Irvingia Gabonensis (wilde Afrikaanse mango) – Het ideale afslankmiddel

Wat is Irvingia gabonensis en waar komt het vandaan?

De wilde mango uit Afrika, die ook wel ‘irvingia gabonensis‘, ‘irvingia barteri’ of ‘mangifere gabonensis’ in het Latijns wordt genoemd, is een van oorsprong Afrikaanse en tevens Zuidoost Aziatische fruitsoort die zeer geliefd is onder de plaatselijke bevolking. Ook staat de boom bekend onder de volgende namen in verschillende landen, als ‘Bobo’ in Sierra Leone, als ‘Boboru’, ‘Wanini’ in Ivoorkust, als ‘Andok’ in Kameroen, als ‘Meba’ of ‘Mueba’ in Zaïre en als ‘Oro’ of ‘Oba’ in Nigeria. Irvingia Gabonensis heeft altijd een zeer belangrijke rol gespeeld in de voeding, de economie en de traditionele geneeskunde in West- en Zuidwesten van tropisch Afrika, met name in het gebied tussen Senegal en Angola. De boom levert  de ons welbekende mango vrucht, en wordt ook wel ‘Afrikaanse mango’ of ‘bush mango’ genoemd en is lid van de ‘irvingiaceae’ familie. De irvingia gabonensis wordt meestal in de buurt van rivier oevers gevonden en bereikt zijn optimale ontwikkeling in dichte, groene regenwouden.  Deze boom kan tussen de 15 en maar liefst 40 meter hoog worden en levert het gehele jaar door eetbare vruchten die groengeel tot rood (indien rijp) van kleur zijn, met gelig, vezelachtig vruchtvlees wat zich om een grote pit bevindt.

Het verschil met normale mango’s is echter het feit dat deze specifieke mangosoort met name geliefd is om de pit of noot die binnen in de vrucht verscholen zit, welke zeer bijzondere helende eigenschappen bezit. Deze zaden of pitten zijn bekend onder een aantal namen zoals ‘ogbono’, ‘odika’, ‘etima’ of ‘dika’  noten of zaden en worden zowel in het geheel als in poedervorm geconsumeerd. Deze mango variatie kwam ongeveer 20 jaar geleden onder de aandacht van Westerse wetenschappers en is tegenwoordig erg in opkomst als zijnde het nieuwe middel om af te slanken. Het was met name door de hulp van de Verenigde Naties dat deze bijzondere vrucht onder de aandacht van deze Westerse wetenschappers kwam en deze mangosoort tegenwoordig grootschalig als exportproduct gekweekt wordt in een aantal Afrikaanse landen. Dit om het commerciële gebruik van deze mangosoort te stimuleren, zodat deze landen een nieuwe bron van inkomsten voor zichzelf kunnen genereren. Irvingia gabonensis is met name de laatste jaren zeer populair aan het worden als een afslankmiddel in de Westerse wereld, waar zwaarlijvigheid een steeds groter probleem is en wordt en zelfs de vormen van een ware pandemie (wereldwijde epidemie) aanneemt.

Wat doet Irvingia Gabonensis?

De irvingia gabonensis vrucht wordt voornamelijk gewaardeerd om zijn vet- en proteïnerijke noten, ook bekend als ogbono, etima, odika of dika noten. Net zoals bij andere noten en zaden het geval is, bevat Irvingia veel vetten (50%) en vezels (ongeveer 14%). Voedingsvezels worden vaak aanbevolen om hun ondersteunende werking bij het afvallen en ook om hun voordelen voor de gezondheid. Het vruchtvlees van de Irvingia gabonensis is rijk aan vitamine C en verder bevat deze prachtige vruchtsoort een flinke collectie aan andere vitamines en mineralen zoals: vitamine A, B2, B3, B6, C en E en bevat het de volgende mineralen: kalium, magnesium, koper, fosfor en zwavel en is het rijk aan carotenoïden, bètacaroteen en foliumzuur. De eerst genoemde kan in het lichaam omgezet worden in retinol ofwel vitamine A. De meeste carotenoïden fungeren als antioxidant in planten en waarschijnlijk ook in het menselijk lichaam, al is de moderne wetenschap hier nog niet van overtuigd.

