Gedroogde ananas – bron van vitamines en mineralen

In dit blog gaan we de ananas, in het Latijns ‘Ananas comosus’ genaamd, behandelen. We leveren deze overheerlijke fruitsoort in onze webshop in gedroogde vorm, welke volgens sommige bronnen zelfs gezonder is dan verse ananas. Deze bronnen stellen dat het sap, wat minder voedingsstoffen zou bevatten, dan verdwenen is, waardoor de dichtheid hoger wordt en ook de daar bijbehorende voedingswaarde. Dit is natuurlijk een discutabele stelling, maar hoe dan ook, we kunnen zonder meer concluderen dat we hier wederom te maken hebben met een oergezonde fruitsoort en deze in zowel verse als in gedroogde vorm bijzondere heilzame en voedzame kwaliteiten bezit. We zullen in dit deel van het blog eens wat dieper ingaan op een stukje geschiedenis van de ananas, waar deze precies voorkomt en zullen dit aanvullen met nog een aantal bijzondere wetenswaardigheden over deze tropische fruitsoort.

Wat is gedroogde ananas en waar komt het vandaan?

Om te beginnen kunnen we rustig stellen, zoals ook iedereen wel bekend zal zijn, dat de ananas tot de tropische fruitsoorten behoort. Dit houdt in dat deze groeit in de gebieden rondom de evenaar, waar het vaak bijzonder warm, zonnig en ook vochtig is. Deze fruitsoort behoort oorspronkelijk tot de Zuid-Amerikaanse fruitsoorten, waar bijzonder veel overheerlijke en oergezonde fruitsoorten vandaan komen. Het oorspronkelijke groeigebied bevindt zich tussen Zuid-Brazilië en Paraguay, alhoewel de ananas tegenwoordig over zo goed als het gehele Zuid- en Midden-Amerikaanse continent groeit en geconsumeerd wordt. Dit als gevolg van het verspreiden van de ananas door de plaatselijke inheemse bevolking, die deze overheerlijke fruitsoort als handelswaar door deze streken verspreid heeft. Op deze manier kwam het uiteindelijk in de Caraïben terecht. Uiteindelijk was Columbus de eerste mens die deze fruitsoort mee nam naar Europa, wat het tot het eerste lid van de bromelia familie maakte die uit de zogenaamde Nieuwe Wereld werd meegenomen. De Spanjaarden introduceerden de vrucht vervolgens in de Filipijnen, Hawaï, Zimbabwe en Guam aan het begin van de 19e eeuw al bestaan er zelfs geruchten dat ananas al rond de 16e eeuw haar intrede deed op de Filipijnen. In Europa werd de vrucht voor het eerst gekweekt in 1720. Dit gebeurde in de eerste prototypes van kweekkassen.

In tegenwoordige tijden wordt de wereldproductie gedomineerd door landen als Costa Rica, Thailand en de Filipijnen. Het grootste deel van alle in Europa geïmporteerde ananas is afkomstig uit Costa Rica. Daarbij moet vermeld worden dat dit land (en ook een aantal anderen) het niet zo nauw neemt met milieuwetgeving en het hier zeer gebruikelijk is om grote hoeveelheden pesticiden te gebruiken tegen ongedierte en ongewenste soorten zogenaamd onkruid. De sterk geïndustrialiseerde kweek van ananas in dit land leidt er toe dat deze pesticiden niet alleen in de ananas, maar door het gehele milieu terug gevonden worden, met alle verschrikkelijke gevolgen voor de natuur en de gezondheid van de mens van dien. Gemiddeld wordt er maar liefst 20 kilogram aan pesticiden per hectare gebruikt en dit geld voor elke groeiseizoen. Dit zijn verschrikkelijke getallen en er dient daarom ook echt op gelet te worden om dit product alleen van biologische afkomst te eten of op z’n minst te zorgen dat uw ananas uit een ander land afkomstig is. Het gaat hier om organische fosfaten, organische chloriden en verschillende hormoon verstorende pesticiden. Deze leiden tot bijzonder veel ziekte onder de werknemers op deze plantages en tasten het milieu in zeer ernstige vorm aan. Het zijn potentiële kankerverwekkende middelen en daarnaast is bewezen dat ze een sterke negatieve invloed hebben op de ontwikkeling en gezondheid van jonge ongeboren baby’s.

