Het belang van een gezonde zuurtegraad voor ons lichaam

We gaan het in dit blog hebben over de zuurtegraad van ons lichaam, ook wel bekend als ‘zuur-base balans’ of ‘pH-waarde’. Velen van u zullen zich deze begrippen mogelijk nog van uw middelbare school opleiding herinneren en dan natuurlijk met name van de scheikunde lessen, waarin dit onderwerp vaak werd behandeld in relatie tot de pH-waarde van verschillende scheikundige substanties. Wat mogelijk bij veel mensen een stuk minder bekend is, is het feit dat ons lichaam ook een pH-waarde of zuurtegraad kent en dat dit één van de belangrijkste factoren is die bepaald of we als mensen gezond of ziek zijn.

Wat houdt het begrip zuurtegraad, zuur-base balans of pH-balans precies in en waar dient het voor?

De zuurtegraad van ons lichaam en met name het in balans zijn hiervan is van zo’n doorslaggevend karakter, dat het de aanleiding en basis kan zijn voor een zeer lang en gezond leven, maar ook tevens ten grondslag kan liggen aan het vroegtijdig sterven na een lange lijdensweg van ziekte. Dit is dan ook de reden waarom we in dit blog flink gaan hameren op het belang van het goed onderhouden van een gezonde zuurtegraad in uw lichaam. We gaan u natuurlijk niet alleen uitleggen dat dit belangrijk is, maar u ook een flinke hoeveelheid tips geven wat u hier zelf aan kunt doen, hoe u dit zelf in de gaten kunt houden en meten en tot slot ook welke prachtige, krachtige en bijzondere superfoods u een stuk ondersteuning kunnen geven bij het bereiken en onderhouden van de ideale zuurtegraad in uw lichaam.

Om te beginnen is het daarom handig om terug te gaan naar een stukje kennis waar we destijds tijdens onze middelbare opleidingen mee geconfronteerd zijn. Mogelijk herinnert u zich nog dat er drie verschillende waardes waren. Allereerst is het mogelijk dat een stof basisch is, wat inhoudt dat de stof een pH-waarde heeft die boven de 7.0 ligt. Zuren hebben daarentegen een waarde die onder de 7.0 ligt en neutrale stoffen hebben een waarde die rond de 7.0 ligt, wat echter zelden voorkomt. Zelfs water, wat officieel een pH-waarde heeft van 7.0, is vaak licht zuur. Dit al helemaal in onze maatschappij met al haar vervuiling en ja, dit geld ook voor bronwater, wat tegenwoordig zelfs op de flesjes (pH-waarde 6.0) vermeld staat. Verder is het handig om te vermelden dat basische stoffen ook wel alkalische stoffen worden genoemd, wat een term is die meer door de voedingsindustrie wordt gebruikt, al helemaal in de hoek van raw food en superfood producten. Met name deze laatste tak van de voedingsindustrie legt sterk de nadruk op het belang van een gezonde zuurtegraad in uw lichaam en dit is natuurlijk niet voor niets. Het onderhouden van een gezonde zuurtegraad is namelijk één van de allerbelangrijkste pijlers voor het behoud van een goede fysieke gezondheid. Dit geld trouwens ook voor ons mentale welzijn, wat ook zeer sterk samenhangt me deze pH-waardes in ons lichaam. Dit is iets waar de rest van de voedingsindustrie zich weinig tot geen zorgen over maakt en eigenlijk in het geheel geen aandacht aan schenkt, wat zeer typerend is. Het belang van de zuurtegraad van ons lichaam is namelijk mogelijk de allerbelangrijkste factor in relatie tot onze fysiek en natuurlijk ook de daaraan gekoppelde mentale gezondheid van ons als mens. Volgens bijzonder veel onderzoeken is het met name de ontregeling van onze pH-waardes die ten grondslag ligt aan zo goed als alle zogenaamde westerse welvaartziektes, waarvan kanker wel de allerbekendste en meest vernietigende is, gevolgd door een ellenlange rij andere bijzonder pijnlijke en vaak dodelijke ziektebeelden.

Wat is de ideale zuurtegraad voor ons lichaam en hoe creëren we deze in ons lichaam?

