Gezonde zoetstoffen, bestaan die?

Zoet is erg lekker… maar helaas meestal niet zo gezond. Van suiker word je namelijk dik en ziek, en ook kunstmatige zoetstoffen zijn geen goed alternatief. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse natuurlijke en gezonde zoetstoffen die boordevol vitamines en mineralen zitten en ook nog eens heel smakelijk zijn. Eén daarvan is wel heel erg speciaal, want je kunt er heel veel verschillende dranken, hapjes en gerechten extra lekker mee maken.

Waarom zij suiker en kunstmatige zoetstoffen niet gezond?

De meeste mensen associëren suiker met dik worden, maar overgewicht is niet het enige effect van teveel suiker eten. Een overmatige suikerconsumptie heeft namelijk nog talloze andere schadelijke gevolgen voor het lichaam, zoals:

  • Verzwakking van het immuunsysteem
  • Te hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten
  • Kanker, omdat suiker de kankercellen “voedt”. Wetenschappers hebben een sterke relatie ontdekt tussen suiker en borst-, eierstok-, prostaat-, endeldarm-, alvleesklier-, galblaas-, maag- en longkanker.
  • Verminderde insulinegevoeligheid,  hypoglycemie en diabetes type-2
  • Overgewicht en obesitas.
  • Vroegtijdige veroudering
  • Versnelde botontkalking
  • Snelle toename van adrenaline, hyperactiviteit, angst, concentratie- en leerstoornissen, chagrijnigheid en verergering van ADHD symptomen bij kinderen.
  • Auto-immuunziekten zoals artritis, astma en multiple sclerosis
  • Schimmelinfecties zoals Candida Albicans.

Zelfs als je geen last hebt van overgewicht kun je suiker dus beter in zijn geheel uit je voedingspatroon elimineren, omdat het zo slecht is voor je gezondheid. Kunstmatige zoetstoffen zijn echter geen gezond alternatief. Als je kunstmatige zoetstoffen binnenkrijgt wordt je lichaam als het ware ‘gefopt’ en wordt er toch insuline aangemaakt. Het gevolg daarvan is dat je behoefte aan suiker alleen maar verder toeneemt omdat het lichaam suiker verwacht, en dan moet je wel heel erg sterk in je schoenen staan om uiteindelijk toch niet naar suikerrijke voeding te grijpen! Daarnaast zijn veel van deze stoffen kankerverwekkend of hebben allerlei andere vervelende bijwerkingen. Het beste kun je dus helemaal geen suikers of kunstmatige zoetstoffen gebruiken, en dan hebben we het niet alleen over het schepje suiker of zoetje in de koffie maar ook over talloze bewerkte voedingsmiddelen die deze suikers en zoetstoffen bevatten.

Waneer is een zoetstof gezond?

Een gezonde zoetstof heeft een lage glycemische waarde en bevat geen onnatuurlijke stoffen. Een lage glycemische waarde betekent dat je bloedsuikerspiegel er minder sterk van stijgt als je het eet, en je lichaam dus minder insuline gaat produceren. Omdat de bloedsuikerwaarden bij laag glycemische zoetstoffen minder sterk schommelen zul je bovendien langer een verzadigd gevoel hebben en minder snel een onbedwingbare trek in suikers krijgen. Voorbeelden van hoog glycemische zoetstoffen zijn maltodextrine en glucose-fructosesiroop, die een glycemische waarde hebben van respectievelijk 105 en 62. De glycemische index van pure honing bijvoorbeeld is daarentegen slechts 55, en stevia zelfs 0. Stevia, dat gemaakt wordt van de extreem zoete bladeren van de steviaplant, is eigenlijk de beste natuurlijke zoetstof die er bestaat, ook voor diabetici, maar het nadeel van deze zoetstof is dat het vaak niet zo lekker smaakt of in het voordeligste geval niet echt smaak heeft.

Welke natuurlijke zoetstof is gezond én lekker?

Een natuurlijke zoetstof die gezond is en daarnaast heel erg lekker is bananenpoeder. In Nederland is deze zoetstof nog niet zo bekend, maar in Zuid-Amerika is bananenpoeder een erg populaire zoetmaker. De reden daarvoor is in de eerste plaats dat het enorm lekker smaakt. Maar een andere reden die niet mag worden onderschat is dat het boordevol gezonde voedingsstoffen zit.

