Gedroogde mango ideaal voor een gezonde spijsvertering

In tijden zoals deze, waarin het zonnetje rijkelijk schijnt is het verorberen van een overheerlijke mango natuurlijk een absolute must op z’n tijd. Deze lekkere tropische fruitsoort staat samen met de ananas en de kokosnoot symbool voor prachtig mooi weer, tropische stranden en heerlijk ontspannen in de zon. Iedereen kent deze heerlijk vrucht wel in één of andere variatie, want er zijn heel wat verschillende soorten mango die uit verschillende tropische oorden afkomstig zijn en welke bijvoorbeeld ook uitstekend in de gedroogde variant geconsumeerd kunnen worden, die ook bijzonder lekker smaken. We zullen in dit blog echter niet echt op het gedroogde aspect van deze fruitsoort ingaan, omdat iedereen wel duidelijk zal zijn dat deze bijzonder sterk overeenkomt met de verse variant, ook al verwijst dit blog wel door naar ons gedroogde mango product in onze webwinkel.

Wat is gedroogde Mango en waar komt het vandaan?

Oorspronkelijk komt de mango uit het Indiase deel van het Aziatische continent en staat daarom ook wel bekend in het Latijns als ‘Magnifera indica’. De mango groeit niet alleen in India, maar ook in vele landen in de rechtstreekse omgeving, zoals in Pakistan, Afghanistan, Bangladesh en Sri Lanka. Vanuit India is deze fruitsoort er in geslaagd de hele wereld langzaam te veroveren en er is tegenwoordig eigenlijk geen tropische land meer waar de mango niet groeit en op grote schaal gekweekt wordt. Het is één van de meest of zo mogelijk zelfs de nummer één van alle gecultiveerde en gekweekte fruitsoorten ter wereld in deze moderne tijden. Toch wordt niet elke soort op even grote schaal verbouwd, zoals bijvoorbeeld de zogenaamde ‘horse mango’, die eigenlijk alleen op lokaal niveau wordt gekweekt door en voor de plaatselijke bevolking. Andere mango soorten dan de Indiase variant zijn vaak alleen plaatselijk verkrijgbaar of worden in kleinere hoeveelheden naar het buiteland geëxporteerd, waardoor de prijzen van deze specifieke soorten vaak een stuk hoger ligt. Dit is met name het geval wat betreft de Afghaanse, Pakistaanse en Surinaamse mango’s. De meest bekende soort en uit India zelf afkomstig, is de bekende ‘Mangifera indica’. Dit is eigenlijk de enige soort die over de gehele wereld wordt gecultiveerd. Deze specifieke fruitsoort is zelfs uitgeroepen tot de nationale fruitsoort van India. Ook Pakistan en de Filipijnen hebben hun plaatselijke varianten van deze fruitsoort tot het nationale fruit uitgeroepen. De mango heeft verder nog een bijzondere eretitel en wordt in vele landen wel ‘The King of Fruit’ genoemd en wordt zelfs in verschillende culturen gebruikt als decoratie op trouwerijen. Hiervoor worden met name het fruit en de bladeren gebruikt.

De mango valt in de categorie van zogenaamde steenvruchten. Dit zijn fruitsoorten die van binnen een harde pit bezitten, welke het zaad is van de specifieke soort. Andere steenvruchten zijn bijvoorbeeld perziken, kersen en avocado’s. De mango is lid van de ondersoort ‘Mangifera’ uit de ‘Anacardiaceae’ familie. Dit is een familie die een grote verscheidenheid aan vrucht barende boomsoorten kent. Het woord mango is oorspronkelijk afkomstig uit de taal van de Tamils, waar deze fruitsoort als ‘māngai’ of ‘mankay’ bekend staat. De mangobomen kunnen tot maar liefst 35-40 meter hoog groeien en kunnen bijzonder oud worden voor fruitbomen. Er zijn exemplaren gevonden die meer dan 300 jaar oud waren en nog steeds vruchten afwierpen. Hun wortels groeien tot maar liefst 6-8 meter diep met een bijzonder wijd verspreid netwerk van wortels. De bladeren zijn het gehele jaar door groen, al hebben ze in hun jongste stadium een oranjeroze kleur, waarna ze vrij snel een dieprode kleur krijgen, om vervolgens dus langzaam groen te worden naarmate ze ouder worden. Ook draagt de boom prachtige bloemen die ook heerlijk zacht ruiken en doen denken aan de bekende bloem ‘Lily of the Valley’. Het fruit van de boom, welke we in dit blog behandelen, heeft ongeveer drie tot zes maanden nodig om volledig uit te groeien en tot rijping te komen. Deze kan vervolgens behoorlijk in kleur variëren, wat uit kan lopen van helder geel tot oranje en zelfs diep rood. Groene mango’s zijn mango’s die nog niet rijp zijn, wat helaas nog vaak het geval is als we ze in de winkel aantreffen. Daarom is het raadzaam deze vaak nog een paar dagen in de zon of op een warme plek te laten narijpen. Let er wel op dat u dit niet te lang doet, want mango’s zijn snel rijp en kunnen ook snel gaan rotten. Een rijpe mango verspreid een overheerlijke zoete geur, met name als deze wordt opengesneden. Zoals net al vermeld, is de mango een steenvrucht. Iedereen zal mogelijk bekend zijn met het feit dat het lastig kan zijn om een mango te verorberen en dat hier een speciale techniek voor bestaat. Deze staat in rechtstreeks verband met het feit dat de pit in het midden van de mango, niet gemakkelijk te scheiden is van het vruchtvlees en hierdoor, mits men de juiste techniek niet kent, bijzonder lastig is om uit het fruit te verwijderen.