Laten we daarom eens gaan kijken wat nu precies de juiste pH-waarde of zuurtegraad voor ons lichaam is en hoe we deze tot stand kunnen brengen. Het is namelijk mogelijk om juist door het consumeren van de juiste voedingsbronnen deze pH-waardes aan te passen en te optimaliseren. Allereerst is het dan natuurlijk van belang om te weten wat de ideale waardes zijn. We kunnen u vertellen dat uit wetenschappelijk onderzoek duidelijk naar voren is gekomen dat de ideale waardes voor ons lichaam tussen 7.35 en 7.45 liggen. Dit houdt dus in dat dit licht basisch is, ook wel alkalisch genoemd. Dit zijn de pH-waardes van ons bloed, waaruit onze fysieke pH-waarde wordt opgemaakt. U kunt, mocht u geïnteresseerd zijn om zelf uw pH-waardes te meten, hiervoor contact opnemen met uw arts of specialist en ook online zijn er een veelvoud aan verschillende tests te vinden die u in staat stellen uw eigen pH-waardes te meten. Deze kunt u vervolgens thuis gebruiken voor eigen onderzoek, om op die manier in combinatie met veel gezonde voeding deze waardes langzaam maar zeker aan te passen. Heeft u hier alstublieft geduld mee, want dit zal niet in één dag of nacht veranderen, maar er is zeker binnen afzienbare tijd een verschil te meten als u goed op uw voeding let en met name veel rauwe en groene voedingsproducten consumeert.

Wat wetenschappelijk gezien interessant is, is als de zuurtegraad van het bloed stijgt (dalende pH) er een zogenaamde acidose ontstaat en als de zuurgraad van het bloed daalt (stijgende pH) ontstaat een zogenaamde alkalose. De Zwitserse arts Paracelsus (1493-1541) was de eerste arts die een duidelijk verband tussen ziekte en de verzuring van ons lichaam ontdekte. Hij stelde dat eigenlijk alle ziektebeelden hierdoor ontstonden, wat aangeeft hoe belangrijk een gezonde zuurtegraad voor uw lichaam is. Onze moderne wetenschap heeft dit bevestigd, al moet hierbij wel worden opgemerkt dat infecties door bacteriën en virussen hier volgens deze wetenschap buiten vallen. Dit geld ook voor erfelijke ziektes, al is het wel weer zo dat deze ziektebeelden vaak meer kans en impact hebbe in lichamen met een ontregelde zuurtegraad en vaak ook op die manier ontstaan zijn in de genetische codering van familielijnen. De Zweedse natuurkundige Dr. Ragnar Berg kwam in 1913 in een publicatie tot de conclusie dat het vormen van slakken in onze darmen een gevolg is van teveel zuren in onze voeding. Deze zuren ontstaan tegenwoordig met name door allerlei suikers, vetten en andere stoffen in onze vaak overbewerkte voedingsproducten. Deze natuurkundige kwam tot de conclusie dat de juiste verhouding in onze voeding dient te bestaan uit 80% basen en 20% zuren. Dit is echter vaak andersom in zo goed als alle bewerkte voedingsproducten van onze supermarkten en andere winkels, wat meteen één van de, of mogelijk de allergrootste reden is van zoveel ziekte in onze maatschappij. Verder is het belangrijk om even op het volgende feit te letten. Onder zuren worden in dit geval stoffen verstaan die na omzetting een zure reactie geven in ons lichaam. Het is dus niet zo dat het om zuur smakende voedingsbronnen gaat, want die vormen zelfs vaak na omzetting een base en zijn alkalisch voor ons lichaam. Citroen is hier een pracht voorbeeld van en heeft een zeer sterk alkaliserende werking op ons lichaam en wordt dus gezien als een basisch of alkalisch voedingsproduct. Dit terwijl de smaak overduidelijk bijzonder zuur is. Wat verder nog een bijzonder handige, leuke en interessante anekdote is, is het feit dat onze ademhaling een sterke invloed kan uitoefenen op de pH-waardes van ons bloed. Het is namelijk zo dat een snelle ademhaling onze pH-waardes doet toenemen, terwijl een langzame ademhaling de waardes doet zakken. Onze bronnen doen helaas geen melding waarom dit is, maar wij vermoeden dat het te maken heeft met de toename van de hoeveelheid zuurstof in het bloed tijdens intens en snel ademhalen, wat zorgt voor een stijging in pH-waarde, oftewel het toenemen van de alkalische of basische waarde.

