Je lijf komt niets tekort met Baobab fruit

De Baobab is een naam die sommigen van ons misschien terug herkennen uit hun kinderdagen. Dit is dan natuurlijk in verband met de legendarische stripboekenserie van Suske en Wiske, waar deze enorme boom voorkwam in de aflevering ‘De Bevende Baobab’.

Wat is Baobab?

Zoals velen zich hieruit mogelijk nog herinneren, gaat het hier om één van de allergrootste, zo mogelijk zelfs de grootste boomsoort ter wereld, althans wat omvang betreft. Qua hoogte winnen de Amerikaanse Sequoia bomen dit absoluut, maar qua omvang doet de Baobab een aardige poging om het absolute record te vestigen en is qua omvang toch wel één van de meest indrukwekkende bomen ter wereld. Er zijn varianten gemeten met een respectabele en zeer indrukwekkende omtrek van maar liefst 35 meter, al is dat niet gewoonlijk. Meestal bereiken ze een omtrek van gemiddeld 8-11 meter op volle grootte. Het absolute record staat op naam van een Afrikaanse variant, die maar liefst 47 meter in omtrek zou zijn, althans volgens de geruchten. Het zou hier om een variant gaan die maar liefst 5000-6000 jaar oud zou zijn. De Baobab staat inderdaad bekend om het feit dat ze bizar hoge leeftijden kunnen bereiken, die tot in de enkele duizenden jaren op kan lopen. Qua hoogte worden ze tot maximaal 35 meter hoog. De getallen qua hoogte en omtrek komen bijna met elkaar overeen en het is dus inderdaad mogelijk om varianten te vinden die bijna net zo groot qua omtrekt als in hoogte zijn. Er zijn gevallen bekend waarbij de boom, na te zijn gestorven, gebruikt wordt als bar, winkel of zelfs als kleine gevangenis. De boom komt van natura het meeste voor op het Afrikaanse continent en op het Afrikaanse eiland Madagaskar. De boom behoort tot de ‘Adansonia’ familie, waar zes verschillende varianten van voorkomen in Madagaskar, één op het Afrikaanse vaste land en op het Arabische schiereiland en dan bestaat er nog één variant die voorkomt in Australië. De versie die voorkomt op het Arabische schiereiland en op het Afrikaanse vasteland komt ook voor in Madagaskar, maar behoort daar niet tot de natuurlijke soorten. Deze is dankzij het vervoeren en planten van zaden gekweekt en over het eiland verspreid. De meest bekende soort is de soort die voorkomt op het Afrikaanse vasteland en deze staat bekend onder de naam ‘Adansonia digitata’.

De meest voorkomende naam voor deze familie van bomen is dus Baobab, maar de boom staat ook wel bekend onder de namen ‘boab’, ‘boaboa’, ‘tabaldi’, ‘bottle tree’, ‘upside down tree’ en ‘monkey bread tree’. De officiële familienaam ‘Adansonia’ is genoemd naar een France natuurkundige en ontdekker met de naam Michel Adanson. Er best een leuk volksverhaal omtrent het ontstaan van de naam ‘upside down tree’ op het Afrikaanse continent. Volgens dit verhaal was de Baobab boom één van de eerste, of zo mogelijk zelfs de allereerste boom op Moeder Aarde. Toen de palmboom, de Afrikaanse vuurboom en de olijfboom op Aarde kwamen, werd de Baobab boom jaloers en begon deze te morren tegen de Goden. De Baobab begon te zeuren dat zij groter en langer wilde worden, om zo boven de andere bomen uit te kunnen torenen. Ook wilde ze prachtige gekleurde bloemen en heerlijke vruchten dragen om op die manier te kunnen pronken met deze bloemen en het fruit en zo de andere bomen de loef af te kunnen steken. De Goden werden echter zo moe van het gezeur van de Baobab boom, dat ze besloten de boom uit de grond te trekken en er omgekeerd weer in te planten, om op die manier het gezeur niet meer aan te hoeven horen, omdat het geklaag van de boom niet meer hoorbaar zou zijn. De boom wordt verder wel ‘monkey bread tree’ of ‘apenbroodboom’ genoemd, omdat met name bavianen zich graag voeden met de vruchten van de Baobab boom.

