Lucuma – De Zuid-Amerikaanse Natuurlijke Zoetstof

Wat is Lucuma en waar komt het vandaan?

Lucuma, ook wel bekend onder de Latijnse naam ‘Pouteria lucuma’, is een subtropische fruitsoort afkomstig uit het Andes gebied in Zuid-Amerika, waaronder met name Peru. De Lucuma bomen, die gemiddeld 5-20 meter worden, kunnen tevens tot maar liefst 500 jaar oud worden en zelfs dan nog vruchten voortbrengen. Deze natuurlijke bron aan gezonde suikers was ooit erg populair onder het oude Inca volk, waaraan deze vrucht de titel “Gold of the Inca’s” dankt.

Ook onder het Moche volk was deze vrucht zeer geliefd. Dit volk stond zelfs bekend om hun prachtige afbeeldingen van fruit- en groentesoorten in hun religieuze en spirituele kunstwerken, waar de Lucuma vaak en rijkelijk in werd afgebeeld.

Deze fruitsoort werd het eerst door westerlingen gevonden in 1531 tijdens de inval van de Spanjaarden in het Inca rijk en is sindsdien ook wel bekend onder de naam Lucmo. En andere naam is ook wel ‘eggfruit’, een naam met name aan de ‘Pouteria campechina’ wordt gegeven, een naast familielid van de Lucuma. Deze naam refereert naar het droge vruchtvlees, welke lijkt op de structuur van het eigeel in een hard gekookt ei. Lucuma smaakt volgens de kenners naar een mix van esdoorn (maple) en zoete aardappelen of pompoen en is een groene afgeplatte, ovale of elliptisch gevormde vrucht met geel vruchtvlees vol met vezels.

Lucuma komt meestal voor op hoogtes tussen de 1000 en 2400 meter in het Andesgebied en wordt tegenwoordig ook met groot succes gekweekt in het warmere gedeelte van Californië. Ook heeft men geprobeerd de vrucht in Florida te kweken, wat tot op heden elke keer op een groot fiasco uitliep. Naast Peru, komt de Lucuma vrucht ook rijkelijk voor in Ecuador en Chili en in mindere mate in Mexico, Bolivia, Costa Rica en zelfs in Hawaii. In Chile en Peru vindt Lucuma voornamelijk gretig aftrek bij de plaatselijke bevolking als zoetstof in ijs, meer zelfs dan de bekende smaken zoals aardbei, chocola en vanille.

Binnen het geslacht van de Lucuma vruchten is de ‘Pouteria lucuma’ variant wel een stuk minder populair dan z’n soortgenoten zoals ‘Mamey’, ‘Abiu’, ‘Canistel’ en ‘Green Sapote’, die allemaal een superieure smaak hebben ten opzichte van de Lucuma, die volgens vele kenners een zeer onaangename nasmaak kan hebben. Wat betreft de voedingswaarde van de gehele familie, de verschillende soorten ontlopen elkaar niet erg veel, al is de Pouteria lucuma met name bekend om haar grote hoeveelheid natuurlijke suikers en andere voedingsstoffen.

Wat doet Lucuma?
Lucuma is een zeer goed alternatief voor alle westerse geraffineerde suikervormen, die ons alleen maar ziek maken en geen of een zeer lage voedingswaarde kennen. Lucuma biedt, net als bijvoorbeeld stevia, hiervoor een prachtige uitkomst, met name ook voor de diabetici onder ons. Vooral laatst genoemde groep patiënten lijdt intens onder de enorme tsunami van geraffineerde suikers en kankerverwekkende zoetstoffen op de westerse markt van tegenwoordig. Lucuma biedt hiervoor een oplossing, omdat lucuma een zeer lage hoeveelheid suikers bevat en toch een krachtige zoetstof is, wat voorkomt dat er enorme schommelingen optreden in de bloedsuikerspiegel. Dit voorkomt dus hypoglymie en daarmee heeft ook lucuma, net als stevia, een te verwaarlozen effect op bloedglucose.