De mango heeft een lange geschiedenis, met name in India en op het Aziatische continent. Deze fruitsoort wordt hier al duizenden jaren lang gecultiveerd en is één van de meest geliefde plaatselijke fruitsoorten. De mango werd maar liefst 500 jaar voor Christus geëxporteerd naar Oost-Azië, naar landen zoals de Filipijnen. Rond 1000 jaar na Christus ging ook Afrika voor de bijl en vanaf die tijd wordt de mango hoe langer hoe grootschaliger verbouwd op dit continent. Veel later werd de mango richting Zuid-Amerika geëxporteerd, wat ongeveer rond het jaar 1700 plaats vond. Aldaar was Brazilië het eerste land waar de mango bekend werd. Van daaruit werd deze fruitsoort al snel over het gehele Zuid- en Midden-Amerikaanse continent verspreid, waarvan Mexico één van de eerste landen was die de mango op grote schaal begon te verbouwen. Toch is India nog steeds het nummer één land wat betreft de productie van mango’s, dicht op de voet gevolgd door China. In Europa wordt de mango eigenlijk alleen in Spanje gekweekt, waar dit gebeurt in het gebied wat bekend staat onder de naam Andalusië. Dit is min of meer het enige gebied waar de mango wil groeien in Europa, wat te maken heeft met het specifieke klimaat van dit gebied. Ook wordt de mango verbouwd op de bekende Canarische eilanden. Ondertussen is de lijst van oorden waar de mango groeit flink gegroeid over de afgelopen eeuwen en deze heeft zich naast de hiervoor genoemde gebieden ook uitgebreid over geheel Noord- (afgezien van Canada en de noordelijke staten in de Verenigde Staten), Midden- en Zuid-Amerika, de Caraïben, Centraal-, West- en Zuidelijk Afrika, Australië, China, Pakistan, Afghanistan, Bangladesh en geheel Zuidoost Azië. Ondanks het feit dat India de grootste producent van mango’s is, bedraagt het export percentage slechts één procent van de gehele wereldhandel. Dit is omdat de Indiërs zelf bijna alle geproduceerde mango’s consumeren, wat ze bijvoorbeeld doen in de wereldberoemde Indiase mango lassies. Een ander interessant feit is dat mango’s ongeveer de helft beslaan van alle wereldwijd geproduceerde fruitsoorten, wat bizar veel is. De wereldvoedselorganisatie van de Verenigde Naties heeft geconstateerd dat de hoeveelheid geproduceerd fruit per jaar rond de 35.000.000 ligt, althans dit was het getal wat bevonden werd in 2009, waarvan de mango productie dus bijna de helft voor haar rekening nam.

Wat doet gedroogde mango?

