Maca – De ijzersterke krachtbron uit Peru

Wat is Maca en waar komt het vandaan?
Maca, ook wel bekend onder de Latijnse naam ‘Lepidium Meyenii’ vind zijn oorsprong zoals meerdere superfoods, in het Zuid-Amerikaanse Peru. Hier wordt ‘Andes Aphrodesiac’ en zeer specifieke wortel al ruim 2600 jaar gecultiveerd door allerlei verschillende stammen en volkeren die dit grondgebied ooit bewoond hebben.

Volgens bepaalde studies zouden het Pumpush volk als eerste maca gecultiveerd hebben toen zij de Amazonejungle achter zich lieten om in het hooggebergte te settelen. De Yaro stam, zowel als de Inca’s hebben dit gebruik overgenomen, tot de Spanjaarden het continent binnenvielen en ook zij door de plaatselijke bevolking gestimuleerd werden dit voor zichzelf, alsook voor hun dieren te gebruiken. De Spanjaarden waren dusdanig van maca onder de indruk dat ze uitvoerige rapporten schreven over deze bijzondere plant en haar werkzame bestanddelen, hoofdzakelijk afkomstig uit de wortel. Maca werd zelfs zo belangrijk dat het dienst deed als betalingsmiddel en om belastingen af te dragen. Tot op heden is maca nog steeds één van de belangrijkste grondstoffen in Peru en omstreken, met name onder de plaatselijke bevolking.

Maca is lid van de kruisbloemigen, net zoals bijvoorbeeld broccoli, boerenkool en andere koolsoorten, rapen en radijs en wordt dus voornamelijk om de wortel en haar bijzondere krachten eigenschappen gekweekt. Dit gebeurt gemiddeld op hoogtes tussen 2700 -3000 meter hoogte, maar er wordt zelfs maca verbouwd tot op 4300 meter hoogte. Er is wereldwijd geen gewas bekend wat tot op zulke grote hoogte met succes wordt verbouwd. De maca wortel wordt ter bereiding geplukt, gekookt, gedroogd en tot slot als poeder geconsumeerd en kan verschillende kleuren hebben, variërend van mat-wit, zwart, geel, rood en paars. Maca groeit onder zeer erbarmelijk omstandigheden en op zeer grote hoogte, met veel zon en barre temperaturen die kunnen variëren tussen 20 graden boven nul tot 10 graden onder nul….en dat op dezelfde dag! Hierdoor is maca zo goed als vorstbestendig en is dit een superfood die uitermate geschikt is voor mensen met een intensieve, radicale en extreme levensstijl, zoals bijvoorbeeld mensen die extreme sports bedrijven.

Ook is maca uitstekend geschikt als voedingssupplement voor mensen die in koudere gebieden en op grote hoogte woonachtig zijn. In 1979 werd geconcludeerd dat maca bijna niet meer gecultiveerd werd in Peru en met uitsterven bedreigt werd. Dankzij de inspanningen en studies van één van Peru’s toonaangevende biologen is de interesse en belangstelling voor maca weer gestegen en staat maca op het punt één van de hoofdspelers te worden op de wereldwijde markt van superfoods en voedingssupplementen.

Wat doet Maca?
Maca wordt al eeuwen medicinaal ingezet en gebruikt voor het bevorderen van de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen. Het feit dat maca een positief effect zou hebben op de menselijke geslachtsdrift is uitvoerig onderzocht en uit eindeloze dierproeven is gebleken dat geen enkele diersoort een uitzondering vormt op deze regel en allemaal een explosieve groei in energieniveau en libido lieten zien. Verder zijn de plaatselijke sjamanen in de Andes er van overtuigd dat op het moment dat ergens maca geconsumeerd wordt, de spirits niet ver weg zijn, welke op het punt staan om te incarneren op Moeder Aarde en hiervoor een geschikt stel ouders zoeken.

