Een sterk immuunsysteem met ginseng

Ginseng is een plant die in onze Westerse wereld ondertussen al heel wat jaren grote bekendheid geniet. Dit is met name dankzij de sterk helende krachten van de wortel van deze bijzondere plantensoort. De ginseng wortels die hier in Nederland en West-Europa het meest verkocht worden zijn voornamelijk afkomstig uit Oost-Azië, met name uit China en Korea. Deze soort staat ook wel bekend onder de naam Panax ginseng. Ook komt er een soort ginseng voor in Noord-Amerika (Panax quinquefolium) en is er een versie die bekend staat als Siberische ginseng (Eleutherococcus senticosus), al is dit officieel geen lid van de Panax familie. Ginseng is een plant die voortkomt uit de familie van klimop planten (araliaceae). Wat is ginseng?

De naam ‘ginseng’ komt oorspronkelijk van het Chinese woord ‘Ren Shen’ en ginseng is één van de elf leden van de araliaceae familie, die allemaal bestaan uit zogenaamde ‘vaste’ planten. Dit betekent dat deze planten het gehele jaar door leven en niet afsterven in de winter, zoals met vele planten het geval is. Ook betekent het dat het planten zijn die langer leven dan twee jaar. Bij ginseng is dit zeker het geval, want de plant is met name bekend om de wortel en hoe ouder deze wortels zijn, hoe sterker hun geneeskracht. Verder is er tegenwoordig nog een plantensoort die min of meer tot de ginseng soorten wordt gerekend, al is dit meer in de commerciële circuits en niet in de wetenschappelijke. Officieel behoort deze plant, die wel bekend staat als ‘Brazilian ginseng’ of ‘suma root’, niet tot de ‘Panax’ of ginseng familie, maar de plant heeft ook zeer sterke overeenkomsten met ginseng, net zoals de Siberische ginseng. De bijnaam voor deze Braziliaanse variant is ook wel ‘para tudo’, wat ‘voor iedereen’ betekent. Deze variant op ginseng is uitzonderlijk in vergelijking met de andere soorten, want het is de enige soort die in een tropisch gebied voorkomt. Alle andere leden van de ginseng familie of vergelijkbare planten, komen allemaal voor in de gematigde, koude tot zeer koude gebieden van Noord-Amerika, Noordoost China, Korea en Oostelijk Siberië. De enige andere soort die ook zuidelijker en in warme gebieden voorkomt is de Vietnamese variant van de Panax familie. Deze variant komt voor onder de Latijnse naam ‘Panax vietnamensis’. Hieronder volgt een korte beschrijving van de twee meest bekende soorten, alsook de Braziliaanse variant. Panax quinquefolium: Deze soort komt alleen voor in Noord-Amerika en met name in het oostelijke gebied van de Verenigde Staten. Het is een vaste plantensoort die ongeveer 50 centimeter hoog wordt en prachtige zogenaamde bloemenschermen heeft van vaak wel 25 verschillende wit-groenachtige bloemen. De vruchten van de plant zijn in tegenstelling diep scharlakenrood. De wortels worden traditioneel geoogst in de herfst en worden daarna gedroogd. Volgens de Chinese geneeskunst is er een wezenlijk verschil tussen de Noord-Amerikaanse en Aziatische ginseng soorten. De Noord-Amerikaanse zou bijzonder goed zijn om overtollige ‘yang’ energieën (zon, warmte, positief, mannelijk) af te drijven uit ons lichaam, terwijl de Chinese variant goed is om ‘yin’ energieën (schaduw, kou, negatief, vrouwelijk) die overtollig zijn uit ons lichaam te drijven. Volgens de Chinese geneeskunst heeft met name het groeigebied ten opzichte van bergen en