Maitake: Een medicinale Paddenstoel

Wat is Maitake en waar komt het vandaan?

Maitake (grifola frondosa), in Nederland ook wel bekend onder de naam ‘Eikhaas’, is de Japanse naam voor een paddenstoel die zo goed als alleen in Noordoost Japan en Noord-Amerika voorkomt en ondertussen wereldwijd bekendheid geniet vanwege de sterke geneeskrachtige werking op met name kankervorming in het menselijke lichaam. In het Japans betekent ‘Mi’ zoiets als dansen en ‘taki’ staat voor paddenstoel, wat zich samen vrij vertaald tot ‘Dansende paddenstoel’ omvormt. Deze prachtige paddenstoel dankt haar naam aan de ontdekkers van deze delicatesse, deze ontdekkers zouden volgens de oude legende spontaan in dansen zijn uitgebarsten toen ze de Maitake paddenstoel in de Japanse gebergtes ontdekten en voor het eerst haar heerlijke smaak proefden. Ook staat de paddenstoel wel bekend onder de namen ‘Hen-of-the-woods’, ‘Ram’s Head’ en ‘Sheep’s Head’. Deze prachtige paddenstoel kan tot wel 60-70 centimeter uitgroeien en tot zelfs 20 kilo wegen op z’n topgewicht, wat deze paddenstoel dan ook de titel “King of Mushrooms” bezorgd heeft.

Vaak groeit de Maitake onder aan de voet van eiken, maar komt sporadisch ook voor bij andere boomsoorten. Deze paddenstoel is al eeuwen bekend in Japan om z’n geneeskracht, maar is ook zeer geliefd als delicatesse on der de Japanners. Helaas is de prijs van deze prachtige paddenstoel, dankzij het bekend worden van de helende werking op met name kanker, ook als een paddenstoel uit de grond geschoten en is het product daarom tegenwoordig voor velen een stuk moeilijker te verkrijgen.

Wat doet Maitake?

Maitake is een paddenstoel met een zeer sterke geneeskrachtige werking op een aantal bekende welvaartziektes zoals: kanker, diabetes, hoge bloeddruk, chronisch vermoeidheidssyndroom, obesity, hepatitis en het H.I.V. virus, ook wel bekend als het aids virus. Sinds de mogelijkheid tot cultivatie van deze legendarische paddenstoel in de midden tachtiger jaren ontstaan is, is dankzij veelvuldig en uitgebreid onderzoek over de gehele wereld, duidelijk gebleken dat we hier te maken hebben met één van de meest wonderbaarlijke en geneeskrachtige organismes op onze planeet.

De Maitake paddenstoel geniet naast de Agaricus en Shiitake paddenstoelen zeker een plek op het ereschavot als het gaat om uiterst potentiële geneeskracht. De Maitake paddenstoel is uiterst voedzaam en van natura rijk aan water oplosbare vezels, mineralen (zink, ijzer, koper, magnesium, kalium, selenium), vitamine D, B1, B2, B3, niacin, fosfolipiden en tal van aminozuren. Een ander zeer belangrijk bestanddeel van de Maitake is het krachtige antioxidant L-ergothioneïne, een antioxidant wat gespecialiseerd is in het beschermen van onze leverfunctie.

De Maitake paddenstoel wordt daarnaast vooral ook geprezen om zijn unieke bèta-1,3-glucanen en bèta-1,6-glucanen. Beide bèta-glucanen stimuleren het afweersysteem en bezitten krachtige anti oxidatieve eigenschappen. Hoewel de molecuulstructuur van deze glucanen erg op die van suikers lijkt, wordt het niet als energiebron gebruikt, maar is het functioneel als bouwer en hersteller van bijvoorbeeld ons immuunsysteem en onze lichaamscelstructuur. Met name de T-cellen in ons lichaam worden door deze stoffen geactiveerd, welke deel van ons natuurlijke afweersysteem tegen allerlei soorten infecties en ook kanker zijn. Deze activatie van T-cellen heeft een enorme boost van ons immuunsysteem tot gevolg, iets waar we natuurlijk alleen maar wel bij varen.

