Hoge bloeddruk? Verlaag het op een natuurlijke manier!

Velen van ons krijgen er vroeg of laat mee te maken – een hoge bloeddruk. Een hoge bloeddruk is zeer schadelijk voor de gezondheid en kan leiden tot ernstige ziektes en aandoeningen. Je leefstijl en voedingspatroon spelen een belangrijke rol bij het ontstaan van een hoge bloeddruk. Daarnaast kun je je bloeddruk op een natuurlijke manier verlagen met magnesium, dat van nature in veel soorten voeding zit. Helaas komt dit mineraal tegenwoordig nog maar in kleine hoeveelheden voor in onze voeding, maar door mineraalrijke superfoods te eten kun jij je bloeddruk op een natuurlijke manier verlagen en je lichaam gezond houden.

Wat is bloeddruk en hoe wordt het gemeten?

Bloeddruk is de druk van het bloed op de wanden van de slagaders, en deze ontstaat omdat het hart samenknijpt om bloed rond te pompen. Elke keer als de hartspier samentrekt drukt het hart bloed de bloedvaten in. Eerst knijpt het hart samen, waarbij de druk op de slagaders het hoogst wordt. Op dit moment ontstaat de zogenaamde bovendruk. Vervolgens ontspant het hart en wordt de bloeddruk het laagst. De bloeddruk op dit moment wordt ook wel onderdruk genoemd. Als je bloeddruk wordt gemeten meet men altijd zowel de boven- als onderdruk, maar vooral de bovendruk is bepalend bij de beoordeling of je last hebt van een hoge bloeddruk. Iemands bloeddruk wordt uitgeschreven als: bovendruk/onderdruk mmHg. Een gezonde bloeddruk is rond de 120/80 mmHg.

Je bloeddruk kan gedurende de dag fluctueren. Meestal is iemands bloeddruk ‘s ochtends en ’s avonds wat lager dan ‘s middags. Maar ook als je praat, beweegt of opgewonden, boos of gestresst bent kan je bloeddruk stijgen. Dit is de reden waarom jij of een dokter je bloeddruk op allerlei verschillende tijdstippen moet meten om te bepalen of je echt last hebt van een hoge bloeddruk. Volgens de Hartstichting is een bloeddruk te hoog als na meerdere metingen blijkt dat je bovendruk 140 mmHg of hoger is en/of je  onderdruk 90 mmHg of hoger. Meestal merk je zelf helemaal niets van een te hoge bloeddruk, daarom is het verstandig je bloeddruk regelmatig te (laten) meten, vooral als er eerder een hoge bloeddruk bij je is geconstateerd of als hoge bloeddruk veel voorkomt in je familie.

Waarom is een hoge bloeddruk schadelijk voor de gezondheid?

Als je doorlopend een hoge bloeddruk hebt kan dat ernstige schade aanrichten aan je slagaders en organen. Vergelijk het met een autoband: als je die te hard oppompt en ermee rond gaat rijden gaat hij stuk.  Organen die ernstig te lijden hebben onder een hoge bloeddruk zijn onder andere het hart, de slagaders, de ogen, de nieren en de hersenen, en een langdurige hoge bloeddruk kan tot gevolg hebben dat deze organen minder goed gaan functioneren waardoor je erg ziek wordt. Een doorlopend hoge bloeddruk zal bovendien de wanden van de slagaders beschadigen, waardoor aderverkalking ontstaat. Hierdoor worden deze bloedvaten minder elastisch waardoor de bloeddruk nog verder toeneemt, en op die manier kom je in een soort vicieuze cirkel terecht die je algehele gezondheid verder zal ondermijnen.

Wat zijn de oorzaken van een hoge bloeddruk?

Er zijn allerlei factoren die een rol spelen bij het krijgen van een hoge bloeddruk. Het is bijvoorbeeld normaal dat je bloeddruk op hoge leeftijd wat stijgt, omdat de bloedvaten minder soepel zijn waardoor het bloed minder goed door de bloedvaten kan stromen. Maar als je op jongere leeftijd al een hoge bloeddruk hebt zijn er ook nog andere oorzaken in het spel, zoals erfelijkheid, bepaalde ziektes en vooral: leefstijl. Roken, alcohol, te weinig beweging, te zout eten, overgewicht en stress zijn de voornaamste risicofactoren voor het krijgen van een te hoge bloeddruk. Daarnaast kan een te hoge bloeddruk veroorzaakt of verergerd worden als je bepaalde essentiële voedingsstoffen mist in je voedingspatroon. Het is bijvoorbeeld bekend dat een gebrek aan magnesium de bloeddruk kan verhogen. Magnesium is een van de belangrijkste mineralen die het lichaam nodig heeft en is onder andere essentieel om het skelet en de spieren gezond te houden. Daarnaast reguleert dit mineraal de bloedsuikerspiegel  en de stofwisseling en speelt het een belangrijke rol bij de spijsvertering. Bovendien helpt magnesium de bloeddruk in balans te houden en kan het helpen om een hoge bloeddruk te voorkomen. Een hoge bloeddruk kan namelijk ook ontstaan als je een tekort hebt aan magnesium. Als je in verhouding tot magnesium teveel calcium in je lichaamscellen hebt remt de calcium de werking van magnesium zelfs af.

