Kelp Noodles

Kelp is de verzamelnaam voor een wereldwijd voorkomende vorm van zeewier. Het zijn de grotere vormen van meercellige soorten uit de familie van de bruinalgen (Phaeophyceae), die ook wel vingerwier worden genoemd. Ze behoren tot de orde van Laminariales, waar meer dan 30 verschillende onderlinge soorten van voorkomen.

Wat is Kelp noodles en waar komt het vandaan?

In de 19e eeuw werd kelp met name geassocieerd met zeewieren die verbrand konden worden om er natriumcarbonaat uit te halen, ook wel ‘soda ash’ genoemd. Deze verschillende soorten zeewier die hiervoor werden gebruikt kwamen uit de Laminariales familie die we hiervoor ook genoemd hebben, maar ook uit de Fucales familie. In onze zeeën en oceanen komen deze algensoorten in bijzonder grote concentraties voor, wat ook wel ‘kelpwouden’ wordt genoemd. Deze kelpwouden worden als de onderwater tegenhanger gezien van de bovengrondse tropische regenwouden. Dit omdat ze beiden een zeer grote verscheidenheid kennen en een soortgelijke verticale structuur laten zien in hun plantengroei.

kelp noodles

Kelp komt in verschillende vormen voor, waarvan de reuzenkelp wel de meest bekende en voorkomende soort is. Deze kelpsoort kan tot maar liefst 70-80 meter lang worden, al is de gemiddelde lengte meestal rond de 40 meter. Hun groeitempo ligt ook bijzonder hoog, wat gemiddeld tussen de 30 en 50 centimeter per dag ligt. Dit leidt tot veelvuldige verandering van de zogenaamde kelpwouden, omdat door deze snelle groei de vorm en grote van deze kelpwouden zeer snel veranderd. Een andere oorzaak hiervan is het feit dat de verschillende kelpsoorten zich vastzuigen op de zeebodem met een soort zuignaporgaan, maar welke gevoelig is voor sterke stroming, stormen en dergelijke, waardoor deze gemakkelijk losgerukt kunnen worden en zo hele delen van een kelp woud in weinig tijd kunnen verdwijnen van de plek waar ze een half uur daarvoor nog aanwezig waren. Deze kelp drijft vervolgens naar de oppervlakte, zweeft verder rond in het water en groeit over het algemeen verder totdat ze ergens strand of warm water bereikt. Het is ons niet bekend of het zich mogelijk weer opnieuw aan de bodem hecht, om vervolgens aldaar verder te groeien en nieuwe kelpwouden te vormen. Wel bekend is het feit dat kelp het liefst groeit en zich voortplant bij temperaturen tussen de 6 en maximaal 20 graden Celsius. Daarboven wordt het onmogelijk voor deze algensoort om te overleven.

Nu we het toch over overleven hebben, deze prachtige kelpwouden worden tegenwoordig ernstig bedreigd door alle milieuproblematiek waar we tegenwoordig mee kampen op onze geliefde, maar door de groot industriëlen en politici zeer slecht behandelde Aarde. Het gevoelige ecosysteem van deze onderzeese wouden wordt de laatste decennia ernstig op de proef gesteld en ontwricht. Dit gebeurt bijvoorbeeld door alle onkruidverdelgers en andere landbouwgiffen die in het zoete water van alle rivieren terecht komt, nadat het grondwater in de rivier is terecht gekomen. Hierdoor belagen enorme hoeveelheden chemicaliën deze kelpwouden, wat het natuurlijke evenwicht gemakkelijk kan en ook dreigt te vernietigen. Daarnaast weten we natuurlijk allemaal al vele jaren van de bijzonder grote hoeveelheden chemisch en radioactief afval wat overal ter wereld geloosd wordt in onze zeeën en oceanen, om nog maar niet te spreken van alle grote industriesteden en hun havens die aan zee liggen en dag en nacht hun vuil en gif in de wateren van Moeder Aarde spugen. Wij in Nederland leveren wat dat betreft hieraan ook een bijzonder grote bijdrage in de vorm van onze havenstad Rotterdam en de daaraan gekoppelde petrochemische industrie. Dit is één van de allerergste vervuilers van geheel Noordwest Europa. Daarnaast wordt op dit moment door grote bedrijven zeer intensief ‘gevist’ naar kelpsoorten, waardoor roofbouw dreigt te ontstaan. Met name voor de kust van California en Tasmanië wordt sinds de jaren 50 zeer intensief geoogst met grote schepen. Gelukkig beseft men steeds meer dat het kunstmatig verbouwen van zeewier in een aquacultuur een stuk milieuvriendelijker en daarnaast ook economisch nog een stuk interessanter en efficiënter is.

Tot slot kunnen we nog toevoegen dat het woord noodles ondertussen bij iedereen wel een bekend begrip is. Daarom verdient het begrip ‘kelp noodles’ naar ons idee dan ook niet echt veel verdere tekst en uitleg, behalve dat dit dus inderdaad een vorm van noodles is, die gemaakt zijn van zeewier, oftewel kelp en meestal rauw gegeten worden.

