Italiaans pitabrood, voor een verzadigende rauwe snack

Zoals eigenlijk niemand zal verbazen kunnen we het tweede deel van de vraag hierboven meteen al beantwoorden en afleiden uit de naam van het product. Het moge iedereen duidelijk zijn dat het hier gaat om een product wat afkomstig is uit Italië, maar omdat deze vraagvorm nu eenmaal de vaste vorm is waarmee we onze wekelijkse blogs beginnen, hebben we ook hier de vraag opnieuw gesteld. Nu die beantwoord is kunnen we met een gerust hart verder en gaan we in dit eerste stuk u van een stukje geschiedenis voorzien omtrent het begrip ‘pitabrood’ en de aanwezige ingrediënten die zich hierin bevinden. Over deze ingrediënten gaan we natuurlijk ook een stukje informatie vermelden, om daarna in het volgende deel verder te gaan met het uitweiden over de aanwezige ingrediënten en de daarbij behorende nutriënten en hun voordelen voor onze mentale en fysieke gezondheid. We gaan ons nu echter eerst richten op het onderwerp pitabrood en zullen ons tevens eens gaan verdiepen in wat er nu zo speciaal is aan dit specifieke pitabrood.

Wat is Italiaans Pitabrood en waar komt het vandaan?

Pitabrood is natuurlijk overal te koop volgens u en daar heeft u gelijk in. Wat maakt dit brood dan zo bijzonder dat wij proberen u over te halen dit ook daadwerkelijk aan te schaffen? We antwoorden hierop met de grootste troefkaart die we maar in handen hebben en kunnen u vermelden dat het hier gaat om een rauwe variant van alle bestaande soorten pitabrood die u mogelijk kent en weet te vinden in een grote verscheidenheid aan winkels. Een rauwe variant van pitabrood is vrij uniek en natuurlijk een stuk moeilijker te verkrijgen en dat is de grootste reden waarom dit product zo bijzonder is. De regelmatige bezoekers van onze site en echte raw food en superfood liefhebbers weten natuurlijk al lang waarom ze dit soort producten verkiezen boven de reguliere producten, maar mogelijk ben u een bezoeker die minder bekend is met deze levensstijl en eetgewoontes. De voordelen van rauwe voeding zijn echter heel simpel op te noemen en het draait hierbij voornamelijk om het feit dat rauwe voeding, wat trouwens over het algemeen ook biologisch is, nog alle oorspronkelijk aanwezige voedingsstoffen, ook wel nutriënten genaamd, bevat. Deze nutriënten zijn bijzonder belangrijk voor ons als mens, zeker in tijden dat de voedingswaarde van ons voedsel steeds verder daalt en bedreigt wordt. Dit komt onder andere door de uitputting van onze geliefde Moeder Aarde door monocultuur in de landbouw, door het gebruik van allerlei landbouwgiffen zoals een groot scala aan verschillende pesticiden, herbiciden en fungiciden, door genetische manipulatie van ons voedsel en door het overdadig bewerken van ons voedsel door de voedingsindustrie. Dit gaat vaak gepaard en vergezeld met allerlei verschillende chemische en andere kunstmatige bewerkingsprocessen en voedingsstoffen, zoals allerlei geur-, kleur-, zoet- en smaakstoffen, smaakversterkers, bindmiddelen, emulgators, gistextracten, glutamaten en ga zo maar door. Dit leidt uiteindelijk tot een zeer sterke daling van de voedingswaarde van ons voedsel, waardoor het uiteindelijk vaak niet eens meer echt voeding is, maar eerder de term ‘vulling’ verdient. Vaak zien we dan ook dat het resultaat van deze ‘vulling’ leidt tot het bijzonder snel dikker en vetter worden van de te veel mensen in onze moderne samenlevingen. Dit is niet alleen een verschijnsel in Nederland of het westen, maar eigenlijk in elk land waar dit soort producten van de voedingsindustrie worden verkocht….en dat is helaas wereldwijd.

