Hennepzaad – Bomvol plantaardige eiwitten

Wat is Hennep en waar komt het vandaan?
Hennep is één van de oudst bekende medicinale planten ter wereld en het gebruik ervan gaat vermoedelijk terug tot zelfs in het stenen tijdperk. Bewijzen dat het hier in ieder geval gaat om één van de langst gebruikte superfoods zijn wel duidelijk geleverd in de vorm van afdrukken die gevonden zijn in aardewerk van zelfs 7000 jaar oud. Ook zijn er duidelijke aanwijzingen gevonden waaruit vermoedelijk blijkt dat de handel in en het gebruik van hennepzaad al minstens 10.000 jaar wereldwijde traditie is. Voor zover op dit moment bekend is komt deze krachtige medicinale plant oorspronkelijk uit Centraal-Azië en geniet deze hennep wereldwijd grote bekendheid om het feit dat ze een helend en geneeskrachtig effect heeft op ongeveer 200 verschillende soorten lichamelijke ziekten en hun verschijnselen. Verder is het gebruik van Hennep wereldwijd in allerlei culturen terug gevonden, welke variëren van de oude Indiërs, Mesopotamiërs, Sumeriërs, Perzen, Egyptenaren tot zelfs de volkeren diep in Centraal-Amerika.

Hennep behoort tot de familie van de moerbei, welke familie fameus is om z’n genetische kracht en chromosomale complexiteit, wat naar alle waarschijnlijkheid reden is waarom deze planten in zo goed als alle weers- en klimaatomstandigheden, alsook in elk ecosysteem kunnen overleven. De plant is in elke situatie en omgeving in staat om gezond te blijven, zonder enige vorm van bescherming door middel van kunstmatige pesticiden en herbiciden. Hennep is zeer gewild en er is momenteel wereldwijd ontzettend veel vraag naar, waardoor het voor boeren ook een zeer gewild gewas is om te verbouwen ter kostwinning. China is op dit moment het land met de hoogste hennepproductie, gevolgd door Chile en Europa.

Hennep is een legaal neefje van de ook wel bekende “cannabis” versie van deze prachtige en sterke plant. De cannabis plant is meer bekend onder de genieters van softdrugs, terwijl de hennepplant grote bekendheid geniet onder de health-food liefhebbers, alsook onder groeperingen die meer met milieu bewustzijn bezig zijn. Hennep is namelijk een perfecte vervanger voor vele minder gezonde grondstoffen bij fabricatieprocessen zoals bijvoorbeeld in de kledingindustrie, het creëren van brandstof en het produceren van bepaalde cosmetica en lichaamsverzorgingsmiddelen. Helaas worden de beide plantensoorten vaak over één kam geschoren, waardoor met name de hennepplant vaak in een kwaad daglicht wordt gesteld, dit terwijl hier geen enkele gegronde reden voor is en het percentage tetrahydrocannabinol, de werkzame stof in cannabis waar mensen ‘high van worden, slechts nul tot een half procent laag is.

Tot aan 1930 was hennep een product wat veel werd geproduceerd in met name de Verenigde Staten, tot het verboden werd, dankzij een aantal groot industriëlen die vanwege financiële belangen het maken van henneppapier en andere producten een halt wilden toeroepen. Dit omdat zij de onder andere in het bezit waren van de patentrechten met betrekking op het maken van papier uit houtpulp, alsook in het bezit waren van de patentrechten op het vervaardigen van nylon touw. Tot op heden wordt er mede hierdoor in de Verenigde Staten een ontzettende en buitenproportionele vete gevoerd tegen beide plantensoorten, waardoor het kweken van dit gewas absoluut onmogelijk is en met hoge straffen beboet wordt. Naast het feit dat de “war on drugs” totaal gefaald heeft, zowel in de Verenigde Staten als daarbuiten, heeft deze oorlog er tevens voor gezorgd dat veel boeren gecriminaliseerd werden, alleen omdat ze industriële hennep verbouwden. Al met al is het een doodszonde dat deze plant, die naast het leveren van een superfood, ook nog eens in staat is om alle producten die tegenwoordig van hout, katoen of petroleum te vervangen met milieuvriendelijkere alternatieven, op deze manier gecriminaliseerd wordt. Dit terwijl er wereldwijd zoveel fantastische gezondheids- en milieutoepassingen voor te bedenken en creëren zijn