Wat doen Kelp noodles?

Kelp bezit een zeer voedzame reeks aan vitaminen, mineralen, natuurlijke vetten, vezels en andere essentiële bouwstoffen voor het menselijke lichaam. Dit zijn bijvoorbeeld vitamine B1, B2, B11 en C en is tevens zeer rijk aan natrium, kalium, calcium, magnesium, jodium, ijzer, fosfor, koper en zink. Daarnaast bevat kelp een dosis natuurlijke vetten, al is het bijzonder weinig en ook een goeie hoeveelheid vezels. In eerste instantie gaan we ons verdiepen in het feit dat kelp voor een groot deel uit jodium bestaat. Jodium is namelijk een mineraal wat in niet al te veel voedingsbronnen voorkomt, maar wel in bijzonder veel zee groenten. In Nederland is het gehalte aan jodium in ons voedsel over het algemeen zeer laag en daarom wordt het aan verschillende voedingsproducten toegevoegd. Dit zijn producten zoals: keukenzouten, ontbijtgranen en broodvervangers. Wij raden u echter aan deze producten niet te consumeren, want ze zijn allen slecht (in meer of mindere mate) voor uw gezondheid en er zijn veel betere alternatieven voor de inname van jodium te vinden op de consumentenmarkt. Kelp, spirulina en chlorella zijn daar maar een paar voorbeelden van. Deze voedingsbronnen bieden een uitstekende bescherming tegen een zeer gevaarlijke en dodelijke westerse welvaartsymptoom, namelijk radioactieve straling. Radioactieve straling is, zoals iedereen (hopelijk) ongetwijfeld weet, één van de meest, of misschien wel de meest dodelijke vorm van straling waar een mens bloot aan kan staan. Deze vorm van straling zorgt in zeer weinig tijd voor ernstige mutatie en beschadiging van ons lichaamseigen celweefsel. Hierdoor is het in staat om in verhouding zeer korte tijd een ziektebeeld als kanker kan laten ontstaan in ons menselijke lichaam, met alle verschrikkelijke gevolgen van dien. Gelukkig biedt jodium daar deels bescherming tegen en een oplossing voor. Met name het preventief innemen van jodium blijkt een bijzonder wapen te zijn tegen radioactieve straling. Dit komt omdat door preventieve inname het lichaam is voorzien van de benodigde hoeveelheid jodium. Om het voorbeeld te noemen van Fukushima, daar is heel erg veel radioactief jodium vrijgekomen. Dit radioactieve jodium heeft meerdere keren rondom de planeet gecirculeerd door de jetstreams die dit meenamen. Ieder mens op de gehele planeet is daarom in meer of mindere mate besmet door de straling van deze nucleaire ramp die daar heeft plaats gevonden. Mensen die echter preventief jodium hebben ingenomen, hebben zichzelf hiermee redelijk tot zeer goed beschermd. Dit omdat door tijdige inname van jodium uit voedsel of voedingssupplementen het niet meer mogelijk is voor het radioactieve jodium om zich met onze celstructuur te verbinden. Dit omdat dit al verzadigd is met gezond jodium. Afhankelijk van de omstandigheden moet er wel voor worden gezorgd dat de jodium inname op peil blijft, zoals bijvoorbeeld in het gebied rond Fukushima, maar eigenlijk geld dit wereld. Op dit moment worden nog steeds zeer hoge getallen gemeten wat betreft de radioactieve straling over de gehele planeet. Met name in de westkuststreek in de Verenigde Staten zijn de metingen nog steeds schrikbarend hoog, maar de getallen zijn wereldwijd veel te hoog in vergelijking met wat ze dienen en maximaal mogen zijn. Jodium is daarnaast niet alleen preventief beschermend tegen radioactieve straling, maar is ook nog eens zeer essentieel voor het goed functioneren van onze schildklier. Bij een tekort aan jodium kan het zogenaamde ‘krop’ of ‘struma’ ontstaan. Hierbij zwelt de schildklier op wat bij volwassen het gevolg heeft dat de lichamelijke reacties vertragen, de weefsels vocht vast houden en het denkvermogen sterk vermindert. Bij kinderen heeft dit tot gevolg dat ze een achterstand in lichamelijke en geestelijke groei oplopen. Daarnaast is onze schildklier zeer belangrijk voor het onderhouden van onze fysieke gezondheid.
Verdere gezondheid bevorderende eigenschappen van kelp en specifiek kelp noodles zijn bijvoorbeeld het feit dat kelp noodles geheel vet- en glutenvrij zijn. Het vetvrije gedeelte spreekt voor zich en is natuurlijk een prachtig voordeel voor mensen die aan het diëten zijn of om andere reden op hun vetinname moeten letten. Kelp noodles bieden daar een prachtige en zeer gezonde oplossing, zeker als vervanging van de standaard noodles en pasta’s die vaak door menig mens geconsumeerd worden en echte dikmakers zijn. Daarnaast bevatten kelp noodles ook bijzonder weinig koolhydraten en calorieën, wat het wederom tot een ideaal product maakt voor mensen met zwaarlijvigheid en andere problemen rondom de vethuishouding in hun lichaam. Ook zijn zoals net vermeld, kelp noodles ook nog eens glutenvrij. We gaan hier eens wat dieper induiken op het begrip gluten en waarom dit voor veel mensen tegenwoordig een ernstig probleem is en sterk allergische reacties kan opwekken in het lichaam. Gluten is een Latijns woord, wat ook wel ‘lijm’ betekent. Het is de naam van een groep eiwitten, die net als zetmeel worden aangetroffen in het endosperm of kiemwit van alle graansoorten (rogge, haver, gerst, tarwe, rijst, spelt, maïs en teff). Endosperm is het reservevoedsel van zaden, dat voor de ontkieming en eerste groei van de plant gebruikt wordt. Gluten is ook reservevoedsel, maar dan van de volwassen plant, welke opgeslagen wordt in de graankorrel. Glutenvrije producten zijn bijvoorbeeld: wilde rijst, quinoa, amarant, boekweit, sojabonen en zonnebloempitten. Ook dierlijke producten zijn altijd glutenvrij. Gluten kunnen worden onderverdeeld in twee verschillende groepen eiwitten, de glutenines en de gliadines. Met name laatst genoemde (gliadine) is de grote boosdoener voor mensen met een glutenallergie, ook wel coeliakie genoemd. Maïs en rijst kunnen vaak nog wel worden gegeten door mensen met een gluten intolerantie, omdat deze een stuk minder gluten bevatten dan de andere graansoorten. Coeliakie is een chronische darmstoornis die bij de inname van gluten tot gevolg heeft dat het darmslijmvlies wordt aangetast. Mogelijk wordt het ziektebeeld veroorzaakt door een immunologische reactie van het lichaam op één van de eiwitten van het glutencomplex, maar de wetenschap is hier nog niet over uit. Eén van de problemen die ontstaat bij een glutenintolerantie is het feit dat er een verslechterde opname van voedingsstoffen optreed, door de aantasting van het darmslijmvlies. Hierdoor kan de persoon in kwestie zijn of haar lichaam niet meer voorzien van de benodigde hoeveelheid vitamine, mineralen en andere voedingsstoffen, voor het onderhouden van de algehele fysieke gezondheid. Het vermijden van gluten zorgt voor een verbeterde opname van voedingsstoffen bij mensen waar deze intolerantie wordt waargenomen. Onze eindconclusie luidt daarom dan ook dat kelp producten en in dit geval kelp noodles een fantastisch product is, geschikt voor diabetici (door de lage hoeveelheid koolhydraten, dus die kunnen ook niet in grote hoeveelheden suikers worden omgezet), mensen met zwaarlijvigheid problematiek, mensen met glutenintolerantie en natuurlijk voor een ieder die graag eens wat anders probeert en gewoon het liefst zo gezond mogelijk eet.