De Baobab is één van Afrika’s oudst bekende voedselbronnen onder de lokale bevolking op het Afrikaanse continent, alsook in Madagaskar. Het westen heeft deze wonderlijk boom echter nog niet zo lang geleden ontdekt en met name de laatste jaren begint de import van Baobab producten flink aan te trekken. De lokale bevolking zweert met name bij de bladeren en de vruchten van de boom en beide worden zeer gewaardeerd als voedselbronnen, al verschilt de voorkeur per streek. In sommige gebieden worden de bladeren het meest geconsumeerd, terwijl in andere gebieden het juist de vruchten zijn die men het liefst op eet. Hoe dan ook , waar de Baobab ook groeit, overal is ze een geliefde voedselbron en maakt de plaatselijke bevolking graag gebruik van de bladeren en de vruchten. Ook worden de bast, de wortels en de zaden gebruikt voor consumptie. Deze worden niet alleen als voedsel gebruikt, maar dienen een groot aantal functies voor het lichaam, alsook voor puur muzikaal vertier. Zo worden van de vruchten van de Baobab bijvoorbeeld kleine muziekinstrumenten gemaakt. Dit kunnen zowel kleine fluiten als ritmische instrumenten zijn. Ook wordt het hout natuurlijk voor allerlei doeleinden gebruikt, al wordt dit over het algemeen alleen benut van de dode bomen of dode takken die de boom heeft verloren. De Baobab boom is heilig in veel inheemse culturele geloven en daarom zullen de meeste Afrikanen het niet in hun hoofd halen om de Baobab om te hakken voor commercieel of persoonlijk gebruik. Men gelooft zelfs dat door de wortels die wel naar de hemel gericht lijken, dat de boom hierdoor hemelse wijsheid en kracht ontvangt.

Naast het fruit worden ook de bladeren, de bast en het fruit gebruikt voor een veelvoud aan artikelen. Deze variëren van allerlei dranken tot cosmetische producten zoals gezicht crèmes, zeep, huid olie, skin lotions, shampoo en andere producten. De dranken variëren van thee tot verfrissende dranken, vaak gecombineerd met andere fruitsoorten, zoals citroen, mango of banaan. Zelfs Pepsi Cola heeft de Baobab boom tegenwoordig ontdekt en heeft in Afrika ‘Pepsi Baobab’ gelanceerd. Natuurlijk moge het duidelijk zijn dat een wereldvernietigende multinational als Pepsi Cola het niet bijzonder op heeft met onze gezondheid en moge het ook duidelijk zijn dat de bewerkingsprocessen van deze producent alleen maar nadelige gevolgen kunnen hebben voor onze gezondheid, om maar te zwijgen over alle chemische toevoegingen en geraffineerde suikers die zich in hun producten bevinden. Nog een aantal producten die van de Baobab worden gemaakt zijn bijvoorbeeld jam en boter. Het laatste product is dan wel meestal voor toepassingen op de huid en daarnaast wordt het ook gebruikt om mee te bakken en braden. Ook worden er medicijnen, touw en allerlei andere producten van de Baobab gemaakt, die het dagelijkse leven van de bevolking een stuk aangenamer maken. Een ander pluspunt van de boom is het bieden van bijzonder grote stukken schaduw, iets wat bijzonder welkom is op de hete vlaktes van Afrika. De boom wordt onder andere dankzij deze veelvoud aan eigenschappen ook wel met recht de ‘African Tree of Life’ genoemd.

