Het effect van kruidenthee op vruchtbaarheid vrouwen

Wederom hebben we hier een blog te pakken met een wel heel speciale mix van verschillende kruiden, die tezamen een overheerlijke en zeer heilzame thee vormen: Frambozenblad, Rozenblad, Kamille en Shatavari. We kunnen uit de samenstelling van deze thee afleiden, dat het hier met name gaat om een thee die geschikt is voor vrouwen en een positieve uitwerking heeft op de vrouwelijke organen en met name de geslachtsorganen. Ook heeft het een bijzonder positieve uitwerking op de vruchtbaarheid  bij vrouwen. Deze thee met een positief effect op vruchtbaarheid vrouwen is dus geen thee die wij aanraden aan mannen wat betreft consumptie, al zullen mannen er geen schadelijke gevolgen van ondervinden.

Wat zijn de ingrediënten van deze kruidenthee en waar komen deze ingrediënten vandaan?

Mogelijk bent u van ons niet gewent dat de blogs over kruiden gaan, maar ook deze bijzonder en heilzame kruiden behoren tegenwoordig tot ons steeds maar weer uitbreidende assortiment. Daarnaast bestaat er ook een begrip zoals ‘superherbs’, waartoe ook een aantal van deze bijzondere kruiden toebehoren en wel om de reden dat ze in staat zijn bepaalde ziekmakende processen in ons lichaam een halt toe te roepen, die volgens de westerse reguliere geneeskunst niet te stoppen en genezen zijn. Het is ondertussen uit zoveel onderzoeken gebleken dat deze aanname op onjuistheid gebaseerd is en wij zijn er dan ook van overtuigd dat deze kruiden juist heel gezond en vaak zelfs essentieel zijn voor het behoud van een goede algemene gezondheid. Ook zijn sommige superherbs, net zoals superfoods dat zijn, in staat op bepaalde gedane schade aan het lichaam op zeer indrukwekkende wijze te herstellen. Dit is iets waar ‘normale’ kruiden en voedingsbronnen niet toe in staat zijn, hoe gezond ze ook zijn. Dit is dan ook waar de term ‘super’ aan hun wordt toegekend, omdat deze kwaliteiten ongekend en zeer bijzonder zijn in de wereld van voeding en nutriënten. Ook is het mogelijk, zoals met deze thee het geval is, dat ze in staat zijn om bepaalde processen in ons lichaam te activeren, die moeite hebben zelf op gang te komen en  hierbij een helpende hand nodig hebben. We gaan in dit 1e deel van ons blog wederom induiken op een stukje algemene informatie, gebruik en geschiedenis van deze herbs en superherbs en gaan vervolgens in deel twee dieper in op de specifieke en heilzame kwaliteiten van deze kruiden. Daarin zal ook duidelijk worden waarom sommige kruiden ook wel superherbs genoemd worden. Om te beginnen gaan we hier eerst de specifieke kruiden eens opnoemen die in deze thee voorkomen.

– Frambozenblad.
– Rozenblad.
– Kamille.
– Shatavari.

– Frambozenblad.

Iedere gezonde Nederlander kent de overheerlijke frambozen wel, zeker na de afgelopen zomer, waarin ze weer rijkelijk werden aangeboden. Het seizoen loopt langzaam weer ten einde, dus iedereen die deze overheerlijke vruchtensoort nog weet te bemachtigen, moet dit ook zeker niet nalaten, voor het te laat is en de mogelijkheid hiertoe niet meer bestaat. Toch is het desondanks tegenwoordig mogelijk, door verschillende teelmethoden mogelijk om deze vrucht tot zelfs diep in December te laten groeien. We hebben het hier dan wel over varianten die buiten worden gekweekt en niet in kassen, want dat kan het gehele jaar doorgang vinden. Frambozen zijn bijzonder gezond en behoren tot de familie van de zogenaamde ‘Rubus’, waar de braam bijvoorbeeld ook familie van is. De Latijnse naam is ‘Rubus idaeus’ en er behoren meer dan 600 soorten tot de specifieke rubus familie. De framboos komt in geheel Europa voor en de plant groeit hoofdzakelijk in bosrijke gebieden, waar ze voorkomt aan de randen van het bos, alsook op de open plekken. De framboos wordt al eeuwenlang geconsumeerd in Europa en was zelfs al in de middeleeuwen bijzonder populair en geliefd. De plant is een heestersoort, waarvan de stengels tot maar liefst twee meter lang kunnen worden. Zodra de plant twee jaar of ouder is, begint deze vruchten te dragen. Dit geld echter niet voor de herfstframboos, die al op eenjarige leeftijd vruchten draagt. De meeste frambozen zijn, zoals bekend is, rode vruchten, maar er bestaan ook enkele gele variaties.

