Het geheim van de krachtige anti oxidanten in moerbeien

De moerbei is een vrucht die in Nederland niet bijzonder grote bekendheid geniet, of het moet wel zijn onder de liefhebbers van gezond eten en dan met name de raw food en superfood liefhebbers. Het is een vrucht die bijvoorbeeld zelden wordt aangetroffen in de reguliere supermarkten of doorsnee voedingswinkels en ketens. Wel is het een product wat tegenwoordig redelijk gemakkelijk te verkrijgen is in allerlei biologische en natuurreformzaken. Daar is men vaak wat meer op de hoogte van de bijzondere smaak en gezonde kwaliteiten van deze overheerlijke vruchtensoort.

Wat zijn moerbeien?

De moerbei is afkomstig uit een geslacht van ongeveer tien tot zestien soorten bladverliezende bomen uit de moerbeifamilie, die ook wel bekend staat onder de naam ‘moraceae’. De taxonomie van deze moerbeifamilie blijkt echter zeer complex te zijn en er zijn meer dan 150 soortnamen bekend en gepubliceerd onder deze familienaam, maar de meesten worden officieel niet als familielid erkend door de wetenschap. Er is nogal wat verdeeldheid over welke soorten nu wel of niet tot deze familie behoren en dit leidt vaak tot veel verwarring, want het komt daarom vaak voor dat allerlei bronnen verschillende soorten tot de moerbeifamilie rekenen, die door andere bronnen weer niet vermeld staan en erkend worden.

De meeste soorten moerbeien komen voor in Azië, al groeien ze verder ook in het Midden-Oosten, Afrika en Noord-Amerika. De zwarte en rode moerbei zijn de twee meest bekende soorten die wij hier in Europe tegenkomen als handelswaar. Samen met de witte moerbei komen ze voor in landen zoals (Noord) Amerika, Albanië, Algerije, Afghanistan, Armenië, Azerbeidzjan, China, Ethiopië, Georgië, Griekenland, (Noord) India, Irak, Iran, Jordanië, Kenya, Libanon, Libië, Pakistan, Sudan, Syrië, Turkije, Uganda, Oezbekistan en vele landen in Zuidoost Azië. De zwarte en rode moerboeien zijn volgens de vele liefhebbers van moerbeien de twee best smakende soorten, wat natuurlijk een goede reden zou kunnen zijn waarom we juist die soorten hier het meest tegenkomen als geïmporteerd product op ons continent Europa. Deze beide moerbei varianten worden veel gebruikt in gebak, taart, jam, siroop en verschillende wijnsoorten. Een derde ook zeer bekende variant is de witte moerbei, al is deze volgens de kenners vaak een stuk smaaklozer. Deze soort komt met name voor in Oost-Azië en is op grote schaal genaturaliseerd in de verstedelijkte gebieden van Noord-Amerika. In Amerika is het planten van de moerbeien in bepaalde grootstedelijke gebieden aan banden gelegd. Dit omdat ze zoveel pollen produceren, dat mensen met overgevoeligheid voor pollen er behoorlijk last van hadden en hier erg onder leden. De zwarte moerbei werd ergens in de 17e eeuw voor het eerst geïmporteerd naar Engeland. Dit werd gedaan in de hoop dat men hoopte de moerbeiplant te kunnen gebruiken bij het cultiveren van de zijderups. In Amerika werd de zwarte moerbei geïmporteerd uit Pakistan, wat ook reden is waarom ze de zwarte moerbei wel ‘Pakistan black mulberry’ noemen.

