Guarana geeft energie en versnelt het metabolisme

Guarana is een plant die bekend staat onder de Latijnse naam ‘Paullinia cupana’, ‘Paullinia crysan’  of ‘ Paullinia sorbilis’. De oorspronkelijke naam ‘Paullinia cupana’ was afgeleid van de Duitse botanicus C.F. Paullini, al doet de naam vermoeden dat het hier eerder om een Italiaan zou gaan. Hij was de eerste Westerse ontdekker van deze plantensoort in de 18e eeuw. Het woord ‘guarana’ is afgeleid van het inheemse woord ‘wara’ná’, afkomstig van de Tupi-Guarani stam uit het Amazone gebied. Binnen deze stam vervult guarana een zeer heilige en speciale rol als uiterst krachtige en magische plant.

Wat is guarana?

Guarana is een klimplant uit de weelderige Amazone gebieden, die ondertussen bij velen in het Westen ook grote bekendheid geniet. De plant komt bijzonder veel voor in Brazilië en bezit grote bladeren en prachtige bloemen clusters, maar is in het bijzonder bekend om de vrucht die ze draagt. Deze vruchten zijn ongeveer de grootte van koffiebonen en dienen vaak als een voedselsupplement met een werking die meestal wordt vergeleken met die van koffie, al is de werking over het algemeen zelfs dubbel zo sterk. De hoeveelheid cafeïne in koffie is ongeveer 1-2%, terwijl dit in guarana 2-4.5% is. De kleur van de prachtige vruchten van de guarana plant varieert van bruin tot rood en alle varianten die hiertussen mogelijk zijn. Binnenin de vrucht bevinden zich zwarte zaden die omringt zijn door een schil. De vrucht wordt traditioneel met de hand geplukt in het droge seizoen in de Amazone. De zaden worden geroosterd, waarna vervolgens de schillen ook met de hand wordt verwijderd en deze in water worden gelegd om te weken. Het roosteren gebeurt in een speciale hut met een open zijde, waar het behoorlijk warm wordt. Het werk duurt enkele uren en tijdens dit proces moeten de zaden regelmatig omgekeerd worden om aan alle kanten gelijk geroosterd te worden. Men herkent hoofdzakelijk aan de geur of ze klaar zijn en van de plaat verwijderd mogen worden. Daarna gaan de zaden in een grote houten vijzel, alvorens ze tot een poeder gestampt worden. Dit poeder vormt een mengsel met water en wordt vervolgens in cilinders gedaan om te drogen in de zon. Daarna wordt het product gerookt in speciale hutten, wat zelfs enkele weken kan duren. Dit om er een specifieke smaak aan guarana te geven. Het bewaren in de cilinders zorgt ervoor dat deze specifieke smaak tot zelfs een jaar bewaard kan worden, terwijl de smaak onder andere omstandigheden al na een paar maanden verdwenen kan zijn of is. De commerciële en geïndustrialiseerde processen en machines waarmee guarana ook geplukt en bewerkt wordt, lijken erg op die van de koffie industrie.

Het is misschien een interessant gegeven om stil te staan bij het feit dat de vrucht lijkt op een oogbol, waar zelfs een hele mythe over blijkt te bestaan. Deze bestaat uit het verhaal dat de plant voor het eerst verbouwd werd toen een inheems Godheid een kind in een drop in de Amazone had gedood. De dorpelingen waren woedend en om hen te kalmeren heeft een goedgezinde Godheid het linkeroog van het kind in de aarde buiten het dorp geplant, waar vervolgens de krachtige wilde guarana variant van de plant uitgroeide als gave aan de dorpelingen. Het rechteroog werd in het dorp zelf geplant en hieruit groeiden de tamme versies van guarana. Deze mythe zou de eigenaardige vorm van de ‘the eyeball’ in de guarana plant volgens de inheemse tradities verklaren.

