Longevity Bananenpoeder: rijk aan vitamine c en caroteen

Longevity Bananenpoeder is wederom een prachtig product van het bedrijf Longevity. Longevity betekent ‘hoge leeftijd’ of ‘lang leven’ en deze naam is niet voor niets gekozen. Longevity producten staan bekend om hun sterke gezondheid bevorderende kwaliteiten en/of om hun puur biologische en uitzonderlijk zuivere kwaliteit. Dit is natuurlijk vanzelfsprekend als we stil staan bij het feit dat het we het hier hebben over het bedrijf van voedingsexpert en raw & superfood goeroe David Wolfe. David Wolfe is al jaren een begrip in deze wereld, maar zelfs daarbuiten reikt zijn naam tot ver over de planeet en hij mag vele supersterren en andere bekendheden van uit alle hoeken van de planeet tot grote fans van zijn kennis, seminars en producten rekenen.

Wat is Longevity Bananenpoeder?

Longevity Bananenpoeder is wederom een pracht artikel in de productlijn van Longevity en wij zijn natuurlijk weer bijzonder trots om dit heerlijke product in onze collectie te kunnen aanbieden en ons er op te kunnen beroepen persoonlijke vrienden van zo’n inspirerend grootheid te zijn.
U zult zich nu wellicht afvragen wat Longevity Bananenpoeder nu precies is en daar gaan we in dit deel van het blog verder over uitweiden. Het bijzonder aan Longevity Bananenpoeder is het feit dat het allereerst om een volledig biologisch en dus natuurzuiver product gaat. Dit is met name in de business van bananen geen gemakkelijke opgave, want als er één product is binnen onze voedingsindustrie waar ontzagwekkende hoeveelheden landbouwgiffen worden gebruikt, dan is het wel in de bananen business. Daarnaast bestaat er eigenlijk geen commerciële banaan meer die niet tot in de allerbinnenste kern gemanipuleerd is door de zogenaamde gentech bedrijven, zoals bijvoorbeeld Monsanto, Du Pont, Pioneer Seeds, BASF, Bayer en anderen. Deze bedrijven zijn letterlijk de gehele planeet aan het vol bombarderen met hun gentech producten. Dit doen zij in de volledig waanzinnige overtuiging dat zij beter weten dan Moeder Natuur, hoe in dit geval een bananenplant gemaakt moet worden of moet groeien. Gemakshalve vergeten ze daarbij ook nog even dat de bananenteelt juist door hun toedoen wereldwijd zo geleden heeft, omdat ze maar niet wilden luisteren naar de bewijzen die zich bleven opstapelen, waaruit bleek dat de bananenbomen kapot gingen aan alle destructieve de landbouwgiffen die gebruikt werden. Uiteindelijk hebben die geleid tot de enorme sterfte onder bananenbomen en moest men noodgedwongen een nieuw type bananenplant ontwikkelen, omdat de andere natuurlijke vormen op uitsterven stonden en men hier niets aan wist te doen. Althans, zo luidde het officiële verhaal, waar veel bedenkingen bij zijn geplaatst. Er zijn nog steeds vermoedens dat er opzet in het spel was, omdat dit soort bedrijven vervolgens enorme commerciële winstenweten te behalen met hun zelf ontwikkelde en tevens ook gepatenteerde zaden en alle speciaal bijbehorende kunstmest en landbouwgiffen om te zorgen dat de plant niet aan ongedierte ten onder ging. Dit is wederom een tekenend voorbeeld van hoe gentech bedrijven de natuur op onze prachtige planeet flink weten te ondermijnen en vernielen. Longevity Bananenpoeder staat garant voor het feit dat het absoluut niets met dit soort praktijken te maken heeft en daarnaast en (h)eerlijk smakend voedingssupplement is met een absoluut superieure smaak ten opzichte van andere gelijksoortige producten. Deze bananen worden op ecologisch verantwoorde wijze geoogst dor kleinschalige bananenboeren in Ecuador en het bananenpoeder is naast dat het heerlijk zoet is, ook nog eens rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere gezonde stoffen.