Hoe kun je een hoge bloeddruk verlagen en voorkomen?

Je leefstijl en voedingspatroon spelen een belangrijke rol bij het voorkomen of verlagen van een hoge bloeddruk, ook als een hoge bloeddruk veel in je familie voorkomt of als je ouder wordt. Als je stopt met roken, mindert met alcohol, meer beweegt, zout vermijdt, op gezond gewicht komt en/of stress zoveel mogelijk vermijdt ben je al een heel eind op weg.

Daarnaast zou je meer magnesiumrijke voeding kunnen eten, zoals:

 • Amandelen en cashewnoten (ongebrand, ongezouten)
 • Spinazie
 • Broccoli
 • Wortels
 • Bonen
 • Linzen
 • Bananen
 • Avocado’s

Jammer genoeg is het magnesiumgehalte in veel voeding de laatste jaren drastisch gedaald. Als je de voedingswaarde van magnesiumrijke voeding vergelijkt tussen 1985 en 2002 dan zie je dat de hoeveelheid magnesium (mg per 100 gram) zeer sterk achteruit is gegaan:

Voeding 1985 2002 Daling
Broccoli 26 11 – 58%
Bonen 26 18 – 31%
Wortels 21 6 – 71%
Bananen 31 24 – 23%

Bron: Geigy, Levensmiddelenlaboratorium Karlsruhe / Sanatorium Obertal

Het is dus maar sterk de vraag of je vandaag de dag wel elke dag voldoende magnesium binnen krijgt via je voeding, zelfs als je alleen maar biologische groente en fruit eet. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vermoedt dat zeker 20 procent van alle West-Europese volwassenen te weinig magnesium binnen krijgt, en onderzoekers in Amerika denken dat meer dan 60 % van alle Amerikanen een magnesiumtekort heeft. Daarnaast neemt je lichaam magnesium minder goed op als je veel stress hebt, lichamelijk zwaar werk doet, intensief sport of bepaalde medicijnen slikt, zoals de anticonceptiepil en maagzuurremmers. Daarom is het heel verstandig om je voedingspatroon aan te vullen met magnesiumrijke superfoods, want dan weet je altijd zeker dat je genoeg magnesium in je lichaam hebt.

Welke superfoods helpen tegen een hoge bloeddruk?

Een lekker superfood dat erom bekend staat dat het zeer rijk is aan magnesium is rauwe cacao. Rauwe cacao poeder is iets heel anders dan chocola: het is pure cacao en ongeraffineerd, waardoor het geen suiker en melk bevat zoals bij chocolade meestal het geval is. Bovendien heeft het een veel lekkerdere en meer verfijnde smaak. Omdat rauwe cacao niet bewerkt of verhit is geweest is het zeer rijk aan vitamines, mineralen, vezels en essentiële vetzuren. Daarnaast bevat rauwe cacao PEA (fenylethylamine), een stof die energie geeft, alert maakt en de concentratie verbetert, en een kleine hoeveelheid serotonine, een stof die je een prettig gevoel geeft. Maar waar rauwe cacao het meest in uitblinkt is het feit dat dit de rijkste voedingsbron van magnesium op aarde is. Het bevat gemiddeld maar liefst 420mg per 100 gram – dit is 37 keer zoveel als een onsje broccoli en 17,5 keer zoveel als 1 gemiddelde banaan (bron: United States Department of Agriculture). Aan de hand van diverse onderzoeken is aangetoond dat het regelmatig consumeren van rauwe cacao zeer gezond is voor hart- en bloedvaten en helpt de bloeddruk te reguleren.  Een onderzoek van Nederlandse bodem uit 2006 dat 15 jaar duurde wees bijvoorbeeld uit dat oudere mannen die elke dag rauwe cacao aten 50% minder kans hadden om te sterven aan hart- en vaatziektes en 47% minder kans hadden om te sterven aan andere ziektes in vergelijking tot mannen die nauwelijks of nooit rauwe cacao aten (Buijsse et al, 2006).