Guarana is een plant die wereldwijd al enige tijd zeer grote bekendheid geniet. Dit is met name te danken aan de sterke opkomst van smartshops, in combinatie met het ontstaan van de rave- en party scene over de gehele wereld. Dit gebeurde allemaal gedurende de negentiger jaren in de vorige eeuw. Het feit dat in deze wereld veel ongezonde vormen van drugs werden geconsumeerd, met de nodige ziekmakende gevolgen van dien, leidde er in de jaren 90 toe dat mensen op zoek gingen naar gezondere middelen om meer energie te krijgen en geestverruimende ervaringen te kunnen opdoen. Het is dankzij deze zoektocht en behoefte dat er een aantal ondernemers zich op deze behoefte zijn gaan richten en met name de wereld van psychoactieve en activerende planten- en kruidensoorten zijn gaan verkennen, om vervolgens deze producten in allerlei vormen op de markt aan te bieden. Dit heeft geleid tot een zeer explosieve groei van het aantal zogenaamde smartshops in Nederland en buitenland, waar vanaf deze tijden allerlei plantaardige stimuli, psychoactieve substanties, alsook raw en superfood producten worden verkocht. Er is speciaal in de laatste jaren te zien dat de branche van smart shops en raw & superfood winkels een bepaald assortiment aanbieden wat elkaar overlapt en aanvult. Het marktsegment waar men zich op richt is in principe verschillend en de doelstellingen ook, maar het is overduidelijk gebleken dat bepaalde planten en kruiden duidelijk een dusdanige werking bezitten, dat ze in het assortiment van beide soorten (web) winkels passen. Daaruit blijkt tevens dat niet meteen elke stimulerende en psychoactieve plant ook meteen gevaarlijk voor de mens is en zelfs bepaalde gezondheidsvoordelen op kan leveren. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij het magische en ondertussen zeer bekende middel ‘Ayahuasca’. Deze wetenschap is zeker stof tot nadenken voor vele mensen, die vaak te pas en te onpas klaar staan met hun lukrake voordelen ten opzichte van alles wat maar in de media als gevaarlijk wordt bestempeld. Zoals het nu lijkt en met de hedendaagse tendensen, die steeds beter zichtbaar worden in de media, is het duidelijk aan het worden dat zelfs raw food, superfoods, vitamine preparaten en voedingssupplementen tegenwoordig al als potentieel gevaarlijk worden beschouwd. Het doet allemaal tezamen zeker vermoeden alsof onze regenten gewoon bang zijn dat wij ons als mens goed en gezond voelen, ons ontwikkelen op zowel fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel vlak en zij ons het liefst alleen maar bang en ziek thuis zien zitten, zodat we vooral nergens moeilijk over doen en alles maar slikken als zoete koek. Natuurlijk is dat iets waar wij niet mee akkoord gaan en het daarom dan ook dat wij via onze informatieve blogs proberen het bewustzijn over de prachtige en bijzonder krachtige voedselbronnen van Moeder Aarde onder de aandacht van potentieel geïnteresseerden te brengen.

Wat doet guarana?

De guarana plant is, zoals net vermeld werd in de vorige paragraaf, een voedselbron die bijzonder graag geconsumeerd wordt in de dance wereld. Dit is met name omdat guarana een tweetal verschillende werkingen heeft die erg welkom zijn in dit wereldje. We willen wel duidelijk benadrukken dat guarana niet alleen in die specifieke scene zeer geliefd is, maar het is wel dankzij de populariteit in die wereld, dat guarana een enorme doorbraak heeft mogen beleven qua populariteit. De eerste reden waarom guarana destijds zo bijzonder populair is geworden, is het feit dat guarana een bijzonder sterke dosis energie geeft aan het fysieke lichaam. Het is met name hierom dat dit middel veel in de diepe uren van de nacht werd geconsumeerd op een veelvoud aan dance party’s, want het leverde de consument een flinke dosis energie op, zonder de vervelende en zelfvernietigende gevolgen van chemische stimulerende middelen. De reden waarom guarana zoveel energie voor ons lichaam oplevert, komt door het feit dat onder andere bijzonder veel cafeïne bevat. De dosis is in vergelijking met bijvoorbeeld koffie ongeveer 2-3 keer zo hoog en u kunt zich ongetwijfeld voorstellen wat dit voor een effect op ons lichaam heeft. Eén van de voordelen van dit hoge gehalte aan cafeïne in deze plant, is het feit dat op deze manier pathogene stoffen en organismen geen enkele kans hebben om te overleven in de guarana plant. Cafeïne in zo’n dusdanig sterke dosis werkt als een zogenaamd defensieve gifstof, die op deze manier de vorming en huisvesting van ziekteverwekkers in de plant voorkomt en bestrijd. Het is dus uitgesloten dat u ziekteverwekkers binnenkrijgt als u besluit om guarana tot uw voedselbronnen toe te voegen. Naast het feit dat guarana een stevige dosis aan energie levert aan ons lichaam, zorgt het tevens voor een verhoogde staat van mentaal welzijn. Het ondersteunt onze hersenactiviteit en draagt bij aan een verscherpt alert zijn. Wel is het hierbij belangrijk om op te letten dat u de dosis niet overschrijd. Dit omdat een te hoge dosering van guarana kan leiden tot zeer sterke gevoelens van euforie en daarnaast een opwindend en libido verhogend effect kunnen hebben. Dit kan mogelijk een effect zijn wat onwenselijk is op het moment dat u zich op fysieke en mentale productiviteit wenst te focussen.