Tevens is maca werkzaam als een afrodisiac, wat met name komt door het uitbalancerende effect wat maca heeft op onze hormoonspiegel. Het uitbalanceren van onze hormoonspiegel in de juiste verhoudingen zorgt voor een toename in libido en energieniveau, iets wat elke consument van maca onmiddellijk zal bevestigen. Het lichamelijke testosteron, estrogeen en progesteron niveau wordt perfect genormaliseerd door het gebruik van maca, zonder enige bijwerking voor het menselijke lichaam. Al met al is duidelijk dat dit een middel is wat uitermate geschikt is voor bijvoorbeeld koppels die moeite hebben om een kind te krijgen, alsook voor mannen met ‘erectyle disfunction’ zoals het mooi heet. Uit meerdere onderzoeken is duidelijk gebleken dat de mannen met dit specifieke probleem een stuk minder moeite hadden om een erectie te krijgen na regelmatig gebruik van maca. Dit ook omdat een ander voordeel van het reguleren van de hormoonspiegel zich uit in stressreductie en ontspanning van lichaam en geest. Ook staat maca bekend om z’n positieve werking op angst en allerlei soorten syndromen. De combinatie van al deze feiten maakt maca tot een ideale vervanger van een middel als viagra, wat zeer nadelige gevolgen heeft voor de menselijke hormoonspiegel met alle gevolgen en ziekten van dien. Ook slot is maca ook erg geschikt voor vrouwen die borstvoeding geven aan hun kind, omdat het helpt de melkproductie te verhogen. Al met al is het duidelijk dat maca een zeer positief effect heeft op elk aspect van het menselijk lichaam met betrekking tot seksuele lust, vruchtbaarheid en voortplanting. In de tijden van de Inca’s werd maca ook vaak toegediend aan de krijgers van het rijk voor ze ten strijde trokken, dit om hen onuitputtelijke energie en onoverwinnelijke kracht te geven. Dit middel zorgde net als chia zaad voor oneindige hoeveelheden energie, kracht en alertheid van geest. Wel werden nadat een stad of deel van het land was veroverd, de krijgers consumptie van maca ontzegd. Dit om de vrouwen van het veroverde gebied te sparen voor de hitsige krijgers en hun excessieve behoefte aan seksueel contact naar aanleiding van stevige maca consumptie. Ook staat maca bekend om haar kwaliteiten als een adaptogeen, wat inhoud dat maca een uitbalancerende en regulerende werking heeft op bepaalde gezondheidsaspecten van het menselijke lichaam. Dit geld met name voor onze hormoonspiegel, zoals eerder vermeld, maar ook voor alle klieren in ons lichaam en ons spier-, zenuw- en ook het bloedvatenstelsel.

Volgens de wetenschappelijke definitie is een adaptogeen een stof met de volgende drie eigenschappen
– Een adaptogeen is non-toxisch voor de consument van het product.
– Een adaptogeen produceert een aspecifieke reactie in het lichaam, een toename van de kracht van resistentie tegen verschillende stressfactoren met inbegrip van fysieke, chemische of biologische stoffen.
– Een adaptogeen heeft een normaliserende werking op de menselijke fysiologie, ongeacht de aard van de verandering van fysiologische normen veroorzaakt door stressveroorzakers.

Maca, als adaptogeen heeft niet alleen deze bijzondere kwaliteiten, maar veroorzaakt tevens een toename in energie, kracht, libido, uithoudingsvermogen, neurotransmitter productie, zuurstof productie in het bloed en ondersteunt het endocriene systeem, met name de schildklier en de adrenaline klieren. Ook worden de ‘meester’ klieren, de hypothalamus en de hypofyse gevoed en gestimuleerd, welke verantwoordelijk zijn voor het reguleren van de andere klieren en allen te samen zorgen voor een perfect uitgebalanceerde hormoonhuishouding. Als ons lichaam bijvoorbeeld teveel van een bepaald hormoon aanmaakt, dan reduceert maca de aanmaak van dit hormoon, terwijl bij een gebrek de aanmaak wordt opgevoerd. Uit uitvoerig onderzoek is ook gebleken dat maca een bijzonder positieve uitwerking heeft op het functioneren van de schildklier, zonder de chemische huishouding van deze klier ook maar enigszins aan te tasten. Adaptogenen staan bekend om het feit dat ze de lichamelijke weerstandsniveaus gemiddeld met 10-15% oppeppen, zonder op een enkele manier het lichaam in een te hoge mate te stimuleren. Maca is ook ideaal voedsel voor bergbeklimmers, dit omdat maca voor een toename in zuurstof in ons bloed zorgt, wat perfect is voor het vertoeven op grotere hoogtes. Met name in combinatie met coca thee is gebleken dat bijna alle bijeffecten van zeer ijle lucht geheel verdwijnen in minder dan een uur. Tevens levert maca een positief effect op de menselijke gemoedstoestand alsook op een gezonde hormoonproductie.