De moerbei kan het beste uit het oorspronkelijke zaad worden opgekweekt, omdat ze op die manier de allersterkste planten leveren. Vaak worden ze echter opgekweekt uit stekjes, omdat dit sneller gaat en deze gemakkelijker wortel schieten.. Deze varianten hebben dan vaak een mindere conditie en leveren zo mogelijk daarom ook minder vruchten op. Snel is dus niet altijd, of zelfs vaak niet, de beste oplossing. Verder is het belangrijk dat de plant, of eigenlijk de vrucht, volledig tot rijping komt. Dit omdat een onrijpe moerbeiplant vruchten draagt die toxische stoffen bevatten die daarnaast ook nog een licht hallucinerende werking hebben op het menselijke gestel. De plant zelf wordt een goeie anderhalf tot twee of twee-en-een-halve meter hoog, mits men deze uit laat groeien, wat zelden het geval is bij kwekers. Deze volledig uitgegroeide versie is ook wel bekend als de moerbeiboom. Ook de takken van de moerbei kunnen worden gebruikt en wel voor het weven van verschillende soorten manden, welke in vele dorpen gebruikt worden voor verschillende functies in de tuinbouw en andere takken van de agrarische sector. Ook worden er wel manden van gemaakt voor bijvoorbeeld honden en katten en mogelijk andere dieren. Moerbeien zijn, net als druiven en bijvoorbeeld ook kersen, erg fataal voor onze kleren als er eenmaal vlekken in ontstaan. Dit omdat er een grote hoeveelheid natuurlijke kleurstoffen in aanwezig zijn, die amper of niet te verwijderen zijn. Vroeger werden deze fruitsoorten daarom wel gebruikt als verfmiddel voor textiel. Wat nog een leuk en interessant gegeven is, is het feit dat de bast van moerbeien wel gebruikt wordt om papier van te maken. De bladeren zijn ook van betekenis voor handelaren, omdat zij het enige voedsel zijn voor de bekende zijderups, welke natuurlijk belangrijk is voor de zijde industrie. Ook andere larven soorten eten deze bladeren erg graag en voeden zich hiermee.

Wat doen moerbeien?

In China worden de moerbeien al vele eeuwen gebruikt als voedingsmiddel, maar tevens ook als medicijn. Dit is met name in de traditionele volksgeneeskunde het geval. Zoals velen onder ons bekend zal zijn, is de Chinese geneeskunst er hoogwaardige vorm van geneeskunst, die gebaseerd is op vele duizenden jaren ervaring. Niet alleen China, maar meerdere landen in Zuidoost Azië (met name Korea & Japan) staan bekend om het feit dat men hier bijzonder effectieve en lange tradities kent wat betreft het genezen van de meest uiteenlopende fysieke en mentale ziektebeelden. De moerbei is een fruitsoort die hier ook sterk in thuis hoort en die niet weg te denken is uit hun traditionele geneeskunst. Moderne en vaak moeilijke namen als resveratrol, anthocyanine en andere wetenschappelijke benamingen uit het Westen zijn natuurlijk woorden die men destijds niet kende, maar men west wel donders goed hoe de plant werkte en welke bijzondere eigenschappen deze bezaten. Dit vaak zelfs stukken beter dan de Westerse geneeskunst en farmaceutische industrie weet en wil toegeven. Toch wisten deze wijze natuurgenezers en sjamanen meestal precies waar elke plant geschikt voor was en wisten zij in dit geval van de moerbei ook dat deze kwaliteiten bezat die zeer bijzonder waren en met name tegen hart- en vaatziekten hielpen, zoals eigenlijk bij alle bessen en beiensoorten het geval is. Moerbeien komen dus voor in verschillende variaties, afhankelijk van het gebied en de omstandigheden waaronder de plant groeit en haar vruchten levert. Qua smaak zijn er zeker behoorlijke verschillen tussen de onderlinge soorten te bemerken, maar qua heilzame werkzaamheid komen ze voor een groot deel overeen. Wel zijn er verschillen in de hoeveelheden aanwezige stoffen in de afzonderlijke soorten moerbeien aanwezig. De meest gezonde versies van de moerbeien zijn met name de zwarte of donkere varianten, al bezitten ze allemaal overeenkomstige eigenschappen en varieert hun potentie onderling niet bijzonder veel. De donkere versies bezitten vaak echter een groter gedeelte antioxidanten van alle moerbei varianten. Dit zijn met name twee soorten antioxidanten, waarvan resveratrol een ondertussen zeer bekende vorm is. De andere antioxidant vorm die veel voorkomt in deze heerlijke bessen is het minder bekende anthocyanine. Het resveratrol antioxidant komt ook veel voor in rode wijnsoorten en die worden natuurlijk gemaakt van blauwe druiven. Blauwe druiven, bevatten net als zwarte moerbeien en ook veel donkere bessen varianten het krachtige antioxidant resveratrol.