Daarmee zijn we meteen aangekomen op de tweede reden waarom guarana erg populair is geworden in de dance wereld. Dit is dus omdat guarana in hoge doseringen de werking heeft van een sterk afrodisiacum. Bij overschrijding van de dosis voor flinke fysieke en mentale prestaties leidt de verhoogde inname automatisch (althans als de kwaliteit van de ingenomen guarana hoog genoeg is) tot een expansie van het bewustzijn, een verhoogd sensitief waarnemen, een verhoogde interesse in seksuele gevoelens en handelingen en in het ervaren van sterke gevoelens van geluk en euforie. Het is hierdoor een middel wat uitermate geschikt is voor mensen met seksuele blokkades, gevoelens van depressiviteit en met tekorten aan mentale en fysieke energie. Verder staat guarana bij de plaatselijke bevolking in de Amazone bekend om nog een bijzonder reeks aan gezondheidsvoordelen en zou deze plant in staat zijn een breed scala aan verschillende ziektebeelden en ongemakken te verhelpen en genezen. Dit zowel van fysieke als mentale aard. We hebben hieronder een lijst samen gevat van de meest bekende voordelen die guarana op ons fysieke en mentale gestel kan hebben.

– Guarana versnelt ons metabolisme, oftewel onze spijsvertering, waardoor het ons lichaam beter in staat stelt om vetten sneller te verbranden. Het is met name de cafeïne die ons lichaam in staat stelt het spijsverteringsproces te versnellen.
– Guarana remt onze eetlust en ons gevoel van (constant) hongerig zijn af, wat ideaal is voor mensen met eetstoornissen en zwaarlijvigheid.
– Guarana levert onze lichamen een bijzondere dosis aan fysieke, alsook mentale energie, waardoor het mogelijk wordt over een groter uithoudingsvermogen te beschikken en ons mentaal sterker te focussen en concentreren.
– Guarana support ons lichaam bij het verbranden van vetten en het leveren van extra energie, wat mogelijk is door het verhogen van de lichaamstemperatuur. Dit noemt men ook wel metabolische thermogenese. Dit ontstaat door de vermenigvuldiging van voedingsstoffen voor onze bètareceptoren in ons lichaam, waardoor opgeslagen vetweefsel kan worden verbrand en omgezet kan worden in extra energie.
– Guarana helpt bij het bestrijden van fysieke pijn en zorgt hierdoor voor de afnamen van pijnlijke fysieke symptomen zoals hoofdpijn, migraine en de pijnlijke bijverschijnselen van gewrichtsziekten zoals bijvoorbeeld artritis en reuma.
– Guarana verhoogt, zoals al eerder genoemd, ook ons mentale welzijn en concentratie vermogen. Daarnaast is gebleken dat het ons geheugen versterkt, als een mood stabilisator werkt en het mogelijk zelfs daardoor bijdraagt tot het bestrijden van mentale disbalans en depressiviteit. Ook is er in vele gevallen duidelijk gebleken dat een flinke dosis guarana kan leiden tot sterke gevoelens van gelukzaligheid en euforie.
– Guarana heeft tevens een bijzonder werking voor mensen met allerlei vormen van cardiovasculaire problematiek. Het bezit bloed verdunnende kwaliteiten, remt de activiteit van bloedpalletjes af en helpt zo dus om plaque vorming van het bloed te voorkomen en is daarmee zo mogelijk een prima middel voor mensen met trombose en aanverwante ziektebeelden. Wel raden wij aan om bij dit soort ernstige en zo mogelijk levensgevaarlijke ziektebeelden strikt en regelmatig overleg met uw arts of specialist te voeren. Het middel guarana wordt zelfs gebruikt om het ‘sticky’ worden van bloedcellen en plaatjes te voorkomen en op die manier de vorming van stolsel in het bloed af te remmen en te voorkomen.