Als je besluit rauwe cacaopoeder te gaan eten is het wel belangrijk dat je er goed op let wat voor rauwe cacaopoeder je koopt. Sommige inferieure kwaliteiten cacaopoeder zijn namelijk niet helemaal rauw, niet biologisch of aangelengd met allerlei goedkope vulmiddelen, waardoor het magnesiumgehalte van de cacaopoeder een stuk lager is en de voordelen ervan dus vrij beperkt. Ook rauwe cacaopoeder die op het etiket zegt biologisch te zijn hoeft niet per definitie volledig biologisch te zijn.

Volgens de in de EU geldende wetten mogen producten met een biologisch keurmerk namelijk nog steeds een kleine hoeveelheid pesticiden en genetisch gemodificeerde ingrediënten bevatten, ingrediënten die eigenlijk niet in biologische producten thuishoren. Alleen als de rauwe cacaopoeder het Organic Farmers & Growers (OF&G) keurmerk bevat weet je zeker dat aan de meest strikte standaarden voor biologische producten is voldaan. Een goed voorbeeld van een rauwe cacaopoeder met het Organic Farmers & Growers label is de rauwe cacaopoeder van het superfood.nl huismerk. De rauwe cacao waarvan dit poeder is gemaakt is afkomstig van een select groepje biologisch gecertificeerde boeren uit Peru, en ook de leveranciers dienen aan de strengste eisen te voldoen, waarmee de hoogste voedingswaarde van het poeder is gewaarborgd. Dit cacaopoeder van topkwaliteit heeft daarnaast een heerlijk volle cacaosmaak en aroma, en vormt daarmee het perfecte ingrediënt voor bijvoorbeeld smoothies, sappen, toetjes, notenmelk, rauwe cacao traktaties en ontbijtgerechten. Bijgaand geven we je twee voorbeelden van wat je zoal met rauwe cacaopoeder kunt doen.

Rauwe cacao ontbijtsmoothie

Ingrediënten:
1 banaan
1 kommetje blauwe bessen
1 eetlepel rauwe cacaopoeder
300 ml hennepmelk

Bereiding:
Schil de banaan, was de bessen en doe alles met de rauwe cacaopoeder en de hennepmelk in een blender. Giet je smoothie in een groot glas, garneer het met een klein beetje rauwe cacaopoeder en je bent klaar!

Chia toetje met mango en rauwe cacao

Ingrediënten:
2 el chiazaad
1 kopje (bron)water
2 el rauwe cacaopoeder
1 mango
1 el lucuma poeder
1 tl rauwe honing

Bereiding:
Doe de chiazaden in een kom en giet het water erbij. Laat dit vervolgens minimaal 1 uur weken. Schil in de tussentijd de mango, verwijder de pit en snijd het vruchtvlees in stukjes. Doe zodra de chiazaden geweekt zijn alle ingrediënten in een blender (houd een paar stukjes mango apart voor de garnering) en vermaal het tot je een smeuïge pudding krijgt. Doe het toetje in een kommetje en garneer het met een paar verse stukjes mango.

Heb jij een hoge bloeddruk en wil je die op een natuurlijke manier verlagen?

Ga dan eens kijken op superfood.nl. Rauwe cacao poeder helpt je bloeddruk te verlagen want het is de rijkste bron van magnesium op aarde. Daarnaast bevat het zeer veel andere mineralen en talloze vitamines, vezels en essentiële vetzuren. De rauwe cacaopoeder van superfood.nl heeft een heerlijk volle cacaosmaak en is gecertificeerd met het Organic Farmers & Growers (OF&G) keurmerk, wat betekent dat biologische kwaliteit én een zeer hoge voedingswaarde zijn gewaarborgd.

Share:

1 comment

 1. Bedankt voor deze tips.
  Inderdaad hebben veel mensen last VAN TE HOGE BLOEDDRUK !
  Helaas heb ik dit ook. Toevallig had ik gehoord van de bekende dr. Ozz, als je te weinig slaapt jarenlang problemen hebt , kun je ook een te hoge bloeddruk
  krijgen. Toen ik bij mijn huisarts kwam , liet ik dus mijn bloeddruk meten en inderdaad het was aan de hoge kant ! Ik vertelde dat ik dat geleerd had van dr. Ozz. Ze moest wel lachen.
  Iedere keer als ik bij haar kom heb ik soms weer nieuwe tips van dr. Ozz en dan moeten we weer lachen. Hij heeft wel altijd gelijk, hij is geweldig. Daar kunnen we ook een heleboel van leren. Net als nu van jou!
  IK ga dit zeker van de week kopen en andere producten chiazaad etc.

  Groetjes, Yvonne.

Geef een antwoord