– Rozenblad.

Het ultieme symbool voor romantiek is natuurlijk de overbekende roos. Dat de roos ook geneeskrachtige eigenschappen bezig is veel minder mensen bekend. Dit is ook reden waarom deze prachtige bloem en de bijzonder zachte blaadjes in deze thee verwerkt zijn. De roos behoort tot het bloeiende plantengeslacht met de naam ‘Rosa’, wat verder ook niemand echt zal verbazen. Er komen ongeveer 300 wilde varianten van de roos voor, terwijl er getallen tot rond 2500 of zelfs 3000 worden genoemd met betrekking tot veredelde en gekweekte varianten. In 1829 werden er al een goeie 2562 soorten opgenoemd in het boek van de Franse kweker Narcisse Desportes. Tegenwoordig zijn daar nog een veelvoud aan hybride soorten aan toe te voegen en is het bijzonder moeilijk te achterhalen hoeveel soorten rozen er nu op onze planeet aanwezig zijn. Dit omdat vele kwekers hun eigen soorten kweken door allerlei hybride kruisingen te creëren. De roos wordt al duizenden jaren gekweekt om haar bijzonder schoonheid, wat in de oudheid met name gebeurde in het oude China en in Afrika. Ook de Grieken, Romeinen, Egyptenaren waren flink gebiologeerd door de schoonheid van deze bijzonder plantensoort. Rozen werden veel gebruikt in heilige rituelen en tempels en paleizen werden ruimschoots versierd met de heerlijk zacht riekende bloemen. Voor de Christenen symboliseert de roos nog altijd de wonden van Jezus Christus die aan het kruis gekruisigd werd. Later is de roos ook symbool geworden voor het martelaarschap en werden tevens een attribuut voor Maria, de Moeder van Jezus. Ook de echtgenote van Napoleon Bonaparte was bijzonder verzot op rozen en liet destijds enorme rozentuinen aanleggen, waarin elke op dat moment bekende soort werd gekweekt voor haar persoonlijke genot en gerief. Als gevolg hiervan ontstond de trend onder de Franse aristocraten om zogenaamde ‘rosaria’ aan te leggen. Uiteindelijk waren de kosten van de rozen en het onderhoud van deze enorme tuinen te hoog in vergelijking met de interesse en is dit modeverschijnsel uiteindelijk weer uitgestorven onder de Franse aristocraten. Dit gebeurde in de jaren 30 van de vorige eeuw. De vrucht van de roos staat tot slot bekend onder de naam rozebottel, die bijzonder gezond is voor de consument en als vrucht bijzonder sterke jeuk kan creëren bij aanraking met de menselijke huid. Dit geld dan wel voor de binnenkant van de vrucht. Misschien dat sommigen zich nog de plagerijen op school herinneren, waar kinderen elkaar met geplette rozenbottel probeerde in te smeren, om elkaar zo enorme jeukaanvallen te bezorgen.

– Kamille.

