Eet je huid mooi en jong met goji bessen!

De meesten van ons zouden het liefst een heel leven lang een jonge, gave en soepele huid willen hebben. Helaas moet de ‘elixer van de eeuwige jeugd’ nog ontdekt worden, maar er zijn wel een heleboel eenvoudige manieren waarop je veroudering van de huid tegen kunt gaan. Waarschijnlijk weet je wel dat je langer fit en vitaal blijft en er jonger uit blijft zien als je stress vermijdt, regelmatig beweegt en een gezond voedingspatroon hebt, maar er zijn ook bepaalde superfoods die de natuurlijke veroudering van de huid vertragen.

Waarom vindt veroudering van de huid plaats?

Het menselijk lichaam is als het jong is in staat zich tot bijna in perfectie te herstellen en te vernieuwen. Na een bepaalde leeftijd, die per persoon verschilt en ergens tussen de 20 en 35 jaar ligt, begint de fysieke veroudering, die zich kenmerkt door onder andere een toenemende homeostatische (lichamelijke) disbalans en een verhoogde kans op ziektes.

Ouderdom wordt veroorzaakt door ons genetisch programma. In onze cellen zitten telomeren, een enkelstrengige DNA die aan het uiteinde van chromosomen zit. Deze telomeren, waarvan de lengte genetisch bepaald is, worden bij elke celdeling verkort, totdat ze te kort worden om de cellen te laten delen. Als dat punt bereikt wordt gaan de cellen dood. Dat de ene mens ouder wordt dan de andere heeft onder andere te maken met de oorspronkelijke lengte van de telomeren en de snelheid van de celdeling. De lengte van de telomeren zijn dus niet te beïnvloeden, maar je kunt wel het celdelingsproces enigszins sturen, zowel in positieve als negatieve zin. Bij mensen met een ongezonde levensstijl die bijvoorbeeld veel roken, veel drinken, ongezond eten, slaaptekort hebben, last hebben van overgewicht en/of vaak stress hebben vindt de celdeling in een veel hoger tempo plaats dan bij mensen die gezond leven en mentaal in balans zijn. De versnelde celdeling ontstaat als gevolg van oxidatieve stress in het lichaam, welke groter wordt naarmate je minder antioxidanten in je lichaam hebt om de vrije radicalen in je lichaam te bestrijden. Als gevolg hiervan wordt de beschadiging van weefsels en organen versneld, waardoor de telomeren veel sneller verkorten. De oxidatieve stress heeft ook een negatieve uitwerking op de huid, en zorgt voor versnelde huidveroudering welke gekenmerkt wordt door onder andere een minder elastische huid, rimpels en huidproblemen.

Wat kun je doen om huidveroudering tegen te gaan?

Het verkorten van de telomeren kun je niet stoppen, want dit is een volkomen natuurlijk proces. Wel kun je dit proces afremmen, zodat je huid er langer jong uit blijft zien. De belangrijkste manieren waarop je dat kunt doen zijn:

  • Een gezonde levensstijl: als je niet rookt, zo min mogelijk alcohol drinkt, niet te lang in de zon zit, chemische stoffen zoveel mogelijk vermijdt, stress beperkt en een gezond gewicht hebt geef je oxidatieve stress, welke verantwoordelijk is voor huidveroudering, zo min mogelijk de kans. Ook regelmatig bewegen is zeer bevorderlijk voor een gezonde huid, maar let op dat je niet te intensief gaat sporten want dat bevordert de huidveroudering juist weer.
  • Een gezond voedingspatroon: met een gezond voedingspatroon vol biologische groente en fruit, gezonde eiwitten, goede vetten en zo min mogelijk granen en suikers voedt en onderhoudt je jouw huid van binnen uit en dat is de beste basis voor een stralende huid.

Daarnaast zijn er specifieke voedingsmiddelen die zeer rijk aan antioxidanten zijn. De naam zegt het al, want anti-oxidanten bestrijden oxidatie in het lichaam en vertragen daarmee de huidveroudering. Er zijn bepaalde superfoods die een zeer hoog antioxidantgehalte hebben en zo actief bijdragen aan een jonge huid.

Goji bessen – het krachtigste superfood tegen huidveroudering

Goji bessen zijn oorspronkelijk afkomstig uit het Himalayagebergte, waar hun kracht werd ontdekt door Tibetaanse monniken die daar rond 800 voor onze jaartelling leefden. Sindsdien vormde goji bessen een belangrijk onderdeel van hun voedingspatroon, en zij gebruikten de bessen zelfs ter genezing van infecties.