De banaan zelf kennen we natuurlijk allemaal en deze heerlijke fruitsoort behoort eigenlijk bij ieder mens tot de top 5 van hun favoriete fruitsoorten, althans…wij denken dat het een fruitsoort is, maar officieel is de banaan een kruid en wel het aller langste en grootste kruid ter wereld. Om het nog gekker te maken, rekent de tuinbouw bananen zelfs tot de sector van groenten en kunnen we concluderen dat de banaan eigenlijk alleen volgens de culinaire tradities een vrucht is, wat de meesten onder u zeker zal verbazen. De meest gegeten soort ter wereld is de ‘Giant Cavendish, die wij ook in Nederland kennen en hier in grote getallen geconsumeerd wordt. Verder eten veel mensen in de meeste Zuid-Amerikaanse landen andere varianten die wel bekend staan als bakbananen ook wel ‘platanas’ genaamd. Daarnaast zijn er nog meerdere vormen bekend zoals de rode banaan, de appelbanaan, de golden banaan en de babybanaan. De bananensoort die speciaal voor Longevity Bananenpoeder is gebruikt, is afkomstig van de rode banaan, welke volledig biologisch zijn geteeld in Ecuador. Deze zijn bekend om hun rood-paarse schil en de vorm is kleiner en meer gedrongen dan de ‘Grand Cavendish’ bananen die wij in Nederland kennen. De bananen worden vervolgens lucht-gedroogd, om het verlies van voedingsstoffen op die manier zoveel mogelijk tot een minimum te beperken. Dit wordt gedaan zonder het product te verhitten. Ook worden de bananen volledig met de hand en dus niet machinaal geplukt. Het vruchtvlees van deze bananen is beige tot lichtroze en de smaak is zelfs nog zachter en zoeter dan van de bananen die wij met veel genot weten te consumeren. Er zit zelfs een tint in de smaak die lichtjes naar frambozen neigt.

Bananen groeien in de vorm van trossen, die tot maar liefst 50 kilogram kunnen wegen. Bananen zijn als ze eenmaal rijp zijn niet lang houdbaar en elke banaan in dezelfde tros is tegelijk rijp met alle anderen. Omdat bananen niet lang houdbaar zijn worden ze voortijdig geoogst, waardoor wij hier vaak onrijpe bananen aantreffen op de schappen in de supermarkt of biologische winkels. Het is gemakkelijk te zien wanneer de banaan al rijp of zelfs overrijp is, wat aan de kleur van de schil is waar te nemen. Deze is prachtig geel als de banaan rijp is en begint donkere vlekken te vertonen als de banaan op het punt staat om overrijp te worden. Tijdens dit proces wordt het aanwezige zetmeel in suikers omgezet. Als een banaan nog niet rijp is, bezit het ongeveer 20 keer zoveel zetmeel als suikers, terwijl dit omgekeerd is als de banaan rijp is, waaraan deze dan natuurlijk haar overheerlijke zoete smaak dankt. Ook de vrucht die aan de bananenboom groeit is eetbaar en deze wordt met name in meerdere Zuidoost Aziatische landen gegeten, vaak in rauwe vorm. Oorspronkelijk komt de banaan naar alle waarschijnlijkheid ook uit Zuidoost-Azië, in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, die de banaan haar bakermat vaak aan Afrika of Zuid- of Midden-Amerika toedichten. Dit is echter niet correct en er zijn bewijzen gevonden die theorieën ondersteunen waaruit blijkt dat de banaan al zo’n 7000 jaar gecultiveerd wordt in Azië. Dit met name in landen als India, Indonesië en Nieuw-Guinea. Waarschijnlijk hebben de eerste kolonisten uit Indonesië de banaan naar Afrika gebracht, waar zij zich op de Comoren en Madagaskar vestigden. Dit moet zo ongeveer rond het begin van onze jaartelling zijn geweest. Vervolgens heeft de banaan zich over bijna geheel Afrika verspreid en zijn de Spaanse en Portugese kolonisten verantwoordelijk geweest voor het importeren van de banaan in Zuid- en Midden-Amerika. Het zijn met name deze landen die tegenwoordig het grootste deel van de internationale export op zich nemen. Afgezien van de Filipijnen die het enige niet Zuid- of Midden-Amerikaanse land zijn in dit rijtje, zijn dit landen zoals Ecuador, Costa Rica, Panama, Honduras, Guatemala, Suriname en Columbia.

Wat doet Longevity Bananenpoeder?