rivieren te maken met deze ‘yin & yang’ eigenschappen. Oorspronkelijk blijkt de zogenaamde Amerikaanse ginseng vanuit China geïmporteerd via Guangzhou, de subtropische haven vlakbij Hong Kong. De Chinese kruidkundigen zijn er van overtuigd dat dit de reden is waarom deze variant van de Panax familie zulke sterke ‘yin’ kwaliteiten bezit, ondanks het feit dat deze variant alleen in gematigde gebieden weet te overleven. De Noord-Amerikaanse ginseng wordt voornamelijk gekweekt in de Canadese provincies Ontario en Brits Columbia. Daarnaast wordt deze ook gekweekt in de Amerikaanse staat Wisconsin en sporadisch ook in Illionois. Ook wordt deze variant tegenwoordig verbouwd in Noord-China. De sterk aromatische wortel lijkt verder veel op een kleine pastinaak, die zich vorkt naar mate de plant ouder en volwassen wordt. De plant groeit tot ongeveer 15-50 centimeter hoog, met bladeren die ongeveer 5-12 centimeter lang worden. Panax ginseng:De Panax ginseng variant is de meest bekende soort van alle ginseng familiesoorten, aanverwanten en naamgenoten. Deze staat ook wel bekend als Chinese of Koreaanse ginseng. De Koreanen gebruiken deze heilige plant en wortel al gedurende vele duizenden jaren, evenals de Chinezen en meerdere Aziatische volkeren. De wilde ginseng is tot nu toe nog steeds de meeste gewilde variant in Korea, maar omdat de vraag het aanbod begon te overstijgen is men uiteindelijk overgegaan tot het kweken en verbouwen van deze wilde variant, waaruit de Panax ginseng variant is ontstaan. De bewaar en verwerkingsmethoden verbeterden aanzienlijk door de hogere vraag en productie en hierdoor werd het tevens mogelijk om ginseng te exporteren naar gebieden waar deze krachtige wortel eerder niet bekend en te verkrijgen was. Ginseng groeit van natura altijd in schaduwrijke gebieden. Het is een plant die niet veel zon kan verdragen en de teelt vraagt bijzonder veel vakkennis en geduld. De wortel kan pas na minimaal drie jaren geoogst worden en hoe ouder de plant is, hoe hoger en krachtiger de kwaliteit van de wortel is. Het zijn met name de wortels die ouder dan tien jaar zijn, die bijzonder veel geld opbrengen. De wortel wordt na de oogst ingedroogd tot een percentage van rond de 85%. Dit is om de wortel tegen verschimmelen en aantasting door bacteriën te beschermen. Ook maakt het bewaren gemakkelijker en het transport goedkoper. Laatst genoemde is omdat door het drogen de wortel lichter wordt en er dus meer wortel per gewichtseenheid kan worden vervoerd. Aangezien de kosten per gewichtseenheid worden berekend, zijn lichtere ginsengwortels dus in verhouding goedkoper om te vervoeren. Naast deze twee meest bekende soorten, bestaan er nog een aantal ginseng vormen die tot de Panax familie behoren. Dit zijn rode ginseng en wilde ginseng. Daarnaast bestaan er ook nog een aantal varianten die wel ginseng genoemd worden, maar niet tot de officiële Panax familie behoren. Toch zijn hun overeenkomsten qua werking of vorm zo typerend, dat men ze wel ginseng noemt. Dit zijn bijvoorbeeld soorten als:

  • Gynostemma pentaphyllum (Zuidelijke ginseng, oftewel Jiaogulan).
  • Eleutherococcus senticosus (Siberische ginseng).
  • Pseudostellaria heterophylla (Prins ginseng).
  • Withania somnifera (Indian ginseng, oftewel Ashwagandha).
  • Pfaffia paniculata (Braziliaanse ginseng, suma root).
  • Oplopanax horridus (Alaska ginseng).