De vet verbrandende eigenschappen van Irvingia Gabonensis zijn met name te danken aan het stofje leptine wat zich in deze wilde mango bevindt. Deze stof wordt onder normale omstandigheden door het lichaam zelf aangemaakt en reguleert het gevoel van verzadiging in het menselijke lichaam. Normaal gesproken zendt leptine twee signalen uit in het lichaam. Het eerste is een signaal wat richting de hersenen gestuurd wordt en aangeeft dat je maag vol zit, waardoor het hongergevoel verdwijnt en de drang tot eten vermindert. Het tweede signaal zorgt voor een stimulering van de vetverbranding, waardoor het vet in de cellen wordt omgevormd tot een vetsoort die het lichaam gemakkelijk verbrandt als energie in plaats van dat het wordt omgezet in suikers en/of cholesterol.  Als er te veel vetcellen te snel in het menselijke lichaam worden opgebouwd, hecht een eiwit genaamd C-reactief proteïne (C.R.P.) zich aan de leptine en bereiken deze signalen de hersenen niet. Dit fenomeen wordt ook wel leptine resistentie genoemd. Als deze twee signalen onze hersenen niet bereiken, heeft dit een constant hongergevoel als gevolg, met de nodige vervelende gevolgen, zoals het niet kunnen stoppen met eten en de ellendige gevolgen die dat met zich meebrengt voor het menselijke lichaam. Irvingia gabonensis zorgt voor een optimalisatie van deze signalen en wapent het lichaam tegen leptine resistentie. Dit maakt deze speciale superfood tot een ideaal middel voor mensen die last van zwaarlijvigheid, oftewel obesitas hebben. Daarnaast is het een algemeen wondermiddel voor mensen die gewicht willen verliezen op een gezonde manier en met niet al teveel inspanning. Afvallen is vaak alleen een kwestie van de juiste voeding kiezen en hoeft absoluut niet gepaard te gaan met een lange en pijnlijke lijdensweg, zoals velen vaak denken. Iets wat in ieder geval het meest duidelijk uit de onderzoeken naar voren komt is het effect van irvingia gabonensis op de leptine spiegel in ons lichaam en op het ontstekingseiwit C.R.P. Toch is het nog opvallender om het effect op het adiponectine te zien. Adiponectine is een eiwithormoon dat normaliter wordt afgescheiden door vetcellen. De meeste signaalstoffen die uit vetweefsel via het bloed in ons lichaam terechtkomen zijn ongezond, maar adiponectine is een uitzondering. Adiponectine is een hormoon dat onmisbaar is voor een optimale suikerspiegel en een gezond cardiovasculair systeem en zorgt er bijvoorbeeld voor dat de spieren meer energie opnemen uit het bloed in ons lichaam.

Naast deze prachtige eigenschappen wat betreft de regulering van ons eetpatroon door het aanwezige leptine in irvingia gabonensis, bezit deze vruchtsoort nog een aantal zeer bijzondere eigenschappen. Eén daarvan is het feit dat irvingia gabonensis een adaptogene en dus regulerende en uitbalancerende werking heeft op onze menselijke cholesterolspiegel. Het bijzondere aan adaptogene stoffen is dat deze stoffen de bijzonder kwaliteiten hebben om bepaalde waardes in ons lichaam (bijvoorbeeld onze bloedsuikerspiegel, hormoonspiegel en cholesterolspiegel) te corrigeren op een wel zeer bijzondere manier. Eigenlijk zegt het woord ‘adapt’ (= aanpassen) in het Engels precies waar deze kwaliteiten voor staan. Als ons lichaam te weinig cholesterol aanmaakt, dan corrigeert irvingia gabonensis dit door middel van de adaptogene kwaliteiten en zorgt voor extra aanmaak van cholesterol. Mocht het lichaam echter teveel cholesterol bevatten, dan zullen de adaptogene eigenschappen van deze wilde mangosoort ervoor zorgen dat deze hoeveelheid zo snel mogelijk verminderd en tot het juiste niveau terug gebracht worden. Verhoogde cholesterolconcentraties in het bloed noemt men hypercholesterolemie. Hypercholesterolemie is een onderdeel van een groep van aandoeningen die in de geneeskunde hyperlipidemieën worden genoemd. Bij hyperlipidemieën worden er in de patiënt verhoogde cholesterol en/of triglyceriden concentraties in het bloed gevonden wat een flink gevaar is voor de algemene lichamelijke gezondheid. Tevens reguleert irvingia gabonensis de soorten cholesterol en zorgt het voor vermindering van ongezond cholesterol (serum cholesterol) en een toename van gezond cholesterol (H.D.L. cholesterol), waardoor een perfecte balans voor het lichaam wordt gegarandeerd. In een onderzoek in 2009 bleek dat de 102 dikke deelnemers die irvingia gabonensis toegediend kregen over een periode van 10 weken, een daling van maar liefst 27% in serum cholesterol vertoonden. De proefpersonen in de irvingia gabonensis supplementgroep (de andere groep was een placebogroep) vielen gemiddeld maar liefst 12.8 kilo af. Hun gemiddelde vetpercentage verminderde met 6.3 procent en de omvang van hun taille gemiddeld met 16.2 cm. Het zijn resultaten die je volgens overzichtsstudies zelfs met farmaceutische (en veelal verboden) afslankmiddelen niet kunt bereiken. Niet als je geen dieet volgt, en al helemaal niet als je er niet flink bij traint. Naast dit effect op onze cholesterolspiegel heeft irvingia gabonensis net zoals andere adaptogene stoffen een regulerend en uitbalancerend werking op de impact van factoren zoals spanning en stress die ons lichaam kunnen beschadigen. Daarnaast worden allerlei andere meer algemene lichaamsprocessen gereguleerd en uitgebalanceerd. Irvingia Gabonensis bezit dus een stevige waslijst aan voordelen voor de menselijke gezondheid. Hieronder zijn de meest belangrijke punten nog eens in een rijtje ter overzicht neergezet:

– Irvingia gabonensis is tegenwoordig met name zeer geliefd om de vet verbrandende eigenschappen die het bezit en de fantastische ondersteuning die het hierdoor biedt voor mensen met gewichtsproblematiek en obesitas.

– Irvingia gabonensis schijnt speciaal voor het verliezen van overtollig buik vet erg geschikt te zijn volgens bepaalde bronnen.
– Daarnaast is irvingia gabonensis bekend om het feit dat het de eetlust remt en een verzadigd en voldaan gevoel geeft, waardoor bepaalde eetstoornissen worden gecorrigeerd.

– Tevens bezit deze met name Afrikaanse fruitsoort fantastische leptine regulerende kwaliteiten, waardoor het lichaam de juiste signalen ontvangt om op tijd te stoppen met eten en hierdoor gemakkelijk af weet te vallen.

– Deze wilde mangosoort bezit tevens een flinke hoeveelheid antioxidanten, welke een buffer vormen tegen de vorming van kanker en andere cel mutatievormen in het menselijke lichaam.
– Daarnaast bezit deze vrucht tevens een ontsmettende antibacteriële en antischimmel werking in het menselijke lichaam.
– Ook bezit irvingia gabonensis prachtige adaptogene kwaliteiten die het menselijke cholesterol gehalte corrigeren en uitbalanceren.

– Irvingia gabonensis bezit pijnstillende eigenschappen, iets waarvoor het met name door de Afrikaanse bevolking (in dit geval de ‘Mende’ stam uit Sierra Leone) wordt gebruikt. Dit is een feit wat recentelijk door de wetenschap door uitgebreid onderzoek is bevestigd.

– Irvingia gabonensis staat bekend om het feit dat het langdurige en gelijkwaardige energie geeft.

– Ook is gebleken dat irvingia gabonensis de systolische bloeddruk verlaagt en kan het een natuurlijke behandelingsmethode voor bacteriële- en schimmelinfecties zijn.

Tot slot wordt Irvingia gabonensis ook gebruikt ter voorkoming en bestrijding van diabetes en het stoppen van diarree, dysenterie en maagzweren. Wel zijn deze gezondheidsaspecten nog allemaal in onderzoek om te bevestigen of deze vruchtsoort ook inderdaad de net genoemde gezondheids bevorderende werking heeft op deze zeer hinderlijke verschijnselen. Wel is al bekend dat irvingia gabonensis het plasma glucose in het menselijk lichaam vermindert, wat de kans op pieken en dalen in de glucosespiegel vermindert en met name voor diabetes patiënten van het type II een ideale oplossing is. Irvingia gabonensis werkt in op amylase, waardoor er minder koolhydraten in de vorm van suikers door het lichaam kunnen worden opgenomen. Amylase is de naam van verteringsenzymen die amylose ofwel amylum (een niet-vertakte vorm van zetmeel) afbreken.  Tot slot is het nog aan te raden om deze Afrikaanse mango in combinatie met groene koffie of guarana extracten te consumeren. Dit omdat de aanwezige cafeïne in guarana-extracten en groene koffie-extracten de stofwisseling en de thermogenese in het menselijke lichaam bevorderen en stimuleren.

Waar verkrijg ik Irvingia Gabonensis?

Irvingia Gabonensis is helaas wederom een zeer exclusief en moeilijk te verkrijgen product voor de doorsnee consument. Eigenlijk is het product zo goed als nergens te verkrijgen, behalve bij een specialist in raw food en superfood, die meestal alleen in de grotere steden gevestigd zijn, zoals ook bij onze winkel in de Jordaan in Amsterdam het geval is. Wel is dit fijne product te koop via een groot scala aan webwinkels en zo ook in onze webwinkel. U kunt hiervoor de gebruikelijke link hanteren en deze is nog steeds te vinden op www.superfood.nl waar u 24 uur per dag en 7 dagen in de week uw bestellingen kunt plaatsen, waarna wij het product zo snel mogelijk bij u thuis laten bezorgen.