De ananas zelf wordt om onbekende redenen in de botanische wereld gezien als een fruitsoort die bestaat uit verschillende lagen van kleine besjes. Het is economisch gezien de belangrijkste plant uit de eerder genoemde bromelia familie. De naam stamt af de taal van de Tupi indianen uit het Amazone gebied, waar ze in eerste instantie woonachtig waren, totdat de Portugezen kwamen binnen vallen. Vervolgens zijn ze voor een groot naar het zuiden van Brazilië en naar de Atlantische kust afgedaald. De naam van de vrucht betekend ‘uitstekende vrucht’ in de Tupi taal. De Spanjaarden hebben de vrucht piña genoemd, naar de dennenappel die ze al kenden. De ananas zelf kan tot wel 30 centimeter groot worden en kan maar liefst een gewicht bereiken tot rond de vier kilogram. De vrucht heeft bovenop een rozet van bladeren en is cilindrisch tot kegelvorming van uiterlijk. De kleur van de buitenste schil is groen tot bruinachtig, wat afhankelijk is van het rijpingsproces van deze fruitsoort. Ook zijn de grootte, vorm, smaak en kleur afhankelijk van de verschillende variëteiten die voorkomen. Deze fruitsoort doet er gemiddeld 20-24 maanden over om te groeien en heeft vervolgens ongeveer 6 maanden nodig om te rijpen. De vrucht wordt op verschillende manieren geconsumeerd, wat varieert van de hier beschreven gedroogde versie tot de verse variant. Ook wordt ananas ingeblikt verkocht, wordt het overal in de tropen als vers sap verkocht op iedere hoek van de straat en worden er talloze soorten jam, yoghurt, ijs, snoepgoed en toetjes van gemaakt. In de Filipijnen worden er naast voedselproducten ook andere zaken van deze boom gemaakt, zoals verschillende soorten textiel en behang. Deze worden allen uit de bladeren van de ananas vervaardigd. Het hout van de boom wordt gebruikt voor het maken van meubels. Tot slot is het misschien nog interessant om te vermelden hoe men kan zien dat een ananas rijp is, waar sommige mensen nog wel eens het hoofd over wil breken. De meesten zal bekend zijn dat de groene kleur van ananas betekent dat deze nog niet rijp is. Deze dient bruin tot geelbruin te zijn. Verder heeft een rijpe ananas meestal een sterke zoete geur en zijn de middelste bladeren bovenop de ananas gemakkelijk te verwijderen. Het vruchtvlees is verder gemakkelijk in te drukken, al dient het nog veerkrachtig en stevig te zijn, maar niet hard, zoals bij onrijpe ananassen het geval is. De afgesneden bovenkant van een ananas kan weer opnieuw worden geplant, waaruit onherroepelijk een nieuwe plant zal groeien, net zoals bij uien en aardappelen het geval is.

Wat doet gedroogde ananas?

Nu we een heel stuk geschiedenis en interessante feiten over de ananas hebben opgenoemd, is het natuurlijk zoals gebruikelijk in onze blogs tijd om aandacht te besteden aan de gezondheid bevorderende eigenschappen van deze overheerlijke en prachtige fruitsoort. Om te beginnen zullen we eens wat dieper ingaan op de gegevens met betrekking tot de voedingswaarde van de ananas. In dit geval bedoelen we dan nutriënten zoals vitaminen, mineralen, proteïnen, aminozuren en dergelijke. We kunnen bij ananas stellen dat deze bijzonder rijk is aan een aantal vitaminen. Dit zijn met name vitamine A (betacaroteen) B1, B2, B6, B11, C en E, waarvan de laatste twee het meeste uitblinken. Dit betekent a ananas niet alleen bijzonder goed is voor ons zenuwstelsel en onze hersenen en hersenchemie dankzij de aanwezige B-vitamines, maar dat daarnaast ananas tevens bijzonder rijk is aan antioxidanten, zoals eigenlijk bij de meeste fruitsoorten het geval is. Antioxidanten zijn met name in deze moderne tijden bijzonder belangrijk als bescherming tegen de zogenaamde vrije radicalen. Deze vrije radicalen zijn tegenwoordig in grote getallen aanwezig in alle moderne voedingsproducten in onze supermarkten. Deze producten zijn bijna allemaal tot stand gekomen door allerlei kunstmatige en chemische productieprocessen en zijn vaak kunstmatig verrijkt met allerlei stoffen die giftig en ongezond zijn voor ons menselijke lichaam. Een van deze stoffen die voorkomt in al deze voedselbronnen zijn dus de vrije radicalen. Deze vrije radicalen zijn in staat om onze lichamelijke celstructuur aan te tasten en zelfs om ons D.N.A. te doen muteren en vernietigen. Dit is natuurlijk een zeer ernstige zaak en het is dan ook van groot belang om ons lichaam te beschermen tegen de oxidatieve processen van deze vrije radicalen. Vrije radicalen zijn eigenlijk zuurstofmoleculen die een verbinding zoeken met de cellen van onze organen en ons lichaam. Dit proces is te vergelijken met hoe roest vormt op verschillende metalen, wat ook een oxidatief proces is. Vrije radicalen hebben een vergelijkbaar effect op onze celstructuur en onze organen en ons dit voorstellend komen we vrij gemakkelijk en snel tot de conclusie dat dit een zeer onwenselijk proces is voor ons fysieke lichaam. Andere oorzaken voor de vorming van vrije radicalen in ons lichaam zijn het verhitten van ons voedsel door het te bakken en het te verwarmen in magnetron ovens. Ook zijn alle draadloze netwerken, computers, afstandsbedieningen, telefoons en dergelijke zaken een grote oorzaak van het ontstaan van vrije radicalen in ons lichaam, met alle kankerverwekkende en gezondheid bedreigende en ondermijnende gevolgen van dien.