Wat doet Hennep?
Hennep is een zeer rijke bron aan natuurlijke voedingsstoffen en valt daarmee ook terecht binnen de categorie ‘superfoods’. Volgens toonaangevende wetenschappers is hennep één van de meest rijke voedingsbronnen ter wereld als het gaat om plantaardige proteïnen en bevat ook nog eens de hoogste hoeveelheid essentiële vetzuren van alle zaden ter wereld. Alleen algen zoals Spirulina, Chlorella en AFA blauwgroen alg bevatten meer plantaardige proteïnen dan hennepzaad. Deze proteïnen zijn absoluut noodzakelijk om spierkracht, uithoudingsvermogen, een uitgebalanceerde bloedsuikerspiegel, snelle geneeskracht, sterke botten en tanden en het ontgiften van ons lichaam te kunnen garanderen. Ook bevatten ze tevens meer dan 20 soorten mineralen (o.a. magnesium, kalium, calcium, ijzer, mangaan, zink, koper, platina, fosfor, zwavel, borium, nikkel, germanium, tin, jodium, chromium, zilver en lithium) en sporenelementen die essentieel voor het menselijke lichaam zijn. Hennepzaden bevatten tevens alle essentiële aminozuren en een flinke hoeveelheid enzymen en antioxidanten, zoals vitamine E en lecithine, welke beide belangrijke elementen zijn voor een gezonde hersenchemie. Er is wereldwijd geen enkele plant bekend die alle aminozuren bevat en tevens zo licht verteerbaar is. Daarnaast zijn de vetzuren zo perfect uitgebalanceerd in hennepzaad, dat hierdoor onze dagelijkse lichamelijke behoeften compleet worden voorzien.

Eén van de meest specifieke eigenschappen van de hennepplant is de grote aanwezigheid van alpha, bèta en gamma globuline. Alpha en bètaglobuline zorgen voor het transporteren van proteïnen en informatie door het gehele menselijke lichaam, dit gebeurt door ons bloedvatenstelsel. Gammaglobuline zorgt daarnaast voor het onderhoud en herstel van oud en beschadigd weefsel, maar draagt ook zorg voor het aanmaken van nieuwe lichaamsweefsel en zorgt voor het onderhoud van ons immuunsysteem en een degelijke bescherming tegen en opruiming van cel penetrerende (nano-)bacteriën, microben, virussen, schimmels, parasieten, kankercellen, vergif, dood weefsel en lichaamseigen puinmateriaal. Door de verhoogde productie van antilichamen door de aanwezige gammaglobuline is het lichaam verzekerd van een stevig defensiebolwerk tegen allerlei oorzaken van ziekten en infecties. Het tekort hiervan in het menselijk lichaam lijdt eigenlijk vrijwel direct tot allerlei ziektebeelden.

Hieronder volgen een aantal specifieke redenen waarom het consumeren en verbouwen van hennep zo gezond en goed is, voor zowel ons als mens, als voor het milieu op Moeder Aarde.

Gezondheid:
– Hennepzaad kan tot meel vermalen worden, deze meel is glutenvrij, wat interessant is voor de mensen die hier allergisch voor zijn.
– Hennepzaad bevat 33-37% plantaardige proteïnen, wat het tot één van de rijkste plantaardige proteïnebronnen ter wereld maakt.
– Hennepolie bevat tenminste 75% essentiële meervoudige onverzadigde vetzuren (omega-3, omega-6 en omega-9), zoals linoleen-en linolzuur, dit in perfect uitgebalanceerde verhoudingen voor het menselijk lichaam.
– Hennepzaadolie bevat 20% alfa-linoleenzuur en 60% linolzuur, deze hebben een zeer gunstig effect op het cholesterolgehalte en beperken daarmee op het risico op hart- en vaatziekten.
– Verder bevat de aanwezige olie meer dan 2% gamma-linoleenzuur, hetgeen zowel de menselijke vet- als hormoon stofwisseling sterk verbeterd.
– Hennepzaad bezit dankzij het bevatten van grote hoeveelheden Lecithine over sterke kwaliteiten voor het ondersteunen van de leverfunctie (belangrijk voor het ontgiften van ons lichaam) en een gezonde hersenchemie.
– Hennepproducten bevatten veel globuline, een essentiële bouwstof voor het onderhouden van een sterk immuunsysteem.
– Tevens bezit hennepzaad, net als Spirulina, het anti-ontstekingsvetzuur G.L.A., wat bekend is om z’n hormoon regulerende werking en natuurlijk om de ontstekingsremmende kwaliteiten.
– Ook bevat hennepzaad een hoge dosering chlorofyl, dit als één van de weinige zaden ter wereld.
– Hennep bevat het hoogste percentage Edestin (afgeleid van het Griekse woord ‘Edestos’, wat eetbaar betekent) van alle plantensoorten, wat als de gemakkelijkst eetbare en verteerbare proteïnevorm wordt beschouwd.
– Het t.h.c. bevattende variant van hennep is een geneesmiddel wat wordt gebruikt ter medicatie bij een enorm scala aan verschillende ziekten, deze variëren van kanker en de bijbehorende gevolgen van prednison- en chemotherapie, tot aan allerlei oogziektes zoals staar en glaucoom, a.d.h.d./a.d.d., chronische pijnklachten, multiple sclerose, borderline gedrag, slaapstoornissen, hoofdpijn & migraine, fibromyalgie (weke delen reuma) en essentiële tremor, een ziekte waarbij zonder aantoonbare oorzaak mensen oncontroleerbaar trillen.
– Dankzij de aanwezige antioxidanten hebben hennepproducten ook een remmende werking op kankervorming en andere vormen van cel mutatie.

