Verhoog de opname van kurkuma door het toevoegen van zwarte peper

Kurkuma, ook wel geelwortel of koenjit genoemd, is een specerij uit de Oosterse keuken met hele bijzondere eigenschappen. Uit wetenschappelijke onderzoeken is namelijk gebleken dat deze specerij mogelijk het immuunsysteem versterkt en misschien zelfs diverse vormen van kanker kan helpen voorkomen of de groei ervan kan vertragen. Natuurlijk is kurkuma gewoon lekker als je het in Oosterse gerechten verwerkt, maar als je wil profiteren van de potentiële gezondheidsvoordelen van deze specerij dien je het te gebruiken in combinatie met zwarte peper, want kurkuma is in isolatie slecht opneembaar.

Waarom is kurkuma gezond?

Kurkuma wordt gemaakt van de wortel van de plant Curcuma Longa en staat met een score van 159.277 zeer hoog op de ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity)-lijst, welke een meeteenheid is voor de antioxidantwerking van voedingsmiddelen. De specerij, die vers verkrijgbaar is bij Aziatische toko’s maar meestal gedroogd als poeder wordt verkocht, bevat de stof curcumine, waarvan aan de hand van diverse onderzoeken is vastgesteld dat het een zeer hoge antioxidantwaarde heeft en daardoor het immuunsysteem versterkt en preventief kan werken tegen allerlei ziekten en aandoeningen, waaronder hart- en vaatziekten, diabetes type-2, overgewicht en zelfs kanker. Daarnaast werkt kurkuma ook pijnstillend en kalmerend, bevordert het de spijsvertering en geeft het energie. Wil je weten wat alle voordelen zijn van kurkuma, lees dan onze blog “25 eigenschappen van kurkuma die je nog niet kende”.

De opneembaarheid van kurkuma

Kurkuma is een belangrijk ingrediënt voor allerlei soorten curries en vormt het belangrijkste bestanddeel van kerriepoeder. De smakelijke specerij is zoals je in de vorige paragraaf hebt kunnen lezen rijk aan antioxidanten, maar het heeft ook een belangrijk nadeel: het is zeer slecht opneembaar door het lichaam. Dit probleem is echter op een eenvoudige manier op te lossen. Uit onderzoeken is namelijk gebleken dat als je kurkuma inneemt in combinatie met zwarte peper, de opneembaarheid van kurkuma sterk toeneemt (Shoba et al., 1998[1]). Voeg je er vervolgens ook nog gezonde vetten aan toe, dan vergroot je de opneembaarheid nog verder (Prasad et al., 2014[2]). Als je een curry gaat maken, vergeet dan dus nooit zwarte peper toe te voegen en te bakken in gezonde vetten als kokosolie of ghee!

Golden Milk – de gouden combinatie

In India weet men al heel lang dat je kurkuma in combinatie met zwarte peper en gezonde vetten moet innemen om optimaal van de voordelen van kurkuma te genieten. Zij schenken daarom al duizenden jaren Golden Milk (zij noemen het “haldi ka doodh”), een warme specerijendrank die kurkuma als hoofdingrediënt heeft en verder zwarte peper, ghee en diverse andere specerijen, zoals kaneel, kardemom, gember en nootmuskaat bevat. Het recept van Golden Milk voldoet aan de Ayurvedische voedingsprincipes, een traditionele geneeskunde die vooral in India veel wordt beoefend en bedoeld is om zowel lichaam als geest te ondersteunen. Tot op de dag van vandaag is Golden Milk een van de meest geliefde drankjes in India en wordt traditioneel voor het slapen gaan geconsumeerd.

Hoe maak ik Golden Milk?

Uiteraard zijn er op internet talloze recepten te vinden als je Golden Milk zelf wilt maken. Echter, als je geen zin hebt om lang in de keuken te staan om alle ingrediënten samen te voegen dan kun je het beste Golden Milk Powder van Superfoodies gebruiken, een poedermengsel waar alle specerijen al inzitten, in de juiste verhouding. Neem een flinke kop noten- of rijstmelk, roer 2 tot 3 theelepels Superfoodies Golden Milk Powder erdoor, voeg 1 theelepel kokosolie, ghee of roomboter toe en verwarm dit mengsel enkele minuten al roerend in een pannetje. Als je van zoet houdt kun je voordat je de Golden Milk opdrinkt eventueel nog een theelepeltje rauwe honing erdoor roeren.

Referenties

[1] Shoba, Guido, et al. “Influence of piperine on the pharmacokinetics of curcumin in animals and human volunteers.” Planta medica 64.04 (1998): 353-356.
[2] Prasad, Sahdeo, Amit K. Tyagi, and Bharat B. Aggarwal. “Recent developments in delivery, bioavailability, absorption and metabolism of curcumin: the golden pigment from golden spice.” Cancer research and treatment: official journal of Korean Cancer Association 46.1 (2014): 2-18.

Share:

1 comment

Geef een antwoord