Gelukkig zijn  hier alternatieven voor en dit oergezonde pitabrood is daar één van de vele voorbeelden van. Oorspronkelijk kennen wij een pitabroodje vaak als een rond broodje met een zachte korst, wat overlangs wordt ingesneden, waardoor het een soort buideltje wordt, waarin vaak allerlei verschillende combinaties van etenswaren in worden gestopt die als vulling dienen. Dit is echter niet de enige vorm van pitabrood en is slechts één van vele vormen waarin dit product voorkomt. De vorm hangt vaak af van de streek of het land waar het pitabrood uit afkomstig is. De meeste mensen zijn echter met deze variant bekend, die uit de Midden-Oosterse landen afkomstig is. Dit kunnen een grote verscheidenheid aan verschillende landen zijn, zoals bijvoorbeeld Griekenland, Israël, Turkije, Algerije, Libanon, Marokko, Syrië, Egypte, Palestina en natuurlijk ook Italië. Oorspronkelijk schijnt het pitabrood een product te zijn geweest wat door de rondreizende bedoeïenen uit het Midden-Oosten gemaakt werd en natuurlijk door het feit dat ze overal rondreisden verspreid werd. Dit werd gemaakt op een prachtig groot open vuur en vaak gecombineerd met een soort yoghurt. Deze ontstond door het feit dat de bedoeïenen hun melk vaak in schapen- of rundermagen bewaarden, die als buidel of zak fungeerden om dit te bewaren. Hierdoor ontstond uiteindelijk een soort yoghurtproduct, wat tot op de dag van vandaag nog steeds in combinatie met pitaboord word gebruikt in deze regio’s. Het woord pita wordt verder ook wel voor andere soorten brood gebruikt die afkomstig zijn uit Midden-Oosterse of Arabische landen. Het is een broodsoort die een bijzonder lange geschiedenis kent en tot in de oudste tijden terug dateert, ook wel de ‘Antieke Oudheid’ genaamd. Het is mogelijk de alleroudste broodsoort ter wereld en wat gewoon op een open vuur kan worden gemaakt en waar geen oven voor nodig is, die natuurlijk in die tijden vaak stukken schaarser waren of nog helemaal niet bestonden. Om dit deel van het blog af te sluiten willen we u nog kort melding doen van de verschillende ingrediënten die in deze variatie van het overheerlijke en beroemde pitaboord aanwezig zijn. Het gaat hierbij om de volgende bestanddelen: gouden lijnzaad, paranoten, boekweit, zongedroogde tomaten, wortels, uien, knoflook, provençaalse kruiden, basilicum en ongeraffineerd zeezout. Zoals u mogelijk al uit dat rijtje kunt opmaken, gaat het hier om een variant die bijzonder rijk aan smaak en voedingsstoffen is en waar wij bijzonder trots op zijn en met grote regelmaat van genieten.

Wat doet Italiaans Pitabrood?

We gaan er in dit volgende blogdeel niet om heen draaien en meteen met de deur in huis vallen. We gaan daarom direct over tot het samenstellen van het hiervoor genoemde lijstje aan ingrediënten en hun vergezellen van een stukje informatie met betrekking tot hun voordelen voor onze mentale en fysieke gezondheid en de aanwezige nutriënten die zich in deze ingrediënten bevinden. We beginnen daarom met het ingrediënt gouden lijnzaad en zullen dan kort maar krachtig het rijtje afwerken om u zo een idee te geven wat de potentiële kracht is van dit bijzondere pitabrood.