Kamille is mogelijk de meest bekende variant van kruidenthee in ons land, samen met brandnetel en pepermunt. Zelfs supermarkten hebben hier allerlei varianten in te koop, wel of niet gecombineerd met andere kruiden. Eigenlijk heeft elke winkelvariant die levensmiddelen te koop aanbiedt wel kamillethee te koop en ieder mens zal ongetwijfeld ooit met een heerlijk kopje van deze thee zijn geconfronteerd in zijn of haar leven. Wat minder bekend is, is het feit dat het niet alleen overal in ons land groeit, zoals in bermen langs sloten, plassen, vijvers en overal in weilanden het geval is, maar dat het met name ook grootschalig wordt gekweekt in Oost-Europa en dan met name in een land als Hongarije. Hier staat het letterlijk in enorme oppervlaktes te schitteren in de zon met haar prachtige mooie gele bloem en witte blaadjes. Deze bloem heeft dan ook een bijzonder sterke verbinding met de zon en het is werkelijk een pracht om dit schouwspel in Hongarije te aanschouwen, wat trouwens ook geld voor de enorme velden met zonnebloemen die in dit land aanwezig zijn. Kamille is met name bekend om haar heerlijke zachte, maar ook zeer eigenzinnige smaak. In Nederland kennen we twee verschillende soorten kamille, die wel bekend zijn onder de Latijnse namen ‘Matricaria recutita (echte kamille) en ‘Matricaria discoïdea’ (schijfkamille). Het woord ‘Matricaria’ is afgeleid van de Latijnse woorden ‘mater’ (moeder) en ‘caria’ (zorg). Beide zijn lid van de composietenfamilie, bekend onder de Latijnse naam ‘Asteraceae’. Ook wordt kamille wel ‘zere ogenbloem’ genoemd. De redenen hiervan zullen we in het volgende blogdeel uitleggen. Kamille is een eenjarige plant en bloeit van Mei tot September.

– Shatavari.

Shatavari is een in Nederland vrij onbekend kruid, maar komt veelvuldig voor in de Ayurvedische geneeskunst van India. Daarnaast wordt het veelvuldig gebruikt in Sri Lanka en in de landen van het Himalaya gebergte, zoals Tibet, Nepal en Bhutan. Shatavari staat in India ook wel bekend onder de namen ‘satavar’, ‘shatamull’ of ‘vrishya’ en is in het Latijns bekend onder de naam ‘Asparagus racemosus’. De naam ‘shatavari’ betekent vrij vertaald iets als ‘genezer van honderd ziekten’. In Nepal is de plant bekend onder de naam ‘kurilo’.  Zoals de Latijnse naam al doet vermoeden, gaat het hier om een plant die familie is van de hier bekende asperges en de scheuten worden inderdaad soms op een wijze geconsumeerd, die doet denken aan hoe wij asperges eten. De plant is een klimplant en wordt ongeveer 1-2 meter hoog en groeit graag op rotsachtige bodem op een hoogte rond de 1300-1400 meter. Het is een plant die steeds bekender wordt en de vraag naar dit product schijnt tegenwoordig met name in het westen drastisch te groeien. Helaas is het aanbod daar niet mee in overeenstemming en is de plant tegenwoordig een flink bedreigde plantensoort. Dit komt grotendeels door de destructieve manier van oogsten en door het vernietigen van de natuurlijk omgeving door milieu bedreigende ontbossingspraktijken. Ook deze soort wordt, net als ashwagandha (welke in ons vorige blog over kruidenthee werd behandeld) vaak gerekend tot de ginsengsoorten, ook al is dat officieel wederom onterecht. Deze soort wordt wel vaak als ‘ginseng voor vrouwen’ beschouwd. In de volgende paragraaf gaan we uitleggen waarom dat zo is.

Wat doet deze kruidenthee?

– Frambozenblad.