Waar kan ik Kelp Noodles kopen?

Kelp noodles zijn gelukkig niet al te moeilijk te verkrijgen in vergelijking met de meeste superfoods. Tegenwoordig hebben de meeste natuurreform of biologische winkels een klein tot redelijk aanbod wat betreft kelp en andere zee groenten. Als u een wat uitgebreider assortiment aan producten wilt, dan is het raadzaam om hiervoor naar een gespecialiseerde superfood webwinkel te gaan, zoals ook wij hebben onder de link: www.superfood.nl waar u ten allen tijde uw bestelling bij ons kunt plaatsen en wij er zorg voor dragen dat de door u bestelde producten zo snel mogelijk bij u thuis afgeleverd worden.

Hoe kan ik Kelp noodles bereiden?

Kelp noodles zijn op verschillende manieren te consumeren en met gemakkelijk met allerlei andere producten te combineren. Dit komt grotendeels door hun neutrale smaak en vorm. Het is bijvoorbeeld mogelijk om kelp noodles te verwerken in allerlei soorten salades, maar ook warme bouillon, roerbakgerechten of stoofschotels. Het is een echte one-of-a-kind voedingsbron door de unieke textuur en een smakelijk en bijzonder gezond alternatief voor pasta en rijstnoedels. Het allermooiste is misschien nog wel het feit dat u ze eigenlijk alleen maar hoeft af te spoelen en direct kun eten. Natuurlijk is het wel raadzaam ze even op smaak te brengen of de kelp noodles te combineren met andere producten.

Share:

7 comments

  1. Hallo,
    kelp noodels zijn te vinden in biowinkel, origine’o. deze hebben verschillende vestigingen waaronder het in Brussel-zuid in het station zelf. daar heb ik deze gevonden

  2. Hallo,
    Wat is de glycemische index waarde van de kelp noodles?

  3. Kunnen we ervan uitgaan dat deze noodles niet vervuild zijn?

  4. Επισκευή λαπτοπ στην Σταματα γρηγορα και εγγυημενα.

    Η EASolutions βρισκεται διπλα σας. Για οποιαερωτηση μη διστασετε να εποικινωνησετε στα
    τηλεφωνα μας.

Geef een reactie