De Baobab is daarnaast voor de plaatselijke bevolking om nog een bijzondere reden van zeer groot belang. De boom is namelijk één van de grootste bronnen voor grote hoeveelheden water in het droge seizoen. Deze boom slaat namelijk enorme waterreserves op in haar enorme stam, die op kunnen lopen tot de werkelijk hysterische getallen die zelfs kunnen oplopen tot rond de 120.000 liter. Dit zijn dan wel getallen van hoeveelheden water die alleen door de grotere varianten kunnen worden opgeslagen. De boom slaat deze reserves met name op in het natte seizoen en doet dit om in staat te zijn het droge seizoen te overleven. Het is dus ook een bron die niet zomaar kan worden benut, maar wat in overleg en met wijsheid moet worden gedaan, omdat de plaatselijke bevolking zich anders in de vingers snijdt. Dit omdat ze de boom bij het teveel aftappen van water uitdrogen en deze vervolgens ophoudt met het dragen van vruchten en bladeren en mogelijk zelfs sterft, omdat ze niet meer genoeg water krijgt. Op die manier heeft de plaatselijke bevolking dus geen profijt meer van de bladeren, de vruchten en alle andere voordelen van de Baobab. Hun welzijn is onlosmakelijk met de Baobab verbonden en het welzijn van de één dient het welzijn van de ander. De zaden van deze majestueuze boom worden daarnaast ook gegeten en worden vaak opgeslagen voor tijden van hongersnood. Dit omdat ze een hoge voedingswaarde hebben en gemakkelijk te bewaren zijn na het drogen. Al met al neemt de Baobab een hele bijzondere plek in, in de Afrikaanse cultuur. De boom wordt vaak zelfs als een familielid beschouwt, want de meeste families claimen niet alleen de boom voor één of meerdere seizoenen als privébezit (al deelt men de opbrengst ervan graag met anderen), maar daarnaast wordt de Baobab vaak zelfs overgedragen van ouders op kinderen en wordt de dood van de Baobab ook werkelijk ervaren en gezien als het sterven van een familielid. Toch zal dit laatste niet erg vaak gebeuren en overleven de Baobab bomen eerder een aantal mensenlevens door de hoge leeftijd die ze kunnen bereiken, dan andersom.

Wat doet Baobab?

Zo, het moge na het lezen van de vorige paragraaf meer dan duidelijk zijn dat het hier gaat om een boomsoort die bijzonder geliefd is onder de plaatselijke Afrikaanse bevolking. Ook moge het duidelijk zijn waarom dit is, al hebben we ons in één zeer bijzonder aspect van deze enorme boom nog niet echt verdiept. Dit is het bijzonder geneeskrachtige aspect van de Baobab, wat net al even kort werd aangehaald. Dit aspect is tegenwoordig zelfs officieel erkend door de Europese Unie en men heeft besloten om de boom vanaf 2007 officieel als voedingsbron te erkennen en de import van Baobab producten toe te staan in de Europese Unie, iets wat tot dat moment niet was toegestaan. De Verenigde Staten gingen een jaar later overstag. Dit was in beide gevallen naar aanleiding van het feit dat uit uitvoerig onderzoek bleek dat Baobab producten een sterk gezondheid bevorderend effect hebben op de consumenten van deze producten. Zoals we in het vorige deel van het blog vermeld hebben, worden er meerder delen van de Baobab gebruikt voor verschillende doeleinden. Dit zijn de bladeren, de vruchten, de zaden en de bast en in heel enkele gevallen zelfs de wortels. Alle vijf worden gebruikt om hun sterke geneeskrachtige en voedzame eigenschappen die we hier in dit deel van het blog zullen gaan bespreken, al bestaat er weinig documentatie over het gebruik van de wortels en de boombast. De boombast wordt door de plaatselijke bevolking verwijderd van dode bomen of dode stukken van de Baobab boom, welke vervolgens gestoofd wordt en vervolgens verwerkt wordt gebruikt om jonge baby’s te wassen. Dit omdat het hun kracht geeft en hun afweersysteem van een flinke oppepper voorziet. Vermoedelijk zijn er nog meer gezondheid bevorderende eigenschappen van de bast, maar daar bestaat, zoals net vermeld, helaas zeer weinig documentatie over. Waar wel veel documentatie over bestaat is het fruit van de Baobab boom. Naast de titel ‘Tree of Life’ voor de Baobab boom, wordt het fruit van deze boom ook wel ‘The King of all Superfruits’ genoemd. Of die titel werkelijk verdient wordt, is iets wat zeker betwistbaar is, maar feit is wel dat het hier gaat om één van de meest geneeskrachtige soorten fruit ter wereld, wat met name te danken is aan de bijzonder grote hoeveelheid voedingsstoffen die in deze specifieke fruitsoort voorkomen. De vrucht is wit en bijzonder poederachtig en bezit zeer specifieke nutriënten en fyto-chemicaliën die uiterst bevorderlijk zijn voor onze gezondheid. Zo bezit de Baobab een aantal indrukwekkende eigenschappen die zelfs de meest gezonde en bekende fruitsoorten ver overstijgen. Zo bezit het Baobab fruit bijvoorbeeld de volgende eigenschappen.

– Baobab fruit bezit ongeveer 6x zoveel vitamine C als een sinaasappel.
– Baobab fruit bezit ongeveer 4-6x zoveel kalium als bananen.
– Baobab fruit bezit ongeveer 3-4x zoveel antioxidanten als in blauwe bessen.
– Baobab fruit bezit ongeveer 2-4x zoveel calcium als een flink glas melk.