Frambozenblad is net als het verderop beschreven shatavari een thee die uitermate geschikt is voor vrouwen. Dit omdat het een zeer gunstige invloed heeft op de voortplantingsorganen en de vruchtbaarheid bij vrouwen ten gunste komt. Het helpt namelijk tegen onvruchtbaarheid, ook wel infertiliteit genoemd. Het drinken van deze thee is natuurlijk geen garantie voor het onmiddellijk verkrijgen van een kind, maar dit is zeker één van de kruiden die bekend staat om het feit dat het een positieve invloed heeft op het voortplantingsmechanisme bij vrouwen. De werking van frambozenblad is met name van betekenis voor de baarmoeder, die steviger zou worden en hierdoor beter in staat is om een kind te dragen volgens sommige bronnen. Het is dan ook niet verbazend te noemen dat vroedvrouwen deze thee vaak voorschrijven aan vrouwen die zwanger zijn. Deze thee wordt met name in de laatste fases van zwangerschap aangeraden om regelmatig te drinken. Door de aanwezige nutriënten in frambozenblad worden met name de spieren in de baarmoeder gesterkt, waardoor vroegtijdige geboorte kan worden voorkomen, omdat de baarmoeder sterk genoeg is het kind binnen te houden, tot het werkelijk tijd voor de geboorte is en deze onder optimale fysieke omstandigheden kan plaats vinden. Verder lijkt frambozenblad uitstekend te helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus en zou het buikkrampen helpen voorkomen tijdens de menstruatie. Ook hebben gevoelige darmen in deze periode vaak baat bij deze vorm van thee.

– Rozenblad.

Rozenblad is een product wat bijzonder veel wordt gebruikt in het bekende product rozenwater. Hiervan is bekend dat het een product is wat met name bekent staat om het rustgevende effect wat het zou hebben op onze mentale en ook fysieke gemoedstoestand. Dit is een kenmerk waar de roos zelf ook om bekend staat en waar met name ook essentieoliën gemaakt uit roos om bekend staan. Rozenwater is, zoals menig vrouw bekend mee zal zijn, een product wat veel voor de schoonheid van de vrouwelijke lichaamshuid wordt gebruikt. Dit is dan voornamelijk met betrekking of het zuiver, schoon en fris houden van deze  lichaamshuid. Rozenwater is een product wat hier veelvuldig voor wordt aangeschaft en gebruikt. Het verstevigd, kalmeert en verzacht huidweefsels en beschermt de lichaamshuid tegen externe verontreiniging. Het is door het feit dat het zo zachtaardig van karakter is, bijzonder geschikt voor mensen met een gevoelige tot zeer gevoelige huid. Wel is het zaak om te letten op de kwaliteit van het product en om dit het liefst van biologische kwaliteit aan te schaffen. Koop dit rozenwater dan ook zonder enige toevoegingen. Rozenwater is volgens meerdere bronnen bijzonder geschikt als middel in de strijd tegen allerlei huidproblemen zoals acne, irritatie, uitslag, eczeem en andere vormen van huidproblematiek. Het heeft antibacteriële kwaliteiten en werkt hydraterend voor de huid. Rozenblaadjes zijn bijvoorbeeld ook prima te gebruiken in een stoombad om de gezichtshuid mee te behandelen. Ook is het mogelijk om er een haarmasker mee te maken of rozenblaadjes in het bad te gooien, voor een fijn en mild effect op de lichaamshuid.

– Kamille.