Na zo’n lange introductie over Longevity Bananenpoeder en de banaan zelf, vraagt u zich misschien af welke gezondheidsvoordelen er nu daadwerkelijk verbonden zijn aan het consumeren van de banaan en dan met name van de rode banaan, die verwerkt is in Longevity Bananenpoeder. De rode banaan dankt haar kleur aan een stofje wat wij ook wel kennen uit onze wortelen. Dit stofje heet betacaroteen en is een bekende soort antioxidant. We zijn al vaker op de werking van antioxidanten in ons lichaam ingegaan in andere blogs, maar voor de lezers die niet met die blogs bekend zijn, zullen we het hier nog een keer uitleggen. De werking van antioxidanten is eigenlijk al uit hun naam af te leiden, ze gaan namelijk oxidatie processen tegen in ons lichaam. Ongezonde oxidatieprocessen worden met name door de zogenaamde ‘vrije radicalen’ in ons lichaam veroorzaakt, welke een vernietigende werking hebben op onze lichamelijke celstructuur en hierdoor cel mutatie kunnen veroorzaken. U kunt dit bijvoorbeeld vergelijken met het effect wat zuurstof op ijzer heeft. Hierdoor ontstaat roest, wat we allemaal kennen en we zijn bekend met de beschadigende eigenschappen van zuurstof aan ijzer op die manier. Vrije zuurstof radicalen hebben een soortgelijk effect op onze celstructuur. Dit kan mogelijke ontwikkeling van een ziektebeeld als kanker tot gevolg hebben, wat alleen door het muteren van onze celstructuur kan ontstaan. Vrije radicalen zijn moleculen of atomen die altijd een ongepaard elektron bezitten en dit elektron heeft de neiging zich met alles wat maar voorbij komt te willen verbinden. Deze eigenschap wordt ook wel ‘hoge reactiviteit’ genoemd. Er bestaan twee manieren waarop een vrij radicaal zich verbindt met andere moleculen in ons lichaam. Eén manier is door zich met een ander molecuul te verbinden en het vrije radicaal het ongepaarde elektron door dit proces afstaat, wat men wel het ‘doneren’ van een elektron noemt. Door dit proces wordt het belaagde en tot dat moment stabiele molecuul ineens onstabiel, waardoor het niet meer juist kan functioneren en beschadigd raakt. Door deze onstabiele situatie veranderd het molecuul vaak zelf ook in een vrij radicaal (met nu ook een ongepaard elektron), wat natuurlijk een zeer onwenselijke situatie is. Dit vrije radicaal gaat dan namelijk ook weer op zoek naar een ander molecuul om zich mee te verbinden. Op deze manier kunnen zich kettingreacties ontwikkelen binnen ons lichaam, met alle verschrikkelijke gevolgen van dien. Dit is met name te danken aan hun bijzonder hoge en uiterst snelle vorm van reactiviteit en heeft variaties van enkele honderden tot zelfs duizenden mutaties per vrij radicaal als eindresultaat. Dit gebeurt in een zeer hoog tempo in ons lichaam en dat zijn absoluut onwenselijke situaties voor ons lichaam. Betacaroteen is dus één van vele soorten antioxidanten die hiertegen bescherming bieden.

