Goed voorbereid op de winter met camu camu

De winter komt er weer aan… En dat betekent dat verkoudheid en griepjes weer de kop op kunnen steken. Verkoudheid is de meest voorkomende infectieziekte in Nederland. Jaarlijks worden miljoenen Nederlanders verkouden, met name in de koudere maanden van het jaar. Volwassenen worden gemiddeld twee tot vier keer per jaar verkouden en kinderen zelfs tot wel twaalf keer per jaar. Verkoudheden en wintergriep zijn verantwoordelijk voor de meeste ziekmeldingen op school en op het werk, en ook huisartsen zien mensen met verkoudheid of griep het vaakst. Helaas kunnen artsen niet veel doen aan een verkoudheid of griepje, daarom is even doorbijten en uitzieken meestal het advies dat je krijgt. Er zijn echter bepaalde superfoods die je immuunsysteem krachtig versterken zodat jij veel minder vatbaar wordt voor die vervelende verkoudheden en griepjes.

Hoe ontstaat een verzwakt immuunsysteem?

Ons lichaam beschikt over een natuurlijk beschermingsmechanisme waarmee het zichzelf beschermt tegen ziekteverwekkers van buitenaf. Mensen met een sterk immuunsysteem zijn veel minder vatbaar voor virussen en andere ziekteverwekkers, zoals bacteriën, parasieten en schimmels. Als je een goede weerstand hebt is je lichaam in staat ziekmakers die het lichaam zijn binnen gedrongen tijdig te elimineren zodat ze zich niet kunnen vermenigvuldigen en zich in je lichaam kunnen verspreiden. Je wordt dan niet ziek, of je hebt slechts last van een lichte verkoudheid of griep.

De sterkte van je immuunsysteem wordt bepaald door je voedingspatroon en leefgewoonten. Het is bekend dat de volgende factoren, of een combinatie daarvan, je immuunsysteem erg kunnen ondermijnen:

 • Een ongezond voedingspatroon (vooral suikers, bewerkte voeding en alcohol onderdrukken je immuunsysteem)
 • Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine C en D
 • Niet genoeg rust of slaap
 • Niet goed kunnen omgaan met emotionele stress
 • Te weinig beweging
 • Roken

Hoe kan ik een zwak immuunsysteem voorkomen?

Een gezond voedingspatroon is je een van je beste wapens tegen een verlaagde weerstand. Het beste kun je daarom kiezen voor een gevarieerd voedingspatroon waarbij verse groenten, gezonde eiwitten en vetten de boventoon voeren. Producten die veel suiker of suikervervangers bevatten en bewerkte voedingsmiddelen kun je beter helemaal links laten liggen, want die bevatten nauwelijks voedingstoffen die je lichaam nodig heeft en zijn dus alleen maar een belasting, waardoor je immuunsysteem verzwakt . Kijk ook uit met fruitsappen, want ondanks dat deze een bron van vitamine C zijn bevatten ze ook veel natuurlijke suikers. Daarnaast kun je beter geen graanproducten eten, want de koolhydraten die hierin zitten worden in je lichaam omgezet in suikers.

Met welke superfoods kan ik mijn immuunsysteem versterken?

Naast een gezond en gevarieerd voedingspatroon bestaan er talloze superfoods die je immuunsysteem een extra ‘zetje’ kunnen geven. Voorbeelden daarvan zijn:

 • Gezonde eiwitten, afkomstig van bijvoorbeeld kwalitatief hoogwaardige proteïnepoeders, biologische vrije uitloop scharreleieren en wilde vis
 • Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals rauwe kefir, kimchi, miso, tafelzuren en zuurkool. Deze bevatten probiotica (‘goede’ bacteriën) die je immuunsysteem ondersteunen
 • Gezonde oliën en vetten, zoals kokosnoten, kokosolie, vette vis en Krill Olie
 • Champignons, en dan met name Reishi, Sjiitake en Maitake, want deze bevatten bètaglucanen die het immuunsysteem versterken
 • Knoflook, vanwege de bacterieremmende, antivirale en schimmeldodende eigenschappen. Het beste kun je elke dag een paar teentjes verse knoflook rauw eten.
 • Kruiden en specerijen die veel antioxidanten bevatten, zoals kurkuma, oregano, kaneel en kruidnagel
 • Veel vers water. Water is essentieel voor het optimaal functioneren van elk orgaan in je lichaam en helpt om schadelijke stoffen die je immuunsysteem kunnen ondermijnen snel af te voeren via urine en transpiratie.