Naast de B-vitamines, waar we voor de geïnteresseerden een speciaal blog getiteld ‘Waarom wij niet zonder b-vitamines kunnen‘ hebben gemaakt en de net genoemde vitaminen en antioxidanten, bezit ananas nog een aantal bijzonder krachtige nutriënten. Dit zijn de mineralen calcium, kalium, natrium, magnesium, mangaan, ijzer, koper, zink en fosfor. Verder is ananas één van de weinige voedselbronnen die jodium bevat en daarmee een prima ondersteuning bied voor onze schildklier en tevens bescherming biedt tegen bepaalde vormen van radioactieve straling. Ook is ananas bijzonder rijk aan de volgende stoffen: bromelaïne,  foliumzuur, appelzuur, chlorogeenzuur, kinine en bevat tevens zogenaamde proteaseremmers. Proteasen, ook wel peptidasen genoemd, zijn enzymen die met name verschillende eiwitten en aminozuren afbreken in het lichaam. Deze eiwitten en aminozuren zijn vaak essentieel voor ons lichaam en proteaseremmers zijn daarom in specifieke gevallen bevorderlijk voor de opname van deze stoffen en remmen de afbraak van deze nutriënten. Toch is het ook goed dat sommige eiwitten en/of aminozuren juist wel worden afgebroken, zoals zo meteen uitgelegd gaat worden bij het stukje wat gaat over het enzym bromelaïne. De stof kinine die net genoemd werd, is een uitstekend middel voor het afremmen van het verschijnsel malaria, een ziekte die net als ananas, veel in de vochtige tropen voorkomt. Het is prachtig om op deze manier waar te nemen hoe Moeder Natuur altijd een oplossing biedt voor elk ziektebeeld en deze oplossing vaak binnen handbereik ligt, als we maar luisteren naar haar aanwijzingen en alert zijn op onze natuurlijke omgeving. Doen we dat, dan is de oplossing zo goed als altijd binnen handbereik, al kan het natuurlijk wel een flinke uitdaging zijn om deze ook daadwerkelijk te vinden als we kijken naar de mate waarin wij als Westerse mens van de natuur vervreemd zijn.