Verder bestaan er naast deze zogenaamde ginseng varianten nog een aantal planten die soms worden gerekend tot de categorie ginseng. Het verschil tussen deze en de eerder genoemde varianten is het feit dat bij de volgende soorten geen adaptogene kwaliteiten zijn waargenomen, zoals wel bij alle eerder genoemde versies en varianten het geval is. Deze categorie bestaat de volgende soorten:

  • Panax notoginseng (Ook wel bekend als San Qi, Tian Qi of Tien Chi).
  • Angelica sinensis (Vrouwelijke ginseng, oftewel Dong Quai).

Tot slot bestaan er nog een tweetal planten die ook wel eens tot de ginseng soorten worden gerekend. Hierbij is echter slechts één kwaliteit overeenkomstig met de ginseng familie en dat is hun sterke adaptogene werking op het menselijke lichaam. Verder hebben ze in het geheel niets te maken met de ginseng plantenfamilie. Deze laatste categorie bestaat uit de volgende twee plantensoorten:

  • Schisandra chinensis (Een uit Azië afkomstige bes met vijf verschillende smaken in één).
  • Lepidium meyenii (Peruaanse ginseng, oftewel maca).

Om dit deel van het blog af te sluiten vinden wij het nog belangrijk om te vermelden dat ginseng in verschillende vormen op de markt wordt verkocht. Dit zijn verse ginseng, witte ginseng, rode ginseng en sun-ginseng. Het verschil tussen deze soorten zit ‘m met name in de leeftijd en hoe de planten zijn gedroogd en bewerkt. Verse ginseng is het oorspronkelijke raw food product. Witte ginseng is verse ginseng die gedroogd is. Deze wortels zijn tussen vier en zes jaar oud en zijn geschild en gedroogd om hun vochtgehalte onder de 12% te brengen. Het drogingsproces is gebeurt in de buitenlucht en onder invloed van de zon. Volgens bepaalde bronnen is het mogelijk dat het drogingsproces in de zon ervoor zorgt dat de hoeveelheid werkzame stoffen in de ginseng wortel afneemt. Een deel van de aanwezige enzymen zouden door dit proces worden afgebroken. Ook verbleekt het drogingsproces door de zon de wortel tot een geelwitte kleur. Rode ginseng wordt pas na zes jaar geoogst, wordt niet geschild en wordt door stoom van 100 °C uitgehard, waardoor een roodbruine kleur ontstaat. Onderzoek en traditionele inzichten doen vermoeden dat het stomen van de ginseng wortel de oorspronkelijke kwaliteiten niet beschadigd, zoals bij het zongedroogde proces wel mogelijk het geval is. Na het stomen worden de wortels gedroogd, maar niet in de zon. Als laatste in dit rijtje hoort sun-ginseng. Dit wordt bereid door een hitteproces, met als doel om de actieve bestanddelen in ginseng, ook wel ginsenosiden genaamd te activeren en versterken. Voor dit proces worden de wortels drie uur lang gestoomd bij een temperatuur van 120 °C. Met name in Japan is deze vorm van bereiding nog volop in onderzoek en lijken de resultaten zeer verassend en bevredigend. Dan tot slot in dit deel nog een kort stukje over Braziliaanse ginseng. Deze is afkomstig uit het Amazone gebied, waar deze gecultiveerd en gedroogd wordt, om vervolgens tot een poeder of tinctuur te worden verwerkt. Traditioneel wordt deze plant zeer hoog in aanzien gehouden en dit niet alleen in Brazilië, maar in geheel Zuid-Amerika. De Zuid-Amerikaanse indianen gebruiken deze wortel al gedurende vele eeuwen voor een grote verscheidenheid aan fysieke en mentale verschijnselen. Het is met name het lange gebruik en de grote hoeveelheid toepassingsmogelijkheden, die deze plaatselijk zeer gerespecteerde plant zo’n bijzondere en bijna heilige plaats heeft doen veroveren onder de plaatselijke varianten van Moeder Aarde’s flora. Wat doet ginseng?Ginseng bestaat voor een groot deel uit stoffen die wel ginsenosiden worden genoemd. In