Hennep – plantaardige bron van volwaardige eiwitten en nog véél méér!

De meeste mensen denken bij hennep meteen aan wiet, maar de hennep die in natuurvoedingswinkels en superfood winkels verkrijgbaar is heeft geen psychoactieve werking. Wat dit oer-oude zaad wel in hoge mate bevat is volwaardige eiwitten, en daarnaast ook diverse andere gezonde voedingsstoffen. Maar het grootste voordeel van hennep is misschien wel dat het enorm lekker is en veelzijdig in gebruik, tijd dus om hennep in je keuken te introduceren!

Wat is hennep?

Hennep behoort tot de familie van de moerbei en is één van de oudst bekende medicinale planten ter wereld. Voor zover bekend komt deze krachtige medicinale plant oorspronkelijk uit Centraal-Azië en het gebruik ervan gaat vermoedelijk terug tot in het stenen tijdperk. Hennep bevat talloze geneeskrachtige eigenschappen en is door de eeuwen heen door zeer veel verschillende culturen gebruikt, variërend van de oude Indiërs, Mesopotamiërs, Sumeriërs, Perzen, Egyptenaren tot inheemse stammen in Midden-Amerika. De hennep waar hennepzaden en hennepolie van worden gemaakt wordt ook wel industriële hennep genoemd en heeft in tegenstelling tot marihuana vrijwel geen psychoactieve werking. Industriële hennep is niet alleen een zeer gezonde voedingsbron, er worden ook heel veel andere producten van gemaakt, zoals kleding, gordijnen, verpakkingsmaterialen, touw, papier, brandstof (biodiesel), onderdelen voor auto’s en zelfs huizen!

Waarom zijn hennep zaden zo gezond?

hennepHennep zaden bevatten behalve volwaardige eiwitten die de spieropbouw en het uithoudingsvermogen bevorderen, de bloedsuikerspiegel in balans houden, genezing versnellen, de natuurlijke reiniging van het lichaam stimuleren en zorgen voor sterke botten en tanden ook omega-3 vetzuren en meer dan 20 soorten mineralen (o.a. magnesium, kalium, calcium, ijzer, mangaan, zink, koper, platina, fosfor, zwavel, borium, nikkel, germanium, tin, jodium, chroom, zilver en lithium) en sporenelementen die essentieel zijn voor het functioneren van het menselijke lichaam. Ook bevatten hennep zaden een flinke hoeveelheid enzymen en antioxidanten, zoals vitamine E en lecithine, welke beide belangrijk zijn voor een gezonde hersenchemie. Lecithine ondersteunt tevens een gezonde leverfunctie, waarmee de natuurlijke reiniging van het lichaam wordt bevorderd. Daarnaast zijn hennep zaden rijk aan alfa, bèta en gamma globuline, welke ons immuunsysteem versterken en helpen oud en beschadigd weefsel te herstellen en nieuw weefsel aan te maken. Bovendien bevatten hennep zaden chlorofyl en het anti-ontstekingsvetzuur G.L.A., die ook voorkomen in oa. spirulina en bekend staan om de hormoonregulerende werking en ontstekingsremmende kwaliteiten, en bevat het het hoogste gehalte essentiële vetzuren van alle zaden ter wereld (vooral vooral meervoudig onverzadigde vetzuren, linolzuur, oliezuur en alfa-linoleenzuur).

Wat hennepzaad zo uniek maakt is dat het een kleine hoeveelheid THC (minder dan 1%) bevat, de psychoactieve component die ook, maar dan in een veel hogere dosis, in marihuana zit (15-20%). THC wordt gebruikt ter behandeling van diverse ziektes, variërend van kanker en de bijbehorende gevolgen van prednison- en chemotherapie, tot aan allerlei oogziektes zoals staar en glaucoom, ADHD/ADD, chronische pijnklachten, multiple sclerose, borderline syndroom, slaapstoornissen, hoofdpijn, migraine, fibromyalgie en tremor. Daarnaast bevat het CBDa (Cannabidiolzuur of carbonzuur), een stof die bekand staat als een krachtige ontstekingsremmer. Een hennepproduct dat zeer rijk aan CBDa is, is CDB Olie. Deze olie is zeer zorgvuldig verwerkt, om het heilzame CBDa zoveel mogelijk te behouden.

Hoe kun je hennepproducten gebruiken?

Hennep zaden smaken lekker romig en nootachtig en zijn heerlijk door smoothies, notenmixen, salades, rauwe snacks en soepen. Daarnaast kun je de zaden vermalen tot meel waarna je er glutenvrije koek of brood mee kunt bakken of hennepmelk van kunt maken. Hennepolie is ideaal ter vervanging van olijfolie en kan in allerlei koude gerechten worden verwerkt, zoals salades, sauzen en hapjes. Hennep proteine smaakt perfect in shakes en smoothies.

Share:

2 comments

Geef een antwoord