De lijst met voedingsstoffen is bijzonder indrukwekkend te noemen. Deze bestaat bijvoorbeeld uit alle acht essentiële aminozuren die ons lichaam uit externe bronnen dient te onttrekken voor een gezonde fysieke conditie en gezondheid. Daarnaast bezit Baobab fruit grote hoeveelheden vitamine A, B1, B2, B3, B6, (D), C (en E). We hebben de vitamines D en E tussen haakjes vermeld, omdat deze vitamines niet door alle bronnen worden bevestigd. Ook bezit Baobab fruit mineralen zoals calcium, kalium, magnesium, ijzer, mangaan, fosfor, zink en molybdenum. Het fruit bestaat tevens uit bijzonder veel vezels, welke zeer gezond zijn voor onze verteringsprocessen. De wetenschap heeft in de laatste jaren uitvoerig onderzoek gedaan naar het effect van voedingsvezels op de verteringsprocessen in ons lichaam en de resultaten en conclusies van die onderzoeken laten duidelijk zien dat voedingsvezels van groot belang zijn voor onze spijsvertering en helpt het ziekte te voorkomen. Om een voorbeeld te noemen, zo voorkomt het bijvoorbeeld cel mutatie in de darmen en heeft het een remmend effect op de vorming van parasieten. De vezels hebben een sterk positief effect op het rectale gedeelte van ons darmstelsel en de vezels uit met name het fruitpulp blijken een positieve uitwerking te hebben op de ontwikkeling van onze darmflora. Ook helpen de aanwezige vezels tegen het vormen van overgewicht en verhelpt het constipatie.

Het zaad in het Baobab fruit is daarnaast bijzonder rijk aan proteïne en vetzuren, zoals omega-3, omega-6 en omega-9 vetzuren. Deze vetzuren komen het meest voor in de olie die via koude persprocessen uit de zaden wordt gewonnen. De olie is prachtig goud van kleur en bijzonder gezond voor de menselijke huid. Het gaat een veelvoud van huidproblemen tegen, die kunnen variëren van psoriasis tot eczeem en van puisten tot allerlei ontstekingsvormen. De olie is ook bijzonder rijk aan antioxidanten, welke een chronisch droge huid bestrijden en de huid lekker zacht en elastisch maken, omdat de epidermale verzachting van de huid wordt gestimuleerd. Ook de bladeren en bast leveren hun bijdrage voor onze menselijke huid en wel door de huid mooi strak te maken en de huidskleur mooi egaal te maken. Dit terwijl de olie van de zaden ervoor zorgt dat de huid voorzien wordt van de juiste hoeveelheden vocht en de aanmaak van nieuwe huidcellen stimuleert. Dit laatste feit zorgt voor sterke regeneratieve kracht van de menselijk huid en gaat verouderingsprocessen tegen. Om deze redenen worden het Baobab fruit, alsook de zaden verwerkt in een breed spectrum aan huidverzorgingsproducten, welke variëren van oliën tot lotions, van crèmes tot lipbalsem en van shampoos tegen roos tot huid en haargel. Ook zorgen deze Baobab producten voor het afremmen van allerlei huidinfecties, wat veroorzaakt wordt door aanwezige bouwstoffen zoals sterolen, saponinen en triterpeen. Tot slot bezit het Baobab fruit nog een aantal bijzondere stoffen zoals pectine, bèta-sitosterol, bèta -amyrinepalmitaat en malol, ook wel ‘ursolic acid’ genaamd.

