Maak deze 3 Sinterklaas recepten dit weekend

Kaarsjes aan, onder een kleedje op de bank en zelfgemaakt zoet lekkers erbij van pure gezonde ingrediënten. Maak dit Sinterklaas weekend extra knus en feestelijk met deze supergemakkelijke recepten.

Het kan extra uitdagend zijn om tijdens de feestdagen niet te veel zoetigheden te eten, dus waarom maak je die zoetigheden dit jaar niet zelf met gezonde ingrediënten? Zodat je er juist energie van krijgt! Want echt waar… van marsepein maak je bijvoorbeeld heel gemakkelijk een gezonde variant.

Welke gezonde ingrediënten kies je?
En vooral ook: waarom zijn deze ingrediënten goed voor je?

Rauwe cacao: mineralen boost
Rauwe cacao is puur en in tegenstelling tot chocolade ongeraffineerd, waardoor er geen suiker en melk inzit. Rauwe cacao geeft je daarnaast direct een boost van gezonde vitamines en mineralen zoals magnesium, ijzer, chroom, zink, tryptofaan, viamine C, B-vitamines, antioxidanten, vezels en essentiële vetzuren zoals omega-6.

In zowel de traditionele Chinese geneeskunde en de Ayurvedische geneeskunde wordt rauwe cacao veel gebruikt. En wist je dat de Kuna-Indianen die op de Panamese San Blas-eilanden wonen altijd een zeer gezonde bloeddruk hebben gehad, die niet met leeftijd toenam, door het gebruik van veel ongebrande cacao in hun voedingspatroon? Niet zo gek dus om  hier wat meer van te gaan eten. Wij stopten het alvast in alle drie de recepten.   

MCT olie: zorgt voor energie
Deze zuivere olie is gemaakt van kokosvet. De gezonde, middellange ketenvetzuren, ook wel MCT (medium chain trygliceriden) worden bij inname (nadat ze in de bloedbaan zijn opgenomen) naar de lever getransporteerd waar ze direct worden omgezet in een vorm van energie. Zoals de meeste vetten, worden ze dus níet eerst als vet opgeslagen, maar leveren ze het lichaam meteen de benodigde energie!

Dit heeft ook nog eens een positief effect op de hersenen. En voor diegenen die willen afvallen, op gewicht willen blijven, koolhydraten willen vermijden of een laag koolhydraten dieet volgen, is de MCT olie ook een goede keuze.

Cordyceps: power paddenstoel
Het extract van de cordyceps paddenstoel is een echte krachtpatser. Cordyceps wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Oosterse geneeswijzen, omdat men meent dat deze paddenstoel het libido verhoogt, verlichting biedt bij luchtwegaandoeningen, het uithoudingsvermogen verbetert, zorgt voor een gezonde spijsvertering, de stofwisseling en leverfunctie bevordert en depressies vermindert. Ook zou het helpen om ontstekingen te bestrijden en de prestaties sterk verbeteren. Niet gek toch?

Ook zit deze paddenstoel vol met vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen zoals vitamine B1, B2, B12, E en K, kalium, calcium, magnesium, fosfor, ijzer, koper, mangaan, zink, chroom, nikkel, seleen, aluminium, glutaminezuur en aminozuren.

Drie Sinterklaas recepten

1. Gevulde speculaas met marsepein en een (chocolade)twist
Deze gevulde speculaas zit vol met gezonde alternatieven voor de geraffineerde suikers, dat maakt het nog lekkerder!  

