Lassi – een heerlijke en verfrissende Indiase drank

Soms zie je bij superfoods staan dat je ze in een lassi kunt gebruiken. Geen idee wat en lassi is? Geen nood, we laten je graag kennis maken met de wondere wereld van de lassi, een soort smoothie die oorspronkelijk uit India komt.

De lassi is een traditionele drank uit India en wordt meestal gemaakt van yoghurt, water en Indiase kruiden. Een echte authentieke lassi is niet zoet maar hartig, en de ietwat zoute smaak wordt verrijkt met die van geroosterde komijn. Daarnaast heb je ook nog de zoete lassi, die vaak gemengd wordt met suiker, rozenwater, citroen, aardbeien of ander fruit in plaats van kruiden. Lassi’s worden in India meestal koud bij de lunch geserveerd en vormen zo een ideale verkoeling op een warme dag. Voor gelovigen heeft de met honing gezoete lassi een bijzondere betekenis, deze wordt vaak gebruikt bij godsdienstige rituelen. Daarnaast wordt de lassi in India soms ook vermengd met een beetje kurkuma en dient zo als een huismiddeltje tegen buikgriep.

De meest bekende lassi die je ook vaak tegenkomt in Indiase restaurants in Nederland en België is de mango lassi. Deze lassi wordt gemaakt van yoghurt, water en gepureerde mango en soms gezoet met suiker. Alhoewel de traditionele lassi altijd yoghurt bevat kun je een lassi ook heel gemakkelijk zonder zuivel maken, zoals je kunt zien in deze recepten voor een zuivelvrije mango lassi, kokos lassi en bessen lassi.

Share:

1 comment

  1. Dit is hele verbetering op mijn drink-gewoonte.

Geef een reactie