De grote hoeveelheid aanwezige antioxidanten in Baobab zijn wederom een prachtige bescherming tegen allerlei vormen van cel mutatie en het mogelijk ontwikkelen van kanker. Dit omdat antioxidanten ons beschermen tegen de destructieve werking van vrije radicalen. Deze vrije radicalen zijn in staat onze celstructuur en ons D.N.A. aan te tasten door het feit dat ze een verbinding aangaan met onze lichaamseigen cellen. Vrije radicalen zijn eigenlijk  vrije zuurstof radicalen en we kennen allemaal wel de destructieve gevolgen van zuurstof op bijvoorbeeld een materiaal als ijzer. Roest is een prima voorbeeld van de gevolgen van zuurstof als dit zich weet te verbinden met een ander element. Zo ook de gevolgen voor ons lichaam. Zuurstof heeft, voor zover ons bekend is, meestal een positief effect op onze gezondheid, want zonder zuurstof zouden we niet kunnen leven. Er zijn echter vormen van zuurstof die zeer ongezond zijn voor ons als mens en de vorm van vrije radicalen is daar één van. Baobab fruit is een prima voedingsproduct om ons tegen deze vernietigende processen te beschermen. Met name het aanwezige vitamine C is een prima antioxidant in deze processen. Vitamine C ondersteunt daarnaast ook nog eens de metabolische processen de verantwoordelijk zijn voor de biosynthese van collageen in ons lichaam, wat een stof is welke noodzakelijk is voor de flexibiliteit en het goed onderhouden van ons bindweefsel. Ook is het essentieel voor onze tanden, botten, haren en kraakbeen. Verder helpt vitamine C bij neurotransmitter support en ondersteunt het ons lichaam in de hormonale steroïde synthese. Daarnaast is het actief bij de opname van calcium uit ons voedsel en reguleert het de beschikbaarheid van ijzer in ons lichaam. Vitamine C is mede verantwoordelijk voor het beschermen van het lichaam tegen ziekten als Alzheimer, dementie en andere degeneratieve ziektebeelden en helpt het tegen een veelvoud van cardiovasculaire problemen, zoals bijvoorbeeld arteriosclerose (slagaderverharding). Dit laatste ziektebeeld staat ook wel bekend als (slag)aderverkalking. Ook wordt Baobab fruit geconsumeerd om haar antibacteriële en antischimmel kwaliteiten, alsook om haar potentie om diarree en dysenterie te verhelpen. Tot slot reguleert het tevens onze cholesterol spiegels en helpt het tegen maagpijn.

Om deze paragraaf van dit blog af te sluiten, willen we nog kort ingaan op het laatste Baobab product wat veelvuldig gebruikt wordt door de plaatselijke bevolking. Dit zijn de bladeren van de Baobab boom. Ook het Westen begint dit Baobab product hoe langer hoe meer te importeren en te verwerken, omdat men steeds sterker overtuigd raakt van de heilzame werking van deze krachtige bladeren. De bladeren worden voor een veelvoud aan redenen geconsumeerd, zoals bijvoorbeeld het hoge gehalte aan alpha- en bètacaroteen, het hoge gehalte aan vitamine A en C en aan andere voedingsstoffen zoals de mineralen calcium, kalium, magnesium, mangaan en andere nutriënten zoals bijvoorbeeld verschillende meervoudige suikers, uronic acid en glutaminezuur. De Baobab bladeren worden met name veel ingezet tegen verkoudheden, omdat het bijvoorbeeld slijmoplossend werkt bij hoesten. Ook verlicht het astma, vermoeidheid, verhelpt het ontstekingen, is het werkzaam tegen insectenbeten en ondersteunt het onze nieren en galblaas. Verder helpt het tegen allergieën (zoals bijvoorbeeld hooikoorts), overgevoeligheid en werkt het verlichtend bij heftige transpiratie. Het is tevens werkzaam als een antipyreticum (koortsverlagend middel) en is een goed middel in de strijd tegen parasitaire wormen. Daarnaast werkt het desinfecterend bij ontstekingen in wonden. In het laatste geval wordt het als poeder aangebracht in de wond, om deze vervolgens af te dekken. Al met al mag de conclusie worden getrokken dat de bijzonder imposante Baobab boom niet alleen indrukwekkend is qua vorm, maar ook zeker qua potentiële geneeskracht voor het menselijke lichaam. We spreken daarom wederom met recht over een bijzondere bron aan superfoods en zijn trots om ook dit product aan onze webwinkel te kunnen toevoegen en u als klant aan te kunnen bieden.

Waar kan ik Baobab kopen?