– Gouden lijnzaad: Lijnzaad is een product wat met name erg gezond is door de aanwezige onverzadigde vetten en dan met name in de vorm van omega-3 vetzuren. Deze zijn erg belangrijk voor het in goede conditie houden van ons hart en onze bloedvaten. Ze voorkomen plaquevorming van de bloedpalletjes, versterken onze bloedvaten en houden ons hart in zeer goed conditie. Daarnaast zijn ze voer voor ons zenuwnetwerk, want zonder deze vetten is het onmogelijk om de benodigde signaaloverdracht uit te voeren die nodig is om onze zenuwen goed te laten functioneren. Dit is ook van groot belang voor het functioneren van onze hersenen, die dankzij dit zenuwnetwerk actief zijn. Verder bezit lijnzaad vitamine A, B1, B2 en B6. Ook de B-vitaminen zijn uiterst belangrijk voor onze hersenen, want zij reguleren onder andere een gezonde hersenchemie. Tot slot bevat lijnzaad nog veel calcium, magnesium en ook kalium en zink. Lijnzaad is tot slot ook bijzonder gezond en goed voor onze spijsvertering en bevordert ook tevens onze stoelgang, wat grotendeels komt door de rijkelijk aanwezige voedingsvezels.

– Paranoten: Paranoten zijn met name de laatste jaren sterk in opkomst in Nederland en mogelijk ook elders in Europa. Deze bijzondere en zeer voedzame noten zijn afkomstig uit Brazilië en dit feit draagt mogelijk bij aan de grote stijging in populariteit van deze notensoort. Alles wat uit Brazilië komt lijkt op de één of andere manier een succes en bijzonder populair te worden, wat zeer waarschijnlijk komt door het feit dat het op dit moment het meest populaire paradijselijke vakantieoord ter wereld is. Dit zorg ervoor dat mensen zich graag met zo’n plek identificeren en daarom kopen ze al snel iets met de naam Brazilië erop. De paranoot heeft natuurlijk meer in huis dan een  populaire plaats van herkomst en heeft een partij nutriënten aan boord waar ‘u’ tegen gezegd mag worden. Dit geld onder andere en met name voor de hoeveelheid mineralen en in het bijzonder voor calcium, kalium, magnesium en fosfor. De hoeveelheid mineralen is in vergelijking met vele andere nootsoorten soms zelfs vijf tot tienvoudig aanwezig, wat natuurlijk enorme hoeveelheden zijn, die zelden door een andere voedingsbron worden geëvenaard. Paranoten blijken daarnaast nog een flinke hoeveelheid mangaan, zink, ijzer, koper, natrium en selenium te bevatten. Ook bezitten ze een goeie dosis essentiële vetzuren, proteïnen, voedingsvezels en vitamine B1, B2, B6, B11 en C.

– Boekweit:
Boekweit is een voedingsmiddel wat nog uit grootmoeders tijd stamt en oergezond is. Het is een middel wat ideaal is voor mensen met allerlei vormen van hart- en vaatziekten en dan met name voor mensen die last hebben van spataderen en oedeem, wat eigenlijk de voorlopers en eerste indicaties zijn van het mogelijk ontstaan van trombose en longembolieën. Met name laatst genoemde is een ziekte die dodelijke gevolgen als een hart- of herseninfarct tot gevolg kan hebben, wat mogelijk is door het ontstaan van bloedproppen (trombose) die vervolgens zich in de longen ophopen (embolieën). Van daaruit is het mogelijk dat deze proppen doorschieten naar onze hersenen of ons hart en dan is het voor velen vaak einde oefening.  Boekweit biedt dus krachtige bescherming tegen dit soort problematiek, mits dit met grote regelmaat en in onverhitte vorm geconsumeerd wordt. Ook zit boekweit vol met antioxidanten, wat het tot een geducht wapen maakt tegen het ontstaan van cel mutatie en kanker. Verder helpt het tegen allerlei infecties en zit het boordenvol met vitamine B1, B2, B6 en B11, welke allemaal bijzonder belangrijk zijn voor het functioneren van ons zenuwnetwerk en onze hersenen. Tot slot bevat boekweit nog de mineralen kalium, calcium, magnesium, natrium, fosfor, ijzer, koper en zink.