Maitake D-fraction is het meest effectieve deel van de Maitake paddenstoel gebleken als het gaat om het opbouwen van ons immuunsysteem, de potentiëring van onze celstructuur en het bestrijden van kankercellen in ons lichaam. Dit krachtige bestanddeel van deze prachtige paddenstoel werd ooit ontdekt werd door het wetenschappelijke team van Prof. Hiroaki Nanba. Natuurlijk is er wereldwijd uitvoerig research gedaan naar de helende krachten van deze super paddenstoel en dit specifieke component en hieronder volgen slechts een aantal voorbeelden uit de enorme waslijst van gevallen waarin gebleken is dat Maitake, en met name Maitake D-fraction, een zeer sterk helende werking heeft op ons lichaam, specifiek met betrekking op kanker in het menselijk lichaam. Deze voorbeelden komen uit onderzoeken die grotendeels in Japen en de Verenigde Staten zijn gedaan en ondertussen zijn deze onderzoeken tot over de gehele planeet uitgebreid, wederom met zeer verbluffende eindresultaten, zoals hieronder in een aantal voorbeelden beschreven.

Uit een hele reeks dier testen is gebleken dat Maitake een sterk remmende werking heeft op de groei en vorming van kankercellen. Dit is wereldwijd onderzocht en wordt vanuit alle hoeken in de wetenschappelijke wereld bevestigd. Vervolgens is men, om te onderzoeken of Maitake dezelfde werking heeft op mensen, deze test gaan herhalen op een aantal patiënten in ziekenhuizen in Japan. Hiervoor zijn een aantal kankerpatiënten tussen de leeftijd van 25 en 70 jaar genomen die in fase III of IV van kanker verkeerden. Dit zijn de meest vergevorderde en dodelijke fases van kanker.

Hier volgt een lijst met de eindresultaten:
– Van de 15 borstkanker patiënten, was er bij 11 patiënten duidelijk een afname in kankercelontwikkeling en de bijbehorende symptomen waar te nemen.
– Van de 18 longkanker patiënten, was er wederom bij 12 patiënten duidelijk een afname in kankercelvorming en de bijbehorende symptomen waar te nemen.
– Van de 15 leverkanker patiënten, was er bij 7 patiënten nogmaals een duidelijke afname waar te nemen in de ontwikkeling en groei van kankercellen en alle bijbehorende symptomen.

Zoals uit dit onderzoek naar voren komt, is het overduidelijk dat met name Maitake D-fraction, het component wat in deze tests was gebruikt, een zeer sterk remmende werking heeft op de groei, ontwikkeling en instandhouding van kankercellen in het menselijk lichaam. Er zijn legio andere voorbeelden te noemen van mensen die of op het advies van hun arts of op eigen initiatief van chemotherapie zijn overgestapt naar het consumeren van Maitake en de resultaten zijn vaak verbluffend te noemen.

Hier volgen nog een tweetal voorbeelden:
– Een 53 jarige vrouw die gediagnosticeerd was als fase III-A longkanker patiënt, had na verschillende chemokuren, veel verschrikkelijke bijwerkingen en weinig resultaat er genoeg van. Zij besloot in overleg met haar arts te stoppen met chemokuur en over stappen op de consumptie van Maitake. Dit was in Maart 1994, waarin zij nog steeds als fase III-A kanker vermeld stond. Zij is begonnen met het consumeren van 50mg Maitake D-fraction extract en 4 gram tabletten. Na 14 maanden en vele onderzoeken was haar gezondheid verbeterd naar fase I van longkanker.
– Een 44 jarige man met een enorme hersentumor ter grootte van een flink ei, werd opgenomen in het ziekenhuis. Hier werd hij behandeld door middel van chemotherapie en ook hij kon de verschrikkelijke bijwerkingen niet verdragen en besloot de behandeling te stoppen. Vier maanden lang heeft hij geen behandeling of medicatie genomen, waarna hij in contact kwam met Maitake. Op dat moment is hij dagelijks 100mg Maitake D-fraction extract gaan consumeren, in combinatie met 6 gram Maitake tabletten en dit gedurende vier maanden lang. Deze patiënt genas wonderbaarlijk en in zo’n rap tempo dat het alle artsen verbaasde. Uiteindelijk was de gehele tumor binnen iets meer dan vier maanden verdwenen, dit tot grote verbazing van zowel de patiënt, alsook zijn behandelende artsen.