Al met al is guarana wederom met recht een superfood te noemen en is het gemakkelijk voor te stellen dat dit als een prima middel wordt verkocht aan studenten, chauffeurs, soldaten, atleten en mensen die op andere manieren vaak door hun werk, sport, hobby of andere omstandigheden worden gedwongen tot zware fysieke en mentale arbeid en inspanning. Naast al deze prachtige voordelen bezit guarana tot slot ook nog eens een flinke dosis nutriënten, waaronder tannine (looizuur), theofylline, theobromine (waar onder andere rauwe cacao ook zo om geliefd is) en andere alkaloïden. Ook bevat het meerdere B-vitamines, wat mogelijk het bijzonder effect op onze hersenchemie en onze gemoedstoestand zou kunnen verklaren. Vitamine C wordt ook terug gevonden in guarana, evenals natuurlijk cafeïne, 3% vet, zetmeel, gom, choline en verschillende pigmenten. Om dit deel van het blog af te sluiten willen we nog vermelden dat het raadzaam is om guarana te vermijden in tijden van zwangerschap.

Waar kan ik guarana kopen?

Guarana is een middel wat tegenwoordig vrij gemakkelijk te verkrijgen is, al is het wel in gespecialiseerde winkels. Dit zijn in deze tijden met name de raw food en superfood winkels en web shops, alsook de zogenaamde smart (web) shops. Met name laatst genoemde zijn al vele jaren actief in het verkopen van deze krachtige superfood en energiebron. Dat betekent voor de consument dat guarana te koop is in elke middelgrote tot grote stad van Nederland, waar zich een smartshop of raw food en superfood winkel bevindt. Ook heeft u mogelijk kans in uw plaatselijke biologische winkel of natuurreformzaak. We achten de kans het grootst in natuurreformzaken, omdat zij vaker bekend zijn met dit product dan de gemiddelde biologische winkel. Verder bestaat er een groot scala aan online webwinkels waar dit product ook te koop is. Wel is het zaak om op te letten waar u uw product koopt, om een zo hoog mogelijke kwaliteit te garanderen. Dit geld zowel voor de gewone winkels als voor webwinkels. Wij bij www.superfood.nl hebben het tot onze grootste prioriteit gemaakt om onze producten allemaal van een zo hoog mogelijke kwaliteit te laten zijn, om ons op die manier van het gros van de webwinkels en winkels te kunnen onderscheiden. De net vermelde link leidt u naar onze vernieuwde webwinkel, waar u uw producten 24 uur per dag en 7 dagen per week kunt bestellen en wij er zorg voor zullen dragen dat uw bestelling uiterlijk binnen 1-2 werkdagen bij u thuis bezorgd wordt.

Hoe kan ik guarana eten?

Guarana is een product wat zich gemakkelijk laat consumeren. Het komt meestal in poedervorm voor, maar ook in de vorm van capsules en drankjes. De laatste twee vormen laten zich raden hoe deze te consumeren, de eerst vorm, als poeder, is gemakkelijk te verwerken in allerlei soorten shakes, lassies, smoothies, koude en warme dranken en (rauwe) zuivelproducten en toetjes. Verder komt guarana tegenwoordig in steeds meer verschillende soorten producten voor. Dit varieert van mineraalwater tot muesli, van chocolade- en andere energie repen tot snoepgoed en kauwgom. Met name in Brazilië is guarana erg populair als softdrink, zoals van het bedrijf ‘Guarana Antarctica’. Dit bedrijf begint tegenwoordig ook stevig voet aan de grond te krijgen in een land als Portugal en mogelijk zien we deze trend in de toekomst ook in de rest van Europa doorzetten. Tot slot hebben we hier en hier een tweetal smoothies voor u gemaakt om u een idee te geven  hoe u dit product mogelijk kunt verwerken tot een overheerlijke zomerse traktatie.

Share:

2 comments

  1. Bedankt maar erg aardig al die pluspunten van guanara, maar als je goed gaat zoeken zijn er wel degelijk ook minpunten, waarom noemt u die niet?

Geef een antwoord