– Tomaten: Tomaten zijn een zeer bijzonder en krachtig voedingsproduct, wat vaak wordt onderschat door een boel mensen. Zo zitten ze bijvoorbeeld boordenvol met vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Ook bevatten ze veel kalium, calcium, natrium, magnesium en fosfor. De B-vitaminen zijn zoals gezegd erg belangrijk voor onze hersenen, hersenchemie en zenuwnetwerk. Verder bevatten tomaten het stofje lycopeen, wat een bijzonder krachtig middel is tegen de schadelijke gevolgen van tabaksrook en uitlaatgassen en andere vuiligheid die via onze longen naar binnen komt, welke het ontstaan van vrije radicalen en hun werking in ons lichaam sterk stimuleren. Lycopeen wordt wel tot de antioxidanten gerekend en is hier een erg krachtige variant van. Dit levert ons daarmee een sterk middel op tegen het ontstaan van cel mutatie en kankervorming in ons lichaam, wat natuurlijk één van de, of mogelijk de allergrootste doodsoorzaak door ziekte is in de zogenaamde westerse wereld, al geld dit natuurlijk ook voor andere geïndustrialiseerde gebieden. De werking van de hiervoor verantwoordelijke vrije radicalen wordt flink gehinderd door lycopeen, wat een prachtig voordeel is van deze bijzonder lekker smakende rode vrucht. Verder stimuleren tomaten onze bloedsomloop op krachtige wijze, helpen tomaten tegen hart- en vaatziekten en worden tomaten door de oude Fransen nog steeds gezien als een afrodisiacum.

– Wortels: Een ieder van ons zal wel bekend zijn met het feit dat wortels altijd in één adem worden genoemd met het verschijnsel gezonde ogen en een goed zicht. Dit heeft te maken met de grote hoeveelheid vitamine A die aanwezig is in wortelen. Eigenlijk is dit de precursor van vitamine A en niet vitamine A zelf. Deze precursor heet ook wel betacaroteen en wordt omgezet in vitamine A, wat zelf weer een zeer krachtig antioxidant is. Vitamine A is met name erg goed voor het bestrijden van nachtblindheid. Betacaroteen is verder ook bijzonder goed voor een gezonde huid en is ook bijzonder gezond voor ons spijsverteringssysteem, wat door het hoge vezelgehalte komt in wortelen. Ze werken tevens bloedvat verwijdend en bevatten bijzonder veel vitaminen zoals A, C, B1, B2, B3, B5, B6 en E. Wortelen zijn door de vaatverwijdende eigenschappen goed voor mensen op hoge leeftijd, wat hun helpt bij het voorkomen van hart- en vaatziekten, die vaak door bloedvatvernauwing optreden en mogelijk trombose en andere ziektes als gevolg hebben. Tot slot helpen wortelen ook nog tegen hoge ongezonde cholesterolgehaltes.

– Uien: Uien zijn van ouds af aan al een wondermiddel, waarvan de heilzame werking vaak van (groot)moeder op dochter werd doorgegeven. Eén van de meest heilzame werking van uien is het stabiliserende effect wat ze hebben op onze bloedsuikerspiegels, wat natuurlijk bijzonder goed nieuws is voor de diabetici onder ons. Verder hebben ze krachtige eigenschappen die het ontstaan van hart- en bloedvatziekten afremmen en mogelijk zelfs genezen. Zo verlagen uien onze ongezonde L.D.L. cholesterolspiegels en helpen ze tevens om de bloeddruk at te doen nemen als deze te hoog is. Ook stimuleren ze de gezondheid van ons haar, onze huid, ons spijsverteringssysteem, helpen ze ons lichaam te ontsmetten, bestrijden ze infecties, helpen ze tegen cholera, verbeteren en maken ze onze botten krachtiger, verhelpen ze tandproblemen en zijn ze werkzaam als een libido verhogend voedingsproduct. Al met al een rijtje eigenschappen om u tegen te zeggen.