De overbekende kamille is een kruid dat in ons land met name in één adem wordt genoemd met de ontstekingsremmende kwaliteiten die het bezit. Daarnaast werkt het sterk kalmerend en rustgevend  en is het met name goed voor onze spijsvertering, waarin rust wordt aangebracht op momenten dat hier problemen in ont- en bestaan. Zo helpt het tegen buik- en maagkrampen en verlicht het gasvorming, diarree en constipatie. Kamille is tevens goed voor onze lever, gal, ons hart en het zenuwstelsel, waar het een krachtige ontspannende werking op uitoefent. Eigenlijk kunnen alle klachten die met stress, spanning en verkramping te maken hebben verlicht worden door het gebruik van kamille. Voorbeelden hiervan zijn slapeloosheid, futloosheid, oververmoeidheid, hoofdpijn en nachtmerries. Ook helpt kamille zoals eerder genoemd tegen infecties, slecht helende wonden en werkt het pijnstillend. Het helpt ook bijzonder goed bij opkomende koorts en allerlei kinderziekten. Uitwendig kan het gebruikt worden als kompres bij ontstoken ogen en oogontsteking. Dit geld ook voor uitwendige wonden. Een goeie combinatie is om het dan te gebruiken in combinatie met goudsbloem (calendula). Kamille heeft daarnaast ook een reinigende en verlichtende werking op onze luchtwegen. Stoombaden zijn daarom ook een manier waarop kamille te gebruiken is. Dit om de luchtwegen te verlichten en reinigen. Hiervoor is een combinatie met salie, pepermunt en/of eucalyptus aan te raden. Griep, verkoudheid, holteontstekingen, bronchitis en astma aanvallen zijn hierdoor ook prima te behandelen met kamille. Dit geld tot slot ook nog voor blaasontsteking.

– Shatavari.

Shatavari is, zoals we in het vorige deel van ons blog al vermelden, een plant die dus wel ‘ginseng voor vrouwen’ wordt genoemd. Dit heeft te maken met de specifieke werking die het met name heeft op de vrouwelijke geslachtsorganen. In de Ayurvedische geneeskunst is dit een erg belangrijk kruid voor vrouwen, wat met name wordt gebruikt met betrekking tot de sterk ontspannende en rustgevende eigenschappen. Dit zodat vrouwen zich kunnen ontdoen van dagelijkse stress. Ook wordt het wel gebruikt bij vrouwen met seksuele blokkades en trauma’s en helpt het gebruik van dit kruid om hun meer open te stellen voor fijne ervaringen op het seksuele vlak. Het kruid is namelijk een afrodisiacum, wat een positieve werking heeft op deze aspecten. Daarnaast is het ook zo dat dit kruid de vruchtbaarheid van een vrouw positief beïnvloed. De stof die verantwoordelijk is voor deze eigenschappen, zijn de zogenaamde ‘saponinen’. Deze hebben niet alleen een positieve invloed op de net genoemde aspecten, maar bevorderen tevens de ademhaling, de spijsvertering en hebben tevens een positieve werking op storingen en spanningen in het zenuwnetwerk. Het effect van shatavari is te vergelijken met dat van een tonicum, wat met name geld voor de werking die het heeft op de eierstokken.  Tevens bezit het sterk ontstekingsremmende eigenschappen voor de eierstokken en de baarmoeder. Het wordt toegepast bij menstruatieproblemen, problemen met de menopauze en is daarnaast pijnstillend, bloedzuiverend en koortswerend en verlagend. Tot slot heeft het een positieve impact op voortplantingsweefsel, is het tevens een tonicum voor het zenuwnetwerk en helpt het tegen maagzweren.

Waar kan ik deze kruidenthee kopen?