Bananenpoeder wordt gemaakt van rode bananen. Deze zeer zoete bananen worden vooral in Ecuador geteeld, zijn klein van formaat en hebben een warmrode schil als ze rijp zijn. De rijpe bananen worden voorzichtig met de hand geplukt en luchtgedroogd zonder gebruik te maken van verhitting. Op die manier wordt ervoor gezorgd dat alle goede voedingsstoffen en de smaak zo optimaal mogelijk bewaard blijven. En dat is belangrijk, want hierdoor is de smaak van bananenpoeder vrijwel niet te onderscheiden van verse bananen en is het zeer rijk aan caroteen en vitamine C, twee antioxidanten die het immuunsysteem versterken en de natuurlijke veroudering vertragen. Daarnaast is het poeder een goede bron van vezels, kalium en vitamine B6. Bovendien heeft bananenpoeder een glycemische waarde van gemiddeld slechts 48. Bananenpoeder bevat maar 3% water, dus alle vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen zijn in sterk geconcentreerde vorm aanwezig.

Niet elk merk bananenpoeder is echter zeer rijk aan vitamines en mineralen, er worden namelijk ook bananenpoeders van inferieure kwaliteit verkocht die (goedkope) vulmiddelen en kunstmatige toevoegingen bevatten waardoor de lage glycemische waarde niet kan worden gewaarborgd en je het risico loopt ongezonde of zelfs schadelijke stoffen in je lichaam te krijgen. Dit is niet het geval met de Banana Powder van Longevity/David Wolfe. Dit gecertificeerde biologische bananenpoeder is van topkwaliteit en veganistisch. Het bevat daarnaast gegarandeerd geen gluten, zout, soja, zuivel, conserveringsmiddelen en andere toevoegingen.

Hoe kun je bananenpoeder gebruiken?

Misschien wel de allerbelangrijkste reden waarom bananenpoeder zo geliefd is in Zuid-Amerika (en ook steeds populairder wordt in Nederland), is omdat het zo’n heerlijk veelzijdige zoetstof is. Uiteraard kun je bananenpoeder door je favoriete smoothie, shake, lassi of sap roeren, maar wist je dat het ook erg lekker is als je het mengt door gedroogd fruit, toetjes, ijsjes en (rauw) gebak? Bananenpoeder die aangelengd is met water heeft dezelfde eigenschappen als geprakte bananen, dus je kunt er alles mee doen wat je met gewone bananen doet… inclusief het maken van babyhapjes!

In onderstaande recepten kun je zien hoe veelzijdig bananenpoeder is en hoe gemakkelijk je het in allerlei dranken en gerechten kunt gebruiken

Paarse bananensmoothie

Ingrediënten:
3 eetlepels bananenpoeder
½ komkommer
1 kom spinazie
½ bakje blauwe bessen
100 ml versgeperste sinaasappelsap

Bereiding:
Was de komkommer, spinazie en blauwe bessen en doe deze samen met de bananenpoeder en het versgeperste sinaasappelsap in een blender. Meng het geheel tot een egale smoothie, voeg eventueel wat extra (bron)water toe om de gewenste dikte te krijgen.

Bananen en aardbeien ijs 

Ingrediënten:

1 banaan
10 aardbeien
2 eetlepels bananenpoeder
1 kopje water
1 ijsblokjesvormpje

Bereiding:

Was de aardbeien, snijd de steeltjes eraf en doe ze samen met de bananenpoeder en het kopje water in een blender en maal het tot een smeuïge mousse. Schil daarna de banaan, snijd deze in plakjes en leg deze in een ijsblokjesvormpje (in elk vakje 1 of 2 plakjes). Giet de mousse er overheen, doe er eventueel cocktailprikkertjes in en leg het ijsblokjesvormpje ongeveer twee uur in de vriezer. Serveer de ijsjes indien gewenst met wat vers fruit, zoals bijvoorbeeld blauwe bessen, frambozen of aardbeien.

Trek in gezond en lekker zoet?

Ga dan eens kijken op superfood.nl. Bananenpoeder is een pure en natuurlijke biologische zoetstof met een lage glycemische index, die rijk aan vitamines en mineralen is… en verbazingwekkend lekker zoet!

Share:

Geef een antwoord