Een andere stof die bijzonder interessant is en die we net opgenoemd hebben is het stofje bromelaïne. Deze stof is een zeer specifiek enzym met bijzonder gezonde eigenschappen voor ons lichaam en met name voor een aantal zeer specifieke ziektebeelden. De eersten in dat rijtje zijn infecties en zwellingen in ons lichaam, die na inname van een afdoende dosis van dit enzym binnen enkele dagen flink afnemen en sterk reduceren. Dit duurt meestal tussen de vier en zes dagen, afhankelijk van de dosis en regelmaat van inname. Wat belangrijk is voor de inname van dit enzym is het feit dat de ananas vers dient te zijn. Het inblikken en bevriezen van ananas leidt tot het doden van de aanwezige enzymen en dus ook tot het om zeep helpen van hun gezondheid bevorderende eigenschappen. Een andere eigenschap van bromelaïne is dat het pijn doet afnemen en daarnaast de plaquevorming van bloedlichaampjes in de bloedvaten tegengaat. Dit gebeurt met name door de afbraak van het eiwit fibrine. Fibrine is een eiwit wat verantwoordelijk is voor de stolling van ons bloed en het feit dat bromelaïne dit eiwit afbreekt, zorgt voor ons lichaam voor een bloed verdunnend resultaat, wat met name erg welkom en dringend nodig is voor mensen met een verschijnsel als trombose. Bromelaïne is dan ook een enzym wat in verschillende voedingssupplementen wordt gebruikt, vaak in combinatie met enzymen als nattokinase en seropeptase. Al deze drie enzymen hebben bloed verdunnende en bloedzuiverende kwaliteiten en ruimen al het debris wat aanwezig is in onze bloedvaten op. Dit maakt ananas  tot een ideale voedingsbron voor mensen met deze vormen van problematiek omtrent hun bloedsomloop. Omdat de plaquevorming en het klonteren van bloed door bromelaïne wordt tegengegaan is er minder kans op het vormen van zogenaamde bloedproppen, die de bloedvaten verstoppen en vervolgens leiden tot het levensgevaarlijke trombose. Deze bloedproppen kunnen namelijk doorschieten naar de hersenen en naar het hart, waar ze leiden tot de beruchte hersen- en hartinfarcten, die vaak een dodelijke afloop kennen en waar menig mens aan sterft. Dunner bloed wordt geassocieerd met een lagere kans op hartaanvallen, hartinfarcten en andere vormen van cardiovasculaire problematiek. Hart en bloedvaatziekten zijn vaak, afwisselend met kanker, de nummer één doodsoorzaak door ziekte in de Westerse wereld. Afgezien van al deze feiten, heeft bromelaïne tevens een remmende werking op de mutatieprocessen van kankercellen in ons lichaam en ondersteunt het onze verteringsprocessen en ons immuunsysteem aanzienlijk. Ook wordt bromelaïne in verband gebracht met het verbeteren van bronchitis en astma. Dit omdat de consumptie van dit specifieke enzym zou leiden tot het dunner worden van het slijm aan de binnenkant van de longen en in onze luchtwegen. Verder zou dit enzym mogelijk de symptomen van longontsteking verlichten. Verder is bromelaïne een enzym wat in verband wordt gebracht met het verminderen van pijn bij mensen met gewrichtsproblemen, zoals bij reuma, artritis en artherosclerose het geval is. Ook zijn er duidelijk aanwijzingen dat dit enzym mogelijk verantwoordelijk is voor het bestrijden van allerlei vormen van huidziekten, zoals acne, psoriasis, gordelroos, eczeem en dermatitis. Om dit stukje over bromelaïne af te sluiten willen we nog vermelden dat dit enzym voornamelijk voorkomt in de stam van de ananas, oftewel het deel wat iedereen pleegt weg te gooien, omdat het hard is en bitter smaakt in vergelijking met de rest van de vrucht. Daarom is het mogelijk raadzamer om het product in de vorm van een voedingssupplement aan te schaffen, wat een nare smaak voorkomt en zeker net zo, of zo mogelijk nog effectiever is wat betreft de therapeutische werking van dit enzym

Tot slot wordt de ananas en de in haar aanwezige nutriënten nog in verband gebracht met een aantal andere ziektebeelden die volgens onderzoeken mogelijk positief worden beïnvloed door de consumptie van ananas. Dit zijn de volgende ziektebeelden: osteoporose, anorexia, oedeem, zonnesteken, allergieën, darmparasieten, hoge bloeddruk, angina, gout, fybromyalgie, arteriosclerose, dyspepsie en keelpijn. Ook zou ananas een positieve uitwerking hebben op de onze milt en helpt het ons lichaam te ontgiften door een hoog pectine gehalte. Dit kan ons lichaam mogelijk helpen om zich te ontdoen van zware metalen en andere gifstoffen, dankzij de chelerende werking van ananas. Tot slot is de aanwezigheid van het mineraal mangaan nog noemenswaardig wat betreft het verstevigen van onze botten en skelet. Al met al kan er rustig gesteld worden dat de ananas een zeer verassende en uiterst gezonde vorm van fruit is, waar menig mens zich met grote regelmaat lekker aan te buiten zou moeten gaan. Wij zijn er trost op het feit dat we deze heerlijke en exotische fruitsoort in gedroogde vorm aan u weten aan te bieden in ons steeds maar groter wordende assortiment op www.superfood.nl

Waar kan ik gedroogde ananas kopen?