Milieu:
– Hennepzaad is een uitstekende vervanger voor vis, met name omdat laatstgenoemde een groot risico inhoudt wat betreft de grote hoeveelheden kwik en P.C.B.’s.
– Hennepbladeren zijn zeer goed om te eten, met name om hun bijdrage in het ontwikkelen van een gezond en krachtig skelet en botten, gezond haar, sterke nagels en een gezonde gladde huid.
– De bladeren van hennep hebben bovendien en schurend en opschonend effect op ons spijsverteringssysteem, met name in ons darmenstelsel.
– Hennep is goed voor het milieu, omdat het geen bestrijdingsmiddelen nodig heeft en het een hernieuwbaar gewas is dat goed gedijd in alle ecosystemen en tevens op alle soorten aarde, zelfs op zeer mineraalarme bodem.
– Hennepthee is een uitstekend middel met anti-microbe eigenschappen, zelfs sterker dan theesoorten zoals Pao D’arco en Cat’s Claw.
– Eco-vriendelijke hennep heeft de mogelijkheid om zo goed als elk petrochemisch product te vervangen met een milieuvriendelijkere versie van hetzelfde product gemaakt uit olie.
– Henneppapier wordt waarschijnlijk al langer dan 10.000 jaar gemaakt en is sterker en duurzamer dan welke touwvariant dan ook, of het nu gaat om natuurlijke of kunstmatige producten.
– Cosmetische hennepproducten worden over het algemeen vervaardigd zonder kunstmatige en/of chemische toevoegingen, dit in schril contrast met normale gangbare cosmetica.
– Hennep was de allereerst grondstof ooit gebruikt voor het vervaardigen van kleding productie en lever meer eindproduct dan katoen en is daarmee economisch gezien voordeliger.
– Bovendien is hennep minstens 4 keer zo warm als katoen, is het 3x zo sterk en kan het 4x zoveel vocht opnemen als katoen.
– Hennep lever geen milieuproblemen op ten opzichte van katoen, wat per seizoen ongeveer 7x besproeid dient te worden met pesticiden, met alle ecologische problemen van dien.
– Hennepkleding bevat daarom geen pesticiden, waarmee wij als mensen besmet kunnen raken op het moment dat we bijvoorbeeld transpireren in katoenen kleding.
– Hennep beschermt bovendien tegen blootstelling aan te grote hoeveelheden UV-zonnestraling.
– Eén hectare hennep lever 4x meer houtvezels op dan hetzelfde gebied aan bos.
– Henneppapier heeft een levenslengte van enkele eeuwen in vergelijking met papier uit houtresten, waarvan de levensduur rond de 50-80 jaar ligt.
– Daarmee is hennep de ideale oplossing om wereldwijde ontbossing door houtkappen tegen te gaan.
– Hennep is de perfect bron voor ethanol brandstof, dit omdat het meer biomassa produceert dan welke andere plant ter wereld.
– Dit classificeert hennep zeer hoog op de ranglijsten als het gaat om het uiteindelijke stopzetten van gebruik van fossiele brandstoffen en nucleaire energie.
– Hennep wort tevens succesvol ingezet als ‘windscherm’ tegen bodemerosie, dankzij de verticale wortelstructuur van hennep is het hier uitermate geschikt voor.
– Ook als veevoer is hennep een fantastische vervanger van sojaproducten en maïs, dit dankzij het hoge proteïne- en chlorofyl gehalte.
– Tot slot wordt hennep met groot succes ingezet als natuurlijk herbicide, dit omdat het zo snel groeit dat het zo goed als al het ‘onkruid’ in de omgeving opruimt.