– Knoflook: Knoflook staat in de volksmond ook bekend als één van grootmoeders wondermiddeltjes. Dit is een middel wat kan worden ingezet voor een veelvoud aan problemen. De bekendste zijn het verlagen van de bloeddruk, het bestrijden van infecties, het zuiveren van bloed en het versterken van de fysieke weerstand van ons lichaam. Het bestrijden van infecties komt hoofdzakelijk door het aanwezige stofje allicine. Knoflook helpt ons lichaam tevens om testosteron aan te maken, waar zowel mannen als vrouwen vaak een groot tekort aan vertonen. Verder helpt het om onze bloedstroom te stimuleren en verbeteren, is het een licht afrodisiacum, verlaagt het onze cholesterolgehaltes en helpt het ons lichaam cel mutatie en kankervorming te bestrijden. Ook wordt het risico op hart- en vaatziekten flink beperkt door consumptie van knoflook.

– Provençaalse kruiden: Dit is een traditionele kruidenmix van tijm, rozemarijn, marjolein en bonenkruid, al zijn er variaties bekend waaraan andere kruiden worden toegevoegd, zoals basilicum, peterselie en zelfs knoflook. Gezamenlijk gaat het hier om een zeer krachtige en potente kruidencombinatie die bijzonder rijk is aan nutriënten, zoals vitaminen, mineralen, antioxidanten (in zeer grote hoeveelheden!), aminozuren, sporenelementen, eiwitten, koolhydraten, enzymen en andere voedingsstoffen. Met name de hoeveelheid antioxidanten in verse kruiden is uitmuntend hoog. Er wordt wel gesteld dat er geen voedingsproduct ter wereld bestaat wat zoveel antioxidanten bevat als verse keukenkruiden. Gezamenlijk bevatten deze kruiden ook bijzonder veel B-vitaminen, welke zeer belangrijk zijn voor een groot aantal functies in ons lichaam, maar het reguleren van een gezonde hersenchemie en het gezond houden van ons zenuwnetwerk zijn daar wel twee van de allerbelangrijkste van.

– Basilicum: Aangezien dit kruid ook vaak verwerkt zit in verschillende varianten van provençaalse kruiden, gaan we hier verder niet apart op in. De eigenschappen en nutriënten zijn grotendeels overeenkomstig met de eigenschappen en nutriënten van de hierboven behandelde provençaalse kruiden.

– Zeezout: Zeezout is samen met andere natuurlijke zoutvormen, zoals bijvoorbeeld Himalayazout, een vorm van zout die stukken gezonder is dan de ellendige en ongezonde geraffineerde varianten. Zo helpt zeezout het lichaam te alkaliseren en verzuring tegen te gaan, wat één van de grootste redenen is voor het ontstaan van vrijwel alle westerse welvaartziektes zoals kanker, hart en vaatziekten, artritus, arteriosclerose, osteoporose en andere gevaarlijke en levensbedreigende ziektebeelden. Verder blijkt zeezout goed te zijn voor mensen met problemen zoals astma en bronchitis, helpt het tegen allerlei verschillende huidziekten zoals eczeem, ondersteunt het mensen bij het verliezen van overtollig gewicht, versterkt het ons immuunsysteem, helpt het tegen hart- en vaatziekten, botontkalking, diabetes, spierkrampen en zelfs tegen depressie. Het is tevens bijzonder rijk aan mineralen en is een echte weldaad voor ons lichaam. Gezond zout is gezond voor het lichaam en in het geheel niet gevaarlijk en slecht zoals vaak wordt beweerd, al is gebruik met mate natuurlijk aan te raden en is het belangrijk om natuurlijke zouten te consumeren en geen geraffineerde zouten. Deze laatsten kunnen desastreuze gevolgen voor onze gezondheid hebben en zijn vaak compleet ontdaan van alle gezonde mineralen die van natura aanwezig zijn in zout.