Gedroogde ananas is een product wat over het algemeen niet bijzonder moeilijk te verkrijgen is, al vergt het wel het vinden van een gespecialiseerde winkel in dit soort voedingsproducten. U zult het bijvoorbeeld niet aantreffen in uw plaatselijke supermarkt. Dan zult u toch echt naar een goeie natuurreformzaak of biologische winkel moeten gaan, waar u een redelijke kans heeft dit product aan te treffen, al is dit ook niet altijd het geval. Een andere mogelijkheid is natuurlijk uw plaatselijke raw food en superfood winkel, waar dit product over het algemeen stukken beter te verkrijgen is. Dit geld natuurlijk ook voor de online varianten van deze winkels, waarvan wij er ook één voor uw gemak en raw food wensen gebouwd hebben. U vindt deze onder de link www.superfood.nl waar u uw bestelling 24 uur per dag en 7 dagen per week kunt plaatsen. Wij zorgen er vervolgens voor dat uw bestelling binnen uiterlijk 1-2 dagen bij u thuis wordt bezorgd, zodat u zo snel mogelijk en volop kunt genieten en profiteren van de door u bestelde producten. Deze producten worden door ons met zeer grote zorg geselecteerd en wij hanteren hiervoor bijzonder hoge normen en waarden, omdat helaas ook in dit marksegment bedrijven actief zijn die het minder nauw nemen met de beloofde kwaliteit en zuiverheid van de door hun verkochte producten. Het is met name dankzij deze hoog gehanteerde standaards, dat wij ons van het overgrote deel van dit marktsegment weten te onderscheiden. Dit is tevens mede te danken aan het feit dat wij niet alleen de allerbeste en hoogst kwalitatieve producten leveren aan onze klanten, maar daarnaast een scherpe prijspolitiek voeren ten opzichte van onze competitie. Mogelijk zullen er ondanks deze politiek toch producten zijn in ons assortiment die door andere bedrijven voor goedkopere prijzen worden geleverd. Houdt u daarbij echter in de gaten dat niet elk product qua kwaliteit overeenkomt. Wij werken eigenlijk alleen met bedrijven die zich meestal via jarenlange hoog kwalitatieve productgarantie hebben weten te onderscheiden in deze specifieke tak van de voedingsmarkt. Daarnaast werken we ook samen met bedrijven waarvan wij de mensen persoonlijk kennen en weten dat zij dezelfde standaards als ons hanteren voor het produceren van hun raw food en superfood producten. Hierdoor zijn wij gegarandeerd van het leveren van de allerbeste producten aan onze klanten, wat duidelijk aanzet is tot een steeds groter wordend bestand van uiterst tevreden klanten.

Hoe kan ik gedroogde ananas eten?

Gedroogde ananas is een product wat zich op verschillende manieren laat consumeren. U zult zelf zo mogelijk al enkele manieren bedacht hebben tijdens het lezen van dit blog, maar mocht dat nog niet het geval zijn, dan staan wij hier natuurlijk voor u klaar om u daarbij te ondersteunen. Allereerst kan het product natuurlijk zo gegeten worden, als een gedroogde soort fruit, wat op zich een overheerlijke lekkernij is. Let u erop dat u dit product echter wel biologisch en ook ongesuikerd aanschaft, zoals ook bij de gedroogde ananas het geval is die wij in onze webwinkel verkopen. De vaak aangebrachte geraffineerde suikers zijn slecht voor uw gezondheid en kunnen leiden tot een grote verscheidenheid aan ziekten, waar u echt niet blij van wordt, om nog maar over het mogelijke tandbederf te zwijgen. Bovendien is een rijpe ananas zoet genoeg op zichzelf en behoeft echt geen toegevoegde suikers. Naast dat het product op zichzelf een heerlijke snack is voor tussendoor, is het natuurlijk ook mogelijk om dit overheerlijke fruit in gedroogde vorm toe te voegen aan verschillende soorten salades. Verder is het ook overheerlijk om het te gebruiken in verschillende soorten cake, taart, gebak en andere lekkernijen. Tot slot is het ook heerlijk om de gedroogde vruchten in uw daarvoor geschikte blender fijn te malen en ze te verwerken tot een lekker smoothie, al is het op zich logischer om dit met de verse variant te doen. We hebben een tweetal recepten voor u geplaatst, waarin we gedroogde ananas hebben verwerkt, zodat u thuis een beetje een idee heeft hoe u dit product op een uiterst smakelijk manier kunt consumeren. Het eerste recept is een raw food ananas salade, het tweede recept is geen raw food recept, maar wel een ayurvedisch veganistisch cake recept, wat ook bijzonder gezond is en uiterst lekker smaakt.

Share:

Geef een antwoord