Of het net als stevia ook de gevoeligheid voor insuline beperkt en een positief effect heeft op insulineaanmaak in het menselijk lichaam is op dit moment nog niet bekend, maar er is goede hoop op een positieve uitslag voor de op dit moment lopende onderzoeken. Dit allemaal tezamen maakt Lucuma in ieder geval tot een veilige zoetstof voor diabetici en anderen met een gevoelige bloedsuikerspiegel. Tevens is het een fantastisch alternatief voor diegenen die geen geraffineerde suikers meer wensen te consumeren, maar op zoek zijn naar gezondere alternatieven. Het is tenslotte meer dan duidelijk gebleken uit wereldwijde onderzoeken, dat geraffineerde suikers een desastreus effect hebben op onze lichamelijk en tevens ook geestelijke gezondheid. Een aantal voorbeelden hiervan zijn het verhogen van ons cholesterol gehalte, het veroorzaken van overgewicht en obesitas, het genereren van allerlei vormen van kanker en cardiovasculaire ziekten, het bevorderen van ziektebeelden als hyperactiviteit en bijvoorbeeld de schadelijke effecten die deze suikers hebben op het menselijk groeihormoon.

Daarnaast zijn de enorme hoeveelheden diabetici die in de laatste decennia de kop op hebben gestoken één van de vele typische voorbeelden van de dodelijke gevolgen van de geraffineerde suikerindustrie. Dit is iets wat ons te denken zou moeten geven in het Westen, want in gebieden waar veel natuurlijke ‘whole food’ voedselbronnen en gezonde voedingssupplementen worden geconsumeerd is bijna of geheel geen sprake van deze ziektebeelden.

Naast al deze fantastische suiker vervangende eigenschappen bevat Lucuma ook nog eens een stevige dosis betacaroteen, niacin, ijzer, kalium, calcium en fosfor wat het ook tot een welkome vervanger van caloriearme (oftewel vaak kunstmatige) zoetstoffen maakt. Betacaroteen is één van de bekendere antioxidanten en is daarmee dus tevens erg gezond voor het lichaam wat betreft het bestrijden van vrije radicalen in ons lichaam. Laatst genoemde zijn verantwoordelijk voor onder andere cel- en D.N.A. beschadiging en mutatie. Tevens boost betacaroteen het immuunsysteem van het lichaam en biedt het een gezonde buffer tegen bacteriële en virale infecties in het lichaam. Naast het feit dat Lucuma rijk is aan het antioxidant Betacaroteen en veel mineralen, met name aan ijzer, is het een uitstekende bron voor koolhydraten, vezels en vitaminen (B1, B2, B3 en B5).

Daarnaast draagt het hoge niacin gehalte zorg voor het gezond uitbalanceren van onze cholesterolspiegel en triglyceriden. Lucuma is verder ook uitermate geschikt voor zwangere vrouwen die borstvoeding geven aan hun kinderen, waardoor voorkomen wordt dat kinderen op jonge leeftijd allerlei kunstmatige zoetstoffen binnenkrijgen waarvoor ze vaak overgevoelig en allergisch zijn. Ook wordt de vrucht vaak geassocieerd met vruchtbaarheid en de vrouwelijke borst, met name door haar verschijningsvorm, iets wat volgens de traditionele bevolking niet op toeval berust.

Waar verkrijg ik Lucuma?

Lucuma is als vrucht moeilijk te verkrijgen in het westen, met name in Europa. In Amerika zijn succesvolle kweekprojecten actief waardoor de vrucht tegenwoordig daar ook vers te verkrijgen is, maar dit geld niet voor Europa. Daarom is Lucuma meestal alleen in poedervorm te verkrijgen en ook doorgaans slechts via allerlei soorten webwinkels die gespecialiseerd zijn in voedingssupplementen en superfoods. Wij bij Superfood.nl hebben deze heerlijke zoetstof natuurlijk ook te koop in onze webwinkel op: www.superfood.nl

Hoe consumeer ik Lucuma?

Lucuma komt meestal voor in poedervorm voor op de westerse markt, dit omdat deze fruitsoort bijna niet wordt geëxporteerd. Het beste is natuurlijk om de vrucht in z’n pure vorm te consumeren, maar bij gebrek hieraan volstaat de poedervorm als vervangend middel. Ook is het mogelijk om bevroren pulp te consumeren, al is dit vaak moeilijk te verkrijgen. De beste kans om dit te vinden is op een markt met Latijns-Amerikaanse voedselproducten. Vraag hiernaar mocht u in de gelegenheid zijn, er bestaat een goeie kans dat men Lucuma pulp in de vrieskast bewaart. De poedervorm is gemakkelijk te consumeren in allerlei vormen van smoothies, lassies, shakes, pudding, ijs en kan zelfs gebruikt worden als meel in exotische cakevormen en gebakjes.

Share:

3 comments

Geef een antwoord