Daarnaast bezit de rode banaan in Longevity Bananenpoeder tevens redelijk grote hoeveelheden vitamine C. Vitamine C is ook een natuurlijk antioxidant, waardoor er dus dubbelop bescherming is tegen vrije radicalen en hun desastreuze werking op het menselijke lichaam. Vitamine C staat ook wel bekend onder de naam ‘ascorbinezuur’ en wordt vaak aan allerlei voedingsproducten toegevoegd. Het is een door de Europese Unie toegestaan additief en heeft het E-nummer 300 gekregen. De naam ascorbinezuur is afgeleid van het woord ‘scorbus’, wat scheurbuik betekend. De meesten onder u zullen zich de verhalen van de lagere school over de eerste kolonialisten mogelijk nog wel herinneren. Deze leden zeer vaak aan scheurbuik en overleden hier zelfs aan. Scheurbuik was een ernstig en mogelijk dodelijk gevolg van de fysieke gebreken aan een afdoende hoeveelheid vitamine C. In de 18e eeuw werd ontdekt dat met name citroensap een probaat middel was tegen het verschijnsel scheurbuik. Vitamine C werd in de 18 en 19e eeuw nog ‘antischeurbuikfactor’ genoemd, want het woord ‘vitamine’ bestond nog helemaal niet en verschillende types waren al helemaal niet bekend onder de tegenwoordig bekende namen. Naast de beschermende werking die vitamine C en betacaroteen bieden tegen de vernietigende werking van vrije radicalen, hebben ze ook nog eens krachtige cel regenererende eigenschappen. Deze komen bijvoorbeeld handig van pas om onze fysieke verouderingsprocessen af te remmen. Dit geld niet alleen voor onze uitwendige verschijning en organen, zoals de menselijk huid, maar is ook van toepassing op onze innerlijke organen, die natuurlijk net zoveel zorg en aandacht verdienen, maar dat vaak stukken minder krijgen. Dit omdat wij als mensen tegenwoordig veel te veel bezig zijn met ons uiterlijk en stukken minder waarde hechten aan de innerlijke mens. Daarnaast is het natuurlijk ook vaak minder gemakkelijk om problemen te herkennen aan deze innerlijke organen door het feit dat ze niet zichtbaar zijn.
Longevity Bananenpoeder bevat dus zoals gezegd poeder van de rode banaan en dit speciale poeder bevat slechts 3% water. Dit houdt in dat alle vitamines (A, B1, B2, B3, B6, B11, C en E), mineralen (met name calcium, kalium, magnesium, ijzer, zink en fosfor) en andere voedingsstoffen in sterk geconcentreerde vorm aanwezig zijn in dit product. Eén van de mineralen waar dit product bijzonder rijk aan is, is kalium. Kalium is bijzonder essentieel voor ons lichaam en speelt een zeer belangrijke rol voor ons zenuwstelsel. Het functioneert in ons lichaam als een elektrolyt, welke zeer actief is in het ondersteunen van impuls overdrachten in het zenuwsysteem van ons lichaam. Ook is het belangrijk voor de aanmaak van eiwitten en aanmaak van glycogeen. Glycogeen is een polymeer van glucose en levert ons lichaam bijvoorbeeld energie. De opname van kalium vindt plaats in ons maag-darm kanaal en een overmaat hiervan wordt weer uitgescheiden door onze nieren. Ook is kalium erg belangrijk voor onze spieren en een te lage kaliumwaarde in ons bloed kan uiteindelijk zelfs leiden tot spierverlamming. Te hoge waarden zijn ook niet goed en kunnen leiden tot irritatie en overgevoeligheid van onze lichaamsspieren, waaronder ook de hartspier, wat gevaarlijk kan zijn. Dit kan hartritmestoornissen en zelfs een hartstilstand tot uiteindelijke gevolg hebben. Dit zijn ernstige symptomen en er dient altijd door een arts gekeken te worden naar mensen die vermoeden dat ze een ontregelde of niet goed functionerende kaliumhuishouding hebben.

Tot slot bezitten alle bananensoorten bijzonder veel vitamine B6, meer dan welke fruitsoort dan ook. Vitamine B6, ook wel pyridoxine, pyridoxal of pyridoxamine genaamd, is een zeer belangrijke stof voor een gezonde hersenchemie. We hebben hier al het één en ander over vermeld in ons blog over de B-vitaminen. U vindt dit blog onder de link http://superfoodleven.nl/waarom-wij-niet-zonder-b-vitamines-kunnen waar u meer relevante informatie over vitamine B6 en de andere B-vitamine vindt. In dit stukje zullen we nog wat dieper ingaan op de specifieke noodzaak en werking van vitamine B6. Vitamine B6 is essentieel voor de werking van meer dan honderd enzymen in ons lichaam. Het zijn deze enzymen die een grote verscheidenheid aan biochemische processen katalyseren. Hierdoor lopen de fysiologische functies van vitamine B6 nogal uiteen. Eén van de belangrijkste processen waar vitamine B6 essentieel voor is, zijn de processen waarbij aminozuren in neurotransmitters worden omgezet. Dit gebeurt in onze hersenen. Aminozuren worden hier omgevormd tot de zogenaamde aminen, welke belangrijke neurotransmitters en hormonen zijn voor ons lichaam. Vitamine B6 is op deze wijze betrokken bij het aanmaken van vier zeer belangrijke neurotransmitters. Dit zijn serotonine, dopamine, adrenaline en noradrenaline. Met name serotonine is een neurotransmitter die zeer belangrijk is voor ons gevoel van gelukkig zijn. Een tekort hieraan wordt vaak in verband gebracht met depressie en neerslachtigheid. Daarom is het consumeren van bananen bijzonder goed voor mensen met dit soort problematische verschijnselen. Een tekort aan de neurotransmitter dopamine kan daarnaast leiden tot de ziekte van Parkinson. Ook is het waarschijnlijk dat andere ziektebeelden en gedragsstoornissen nauw samenhangen met het tekort aan serotonine en dopamine. Dit zijn bijvoorbeeld schizofrenie, bipolaire gedragsstoornissen en ADHD. Vitamine B6 is ook zeer belangrijk voor de aanmaak van vitamine B3, welke een sterke invloed heeft op het reguleren van onze cholesterolspiegels. Ook ondersteunt vitamine B6 de synthese van histamine in ons lichaam, welke ons lichamelijke afweersysteem ondersteunt en ons bijvoorbeeld sterk maakt tegen het oplopen van allerlei allergieën en andere fysieke ongemakken. Al met al lijkt het erop dat het consumeren van Longevity Bananenpoeder een behoorlijke rij kwalen, ziekten en ongemakken kan voorkomen en de symptomen ervan weet te bestrijden of te onderdrukken. Tot slot is Longevity Bananenpoeder een volledig koosjer product, bevat het geen enkele kunstmatige toevoegingen of conserveringsmiddelen bevat. Daarnaast bevat het geen gluten, geen soja, of zuivelproducten, geen vet, geen zout en geen cholesterol en is het tevens een veganistisch en gecertificeerd product.