Naast al deze eervolle vermeldingen betreffende de uitzonderlijke geneeskracht van de Maitake paddenstoel op allerlei vormen van kanker, is dit bijzondere organisme ook effectief gebleken in de strijd tegen de verschrikkelijke neveneffecten van chemotherapie. Maar liefst 90%-95% van alle bijverschijnselen blijken als sneeuw voor de zon te verdwijnen na dagelijkse inname van de juiste dosis Maitake extract. Dit tot grote vreugde van zowel artsen, patiënten als natuurlijk ook familie. Uit vele verhalen van patiënten blijkt dat kankerpatiënten de bijverschijnselen vaak als erger beleven dan de ziekte zelf.

Tot slot is het misschien nog belangrijk om te vermelden dat Maitake tegen een flinke reeks vormen van kanker is opgewassen, zoals borst-, long-, lever-, prostaatkanker en hersentumoren, maar voor zover bekend, is alleen de Agaricus paddenstoel (in een vorig blog beschreven) in staat om ook vormen van kanker zonder een vaste kern of gezwel te bestrijden, zoals bijvoorbeeld leukemie. Verder is het, zoals ook eerder in dit stuk vermeld, bekend dat deze super paddenstoel ook helpt tegen ziektes zoals bijvoorbeeld hepatitis, diabetes, hoge bloeddruk en obesity, maar één van de grootste triomfen was toch wel het volgende feit. Na uitvoerig onderzoek in Japan is in 1992 officieel door de wetenschap erkend dat Maitake een sterk remmende en helende werking heeft op het H.I.V./AIDS virus in het menselijk lichaam. Dit is erkend door zowel het Japan National Institute of Health, alsook door het U.S. National Cancer Institute. Het feit dat dit officieel erkend werd, naast alle positieve ervaringen en onderzoeksresultaten met betrekking tot het helen van kanker in het menselijk lichaam, betekende destijds een enorme stap voorwaarts in het erkennen van de geneeskracht van natuurlijke geneesmiddelen.

Waar verkrijg ik Maitake?

De Maitake paddenstoel is helaas meestal niet eenvoudig te verkrijgen en al zeker niet via de reguliere winkelketens. Hiervoor moet contact worden gezocht met een gespecialiseerde importeur en wij bij Superfood.nl zijn hier één van. U kunt de Maitake, zowel als andere geneeskrachtige paddenstoelen, ten allen tijde via onze website bestellen op: www.superfood.nl

Hoe consumeer ik Maitake?

Maitake is een eetbare schimmelvorm of paddenstoel. Het is vaak verkrijgbaar als gevriesdroogde paddenstoel, maar ook als geconcentreerd vloeibaar extract, als thee of in capsulevorm. De paddenstoel wordt vaak in z’n gehele vorm toegevoegd in bijvoorbeeld soepen, sauzen of hete theeën. Ook is het eventueel mogelijk om de gevriesdroogde paddenstoel te vermalen met een oude koffiemolen en het poeder te mixen in allerlei soorten smoothies, lassies en shakes.

Mocht de paddenstoel in z’n gedroogde vorm worden geconsumeerd, dan is het raadzaam om dit zo snel mogelijk na het droogproces te doen. Aangezien het hier om een vrij kostbare en dure paddenstoelen soort gaat is het beter om te voorkomen dat de paddenstoel hard en oneetbaar wordt, waardoor deze niet meer geschikt is voor consumptie.

Share:

4 comments

  1. Hallo. I
    Ik heb een Maitake paddenstoel van 80 centimeter in de tuin staan op de wortel van een eikenboom,een pracht natuurwonder.ik begrijp dat ik die mag eten .?
    Gr ger

  2. Alle paddenstoelen zijn te eten, sommige maar eenmaal…

  3. Mai Take is te koop op de biologische markt in Den Haag (woensdag) en Amsterdam (zaterdag)

Geef een antwoord