Alhoewel goji bessen tegenwoordig ook in Europa groeien komen de meeste bessen nog steeds uit China en omgeving. De bessen hebben een dieprode kleur en het formaat van een rozijn, en de smaak heeft iets weg van veenbessen en kersen. Gojibessen zijn zeer rijk aan vitamines en mineralen, en zijn daarnaast een krachtige bron van antioxidanten, die ontstekingremmende, antibacteriële en schimmelbestrijdende eigenschappen hebben. Maar bovenal helpen deze antioxidanten de natuurlijke veroudering tegen te gaan, zodat je lichaam en dus ook je huid langer jong blijft. In goji bessen zitten namelijk diverse antioxidanten, die allemaal in grote hoeveelheden aanwezig zijn:

  • Het antioxidant beta-caroteen (goji bessen bevatten meer beta-caroteen dan wortels)
  • Het antioxidant vitamine C (goji bessen bevatten 500 keer meer vitamine C dan sinaasappels)
  • Het antioxidant vitamine E
  • Het antioxidant selenium
  • Het antioxidant luteïne

Het verhaal gaat dat er een man in China was genaamd Li Qing Yuen, die dankzij het dagelijks eten van een portie goji bessen de respectabele leeftijd bereikte van 252 jaar… met gojibessen eet je jezelf dus mooi en jong!

Toch is het belangrijk niet zomaar een willekeurig merk goji bessen te kopen. Goji bessen zijn tegenwoordig erg populair, en als gevolg daarvan verschijnen er veel producten op de markt die niet biologisch zijn en vervuild zijn met bestrijdingsmiddelen. Deze pesticiden versnellen juist de veroudering, waardoor deze goji bessen van inferieure kwaliteit niets doen om je huid jonger te maken… ze zijn dus in feite weggegooid geld. Daarom raden wij aan om uitsluitend biologische goji bessen te kopen, zoals de goji bessen van het merk Superfood.nl, want deze zijn biologisch gecertificeerd door “Organic Farmers & Growers”, de meest toonaangevende biologische certificeringorganisatie van Groot Brittannië.

Je kunt goji bessen als snack eten of in allerlei recepten gebruiken, zoals vermalen of als topping in smoothies, sappen en toetjes of als ingrediënt voor een trail mix, net zoals andere gedroogde vruchten. Daarnaast kun je thee trekken van goji bessen.

Goji bessen granola

Ingrediënten

Bereiding

Meng alle ingrediënten in een kom, met uitzondering van de goji bessen en de cacao nibs. Verspreid het mengsel in een lade van de dehydrator en laat dit 12 tot 18 uur drogen. Als je geen dehydrator hebt kun je ook een oven gebruiken, zet deze op 150C en bak hierin de granola plm. 35 minuten. Laat het mengsel zodra het gedroogd is afkoelen, schep het daarna over in een kom en meng de goji bessen en cacao nibs erdoor. Giet nu de amandelmelk er overheen en je granola is klaar!

Goji bessen pudding

Ingrediënten
(voor 6 personen)

Bereiding

Giet het water in een pannetje en breng het aan de kook. Voeg vervolgens de bruine rijst toe met een snufje zout. Laat de rijst in 15 tot 20 minuten met de deksel op de pan gaarkoken en roer dan de amandelmelk en de honing erdoor. Doe de deksel weer op de pan en laat het mengsel 1 uur sudderen onder af en toe roeren totdat het een dikke pap is geworden. Roer nu de eieren en het vanillepoeder erdoor en laat het geheel nog een paar minuutjes op een laag pitje doorkoken. Haal de pan van het vuur en roer goji bessen en rozijnen erdoor. Verdeel de pudding over 6 schaaltjes en laat deze afkoelen in de koelkast, bij voorkeur zelfs een hele nacht. Sprenkel voor het opdienen wat gojibessen en kaneel over de pudding ter garnering.

Wil jij ook langer een mooie en jonge huid?

Breng dan eens een bezoekje aan superfood.nl, want goji bessen zitten boordevol antioxidanten die je lichaam gezond houden en je huid langer zacht, soepel en jong houden.

 

 

Share:

1 comment

  1. Naar aanleiding van de bovenstaande door u aan mij gestuurde mail wilde ik de volgende producten bestellen om alles eens te proberen. ….Chiazaden, hennepzaden, bijenpollen, rauwe cacaopoeder, zeewierpasta, Tibetaanse gojibessen en steviavloeistof… Tot mijn grote verbazing is geen enkele van deze producten op voorraad.
    Waarom maakt u dan reclame en stuurt u deze mails rond als er niets te verkopen is ????? Zover ik kan lezen in andere commentaren is dit allang zo, dus waarom doet u er dan niets aan ??? Jammer, maar ik zal de artikelen nu ergens anders moeten bestellen want ik wil niet wachten tot er af en toe iets binnen is en dan telkens weer opnieuw verzendkosten betalen. Nogmaals……maak dan op z’n minst geen reclame !!!!

Geef een antwoord