Waar kan ik Longevity Bananenpoeder kopen?

Longevity Bananenpoeder is wederom een prachtig product gemaakt door het bedrijf Longevity van superfood goeroe David Wolfe. Dat betekent dat dit product niet in de doorsnee winkel te koop zal zijn. Mogelijk is het te koop in uw plaatselijke biologische winkel of natuurreformzaak, maar de kans is niet heel erg groot, al neemt het aantal zaken met zijn producten in Nederland gestaag toe. Wel is het product te koop in een flink aantal gespecialiseerde raw food en superfood winkels, die meestal te vinden zijn in de grotere Nederlandse steden, al zijn hier ook uitzonderingen op te vinden. Probeert u het gewoon in uw stad of dorp en lukt het niet, dan is er altijd nog een flink aantal webshops op het internet te vinden die de producten van Longevity verkopen. Wij hebben ook zo’n prachtige en gebruiksvriendelijke webshop voor u gemaakt en u kunt uw producten bestellen onder de link www.superfood.nl waar wij uw bestelling graag tegemoet zien. We hebben het tot onze specialisatie gemaakt om alleen de allerbeste raw food en superfood producten in deze webwinkel aan te bieden, om ons op die manier te onderscheiden van de rest van de webshops in dit specifieke marktsegment. U kunt hier uw bestelling 24 uur per dag en 7 dagen per week plaatsen, waarop wij vervolgens zorgen dat de door u bestelde producten uiterlijk binnen 1-2 dagen bij u thuis bezorgd worden.

Hoe kan ik Longevity Bananenpoeder gebruiken?

Aangezien Longevity Bananenpoeder in de vorm van een poeder komt, is het een prachtig product om gemakkelijk te verwerken in allerlei verschillende producten. Het kan verwerkt worden in de gewoonlijke shakes, lassies, smoothies en rauwe zuivelproducten, maar is daarnaast ook een fantastisch product om te gebruiken bij het bakken van brood of om allerlei vormen van gebak, cakes, taarten, toetjes, ijs en zelfs babyhapjes te verwerken. De toepassingsmogelijkheden zijn in feite eindeloos en u kunt het product eigenlijk overal in verwerken, mits de smaak van bananen natuurlijk past in het gewenste eindproduct. Ook is het product in verschillende soorten sap te verwerken of met (gezuiverd) water te vermengen. Daarvoor is het raadzaam om één deel Longevity Bananenpoeder op drie delen (gezuiverd) water of (biologisch) sap te gebruiken. Het dagelijks gebruik varieert tussen de 1-3 eetlepels. Het product is na opening tot wel 18 maanden houdbaar, mits bewaard in een luchtdichte verpakking en dit op een koele en droge plek is bewaard buiten de koelkast. Tot slot hebben we hier en hier voor u, zoals gewoonlijk, weer de twee gebruikelijke smoothie recepten geplaatst.

Share:

Geef een antwoord