te verbouwen. Deze boom vraagt zo weinig aan onderhoud, dat zij soms zelfs een onkruid wordt genoemd of er mee vergeleken wordt, wat natuurlijk absoluut niet het geval is en ook alleen maar uit de mond van onwetenden kan komen. Verder is het meest bekende deel van deze boom tegenwoordig het hout, wat vaak gebruikt wordt als barbecue hout, met name omdat het zo’n heerlijke geur produceert.

mesquite

Vroeger stond deze prachtboom echter bekend om veel meer kwaliteiten en gebruikten de nomadisch stammen zo goed als de gehele boom zonder ook maar een deel te verspillen. Historische anekdotes beschrijven inderdaad hoe bijna elk deel van de boom werd gebruikt voor een specifiek doeleinde. De boom werd om deze redenen dan ook wel ‘Tree of Life’ genoemd. De plaatselijke indianenstammen maakten bijvoorbeeld thee, honing, siroop, meel, medicatie en zelfs stof voor kleding uit de mesquite boom. De meel werd vaak verwerkt tot allerlei soorten pap, brood en tortilla’s. De uiteindelijke zoetstof Mesquite wordt gewonnen door de peulvruchten te vermalen en het poeder uit te laten drogen, waarna het geschikt is voor consumptie als zoetstof. Het is een overheerlijke vervanger voor geraffineerde suikers met hun destructieve effecten op het menselijke lichaam.

Wat doet Mesquite?

Mesquite is bijzonder rijk aan proteïne, vitamines, mineralen (magnesium, calcium, kalium, ijzer en zink), aminozuren (met name lysine) en antioxidanten. Van met name lysine is aangetoond dat het een sterk remmende werking heeft op de ontwikkeling en het voortwoekeren van virussen. Dit aminozuur wordt als geïsoleerd voedingssupplement ook wel ingezet tegen de beruchte koortslip, oftewel een herpesinfectie. Mesquite is door de aanwezigheid van lysine bijzonder geschikt om te gebruiken bij het bestrijden van het herpes virus. Ook wordt het gebruikt bij het bestrijden van bijvoorbeeld gordelroos. Ook carob bezit lysine, maar helaas bezit carob daarnaast ook het aminozuur arginine, wat een tegenstrijdige werking heeft ten opzichte van lysine. Arginine is namelijk de voedingsbron waardoor het herpes virus zich juist kan verspreiden. Verder aanwezige stoffen in mesquite zijn bijvoorbeeld serotonine, een natuurlijk antidepressivum wat normaliter ook in onze hersenen wordt aangemaakt. Hierdoor is dit middel, net als rauwe cacao, geschikt voor mensen die last hebben van verschillende vormen van depressie. Ook bevat mesquite het ontstekingsremmende, anti-allergene, antibacteriële en antivirale stofje genaamd ‘apigenine’. Ook triptamine wordt in mesquite gevonden, wat voornamelijk verantwoordelijk is voor het weren tegen de beruchte amoebe parasiet. Tot slot bevat mesquite tevens de stoffen isorhamnetin-3-diglucoside en l-arabinose, welke beide gezonde vormen van suiker zijn en waarvan met name isorhamnetin-3-diglucoside zorg draagt voor de bescherming van onze lever.

Verder bezit de mesquite boom en haar peulvruchten natuurlijk nog meer bijzonder eigenschappen. Eén van die eigenschappen is bijvoorbeeld het feit dat de peulvruchten gebruikt werden door de plaatselijke Indianenstammen om er antiseptische oogdruppels van te maken. Oogontstekingen kwamen vaak voor door irritatie van het woestijnstof en de daaraan gekoppelde ‘dust storms’. Moeder Natuur laat hiermee wederom zien dat zij in principe altijd levert wat wij als mens maar nodig hebben, zolang we de natuur maar respecteren en ondersteunen. Verder werden de peulen of hulzen van de peulvruchten ook gebruikt om open wonden en andere huidproblematiek mee aan te pakken. Mesquite heeft een fantastische ontsmettende werking, met name door het aanwezig ‘apigenine’, waardoor het uitstekend geschikt is om open wonden en huidinfecties te behandelen. Ook andere huidproblematiek kan worden verholpen of verminderd met mesquite, zoals eczeem, psoriasis en ook zonnebrand. Het is zelfs geschikt om er pap van te maken om een pijnlijke en rauwe keel te verhelpen. Niet alleen de peulvruchten en de hulzen werden voor deze toepassingen gebruikt, maar ook de bladeren en het gum. De bast en wortel staan meer bekend om hun antibacteriële en antivirale werking. Het meest werkzame en voedzame product wat deze prachtige mesquite boom levert is echter de mesquite meel, wat ook tevens het meest bekende en meest verkochte mesquite product is en wat u ook in de meeste hierin gespecialiseerde winkels zult vinden. De Amerikaanse Indianen gebruiken dit meel al eeuwenlang, als het niet millennia lang is, om hun tortilla’s, broden en andere deegproducten mee te maken. Verder worden er nog een aantal helende en ziekte remmende en verdrijvende kwaliteiten toegeschreven aan mesquite helende kwaliteiten op de volgende lijst aan ziektes blijkt te bezitten: colitis, aambeien, maagzweren, diarree en conjunctivitis, ook wel ‘pink eye’ genaamd. Tevens ondersteunt mesquite onze ogen, de spijsverteringsorganen en dan met name de darmen.