Dit heb je nodig
(voor 12 stuks)

Voor het marsepein:

Zo maak je de gevulde speculaas

  1. Begin met het bereiden van de marsepeinvulling door de geblancheerde amandelen in een keukenmachine te doen en te mixen tot ze de consistentie van bloem hebben. Mix niet te lang, want uit de amandelen zal olie vrijkomen.
  2. Voeg de siroop of honing en het amandelextract toe en mix opnieuw tot alles goed gemengd is.
  3. Blijf mixen terwijl je het water in de blender giet. Giet er zo veel in als je nodig hebt om de consistentie van klei te creëren. Het moet met de hand gemakkelijk te rollen en te vormen zijn. Rol de marsepein tot een bal en zet dit apart, afgedekt.
  4. Doe vervolgens de rauwe amandelen, haver en dadels in de keukenmachine en meng ze tot de consistentie van ruw zand.
  5. Voeg de rauwe cacaopoeder, proteïnepoeder en zout toe en mix opnieuw tot alles goed is opgenomen.
  6. Voeg de kokosolie, ahornsiroop en amandelmelk toe en mix opnieuw om te mengen. Stop eventueel om de zijkanten van de blender schoon te schrapen. Je moet een plakkerige massa hebben die gemakkelijk in je handen te vormen is. Als het mengsel niet goed aan elkaar plakt, voeg dan een extra eetlepel amandelmelk toe.
  7. Verdeel de cacaomassa in twee gelijke delen. Leg die op een vel bakpapier en gebruik je handen of een deegroller (in dat geval moet je het deeg misschien bedekken met een tweede vel bakpapier) om een van de twee delen plat en vierkant of rechthoekig te maken. De randen hoeven niet perfect te zijn, want ze kunnen later met een mes worden bijgesneden. Rol het marsepein uit tot een gelijke grootte en vorm (zonder het in twee delen te verdelen) en doe hetzelfde met het tweede deel van het cacaodeeg.
  8. Leg de marsepeinlaag op een cacaolaag en gebruik het bakpapier om deze op de cacaolaag te draaien voordat je het papier verwijdert. Doe ten slotte hetzelfde met de tweede cacaolaag, zodat deze de marsepein bedekt.
  9. Druk de lagen voorzichtig met je handen tegen elkaar, zodat er geen lucht tussen zit. Zet het gerecht minstens een uur in de koelkast voordat je de randen bijsnijdt en het in 12 repen snijdt.

Serveer gekoeld of op kamertemperatuur en bewaar tot 5 dagen in de koelkast.

2. Cacao Crispy Rice Snacks
Deze snack is gemakkelijk te maken, licht verteerbaar én gezond!

Dit heb je nodig
Voor 9-12 stukken

  • 80 g gepofte rijst (kant-en-klaar te koop in een zakje)
  • 60 g rauwe cacaopoeder
  • Snufje zeezout of Himalayazout
  • 60 g noten-, pinda- of amandelpasta (naar keuze)
  • 4 tl ahornsiroop
  • 50 g rauwe cacaoboter

Zo maak je de snacks

1. Doe de gepofte rijst, cacaopoeder en zeezout in een grote kom en roer goed door elkaar.
2. Doe de notenpasta, ahornsiroop en cacaoboter in een kleine pan. Smelt op laag vuur terwijl je blijft roeren.
3. Giet het gesmolten mengsel vervolgens in de kom met de gepofte rijst en cacaopoeder. Roer door elkaar, tot het mengsel goed de gepofte rijstkorrels bedekt.
4. Doe dit kleverige mengsel vervolgens in een met bakpapier beklede bakvorm van ongeveer 20 x 20 cm. Druk het mengsel goed aan in de bakvorm.
5. Zet de vorm tenminste een uur in de vriezer. Daarna kun je er stukken van snijden en de snacks serveren.

Wat overblijft bewaar je gewoon in de koelkast!

3. Creamy cordyceps smoothie
Deze romige smoothie helpt jou naar meer energie!

Dit heb je nodig
Voor 1 smoothie

Ter decoratie

Zo maak je de smoothie

  1. Doe alle ingrediënten voor de smoothie samen in de blender. Mix op hoge snelheid tot het een zachte en romige substantie is geworden.
  2. Giet in een glas, bestrooi met cacaonibs en geniet ervan.
Share:

Geef een reactie