Hoe belangrijk is het reguleren van de zogenaamde pH-waarde in ons lichaam?

Het is natuurlijk bijzonder interessant om te weten hoe de pH-waardes in ons lichaam ontregeld worden, waar we u net al kort een aantal voorbeelden van gaven. Dit komt tegenwoordig voor een zeer groot deel door het consumeren van bewerkte of geïndustrialiseerde voedingsproducten. Het feit dat mensen daarnaast tegenwoordig veel minder verse groeten en fruit eten is tevens één van de grootste oorzaken van dit verschijnsel. Dit naast het feit dat veel mensen een overmatige hoeveelheid vlees consumeren, wat sterk verzurend is voor het lichaam. Dit komt niet alleen door de kwaliteiten die vlees zelf bezit, maar met name ook door de grote hoeveelheid toevoegingen die hier in zitten. Kijkt u voor de verandering maar eens naar de verpakking van allerlei vleeswaren voor op brood. U zult versteld staan van de bizar lange rij toevoegingen die hierin verwerkt zijn. Dit varieert van smaakvesterkers tot kleur-, geur- en smaakstoffen en vele andere toxische ingrediënten. Andere oorzaken voor het ontregelen van onze zuurtegraad liggen in het drinken van koffie, alcohol, roken, het gebruik van drugs en door externe factoren zoals vervuiling en stress. De externe factoren zijn zaken waar we minder invloed op kunnen uitoefenen, maar dit geld zeker niet voor onze voedings- en gedragspatronen. Met name het letten op het binnenkrijgen van de juiste voeding en het sterk matigen wat betreft de consumptie van genotsmiddelen is van doorslaggevend belang. Het grootste cadeau wat u daarin aan uzelf kunt geven, is het eten van veel verse voeding en dan met name van heel verse producten met een hoge alkalische waarde. Er zijn tegenwoordig op het internet een grote hoeveelheid websites te vinden met informatie op dit gebied en allerlei tabellen met de alkalische waarde van voeding, dus daar hoeft het niet aan te liggen. Een aantal voorbeelden van sterk alkaliserende voeding die in elke winkel voor het oprapen ligt zijn bijvoorbeeld verse groene groenten en fruit zoals:

– Boerenkool.
– Bleekselderij.
– Spinazie.
– Komkommer.
– Asperges.
– Broccoli.
– Peterselie.
– Andijvie.
– Groene kool.
– Spitskool.
– Courgette.
– Knoflook.
– Uien.
– Pompoen.
– Rode kool (vers, niet uit pot).
– Rode bieten.
– Sperziebonen.
– Wortelen.
– Citroen.
– Groene appels.
– Limoenen.
– Avocado’s.
– Grapefruit.

Dit zijn slechts een aantal van vele voorbeelden van alkalische voeding. Let u er dus op dat 80% van uw voeding basisch of alkalisch hoort te zijn en dat de enige juiste verhouding is, al is hier natuurlijk wel wat speelruimte in mogelijk. Extremisme is iets wat we willen voorkomen en waar niemand bij gebaat is, maar deze verhouding is wel bijzonder belangrijk voor mensen die ernstig ziek zijn en op deze manier hier wat aan kunnen doen. Ook is het natuurlijk van groot belang om ziekte te voorkomen. Daarnaast is het zeer raadzaam om deze producten zoveel mogelijk rauw te eten. Dit is bijvoorbeeld bijzonder gemakkelijk door gebruik te maken van een goed sap machine. Een voorbeeld hiervan vindt u onder deze link wat slechts één voorbeeld is van de mogelijkheden op dit gebied die een flinke bijdrage kunnen leveren aan uw gezondheid. Het ontregelen van de zuurtegraad in uw lichaam kan tot een ongelofelijke hoeveelheid complexe, gevaarlijke en zelfs dodelijke ziektebeelden leiden. Een aantal hiervan zijn de volgende verschijnselen en ziektebeelden:

– Obesitas (zwaarlijvigheid) of ongezond gewichtsverlies.
– Huidproblemen en allergieën (acne, eczeem, atopische dermatitis, cellulitis, rimpels, striae e.a.).
– Bindweefsel misvorming en aandoeningen in pezen, spieren, ligamenten en gewrichten.
– Verlies van libido.
– Hoofdpijn en migraine.
– Spier- en gewrichtsklachten en ziekten (artritis, jicht, (weke delen) reuma e.a.).
– Aandoeningen van het zenuwnetwerk, zoals bijvoorbeeld fybromyalgie.
– Obstipatie.
– Ontregeling van het spijsverteringssysteem.
– Overgevoeligheid voor infecties en ontstekingen.
– Lusteloosheid en een ernstig gebrek aan energie.
– Concentratie- en leerstoornissen en een gebrekkig geheugen.
– Bloedend tandvlees en ernstig tandbederf.
– Schimmel infecties (met name candida).
– Verkoudheid, griep en andere symptomen van een verstoord immuunsysteem.
– Mentale klachten zoals prikkelbaarheid, overmatige irritatie, depressies en sterke stemmingswisselingen.
– Slaapproblemen en een ontregeld bioritme.
– Zicht problemen.
– Verstoring van de bloedsomloop, hartritmestoornissen, hart- en herseninfarcten, trombose, longembolieën.
– Menstruatiestoornissen en problemen met de vruchtbaarheid.
– Spierkrampen en rusteloze benen.
– Osteoporose, aandoening van de botmatrix en andere botziekten.
– Ernstige ziektebeelden zoals kanker, arteriosclerose, lymfoedeem en andere ernstige ziekten.

Het moge menig mens na dit rijtje problemen, dit nog maar en topje van de ijsberg vormen, duidelijk zijn dat het bijzonder belangrijk is om de zuurtegraad van ons lichaam goed in de gaten te houden en dit ons dit niet alleen voor te nemen, maar ook daadwerkelijk doen. Het eten van veel verse en groene producten is daarin heel belangrijk en van doorslaggevende betekenis. Daarnaast is het natuurlijk ook mogelijk om uw dagelijkse voedingspatroon sterk te verrijken met het toevoegen van superfoods. Er bestaan namelijk een aantal zeer bijzondere superfood producten of combinaties van deze producten die u hierbij flink op weg zullen helpen en een zeer krachtige ondersteuning kunnen betekenen voor uw fysieke en ook mentale gezondheid. We gaan ons daarom nu verdiepen in welke superfood producten het meest geschikt zijn voor het krachtig alkaliseren van ons lichaam.

Welke superfoods zijn effectief in het herstellen en behouden van een ideale zuurtegraad in ons lichaam?

In dit één-na-laatste blogdeel gaan we ons verdiepen in een aantal zeer krachtig alkaliserende superfoods. Het zal u na het lezen van voorgaande blogdelen zeker niet verbazen dat het overgrote deel van deze superfoods bestaat afkomstig is van uitzonderlijk groene bronnen, al geld dit niet voor allemaal. We gaan hieronder voor u een rij samenstellen en proberen deze enigszins te categoriseren, zodat het overzichtelijk blijft voor u. Wat verder ook nog zeer interessant is om te melden, is het feit dat nu uit officieel wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat een vegetarische of veganistische levensstijl een sterk basische of alkaliserende invloed heeft op uw lichaam. Natuurlijk was dit ook op te maken uit de webpagina met de tabellen die we u eerder stuurden, maar blijkbaar heeft de wetenschap wat meer tijd nodig om dit soort feiten toch onomstotelijk te bewijzen. Uit de tabel blijkt namelijk overduidelijk dat dierlijke producten een sterk verzurende invloed op ons lichaam hebben en dit geld met name voor alle vleesproducten. Goed, om tot de orde van dit blogdeel terug te keren gaan we hieronder een rij met de meest krachtig alkaliserende voedingsproducten plaatsen voor u. We zullen deze vergezellen van een link naar onze website, zodat u de gespecialiseerde blogs in deze onderwerpen kunt doorneuzen, waar u mogelijk behoefte aan kunt hebben. Dit omdat al deze superfoods natuurlijk nog veel meer bijzondere eigenschappen bezitten en deze zeker niet beperkt zijn tot het krachtig alkaliseren van uw lichaam. Hier dan de lijst met sterk alkaliserende superfoods!