Na nu net een flink stuk gelezen te hebben over onder andere de afkomst en geschiedenis van de mango, gaan we ons eens verdiepen in de heilzame werking van deze oergezonde en overheerlijke fruitsoort. Zoals net al gemeld, wordt deze fruitsoort niet voor niets ook wel ‘The King of Fruits’ genoemd en dat is niet alleen dankzij het feit dat het de meest gecultiveerde fruitsoort ter wereld is. De mango is een fruitsoort die deze titel niet voor niets verdient en gekregen heeft. Ondanks het feit dat dit grotendeels gebaseerd is op het idee dat het mogelijk de meest gegeten en geëxporteerde vrucht ter wereld is, zijn de gezondheid bevorderende eigenschappen van de mango ook zeker een reden om deze overheerlijke fruitsoort eens flink onder de loep te nemen. Dit leidt bij elk onderzoeker zeker tot de ontdekking dat we hier wederom met een prachtige, smaakvolle en zeer potente bron van nutriënten te maken hebben. Zoals gebruikelijk gaan we in dit deel van het blog dieper in op de specifieke heilzame eigenschappen van het behandelde blog onderwerp en gaan we om te beginnen eens nader onderzoeken welke nutriënten de mango bevat.

Om te beginnen kunnen we stellen dat de mango bijzonder rijk is aan vitamine A, B1, B2, B6, B11, en met name bijzonder rijk is aan vitamine C. De mango bezit verder tevens nog (pro)vitamine A in de vorm van betacaroteen. Vitamine C staat ook wel bekend als ascorbinezuur en is één van de twee meest bekende vitaminesoorten die tevens werkzaam zijn als antioxidant. Hierdoor biedt vitamine C, net zoals het geval is met alle antioxidanten, ons lichaam op uiterst effectieve wijze bescherming tegen de zogenaamde vrije radicalen. Vrije radicalen zijn zuurstofmoleculen die door middel van het zich verbinden met onze celstructuur of ons D.N.A. schade kunnen aanrichten aan deze cellen of ons D.N.A. Dit doen ze door een werking die te vergelijken is met roestvorming op metalen, wat ook een oxidatief proces is, oftewel een proces wat door de werking van zuurstof tot stand wordt gebracht. Zoals iedereen bekend zal zijn is het effect van zuurstof op sommige metalen zeker niet wenselijk en beschadigd dit het oorspronkelijke materiaal op dusdanige wijze dat het op z’n minst licht tot zwaar beschadigd raakt en uiteindelijk zelfs niet eens meer bruikbaar is. Dit geld ook voor de werking van deze vrije zuurstofradicalen op ons lichaam en de schade die deze vrije radicalen kunnen aanrichten dient dan ook niet te worden onderschat. Dit kan uiteindelijk zelfs leiden tot zeer ernstige ziektebeelden, waarvan kankervorming er slechts één is, al is het wel meteen één van de allerergsten. Dit ziektebeeld ontstaat naar aanleiding van de mutatieprocessen die ontstaan door deze vrije radicalen. Het is dus voor ons als mens duidelijk zaak om te zorgen dat we dagelijks ons portie antioxidanten binnen krijgen. Verder is vitamine C tevens bijzonder belangrijk bij de synthese van collageen, wat de meest voorkomende bouwstof is van ons menselijke lichaam en vitaal is voor het onderhoud van ons skelet, botten, spieren, bindweefsel, pezen, tanden, haren en huid. Ook speelt vitamine C een belangrijke rol in ons spiermetabolisme, versterkt het de absorptie van ijzer in de darm, ondersteunt het de synthese van hormonen en functioneert het als een co-enzym in meer dan 800 verschillende biochemische processen in ons lichaam, die uiteindelijk gezamenlijk een stevig immuunsysteem versterkend effect hebben. De net genoemde werkzaamheid als antioxidant geld trouwens ook voor vitamine E. Deze specifieke werking van vitamine E als antioxidant is vaak reden voor cosmeticaproducten om vitamine E in hun producten te verwerken, omdat vitamine E met name een positief effect heeft op onze huid, door de reactieve processen van de huid met zuurstof af te remmen, waardoor onze huid een betere bescherming geniet tegen verouderingsprocessen. Verder is (pro)vitamine A, in de vorm van betacaroteen ook nog eens werkzaam als antioxidant. Deze drie vitamines bieden gezamenlijk een prima allround bescherming tegen de vernietigende werking van vrije radicalen.