Een uitgebalanceerde hormoonhuishouding en gezonde hormoonproductie staan in direct verband met een gezond en goed functionerend afweersysteem en een gezond en jong uitziend lichaam. Mensen met een gezonde hormoonhuishouding hebben niet alleen een fantastisch functionerend afweersysteem, maar zien er vaak stukken jonger uit dan mensen die allerlei hormonale storingen hebben. Overigens heeft maca nog een bijzonder kwaliteit die erg van pas kan komen in deze tijden, waarin prostaatkanker een veel voorkomende klacht is onder volwassen en oudere mannen. Maca zorgt namelijk in combinatie met D.I.M. (diindolylmethaan) voor een gezonde prostaat en seksuele drijfkracht. D.I.M. is een bestanddeel uit kruisbloemigen zoals broccoli, boerenkool en spruitjes. De combinatie van beiden zorgt voor een perfecte hormoonhuishouding en levert daarmee de perfecte preventie tegen allerlei prostaatproblematiek, alsook prostaat-, pancreas-, borst- en darmkanker. D.I.M in combinatie met maca zorgt voor een reductie in ongezonde estrogeen hormonen en een toename in gezonde estrogeen en testosteron hormonen. Een toename in testosteron wordt tevens geassocieerd met een gezonde prostaatklier. Ook zorgt D.I.M. in combinatie met maca voor de conversie van estrogeen in testosteron.
Tot slot staat maca ook bekend om het feit dat het een positieve uitwerking blijkt te hebben op de volgende ziekten en hun verschijningsvormen: anemia (bloedarmoede), chronische vermoeidheid, depressie, onvruchtbaarheid en steriliteit, ondervoeding, menopauze symptomen, menstruale ongemakken, storingen en pijnen, slecht geheugen, maagkanker, spanning veroorzaakt door mentale stress en tuberculose. Maca bevat bovendien een grote hoeveelheid vitaminen (B1, B2, C, E), mineralen en sporenelementen (tot zelfs wel 31 soorten, waaronder calcium, kalium, magnesium, natrium, zink, koper, selenium, mangaan, tin, jodium, fosfor, zwavel, silicone en bismut), complexe alkaloïden en bestaat ook nog eens voor ongeveer 60% uit koolhydraten, 9% uit vezels en voor iets meer dan 10% uit proteïnen (eiwitten). Maca is geen complete bron van proteïnen, maar dankzij de grote hoeveelheid hormoon precursoren en aminozuren levert maca een bijna gelijkwaardige prestatie als high-proteïne diëten. Ook bevat maca een groot aantal weerstand ondersteunende vetzuren en sterolen (organische moleculen) die essentieel zijn voor de algehele gezondheid van ons menselijke lichaam.

Waar verkrijg ik Maca?
Maca is helaas niet overal even gemakkelijk te verkrijgen. Wel is er duidelijke een toename in interesse te zien in het Westen, wat tot gevolg heeft dat maca tegenwoordig niet alleen online in allerlei verschillende webwinkels te koop is, maar ook is maca al gesignaleerd in verschillende smartshops die dit product blijkbaar ook als een aanvulling op hun assortiment beschouwen. Maca is natuurlijk ook bij Superfood.nl via onze webwinkel te koop via de gebruikelijke link: www.superfood.nl

Hoe consumeer ik Maca?
Maca is te verkrijgen in allerlei verschillende varianten voor de consument. Meestal is dit echter in pure poedervorm, maar maca is ook te verkrijgen in bijvoorbeeld capsules, in geroosterde vorm, concentraten op alcohol basis en bijvoorbeeld in energy repen, laatstgenoemde vaak in combinatie met rauwe cacao en kokos. Maca kan net zoals alle andere superfoods elke dag geconsumeerd worden, zonder enige nadelige gevolgen voor onze gezondheid. Wel wordt aangeraden om maca gedurende één week in de maand te laten staan bij continue gebruik, dit omdat de werking ervan vaak verbeterd en intensiveert als er even een korte pauze wordt gemaakt. Ook is maca uitstekend te combineren met rauwe cacao en hebben de twee superfoods een speciale relatie met elkaar wat betreft het versterken van elkaars smaak, ook in combinatie met andere superfoods en voedingssupplementen. Tot slot is het raadzaam de maca dosering langzaam op te bouwen, dit om te zorgen dat het effect ervan niet te overweldigend is en tot seksuele onrust lijdt. Ook is het mogelijk dat door het gebruik van maca het lichaam door het ontgiftingsproces er eerst een soort antireactie ontstaat, dit is iets wat automatisch verdwijnt na een aantal dagen. Hier volgen dan tot slot nog een aantal maca recepten voor alle nieuwsgierigen en liefhebbers:

Mighty-maca-master-smoothie:
– 2 mandarijnen.
– 1 peer.
– 1 appel.
– 1 stronk bleekselderij.
– 1 stuk gember (gesneden).
– 2 eetlepels maca (1 eetlepel voor beginners).
– 1 eetlepel bijenpollen.
– 1 eetlepel chlorella.
– 1 eetlepel spirulina.
– 1 handvol kokosschilfers.
– 1 handvol hennepzaad.
– 1 flinke scheut ahornsiroop (of eventueel stevia of lucuma naar smaak toevoegen).

Maca Thai dressing:
– 2 eetlepels rauwe honing.
– 1 theelepel basilicum.
– 1 limoen of citroen (uitgeperst).
– ½ – 4 eetlepels maca (dosis is afhankelijk van doel en gewenning)
– ½ kop kokosboter of kokosvlees.
– ½ kop hennepolie.
– ½ kop bronwater.
– ½ theelepel verse pepers.
– een snuf Himalaya of (Keltisch) zeezout.

Voeg alle ingrediënten toe in een blender en mix het geheel tot het een mooie egale substantie is geworden. Voeg het als dressing aan de salade of pastaschotel toe en garneer het eventueel met zeewier en komkommer stukjes.

Klik hier voor meer informatie over Maca producten

Share:

1 comment

Geef een antwoord