AFA Algen
Chlorella
Marine Fytoplankton
Spirulina

Vitamineral Green (Health Force)
Ormus Supergreens (Sun Warrior)
Greener Grasses (Health Force)

Açai bessen
Camu camu bessen
Maqui bessen
Goji bessen
Inca bessen (physalis)
Noni

Himalaya zout
M.S.M.
E3 Renew Me
Intramax

Goed, om een stukje duidelijkheid te creëren over al deze superfoods even het volgende. De eerste groep bestaat puur en alleen uit algen. Algen worden over het algemeen beschouwd als de sterkst alkaliserende voeding van alle voedingsproducten. Hun gehalte aan chlorofyl is het allerhoogste ter wereld, wat een bijzonder belangrijke rol speelt in het alkaliseren van ons lichaam. Dit geld tevens voor het opbouwen van al onze lichaamscellen, ons D.N.A. en R.N.A. en tevens voor het herstel hiervan. De tweede groep producten bestaat uit puur groene voedingsbronnen. Dit zijn in deze gevallen een mengsel van algen, groene grassoorten (hoofdzakelijk tarwegras & gerstgras) en andere sterk alkaliserende voedingsproducten. De derde groep zal iedereen duidelijk zijn en inderdaad, het gaat hier om een groepje bessen met alkaliserende eigenschappen voor ons lichaam, al is dat bij de ene bes sterker dan bij de andere. Eigenlijk geld voor alle zure bessen dat ze in meer of mindere mate alkaliserend zijn. Noni is tenslotte een uitzondering, want dit is een andere fruitsoort, afkomstig uit Hawaii en omstreken en zeer sterk alkaliserend. De laatste groep bestaat uit alle producten die verder niet samen in groepen te categoriseren zijn. Himalaya zout bezit een sterk alkaliserende werking op ons lichaam, evenals M.S.M. wat met name de zuurtegraad in onze maag aanpakt en tevens onze darmen beschermt tegen de groei van parasieten. E3 Renew Me en Intramax zijn wederom producten die uit vele andere sterk alkaliserende voedingsbronnen zijn samengesteld. Dit ook nog eens in combinatie met voedingsproducten die op vele andere vlakken een gezonde uitwerking op ons lichaam hebben. We hebben de links naar de specifieke blogs er voor u bijgeplaatst, zodat u in alle rust deze door kunt nemen om u mogelijk verder te verdiepen in hun heilzame werking.

Waar kan ik deze superfoods kopen?

Over het algemeen is het zo dat de hier behandelde producten vaak niet te koop zijn in reguliere winkels of supermarkten. Daarvoor zijn ze te sterk gespecialiseerd en te onbekend bij de meeste winkeliers. Dit houdt in dat u als klant creatief zult moeten zijn en buiten de gangbare paden zult moeten zoeken. Nu is het gelukkig zo dat tegenwoordig steeds meer biologische winkels en natuurreformzaken dit soort producten verkopen en deze winkels ook steeds in een steeds groter wordende hoeveelheid voorkomen in de steden en dorpen die Nederland rijk is. Toch is het zo dat dit lang niet altijd het geval is en in dit geval zult u zich toch moeten wenden tot een gespecialiseerde raw food en superfood zaak, die zich meestal in de grotere steden van de Randstad (en met name in Amsterdam) bevinden. Ook op het internet is het tegenwoordig vrij gemakkelijk om dit soort producten te vinden in een steeds maar groeiend aantal webwinkels. Wel is het zo dat deze webwinkels lang niet altijd even zuivere en hoog kwalitatieve producten aanbieden. Daarom is het voor u als klant zaak om u goed in te lichten over uw winkelier of leverancier en te zorgen dat u dit soort producten bij de juiste winkel inkoopt. Wij hebben ons over de vele jaren dat we actief zijn in dit specifieke marktsegment bijzonder sterk gefocust op het leveren van de meest hoogwaardige kwaliteitsproducten, om op die manieren een poging te doen zo een krachtige en betekenisvolle ondersteuning te kunnen bieden voor het welzijn van onze klantenkring. Dit is iets wat onze klanten blijkbaar oppikken, wat terug te zien is in de hoge waarderingscijfers op onze website. Deze website vindt u onder de link www.superfood.nl waar u uw bestelling natuurlijk 24 uur per dag en 7 dagen per week kunt plaatsen. Wij zorgen er vervolgens voor dat deze producten binnen uiterlijk 2 werkdagen bij u thuis worden afgeleverd. Tot slot bedanken wij u natuurlijk voor uw steun en bestellingen in onze webwinkel en hopen we ook u tot één van onze vele tevreden klanten te mogen rekenen.

Share:

Geef een antwoord