Hoe consumeer ik Irvingia Gabonensis?

Irvingia gabonensis is vrij gemakkelijk te consumeren, al is het soms een hele taak om het product te vinden en aan te schaffen. Als dat eenmaal gelukt is, wat in het Westen vaak alleen in poedervorm mogelijk is, is dit vrij gemakkelijk te verwerken in allerlei soorten rauwe zuivelontbijten, lassies, shakes, smoothies en is dit product mogelijk ook in salades te gebruiken. De oorspronkelijke zaden of noten zijn vaak niet of moeilijk te verkrijgen in het Westen, of hier moet eventueel naar gevraagd worden in uw plaatselijke (Noord) Afrikaanse winkels.

Voor de algemene gezondheid is de gangbare aanbevolen hoeveelheid gedroogd poeder van de irvingia gabonensis pit als voedingssupplement tussen de 0,3 en 1,0 gram per dag. Dit wordt normaliter verdeeld in 3 x een doses die ongeveer 30-60 minuten voorafgaand aan de maaltijd wordt ingenomen. Wanneer een geconcentreerd extract poeder met een extract 10:1 wordt ingenomen(met hetzelfde doel), dan is de algemene dosering irvingia gabonensis tussen de 30 en 100 mg per dag. De therapeutische dosis voor de behandeling van obesitas (zwaarlijvigheid) en het verlagen van cholesterol in het lichaam bestaat uit een flinke dosis die kan oplopen tot drie gram gedroogd irvingia gabonensis poeder per dag. Dit dient ingenomen te worden in 3 x een doses van 1 gram. De therapeutische dosering voor een geconcentreerd extract poeder (verhouding 10:1) is 300 mg per dag. Voor cosmetische huidproducten is geen geadviseerde dosis bekend, maar het is bekend dat de effecten afhankelijk zijn van de dosis aanwezig in het cosmetische product.

In Westerse maatschappijen wordt meestal de pit, in plaats van de vrucht zelf, gebruikt en verwerkt. De pitten kunnen de basis zijn voor een soort pasta die ook wel  dika brood of Gabon chocolade genoemd wordt. In poedervorm kan de gemalen irvingia gabonensis pit gebruikt worden voor smoothies, lassies, shakes en sappen. De pitten kunnen ook uitgeperst worden voor plantaardige olie, al is dit alleen mogelijk met de juiste apparatuur. De geperste korrels bevatten olie die gebruikt wordt voor het maken van zeep, cosmetica en farmaceutische producten. Het residu van het zaadje (na de verwijdering van de olie) wordt gebruikt als een verdikker of bindmiddel in verschillende soorten voedsel en farmaceutische producten. Irvingia gabonensis wordt ook soms gebruikt als bestanddeel in parfums. Ook is het bijzondere hardhout uitermate geschikt als bouwmateriaal, met name omdat het bestand is tegen termieten, die in grote getallen voorkomen in Afrika en een ware plaag zijn voor alles wat met hout en/of andere natuurlijke materialen gebouwd is, omdat simpelweg alles tot op de grond toe wordt opgegeten. Het hout wordt veel gebruikt als planken, vlonders, scheepsdekken, spoorweg dwarsliggers, en als bestrating.

Let op !

Mogelijkerwijs ondervind de consument bijwerkingen van dit product, zoals winderigheid, hoofdpijn en slaapproblemen. Wel moet hierbij gesteld worden dat deze bijwerkingen zowel door de testgroep als de placebogroep gemeld werden tijdens het onderzoek naar de werking en bijwerkingen van irvingia gabonensis.

Uit andere onderzoeken zijn verder geen (andere) bijwerkingen gebleken en is ook de toxiciteit van deze wilde mangosoort verder uitgesloten. Informatie in verband met zwangerschap en borstvoeding ontbreekt. Gebruik in dit geval Irvingia gabonensis beter niet. Tot slot volgt hieronder nog een overheerlijk recept met irvingia gabonensis erin verwerkt.

Magnificent-mighty-mango-mood-smoothie:

– 1 mango.
– 1 banaan.
– 1 kaki.
– 1 handje vol aardbeien.
– 2 eetlepels mesquite poeder.
– 2 theelepels irvingia gabonensis poeder.
– 1 theelepel bijenpollen.
– 1 theelepel kokosschilfers.
– 1 eetlepel hennep zaad.
– 1 flinke scheut biologisch mango-spirulina sap.

Voeg alle ingrediënten toe in een blender en start deze om het geheel tot een mooie egale substantie te mixen. Giet de inhoud daarna uit over 1 of meerdere bekers en garneer het eventueel met een snufje rauwe cacao en kokoskruimels en laat het smaken!

Share:

2 comments

Geef een antwoord