Resveratrol is een krachtig antioxidant met een zeer potente werking tegen met name allerlei vormen van hart problematiek en andere hart- en vaatziekten. Allereerst hebben antioxidanten, zoals velen mogelijk ondertussen bekend zal zijn, een sterk helende werking op ons lichaam. Dit is omdat ze vrije radicalen in ons lichaam onschadelijke maken. Vrije (zuurstof) radicalen, zijn de target van deze antioxidanten, wat voor de pienteren onder u mogelijk al duidelijk geworden zal zijn uit het woord ‘antioxidant’ zelf. Dit geeft namelijk al aan wat hun functie is, zij gaan namelijk oxidatieprocessen in ons lichaam tegen (anti = tegen). Zuurstof heeft zeer veel goede eigenschappen voor ons lichaam en zonder zouden we onherroepelijk dood gaan. Toch kan zuurstof ook in vormen voorkomen dat het zeer schadelijk wordt voor ons als mens zijnde. Het voorbeeld van roestvorming op metaal is altijd een prachtig voorbeeld om aan te geven hoe zuurstof ook schadelijk kan zijn en een eroderend effect heeft om bepaalde stoffen en substanties in haar omgeving. Het proces van vrije radicalen in ons lichaam is daarmee te vergelijken en leidt dus tot de afbraak en het muteren van de oorspronkelijke lichaamscellen. Dit eroderend en muterend effect kan bijzonder desastreuze gevolgen hebben voor ons lichaam en leidt uiteindelijk vaak tot één van de meest gevreesde ziektebeelden: kanker. Resveratrol biedt een geschikte manier om ons lichaam te wapenen tegen dit soort problematiek. Het is een polyfenol, wat een chemische verbinding is die in verschillende plantensoorten voorkomt. Zoals net al eerder vermeld was, komt resveratrol ook veel voor in blauwe druiven, met name in de pit en de schil van het fruit. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat resveratrol de levensduur van bijvoorbeeld gistcellen met maar liefst 70% verlengd. Ook bij bepaalde insectensoorten is aangetoond dat het stofje een levensverlengende werking heeft. Een andere voorbeeld wat tot nadenken zet, is mogelijk iets wat bij een aantal van u bekend zal zijn. Dit is het feit dat over de afgelopen decennia met name in Frankrijk is ontdekt, dat mensen die regelmatig het leven vieren onder het genot van een glas rode wijn, stukken minder problemen kennen op het gebied van hart- en vaatziekten als mensen die nauwelijks of geen rode wijn drinken. Het is ons op dit moment niet bekend of dit wetenschappelijk ook bewezen is, maar de verhalen omtrent dit verschijnsel duiken al vele jaren met grote regelmaat op. In verschillende andere studies wordt resveratrol duidelijk in verband gebracht met verminderen van kanker en dan met name borstkanker bij vrouwen. Bij dieren bleek er een sterke link te bestaan tussen de werking van resveratrol en het beschermen van genetisch materiaal tegen ioniserende straling. Deze straling heeft ook kanker tot mogelijk gevolg als hier te lang aan bloot wordt gestaan. Tot slot lijkt resveratrol tevens een sterke antibacteriële werking te hebben en daarnaast ook effectief te zijn tegen verschillende schimmelsoorten. Dit heeft als gevolg dat ontstekingen in ons lichaam minder snel de kans krijgen zich te ontwikkelen en zo mogelijk zelfs genezen kunnen worden door de inname van resveratrol. Er kan daarom waarschijnlijk gesteld worden dat resveratrol antibiotische werking bezit om met name infecties en besmetting door bacteriën en schimmels te voorkomen en daarnaast ook nog eens prima bescherming biedt tegen stress veroorzaakt door milieuvervuiling.