Deze kruidenthee is een zeer speciale samenstelling en daarom op zeer weinig plekken te koop. Ook geld voor de ingrediënten dat deze niet overal even gemakkelijk te verkrijgen zijn, al zijn het overgrote deel van deze bestanddelen wel te koop in allerlei natuurreformzaken en biologische winkels. Ook zijn er gespecialiseerde kruidenwinkeltjes te vinden waar deze kruiden te koop zijn. Daarnaast beginnen ook de raw food, superfood en superherb winkels zich hoe langer hoe meer toe te spitsen op het uitbreiden van hun arsenaal aan kruiden. Dit zowel in de vorm als thee, als ook tincturen en andere aftreksels van kruiden. Deze winkels zijn over het algemeen alleen te vinden in de grotere Nederlandse steden, al is er een tendens merkbaar waaruit op te maken is dat deze producten ook hoe langer hoe vaker in de kleinere steden en dorpen te koop worden aangeboden en te vinden zijn. Dit tot groot geluk van vele consumenten. Online is er ook een enorme groei te constateren van dit soort producten en het aantal webwinkels groeit onderhand echt de pan uit. Wij proberen ons in deze alsmaar groeiende markt te onderscheiden door onze focus te plaatsen op het aanbieden van de echt allerbeste en hoogst kwalitatieve producten die er wereldwijd maar te vinden zijn in dit specifieke marktsegment. Hierdoor zien we onze klanten met uiterst tevreden cijfers reageren op onze klanttevredenheidsonderzoeken en merken we aan de groei van ons klantenbestand dat deze focus vruchten oplevert. U kunt als klant onze producten bestellen in onze recentelijk vernieuwde webwinkel en dit is natuurlijk 24 uur per dag en 7 dagen in de week mogelijk. Het adres hiervoor is www.superfood.nl en wij dragen er van daaruit zorg voor dat uw producten uiterlijk binnen 2 werkdagen bij u thuis worden afgeleverd. Dit zodat u zo snel mogelijk van de door u besteld goederen kunt genieten.

Hoe kan ik deze kruidenthee drinken?

Zoals eigenlijk voor alle theeën geld, wordt ook deze gemaakt door het koken van water en deze thee vervolgens in dit gekookte water te laten trekken. Wel is het zaak om goed te weten welke theesoort op welk wijze en op welke temperatuur deze bereid dient te worden. Niet elke thee kan worden overgoten met vers gekookt water en met name kruidentheeën zijn hier erg gevoelig en niet geschikt voor. Dit omdat de geneeskrachtige en helende eigenschappen van kruiden hierdoor worden aangetast en vernietigd. Daarom is het zaak om eerst goed na te gaan hoe uw kruidentheeën dienen te worden bereid. Over het algemeen zal het bij de meeste mensen absoluut niet bekend zijn dat kokend water schadelijk is voor hun gezonde kruidentheeën, maar toch is dit een bewezen en vaststaand feit. Daarom is het belangrijk om het gekookte water een goeie 10 minuten te laten afkoelen, zodat het een temperatuur bereikt van rond de 70-80 graden. Dit is over het algemeen de meest ideale temperatuur voor kruidentheeën en dan is een lagere temperatuur vaak nog beter dan een iets hogere. Daarnaast bestaan er ook theeën die juist gekookt dienen te worden in constant kokend water, maar wordt dan meestal wel vermeld op de verpakking. Mocht u echter twijfelen bij uw theeën, doe hier dan zelf onderzoek naar op het internet of daarvoor speciaal geschreven kruidentheeboeken. Om eventueel zelf te meten hoe heet uw water is en of het genoeg is afgekoeld, is het mogelijk om hiervoor speciaal geschikte thermometers aan te schaffen. De beste optie hiervoor is op het internet en wel bij bedrijven die materialen leveren aan scholen voor natuur- en scheikunde.

Goed, om dit blog af te sluiten hebben we hier en hier voor u een tweetal smoothies gemaakt, waarin u deze thee als vloeistof kunt toevoegen, om het geheel wat dunner en vloeibaarder te maken. Belangrijk is wel dat u de thee geheel laat afkoelen voor u deze toevoegt aan de anderen ingrediënten. Dit omdat het hier gaat om een groot deel aan raw food en superfood producten en deze hun specifieke heilzame kwaliteiten verliezen bij verhitting van deze producten.

Share:

3 comments

  1. Ik zoek deze kruidenmengeling op de superfood.nl website maar ik vind deze niet terug, Kan u me helpen met ev. een link hiernaar?
    Bedankt

  2. Hebben jullie misschien nog tips waar ik deze specifieke thee kan kopen? Misschien een link naar de desbetreffende website (bijvoorbeeld)? Het bedrijf Ummitea heeft de thee al best een periode niet, als in uitverkocht!

Geef een antwoord