Immuunsysteem versterken voorkomt infectieziektes en kanker

Dagelijks wordt ons lichaam blootgesteld aan allerlei virussen, bacteriën, schimmels, gisten en parasieten. Gelukkig beschikt ons lichaam over een ingenieus beschermingsmechanisme dat ervoor zorgt dat al deze potentiële ziekteverwekkers worden uitgeschakeld zodra zij een poging doen ons lichaam binnen te dringen. Ons immuunsysteem is dus erg belangrijk, want als het niet (goed) functioneert worden we ziek en lopen we het risico allerlei ernstige ziektes en aandoeningen te krijgen, waaronder levensbedreigende infectieziektes en kanker.

Hoe ons immuunsysteem wordt beïnvloed

Net zoals dat geldt voor veel andere mechanismen in ons lichaam is een goed werkend immuunsysteem afhankelijk van een gezond voedingspatroon. Het is al erg lang bekend dat ongezonde, eenzijdige en/of te weinig voeding leidt tot een immuundeficiëntie, ofwel een verzwakt immuunsysteem. Maar ook te veel eten is niet goed voor je weerstand, want mensen die lijden aan diabetes of obesitas hebben vaak te kampen met een minder goed werkend immuunsysteem. Echter, zelfs als je denkt gezond en gevarieerd te eten loop je het risico dat je immuunsysteem niet optimaal werkt, want veel mensen met een Westers voedingspatroon hebben een chronisch tekort aan bepaalde specifieke voedingsstoffen en eten te veel voeding die het lichaam in negatieve zin belast… en dat kan je immuunsysteem ongemerkt drastisch ondermijnen.

Een verzwakt immuunsysteem maakt je ziek

Als je lichaam niet alle voedingsstoffen binnen krijgt die het dagelijks nodig heeft dan zal dat sporen nalaten in het lichaam. Voedingsstoffen zijn namelijk niet alleen nodig om energie uit te halen, je lichaam heeft ook vitamines, mineralen, sporenelementen, vetzuren, aminozuren, antioxidanten en allerlei andere essentiële voedingsstoffen nodig om beschadigde cellen te herstellen, nieuwe cellen te laten groeien, het lichaam op een natuurlijke manier te reinigen en ongewenste indringers uit het lichaam te weren. Als je lichaam niet meer goed in staat is om bacteriën, virussen, gisten, schimmels en parasieten het hoofd te bieden zullen zij zich in het lichaam nestelen en in rap tempo vermenigvuldigen. De meest onschuldige bacteriën en schimmels, waar een gezond lichaam zich prima tegen kan beschermen, kunnen gevaarlijke indringers worden voor mensen die een verzwakt immuunsysteem hebben, en dit kan leiden tot zogenaamde opportunistische infecties. Voor mensen die een ernstig verzwakt immuunsysteem hebben kan een opportunistische infectie zoals de gewone griep zelfs dodelijk zijn! Als je immuunsysteem verzwakt wordt je gelukkig niet meteen ernstig ziek, want je zult eerst last krijgen van allerlei symptomen die wijzen op een verlaagde weerstand, zoals bijvoorbeeld vermoeidheid, hoofdpijn, concentratieproblemen, lusteloosheid, een doffe huid, vreetbuien of onbedwingbare trek in bepaalde voeding. Mocht jij ook last hebben van dit soort verschijnselen dan kan het heel goed zijn dat je een vitamine- en mineralentekort hebt.

De vitamines en mineralen die essentieel zijn voor een gezond immuunsysteem

De belangrijkste vitamines en mineralen die essentieel zijn voor een gezond immuunsysteem zijn (R.K. Chandra, “Nutrition and the immune system: an introduction”, 1997):

  • Zink
  • Selenium
  • IJzer
  • Koper
  • Vitamine A
  • Vitamine C
  • Vitamine E
  • Vitamine B6
  • Foliumzuur