Andere voedingsstoffen die in de mango aanwezig zijn, zijn de mineralen kalium, calcium, natrium, magnesium, fosfor, zwavel, ijzer, koper en zink. Verder bezit de mango nog een rijke hoeveelheid aan aminozuren, eiwitten, onverzadigde vetzuren (omega-3 en omega-6 – beide voornamelijk aanwezig in de pulp en schil van de mango), foliumzuur, probiotische voedingsvezels en vele andere antioxidant soorten die wel bekend staan onder de naam polyfenolen. Dit zijn stoffen zoals quercetine, kaempferol, galzuur, cafeïnezuur, catechinen, tanninen, xanthonoïden en mangiferinen. Met name de laatste twee zijn uniek voor de mango vrucht en komen in zeer weinig andere voedingsbronnen voor. Voor zover tot nu toe bekend is, hebben deze twee vormen van antioxidanten met name een zeer positief effect op ons spijverteringsstelsel en dragen ze bij aan een verhoogde opname van nutriënten uit ons voedsel.  Wel moet daarbij vermeld worden dat de hoeveelheden en soorten aanwezige nutriënten wel verschillen per soort mango. Er zijn, om maar een voorbeeld te noemen, maar liefst 25 verschillende soorten carotenoïden geïsoleerd uit verschillende soorten mangopulp, waarvan de meest compacte vorm die van betacaroteen is, die tevens verantwoordelijk is voor de rood, oranje en gele kleuren van mango’s. Andere stoffen die in mango voorkomen onder de namen triterpeen en lupeol blijken effectieve remmers te zijn wat betreft het ontwikkelen van prostaat- en huidkanker in ons lichaam. Ook blijkt de bast van de boom vol te zitten met allerlei verschillende vormen van antioxidanten, wat is ontdekt door een groep Cubaanse wetenschappers. De werking hiervan is aangetoond door deze stoffen zowel in laboratoria onderzoeken te testen, alsook is gedaan door het geven van het middel aan oudere en bejaarde mensen. Uit beide onderzoeken kwam duidelijk naar voren dat deze antioxidanten de ontwikkelen van cel mutatie afremden en daarmee een positief en remmend effect hadden op deze twee specifieke soorten kanker. Eén van de weinige nadelen van de overheerlijke mango is het feit dat er een stof in aanwezig is, die bij sommige mensen sterke allergische reacties kan oproepen. Deze stof staat wel bekend onder de naam urushiol en deze kan tot behoorlijke sterke irritatie van de huid leiden.

Afgezien van dit laatste feit staat de mango in zowel het verre Oosten als ook het Westen tegenwoordig toch bekend om een flinke serie gezondheid ondersteunende en bevorderende eigenschappen. Zo wordt ondertussen wereldwijd erkend dat de mango een sterk ondersteunende functie heeft op ons spijsverteringsstelsel, wat met name dankzij de rijke aanwezigheid van voedingsvezels het geval is. Dit heeft een zeer sterk gezondheid bevorderend effect op ons darmstelsel en tevens ook onze maag. Deze vezels komen voor in twee soorten categorieën. De eerste bestaat uit onoplosbare vezels, welke zorgen voor en langer durend gevoel van verzadiging, wat ideaal is voor mensen met zwaarlijvigheid, omdat ze door deze vezels minder snel hongerig worden en hierdoor voorkomen dat ze zich weer uitleven in de zoveelste aanval van vraatzucht, wat vaak het geval is bij mensen met dit specifieke fysieke probleem. Door het feit dat deze vezels niet oplosbaar zijn, prikkelen en stimuleren ze de darmen ook in het bijzonder tot extra inspanning, waardoor de peristaltiek van de darmen gestimuleerd wordt. Deze soort vezels komen met name voor in granen. Deze extra stimulatie van de darm peristaltiek is iets wat over het algemeen door weinigen als hinderlijk wordt ervaren en wat maar goed is ook, want het is een gezond bijverschijnsel voor onze darmen. Toch hebben mensen met (over)gevoelige darmen hier vaak wel last van en zij hebben dan ook meer baat bij zogenaamde oplosbare vezels. Dit is meteen de tweede soort vezels waar we net naar verwezen en deze vezels worden meestal aangetroffen in groenten, fruit en peulvruchten. Deze vezels zijn gemakkelijk en snel op te lossen in onze darmen, waarbij korte keten-vetzuren vrijkomen, die bevorderlijk zijn voor de darmwand en darmfuncties. Psyllium vezels zijn, net als de mango een vorm van voeding (of voedingssupplement in dit geval) waar deze gemakkelijk oplosbare vezels in voorkomen. Zoals nu duidelijk moge zijn, zijn het met name de laatste soort gemakkelijk oplosbare vezels die veel voorkomen in mango’s. Deze vezels helpen ons verteringsproces aanzienlijk en verhelpen ook ontstekingen in ons spijsverteringsstelsel. Naast deze eigenschap van mango en de aanwezige vezels in dit overheerlijke fruit, helpt het consumeren van mango dus tegen de ontwikkeling van kanker, remt het infecties af (niet alleen in het spijsverteringsstelsel), helpt het tegen de bloedarmoede, hoesten, uitzonderlijke dorst, darmstoornissen en ziektebeelden zoals colitis en ziekte van Crohn. Tevens helpt het ons lichamelijke afweersysteem weer te activeren als daar stoornissen in zijn en helpt het ook nog eens tegen diarree en allergieën. We kunnen dus concluderen dat de mango bijzonder sterk ondersteunend is voor de volgende lichaamsdelen en organen: maag, darmen en het gehele spijsverteringssysteem en onze huid. Tot slot kunnen we nog vermelden dat mango met name ook zeer heilzaam is voor zwangere en menstruerende vrouwen, wat te maken heeft met het hoge gehalte aan ijzer wat aanwezig is in mango. Ook bezit deze overheerlijke fruitsoort antibiotische en ontgiftende kwaliteiten voor ons menselijke lichaam.