Een tweede bijzonder krachtig antioxidant aanwezig in de moerbeien is het stofje anthocyanine. Dit zijn we al eens eerder tegen gekomen in meerdere producten, maar met name ook in het product ‘Fruits of the Earth’ van het bijzonder bedrijf Health Force. Ook komen we hier het net behandelde antioxidant resveratrol in tegen. U kunt de link van het ‘Fruits of the Earth product vinden op: http://superfoodleven.nl/met-fruits-of-the-earth-haal-je-tientallen-groenten-en-fruit-in-een-keer-in-huis waar u alle informatie over dit bijzonder krachtige product vindt. Anthocyanine is een antioxidant wat een sterke invloed blijkt te hebben op de werking van onze menselijke hersenfuncties en capaciteit. Met name ons cognitieve geheugen wordt sterk ondersteund door dit eigenaardige stofje. Het cognitieve geheugen van een mens is het gebied waar zich kennis, ideeën, overtuigingen en dergelijke ontwikkelen. Ook kan het woord cognitie staan voor de mentale activiteit die bestaat uit de processen van leren, waarnemen, herinneren, denken, interpreteren, geloven en probleem oplossen. Sommige hier net genoemde factoren zijn bijvoorbeeld deel van de cognitieve psychologie en de zogenaamde cognitiewetenschap. In communicatie speelt dit deel van onze hersenen een zeer belangrijke rol en u kunt zich mogelijk voorstellen hoe een antioxidant als anthocyanine een zeer belangrijke rol gaat spelen voor ons, als het van zo’n grote waarde is voor het goed functioneren van deze specifieke en bijzondere herseneigenschappen. Mogelijkerwijs is het zo dat mensen die minder communicatief begaafd zijn, vaak ook een tekort hebben aan dit stofje in hun lichaam, al is dit wetenschappelijk in onderzoek en is het ons niet bekend in hoeverre de wetenschap dit als een gegeven vastgesteld heeft. Anthocyanine bleek wel in bepaalde dieronderzoeken bijzonder sterke aanwijzingen te leveren voor de theorie dat anthocyanine ons intelligentiepeil verhoogd en onze cognitieve herseneigenschappen versterkt. Hoe hoger de regelmatige dosering van anthocyanine was bij de proefdieren, hoe slimmer deze bleken te zijn tijdens het uitvoeren van allerlei tests en oefeningen, waarvan de moeilijkheidsgraad gestaag opgevoerd werd. Tot slot blijkt ook uit onderzoeken dat dit antioxidant tevens effectief blijkt te zijn bij de bescherming van onze ogen. Met name de schade die ontstaan door verouderingsprocessen in ons lichaam schijnen afgeremd en geheeld te worden. Door bepaalde verouderingsprocessen ontstaat bijvoorbeeld leeftijdsgebonden ‘maculaire degeneratie’, alsook andere ziektebeelden aan onze ogen. Ook staar is hier ene typisch voorbeeld van, evenals glaucoom. Het consumeren van voedingsmiddelen die rijk zijn aan anthocyanine kan dit soort problemen mogelijk helpen bestrijden en voorkomen.

Tot slot bezit de ‘mulberry’ of moerbei een grote hoeveelheid voedingsstoffen zoals vitaminen (A, B6, C, E, K), mineralen (calcium, kalium, natrium, magnesium, selenium, ijzer, zink, koper en fosfor) antioxidanten, aminozuren, vezels, koolhydraten, proteïnen en andere nutriënten. Gezamenlijk lijken de aanwezigheid van resveratrol en anthocyanine en de andere aanwezige nutriënten in moerbeien een sterk remmende werking te hebben op de vetontwikkeling in het lichaam van met name zwaarlijvige mannen. Al met al is de moerbei een fruitsoort die eigenlijk een grotere bekendheid zou verdienen, gezien de bijzondere heilzame werking die deze overheerlijke fruitsoort op ons fysieke, alsook mentale gestel heeft. Misschien dat er in de toekomst verandering in komt hier in het Westen, waar dit soort voedingsmiddelen vaak niet interessant lijken te zijn voor de voedingsindustrie, die vaak alleen maar belang (b)lijken te hebben bij de verkoop van veel goedkope etenswaren met een laag gehalte aan nutriënten. Dit zodat mensen hun voedingsstoffen niet meer binnen krijgen, ziek worden en vervolgens aan moeten kloppen bij de farmaceutische industrie voor medicatie. Deze (b)lijkt dan weer door dezelfde producten (b)lijkt gemaakt te worden als de meeste ziekmakende en bewerkte voedingsmiddelen. Het is tenslotte vast geen toeval dat met name deze lobby’s zo hard bezig zijn om de gevreesde ‘Codex Alimentarius er wereldwijd door te drukken. Dit is een ellenlang opgesteld wetsvoorstel om wereldwijd allerlei gezonde voedingsmiddelen, vitaminepreparaten, voedingssupplementen en zelfs de gehele biologische landbouw en alternatieve gezondheidszorg te verbieden en te vervangen met staats gecontroleerde producten. Wij raden daarom iedereen aan om zolang het mogelijk is, zo veel mogelijk te genieten van alle heerlijk gezonde producten die onze geliefde Moeder Aarde te bieden heeft, om op die manier zoveel mogelijk aan onze innerlijke gezondheid te werken.

Waar kan ik moerbeien kopen?