In het rapport ‘Tekorten in de Nederlandse Voeding’ van de Stichting Orthomoleculaire Educatie (SOE), dat in 1995 werd gepresenteerd aan de toenmalige minister van VWS, kwam naar voren dat bijna alle Nederlanders een ernstig tekort hebben aan vitamine A, selenium en koper. Daarnaast werd geconstateerd dat vooral mannen en vrouwen tussen 22 en 50 jaar vaak een tekort hebben aan vitamine D, calcium, ijzer, zink en magnesium. In het rapport werd geconcludeerd dat zelfs mensen die een gevarieerd voedingspatroon hebben een groot gebrek hebben aan deze genoemde essentiële vitamines, mineralen en sporenelementen. De oorzaak van deze tekorten wijten zij vooral aan verarming van landbouw- en veeteeltgronden (bodemuitputting), het eten van bewerkte voeding waaruit veel vitamines en mineralen verdwenen zijn, milieuvervuiling en de ongezonde bereiding van voeding (zoals bv. frituren). Het rapport waarschuwt dat deze tekorten in voeding onvermijdelijk tot ernstige gezondheidsproblemen zullen leiden zoals conditieverlies, hart- en vaatziekten, kanker en andere ernstige aandoeningen.

Hoe je ervoor kan zorgen dat jouw immuunsysteem optimaal blijft

Je immuunsysteem versterken is eigenlijk heel eenvoudig, want een gezond en gevarieerd voedingspatroon vol verse biologische groenten en fruit en gezonde vetten geeft je weerstand al een enorme ‘boost’. Toch zal het moeilijk zijn om via twee ons verse groenten en twee porties fruit per dag, zoals het Voedingscentrum aanbeveelt, voldoende van alle essentiële vitamines, mineralen en sporenelementen binnen te krijgen. Dat is de reden waarom groene smoothies zo ontzettend gezond zijn. Want door groene smoothies te drinken zul je in staat zijn elke dag veel meer van die immuunversterkende vitamines en mineralen in je lijf te krijgen. Bovendien heeft het drinken van groene smoothies ook nog een heleboel andere gezondheidsvoordelen, want ze geven je gedurende lange tijd enorm veel energie en een verzadigd gevoel, houden je gewicht op een gezonde manier onder controle, zijn licht verteerbaar, bevorderen je stoelgang, zuiveren en alkaliseren je lichaam, maken je huid zacht en soepel en je huid krijgt er een gezonde kleur van. Maar het grootste voordeel van groene smoothies is misschien wel dat ze zo ontzettend lekker smaken en dat je ze razendsnel hebt gemaakt, zonder er veel afwas aan over te houden. Helaas zal het drinken van groene smoothies alleen echter meestal niet genoeg zijn om een sterk immuunsysteem te krijgen.

Waarom het belangrijk is superfoods toe te voegen aan groene smoothies

Zelfs als je dagelijks van groene smoothies geniet loop je het risico een tekort te krijgen aan bepaalde vitamines en mineralen die zo belangrijk zijn voor een sterke weerstand. Zoals je al eerder hebt kunnen lezen komt dit onder andere doordat veel groenten en fruit die in Nederland te koop zijn als gevolg van bodemuitputting niet meer in staat zijn de benodigde mineralen uit de bodem te halen waarop ze groeien. Om een voorbeeld te geven: in 1958 bevatte een onsje spinazie 158 mg ijzer. In 1973 bevatte datzelfde onsje spinazie nog slechts 2,2 mg ijzer en men vermoedt dat de spinazie die je vandaag de dag in de supermarkt koopt nog niet eens 1 mg ijzer per ons bevat (bron: Medisch Dossier ‘Wat artsen je niet vertellen’, 2003). Je moet dus tegenwoordig 158 keer zoveel spinazie eten om dezelfde hoeveelheid ijzer binnen te krijgen als ruim vijftig jaar geleden!

Je kunt uiteraard elke dag 158 keer zoveel smoothies gaan drinken om ervoor te zorgen dat je die mineralen alsnog voldoende binnen krijgt, maar dat is gelukkig niet nodig en ook niet aan te bevelen. Er zijn namelijk bepaalde superfoods waar al die vitamines en mineralen in een hoge dosering en in zeer geconcentreerde vorm aanwezig zijn. Een goed voorbeeld van een superfood dat enorm goed helpt bij het verbeteren van je immuunsysteem is Vitamineral Green. Dit is een geconcentreerd poeder dat boordevol immuunversterkende vitamines en mineralen zit.