Waar kan ik gedroogde mango kopen?

Het product gedroogde mango is tegenwoordig redelijk gemakkelijk te verkrijgen, al moet u hiervoor wel vaak naar een gespecialiseerde natuurreformzaak of biologisch winkel om erin te slagen dit product aan te schaffen. Zelfs deze winkels kunnen echter de aanschaf van dit product niet garanderen en daarom is het mogelijk raadzamer om uw plaatselijke raw en superfood winkel te bezoeken voor het aanschaffen van gedroogde mango. Ook online vindt u een groot assortiment van winkels die dit product aanbieden, maar let u er dan wel op z’n minst op dat u het product van biologische oorsprong koopt en dit ook doet via een winkel of bedrijf wat u kent en waarvan u weet dat u kunt rekenen op het leveren van zuiver rauwe en biologische producten. Ook in dit marktsegment wordt veel gerotzooid en ook hier neemt niet elke producent en leverancier het even nauw met de standaards die gehandhaafd dienen te worden voor het welzijn van hun klanten. Wij bij www.superfood.nl hebben dit soort vereisten tot de standaard regelgeving binnen ons bedrijf gemaakt en onze focus ligt tevens op het leveren van de allerbeste raw en superfood producten, om op die manier de allerhoogst mogelijke kwaliteit producten aan onze klanten te kunnen garanderen. Dit levert ons zeker geen windeieren op, want we mogen ons verheugen op een steeds groter wordend klantenbestand. U als klant kunt uw producten op de net vermelde website bestellen, wat 24 uur per dag en 7 dagen per week mogelijk is. Wij zullen er vervolgens zorg voor dragen dat deze bestelling binnen uiterlijke 1-2 werkdagen bij u thuis wordt bezorgd.

Hoe kan ik gedroogde mango eten?

Gedroogde mango is een product wat op vele wijzen kan worden geconsumeerd. Allereerst is het product prima als pure snack te genieten en is het een overheerlijke versnapering tussendoor. Daarnaast is het mogelijk om dit product in allerlei toetjes te verwerken, zoals rauw ijs en allerlei rauwe zuivelproducten, waar het te combineren is met verschillende andere soorten gedroogd fruit en zo mogelijk ook verschillende soorten noten en peulvruchten. Ook is dit natuurlijk mogelijk in verschillende soorten salades, zoals we hieronder ook in een voorbeeld voor u hebben aangegeven. Tot slot is het ook nog mogelijk om gedroogde mango te verwerken in verschillende soorten taarten, cakes en gebak. We volgen hier en hier met een tweetal simpel te bereiden en lekkere salades en hopen dat u er net zo van geniet als wij gedaan hebben.

Share:

6 comments

 1. Hallo,

  Waar kan ik gedroogde mango kopen?

  Alvast bedankt
  Vriendelijke groeten
  Michael Kempen

  1. hallo,

   in sommige natuurwinkels

   maar persoonlijk vind ik de mango van de fairtraidewinkels het beste

   mvg Sandra

  2. bij A H natuurlijk ( grl@b)

 2. Hier kun je gedroogde mango, zowel gezoet, natuurlijk, en gevriesdroogd kopen!

Geef een antwoord