Baobab is helaas geen product wat gemakkelijk aan te schaffen is voor de meeste mensen. Sterker nog, het is eigenlijk zo goed als onmogelijk om dit product te vinden in plaatselijke winkels en verkooppunten van voedingsproducten. Voor de meeste consumenten is dit een product wat tot nu toe alleen te koop is in sterk gespecialiseerde raw food en superfood winkels, of bij hoge uitzondering in een zeer goede natuurreformzaak. Dit product is gemakkelijker aan te schaffen op het internet, waar de kans op het vinden van dit product veel groter is, met name omdat hier de keuze niet alleen tot plaatselijke winkels beperkt is, maar men zelfs internationaal kan bestellen in de verschillende webwinkels. Wel zijn de kosten dan natuurlijk hoger en duurt het langer voor u het product in huis heeft. Wij hebben voor u ook zo’n prachtige webshop gebouwd, waar u dit product, alsook vele andere producten, bij ons kunt bestellen. Uw bestellingen kunnen 24 uur per dag en 7 dagen per week geplaatst worden en wij dragen er vervolgens zorg voor deze binnen uiterlijk 1-2 dagen bij u thuis te laten bezorgen. Tot slot willen we nog vermelden dat wij het tot onze hoogste prioriteit hebben gemaakt de meest superieure kwaliteit aan superfoods in onze webwinkel aan te bieden, om ons op die manier te kunnen onderscheiden van de rest van het aanbod in dit marktsegment. Wij hopen van ganser harte dat u deze kwaliteit op prijs weet te stellen en weet te herkennen en dat wij u als regelmatige klant terug mogen zien in de toekomst.

Hoe kan ik Baobab eten?

Baobab is van oorsprong een middel wat op bijzonder veel manieren geconsumeerd kan worden. Eén van de meest voorkomende vormen is als verschillende soorten dranken. Deze variëren van verschillende soorten limonades tot bijvoorbeeld een soort koffie. Ook worden de  verschillende Baobab producten wel opgelost in melk en worden de bladeren wel bereid als een soort spinazie. Hoe dan ook, in het Westen zult u over het algemeen slechts één soort Baobab product tegenkomen en dit is de poedervorm van het fruit. Heel soms kunt u geluk hebben en de bladeren als thee tegenkomen, maar dit is vrij uitzonderlijk. De poedervorm is natuurlijk wederom bijzonder gebruiksvriendelijk voor de liefhebbers van lassies, shakes, smoothies, dranken en (rauwe) zuivelproducten. We hebben hier en hier een tweetal voorbeelden van smoothies voor u geplaatst om u een idee te geven hoe u dit product hierin kunt verwerken en kunt consumeren.

 

Share:

7 comments

  1. Fantastisch dat deze uitvoerige informatie met ons gedeeld is. Zelf gebruik ik baobab olie in mijn zelfgemaakte verzorgingsproducten. Afgelopen weekend heb ik een liter vanuit Zuid-Afrika mee genomen. Nogmaals hartelijk dank voor deze informatie. Veel zaken hieromtrent waren mij nog niet bekend. Groet, Anja

  2. ik heb ook baobab olie meegebracht uit Afrika, maar daar zeggen ze dat ik 2 lepels olie s’morgens en s’avonds moet innemen dat het werkt tegen cholesterol, het helpt de bloeddruk te reguleren vermindert vermoeidheid ook tegen maagproblemen en ook met alle huid voordelen die U al vermeld heeft
    graag uw advies over dit aanbevolen inwendig gebruik

  3. Protest!
    Moeten we Afrika nu ook al leegroven van producten die voor de eigen bevolking van levensbelang zijn? De hele Superfood-beweging lijkt op een nieuwe koloniale rooftocht, vroeger waren het goud, specerijen en slaven, nu de zg. superfoods. De overeenkomst is dat het alleen bedoeld is om veel geld mee te verdienen, ten koste van de bevolking in de landen van herkomst!

  4. Inderdaad ook mijn vraag:
    Hoe wordt er gewaarborgd dat er voldoende overblijft voor de bevolking aldaar?
    Wij zijn makkelijker in staat om 5x zoveel te eten om voedingstoffen binnen te krijgen dan de mensen daar namelijk.

  5. Mathilde,

    K ben er ook bang dat t niet goed uitpakt als er geen eerlijke fairtrade plaatsvind en de eigen bevolking t eerste recht blijft hebben.Wij hebben onze boerenkoolstronken!!!

    1. Wees niet al te bezorgd.
      De helft vd bevolking is hun gebruiken al vergeten of koopt liever vitaminen pillen.
      Daarbij zijn er mensen zoals ik die baobab cultiveren, waaronder ikzelf.
      Voor consumptie blad en wit worteltje om te gebruiken als groente. Wie weet zijn er geinteresseerde afnemers?

  6. Beste Aco,

    Hoe kan ik met jou in contact komen?

Geef een reactie