Vooral camu camu bessen zijn bij uitstek geschikt om je weerstand te verhogen. Deze superfood bessen afkomstig uit de moerassige laaglanden van Peru bevatten meer vitamine C dan enige andere voedingsbron op aarde en worden daarom ook vaak de ‘natuurlijke vitamine C pil’ genoemd. Bovendien zijn ze rijk aan antioxidanten, diverse B-vitamines, calcium fosfor, ijzer, aminozuren en bioflavonoïden, allemaal stoffen die je nodig hebt om je immuunsysteem gezond te houden. Daarnaast beschikken camu camu bessen net zoals bijvoorbeeld knoflook over antivirale, antibacteriële, ontstekingsremmende en ontsmettende eigenschappen, dus als je er tegenop ziet om elke dag rauwe knoflook te eten dan zijn camu camu bessen een smakelijk alternatief.

Camu camu bessen worden meestal in poedervorm verkocht, daarom is het belangrijk om er goed op te letten welk product je koopt, want als het poeder verhit is geweest (waardoor alle goede voedingsstoffen zijn verdwenen) of goedkope vulmiddelen bevat dan is het product eigenlijk weggegooid geld. De camu camu bessenpoeder van het huismerk Superfood.nl is rauw en biologisch gecertificeerd door “Organic Farmers & Growers”, de meest toonaangevende biologische certificeringorganisatie van Groot Brittannië. Dit verzekert dat je kunt profiteren van alle goede eigenschappen die in camu camu bessen horen te zitten, zonder dat ze vervuild zijn met pesticiden of schadelijke vulmiddelen bevatten.

Hoe kun je camu camu bessenpoeder gebruiken?

Camu camu poeder heeft een heerlijke mild zoete smaak met een vleugje van bessen en citrusfruit. Je kunt het poeder door smoothies, sappen, limonades en shakes roeren of sprenkelen over bijvoorbeeld verse bessen, pruimen of ananas. De poeder is zeer geconcentreerd, dus je hebt er maar weinig van nodig om je drank of gerecht extra smaak te geven en je dagelijkse behoefte aan alle goede voedingsstoffen binnen te krijgen.

Super winter smoothie

Ingrediënten:
1 kopje blauwe bessen
1 banaan
100 gram verse boerenkool
1 mandarijntje
1 kopje vers geperste sinaasappelsap
½ theelepel camu camu bessenpoeder

Bereiding:
Pel de banaan en het mandarijntje en doe deze samen met alle overige groenten en fruit in de blender. Zet de blender aan en voeg eventueel een kopje (bron)water toe als de smoothie te dik wordt. Voeg vervolgens de camu camu bessenpoeder toe en zet de blender nog heel even aan. Giet de smoothie in een glas en garneer het eventueel met een mespuntje camu camu poeder.

Rauwe camu camu fruitgebakjes

Ingrediënten:
1 kopje rauwe cashewnoten (8 – 12 uur geweekt)
1 kopje biologische dadels
1 kopje biologische gedroogde abrikozen
50 gram zonnebloempitten
25 gram chiazaadjes
1 kommetje gemengd gedroogd fruit (1-2 uur geweekt)
1 theelepel biologische speculaaskruiden
4 paranoten (fijngehakt)
½ theelepel camu camu bessenpoeder
1 – 3 eetlepels vers geperst sinaasappelsap

Bereiding:
Doe de zonnebloempitten en chiazaadjes in een ‘magic bullet’ of koffiemolen en maal ze fijn tot je een soort meel krijgt. Schep het meel over in een blender en voeg hier de geweekte cashewnoten, dadels en abrikozen samen in een daarvoor geschikte blender en maal het geheel tot een smeuïg deeg. Maak met je handen van het deeg gebaksbodempjes en leg deze ca. 24 uur in de dehydrator (max 40 C). Maak daarna de vulling door het geweekte gedroogde fruit, speculaaskruiden, paranoten, camu camu bessenpoeder en sinaasappelsap met elkaar te mengen en schep deze in de gebaksbodempjes zodra deze voldoende gedroogd zijn in de dehydrator. Je kunt de gebaksbodempjes en het gemengde fruitmengsel maximaal 1 week in de koelkast bewaren. Bewaar het fruitmengsel en de gebaksvormpjes wel apart, en voeg ze pas samen als je de rauwe camu camu fruitgebakjes gaat serveren.

Kan jouw immuunsysteem ook wel wat extra’s gebruiken?

Breng dan eens een bezoekje aan superfood.nl, want met camu camu bessenpoeder, de natuurlijke ‘vitamine C bom’ kun je jouw weerstand op een effectieve manier versterken en ben jij helemaal voorbereid op de winter.

Share:

Geef een antwoord