Moerbeien zijn tegenwoordig redelijk gemakkelijk te verkrijgen in verschillende raw food & superfood winkels. Ook zijn ze hoe langer hoe vaker deel van het assortiment in verschillende biologische winkels en natuurreformzaken, welke eigenlijk in het gehele land te vinden zijn, al moet u hiervoor soms even naar een nabij gelegen groter dorp of grotere stad rijden. Het is helaas nog steeds niet overal mogelijk om een biologische of natuurreformzaak te vinden. De gespecialiseerde raw food en superfood winkels vindt u over het algemeen alleen in de grotere steden van Nederland, al komt ook daar langzaam verandering in en is deze branche van de voedingsmarkt langzaam maar zeker bezig met een opmars binnen ons land. Online vindt u ook een breed scala aan verschillende zogenaamde webwinkels, waar u deze overheerlijke moerbeien kunt bestellen. Wij hebben natuurlijk ook zo’n webwinkel, welke u vindt onder de link www.superfood.nl en waar u uw bestelling 24 uur per dag en 7 dagen in de week kunt bestellen. Wij dragen na de bestelling er zorg voor dat de bestelde producten binnen maximaal 1-2 dagen bij u thuis worden afgeleverd.

Hoe kan ik moerbeien eten?

Moerbeien zijn een heerlijke versnapering op vele manieren. Ze zijn vaak te koop als gedroogde variant en zelden tot nooit vers, of u moet erg geluk hebben. Als gedroogde variant kunt u ze heerlijk oppeuzelen als snack, maar ook zijn ze uitermate lekker om te verwerken in allerlei vormen van rauwe zuivelproducten, zoals rauwe yoghurt of andere toetjes. Natuurlijk is het ook mogelijk om deze heerlijke vruchten te verwerken in allerlei soorten taarten, gebak en andere lekkernijen. Tot slot hebben wij hieronder een voorbeeld gegeven van een tweetal smoothies, waar ze ook prima in te verwerken zijn. Dit gaat net zo gemakkelijk als in verschillende variaties van bijvoorbeeld shakes en lassies. Wel is het dan zaak om de moerbeien even tot poeder te vermalen in een blender, alvorens deze aan de lassie of shake toe te voegen. Hier en hier zijn dan als afsluiter twee overheerlijke smoothie recepten.

Share:

16 comments

  1. Heel ineressant artikel en zeer volledig geschreven.ik ga direkt morgen in demre-turkei of ik ze kopen kan.bij het zoeken naar nemrod ben ik gekomen op het dorp karadut en hier vind men vele vruchten en inde restaurants desserts die vrucht altijd gebruiken.ok bedankt.

    1. Ik koop ze ook bij denotenshop.nl 200gr voor maar 2,50 geen geld!!!

  2. Bij basis e markt paul krugerplein 300gram voor 2,70 euro(Den Haag)

  3. Ik heb de moerbeien gekochtin Beverwijk op de zwarte markt.Daar heb ik 3.50 betaald voor 1 kg.

    1. Ik ben er net achtergekomen dat de twee platanen die we met de buren delen in feite zwarte moerbeibomen zijn. Ze zitten nu al voor het tweede jaar vol met vruchten. Als ze rijp zijn, dus heel donkerrood, dan tik je ze zo van de boom. Heerlijk door de yoghurt of pudding. Inderdaad bijna niet uit je kleding te krijgen als je morst…..

      1. Hallo
        Ik heb moerbei vruchten gegeten in new zeeland, super lekkere vruchten. Zal graag een struik van deze willen voor in de tuin wie kan mij daar aan helpen. gr Willemijn

        1. Hallo willemijn,
          De moerbei is geen struik maar een boom.
          een behoorlijk verschil helemaal in dit geval.
          de moerbei is een prachtige boom.maar groeit als een speer . tot wel een meter per jaar.
          Ik heb er een in mijn tuin maar moet hem regelmatig zwaar snoeien anders groeit hij de tuin uit. en zo klein is mijn tuin niet. nog los van de enorme bladeren die hij heeft en de rommel daarvan. als het je alleen om de vruchten gaat kun je die beter kopen . in de praktijk vallen de meeste vruchten eraf. of de vogels eten ze op.

  4. Ik heb bij een vriendin een emmertje verse moerbeien geplukt en in de zon gedroogd. Ook al vind ik ze zelf niet zo lekker, ik eet elke dag een 20tal droge vruchtjes (met een klein stukje chocolade om mezelf te belonen) want ik heb een zeldzaam soort kanker (G.I.S.T.) en wil alles doen wat goed is voor mijn zieke lichaam.

  5. Ik zag vandaag bij AH een mix van gojibes, incabes, moerbei en cranbery liggen en heb een zakje gekocht. Bedankt voor uw uitvoerige uitleg van de verschillende bessen. Ik las in een amerikaans boek dat Mulberry extract has been studied in type diabetes 2 and the results are excellent.

    1. Hoi Andre, leuk om te horen dat je deze superfoods gaat proberen. Geniet ervan!

  6. Bij elke Turkse supermarkt hebben ze gedroogde witte moerbeien

Geef een reactie