Waar kan ik Italiaans Pitabrood kopen?

Italiaans pitabrood is een product wat natuurlijk op een grote verscheidenheid aan locaties te vinden is. Het is echter een goede zaak om vraagtekens te zetten bij waar u dit soort producten aanschaft. Dat heeft te maken met het feit dat niet alle kwaliteit van dit soort producten altijd even hoog is. Goede opties voor soortgelijke producten zijn natuurlijk de plaatselijke natuurreformzaken en biologische winkels, maar die hebben dit product lang niet altijd, of mogelijk zelfs helemaal niet op voorraad. Het gaat hier namelijk om een rauw product, wat een productvorm is die helaas toch nog steeds zeldzaam is in de hiervoor genoemde winkels. Gelukkig is dit wel een tendens waar een kentering in waar te nemen is en het is dankzij het ontwaken van de mensheid in relatie tot haar voeding dat dit soort producten in hoe langer hoe meer winkels hun intrede vinden en aangeboden worden in de plaatselijke assortimenten. Zo ontstaan er ook hoe langer hoe meer gespecialiseerder raw food en superfood winkels die dit soort producten verkopen. Dit is met name het geval in de grotere steden van de Randstad, maar ook daarbuiten zijn dit soort tendensen steeds sterker aan het groeien. Ook online vindt u tegenwoordig een steeds groter wordend aanbod van webwinkels die zich specialiseren in allerlei raw food en superfood producten. Wij hebben natuurlijk ook niet stilgezeten en zijn al heel wat jaren actief met onze webwinkel op het internet en we hebben recentelijk onze website nog van een compleet nieuw uiterlijk voorzien. Daarnaast is ook de gebruiksvriendelijkheid een stuk opgewaardeerd en zijn we bijzonder tevreden met het eindresultaat. Dat dit ook voor onze sterk groeiende klantenkring geld, mag blijken uit de hoge waarderingscijfers die ons toegekend worden en waar we natuurlijk bijzonder blij mee zijn. U vindt onze webwinkel op www.superfood.nl waar u 24 uur per dag en 7 dagen per week uw bestellingen kunt plaatsen. Wij zorgen er vervolgens voor dat deze bestellingen binnen uiterlijk 2 werkdagen bij u thuis worden afgeleverd en danken u natuurlijk van harte voor alle support en bestellingen!

Hoe kan ik Italiaans Pitaboord eten?

Dit overheerlijke Italiaanse pitabrood is voor velen een bijzondere verassing als het gaat om de smaak en kwaliteit. Ook het gemak waarmee dit overheerlijke brood te combineren is met andere producten is iets waar mensen vaak zeer positief op reageren. Het is ideaal om bijvoorbeeld te combineren met allerlei verschillende soorten salades, soep, avocado’s, olijven, tapenade en natuurlijk is het op zichzelf ook een absolute lekkernij als snack of bite tussendoor. Het is een ideale hap tussendoor als u op weg bent, of als gezonde bite tussendoor op uw werk of als u op reis bent. Het heeft een heerlijk rijke kruidige smaak en is bijzonder hartig en smaakvol. Daarnaast is het product natuurlijk 100% rauw en biologisch en zijn gemakkelijk op te warmen in een dehydrator of op lage temperatuur in een gewone oven. Zet u deze niet hoger dan 50 graden om verlies van de aanwezige voedingsstoffen te voorkomen. Goed, om dit blog af te sluiten hebben we nog een heerlijk simpel te bereiden recept voor een spread voor u gemaakt, welke u kunt combineren met dit overheerlijke Italiaanse pitabrood. We hopen dat plezier aan het bereiden van dit recept beleeft en dat het u van harte mag smaken!

Share:

Geef een reactie