Waar verkrijg ik Hennep?
Hennep is tegenwoordig makkelijk te verkrijgen in allerlei verschillende winkelsoorten. De vormen die voor voedselconsumptie geschikt zijn, zijn meestal via biologische winkels, natuurreformzaken en ook eventuele smartshops aan te schaffen. Ook is er een oneindig scala aan web shops die hennepproducten verkopen te vinden op het internet. Wij bij Superfood.nl hebben het zoals gewoonlijk tot onze missie gemaakt om de beste leverbare hennep producten die wij konden vinden, aan te bieden via onze web shop. U kunt deze vinden op www.superfood.nl

Hoe consumeer ik Hennep?
Hennep is een product wat op vele manieren en in verschillende productvormen geconsumeerd kan worden. De productvormen die het meest bekend zijn, zijn hennepzaad en hennepolie, maar er is een legio aan mogelijkheden om hennep te nuttigen, van allerlei verschillende soorten proteïne, chocolade en energierepen, brood, bier, boter, olie, pastasauzen tot zelfs hennepmelk en hennepijs. Hennepzaden zijn tevens in gepelde en ongepelde vorm te verkrijgen, waarvan de eerste een fantastische en verassend lekkere nootachtige smaak heeft. Beide varianten zijn gemakkelijk te verwerken in allerlei soorten shakes, smoothies en/of lassies. Ook zijn de zaden verrukkelijk in allerlei verschillende salades en ook soepen. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van recepten met hennepzaad, houdt er rekening mee dat hennepproducten veel vocht opnemen, waardoor het belangrijk is om voldoende te drinken. Ook is het nog belangrijk om te vermelden dat hennepolie niet geschikt is voor het bereiden van voedselproducten op hoge temperaturen.

Tot slot volgen hieronder een aantal voorbeelden van recepten met hennepzaad:

Hennep pasta/strooisel/smeersel:
– 2 eetlepels volle hennepzaden.
– 1 eetlepel goji bessen.
– 1 theelepel vitamineral green.
Doe alle drie ingrediënten in een blender of koffiemolen. Voeg de drie ingrediënten in de blender of koffiemolen toe en blend het geheel tot het een poedervorming eindproduct vormt, wat je kan gebruiken als bijvoorbeeld broodstrooisel. Ook kun je het toevoegen aan je smoothie, shake, lassie of eventueel aan een overheerlijke salade.
Deze oergezonde basis is zowel zoet, als zout, wat een overheerlijke combinatie is. Door er eventueel wat kruiden (bijvoorbeeld Herbamare van Dr. Vogel) en een snufje Himalayazout aan toe te voegen, ontstaat al snel een heerlijke en bijzondere smaak. Ook is een zoetere variant mogelijk, door er bijvoorbeeld wat rauwe cacao aan toe te voegen, eventueel met wat fruit, kaneel en (rauwe/biologische) honing. Tot slot is het ook nog mogelijk er ongeveer 2 eetlepels vloeistof doorheen te mengen, waardoor een pasta-achtige substantie ontstaat, heerlijk voor bijvoorbeeld op crackers.

Hip-with-hemp-smoothie:
– 2 rode grapefruits.
– 4 mandarijnen.
– 2 peren.
– 1 limoen (persen en sap bijvoegen).
– 1/3e venkelknol.
– 1 stuk gember (fijn gemalen/gesneden) (hoeveelheid naar eigen smaak).
– 3 theelepels hennepzaad.
– 1 theelepel spirulina of chlorella.
– 1 theelepel bijenpollen.
– 1 theelepel bovine colostrum.
– 1 flinke scheut ahornsiroop.
– 1 flinke scheut biologische vanille yoghurt.
– 1 flinke scheut kokos sap.
– 1 handvol kokos schilfers.
Voeg alle ingrediënten toe in een blender en blend het geheel tot het een mooie dunne geleiachtige substantie vormt. Giet het geheel uit in één of meerdere bekers, top de smoothie af met een snufje rauwe cacao en een paar goji bessen en smul maar raak!

All-day-long-hemp-milk:
– 4 koppen bronwater.
– 1/2e kop hennepzaad.
– 2 eetlepels mariadistelzaden (gemalen).
– 2 theelepels agave nectar of ahornsiroop.
– 1 eetlepel spirulina.
– 1 rauwe vanille boon (eventueel gemalen).
– 1 snufje Himalaya zout.
Dit is een mogelijke versie van hennepmelk die extra bescherming voor de lever biedt, dankzij de aanwezige spirulina en mariadistelzaden. Blend het geheel tot een soepel vloeibaar geheel en wring het geheel door een zeef (geen metaal!) of een fijnmazige zak en laat het smaken!

Share:

4 comments

  1. ik heb hennepzaad gekocht, maar vraag me af of je de voedingsstoffen wel goed opneemt, als je de zaden heel (ongemalen) gebruikt. En verder: kan ik de zaden ook laten ontkiemen en dan de plant nuttigen? Hoe gebruik je dat dan?

  2. Hennep is geen familie van de moerbei, maar van de hop -gek genoeg- …;)

Geef een antwoord