De voordelen van Vitamineral Green

Vitamineral Green is niet zo maar een superfood. Door de unieke samenstelling van heilzame groentes, algen, wilde waterplanten en zeewieren kun je er zeker van zijn dat je alle vitamines en mineralen waar jij mogelijk een gebrek aan hebt in voldoende mate binnen krijgt. Bovendien zijn alle ingrediënten van Vitamineral Green volledig biologisch en bevat het in tegenstelling tot de meeste supplementen geen geïsoleerde of synthetische voedingsstoffen maar échte levende voedingsstoffen die van nature vol immuunversterkende vitamines en mineralen zitten zoals zink, selenium, ijzer, koper, foliumzuur en vitamine A, B6, C en E. Alle voedingsstoffen in Vitamineral Green zijn dus door moeder natuur zelf gemaakt en niet door een fabriek, en door het revolutionaire verwerkingsproces waarbij geen verhitting is toegepast is de vitale levensenergie in de voedingsstoffen niet verloren gegaan. Bovendien is Vitamineral Green aangevuld met probiotica- en enzymcomplexen die de opname van vitamines, mineralen en andere essentiële voedingsstoffen stimuleren, een gezonde darmflora bevorderen en het lichaam helpen bij de natuurlijke reiniging. Omdat Vitamineral Green zoveel verschillende voedingsstoffen bevat is het een ideaal superfood om je smoothie mee te verrijken en zorg je zo ervoor dat je via jouw smoothie werkelijk alle voedingsstoffen binnen krijgt die je lichaam elke dag weer nodig heeft om gezond en sterk te blijven.

Je hebt per smoothie maar heel weinig Vitamineral Green nodig om aan je dagelijks behoefte aan vitamines en mineralen te komen. Een theelepel tot een eetlepel poeder is voor de meeste mensen genoeg voor een hele dag, en de poeder kun je gemakkelijk door je smoothie roeren waar het zich lekker snel mengt met alle andere ingrediënten. Dat smoothies met Vitamineral Green zo eenvoudig en snel te maken zijn kun je zien aan de hand van de twee volgende recepten:

Immuunversterkende oosterse smoothie

Ingrediënten (voor 1 glas):
1 kleine paksoi
½ komkommer
1 mango
¼ citroen
geraspte verse gember
1 plukje verse koriander of peterselie
1 theelepel Vitamineral Green
versgemalen zwarte peper

Bereiding:
Was alle ingrediënten, verwijder steeltjes waar nodig, haal de schil van de citroen en doe alles in een blender. Meng alles tot een lekkere smeuïge puree. Mocht de smoothie iets te dik worden, voeg dan een beetje (bron)water toe totdat het de gewenste dikte heeft bereikt. Roer nu de Vitamineral Green en de versgemalen peper erdoor en giet je smoothie in een glas. Garneer je smoothie met een paar blaadjes verse koriander of peterselie.

Weerstandverhogende groene smoothie met veel fruit

Ingrediënten (voor 1 glas):
3 handjes spinazie
1 kopje bramen
1 kopje aardbeien
1 banaan
2 sinaasappels
1 theelepel Vitamineral Green
1 theelepel rauwe cacaopoeder (optioneel)

Bereiding:

Was alle ingrediënten, verwijder steeltjes waar nodig en schil de sinaasappels. Doe alle groenten en fruit in een blender en zet deze aan. Mocht de smoothie iets te dik worden, voeg dan een beetje (bron)water toe totdat je de gewenste dikte krijgt. Roer nu de Vitamineral Green erdoor en giet je smoothie in een glas. Strooi ter garnering een beetje rauwe cacaopoeder erover als je dat hebt, en je smoothie is klaar!

Zin gekregen om zelf heerlijke immuunversterkende smoothies te maken?

Ga dan eens kijken op superfood.nl. Vitamineral Green is in verschillende hoeveelheden en zowel in poedervorm als capsules verkrijgbaar. Daarnaast kun je ook een proefverpakking van dit krachtige superfood kopen, voor als je het eerst eens uit wil proberen. Wat je ook kiest, je zult al gauw ontdekken dat je smoothie niet meer hetzelfde is zonder dit bijzondere groene superfood!

Share:

Geef een antwoord