Tot slot bezit mesquite meel specifieke eigenschappen waardoor het bijzonder laag scoort op de glycemische index. Dit is de index die registreert hoeveel invloed bijvoorbeeld een zoetstof heeft op onze suikerspiegel. Hoe hoger de score op deze glycemische index, hoe hoger de pieken (en dalen) in onze bloedsuikerspiegel zullen zijn naar aanleiding van de consumptie van de desbetreffende zoetstoffen. Mesquite scoort bijzonder laag op de glycemische index, wat bijzonder goed nieuws is voor mensen met een gevoelige bloedsuikerspiegel, zoals bijvoorbeeld diabetici. Dit houdt namelijk in dat dit product geen of een te verwaarlozen invloed heeft op hun bloedsuikerspiegel, waardoor dit langzaam tot een zeer gewild product aan het worden is onder diabetici. Tevens bezit mesquite een ander stofje met de naam ‘quercetin’, wat een fytochemische stof is met anti-diabetische kwaliteiten. Daarnaast is het met name dankzij de oplosbare vezels zoals het ‘galactomannaan gum’, dat het ongeveer 4-6 uren duurt voor mesquite geheel verteerd en opgenomen is. Het langdurige verteringsproces voorkomt dat er plotselinge pieken en dalen in onze suikerspiegel optreden en zorgt voor een mooie evenwichtige en constante bloedsuikerspiegel. Het feit dat daarnaast de suikers in mesquite uit fructose bestaan, zorgt er ook nog eens voor dat er geen insuline door het lichaam aangemaakt hoeft te worden om deze suikers om te zetten in energie. Al deze feiten samen dragen zorg voor het feit dat mesquite in onze huidige tijd een fantastisch alternatief voor kunstmatig gefabriceerde en geraffineerde suikers is voor diabetici. Hierdoor neemt mesquite tegenwoordig een steeds belangrijkere plek in onder alle voedselbronnen en voedingssupplementen in de strijd tegen diabetes en de desastreuze gevolgen van deze hinderlijke en soms zelfs dodelijke ziekte. Met name in deze tijd is het typisch om te zien hoe binnen enkele generaties de consumptie van wit meel ten opzichte van mesquite meel geleid heeft tot een enorme piek qua aantal diabetici in Noord-, Midden-, en Zuid-Amerika. Vroeger kwam diabetes absoluut niet voor onder de Amerikaanse Indianen, maar tegenwoordig is goed te zien hoe de genetische structuur van deze volkeren niet om kan gaan met de westerse vervuilde witte meel producten die allemaal door middel van chemische en industriële processen wordt gemaakt. Hierdoor is diabetes tegenwoordig een zeer veel voorkomende ziekte onder deze authentieke volkeren in de Andes en de rest van Zuid-Amerika, maar ook onder de Indiaanse volkeren van Midden- en Noord-Amerika.

Waar verkrijg ik Mesquite?

Mesquite is helaas niet zo gemakkelijk verkrijgbaar als vele consumenten wel zouden willen. Een enkele biologische of natuurreformwinkel wil dit product nog wel eens in hun assortiment aanbieden, maar jammer genoeg is dit zelden of nooit het geval en zult u dit product moeten aanschaffen in de hiervoor gespecialiseerde online web shops en raw & superfood winkels. Online is het product wel te koop. U kunt dit product bestellen via superfood.nl, waar u uw bestelling ten allen tijde kunt plaatsen en wij ervoor zorg dragen dat het product zo snel mogelijk bij u thuis wordt bezorgd.

Hoe consumeer ik Mesquite?

Mesquite komt zoals nu wel gebleken is in veel verschillende vormen voor op de consumentenmarkt. Dit varieert van het bekende mesquite poeder tot siroop, honing, thee tot zelfs medicatie en kleding. Mesquite poeder is echter het product wat het meeste voorkomt in het westen en wat u als consument het meeste in de gespecialiseerde winkels zult aantreffen. De smaak is erg melisse-achtig en doet denken aan de smaak van de ons welbekende stroop voor bijvoorbeeld pannenkoeken, met een lichte hint richting karamel, welke zeer gemakkelijk te verwerken is in bijvoorbeeld allerlei soorten smoothies, lassies, amandelmelk en shakes. Dit omdat mesquite zorgt voor volume en een zachte textuur als het toegevoegd wordt in allerlei soorten (koude) dranken. Met name de combinatie met carob, rauwe cacao en maca is erg aan te raden door het feit dat deze qua smaak en voedingsstoffen een fantastische synergie creëren. Ook zijn er verschillende manieren mogelijk om het mesquite deeg in zowel hartelijke als zoete recepten te verwerken, zoals bijvoorbeeld noten- en kaassauzen, zoete dranken en als topping op bijvoorbeeld toetjes. Het is een prima manier om andere minder gezonde vormen van deeg te vervangen en bovendien heeft het nog een zoete smaak ook, maar zonder de schadelijke effecten van geraffineerde en industrieel vervaardigde suikers. Mesquite kan bijvoorbeeld uitstekend worden gecombineerd met wortelen en kaneel in een worteltjestaart, welke beide ook een stabiliserend effect hebben op de bloedsuikerspiegel.

Share:

4 comments

  1. Citaat:”Verder aanwezige stoffen in mesquite zijn bijvoorbeeld serotonine, een natuurlijk antidepressivum wat normaliter ook in onze hersenen wordt aangemaakt. Hierdoor is dit middel, net als rauwe cacao, geschikt voor mensen die last hebben van verschillende vormen van depressie”
    Geconsumeerde serotonine kan de bloed-hersenbarrière niet passeren. Daarom is bovenstaande claim pertinent onwaar. Wees zo goed om deze te verwijderen.

Geef een antwoord