zowel de traditionele alsook moderne wetenschappelijke onderzoeken is overduidelijk gebleken  dat deze bijzondere wortel en zeer krachtig effect heeft op ons lichaam en met name het uithouding- en incasseringsvermogen van ons lichaam sterk ondersteunt. Het zijn met name deze net genoemde ginsenosiden die elke keer weer hun functies in deze processen lijken te verrichten en daarmee de kern vormen van de kracht en heilzame werking van alle ginseng soorten en aanverwanten. Het is bovenal ons uithoudingsvermogen en ons fysieke immuunsysteem wat bijzonder veel baat heeft bij ginseng en de ginsenosiden. Daarnaast heeft ginseng ook een zogenaamd adaptogene werking op ons lichaam. De definitie van een adaptogene stof is als volgt en voldoet aan de volgende drie verschillende eigenschappen: – Een adaptogeen is non-toxisch voor de consument van het product. – Een adaptogeen produceert een aspecifieke reactie in het lichaam, een toename van de kracht van resistentie tegen verschillende stressfactoren met inbegrip van fysieke, chemische of biologische stoffen. – Een adaptogeen heeft een normaliserende werking op de menselijke fysiologie, ongeacht de aard van de verandering van fysiologische normen veroorzaakt door stressveroorzakers. Kortom komt dit er op neer dat ginseng en andere adaptogene voedingsbronnen in staat zijn om ons lichaam beter te weren tegen allerlei externe stressfactoren en veranderingen. Ze hebben een normaliserend en balancerend effect op alle lichaamsfuncties die door wijzigingen in leefomgeving, leefpatroon, relaties en andere zaken tot stand komen. Planten en kruiden die over deze eigenschap beschikken zijn goed in staat om je lichaam te helpen bij het zich snel aanpassen aan deze nieuwe omstandigheden. Ginseng is één van de meeste bekende adaptogenen, maar er zijn er meer met sterk vergelijkbare adaptogene eigenschappen. Dit zijn bijvoorbeeld reishi, ashwagandha en maca. Adaptogene stoffen hebben echter niet alleen impact op ons mentale welzijn, maar ook op onze fysiologische processen. Ons lichaam heeft inwendig bepaalde specifieke eigenschappen en waarden, zoals een pH-waarde, een bloedsuikerspiegel of de cholesterolspiegel die bepaalde waardes bezitten in ons lichaam. Deze waardes hebben een bepaald ijkpunt, waarvan gesteld kan worden dat die ijkpunten de norm bepalen voor wat gezond is voor ons lichaam. Ginseng is een middel wat mogelijke tekorten en/of overschotten aan bepaalde stoffen kan corrigeren, als gevolg van de adaptogene eigenschappen die heb bezit. De werking van een adaptogene stof leidt er dus onder bepaalde omstandigheden toe, dat specifieke waarden worden aangepast door bijvoorbeeld een verhoogde uitscheiding van bepaalde stoffen die mogelijk door stressfactoren in een te hoge mate voorkomen. We kunnen dan bijvoorbeeld denken aan stresshormonen zoals cortisol en adrenaline. In andere gevallen zal het mogelijke tekorten aan stoffen corrigeren door de opnamen van deze stoffen uit voedingsbronnen te verhogen en intensifiëren. De meeste voedingsstoffen hebben statische eigenschappen, maar ginseng en andere adaptogenen dus niet. Zij lijken precies te kunnen meten wat het lichaam nodig heeft en lijken deze waarden ook dusdanig aan te passen, dat zij weer op het ideale ijkpunt hersteld worden. Een te lage pH-waarde wordt daardoor bijvoorbeeld verhoogd, terwijl een te hoge pH-waarde wordt verlaagd. Dit geld ook voor andere belangrijke factoren in ons lichaam, zoals onze hormoon- of bloedsuikerspiegel. Wel is het belangrijk om naast adaptogenen genoeg andere gezonde voedingsbronnen te consumeren, waaruit de benodigde stoffen voor fysiek en mentaal herstel uitgehaald kunnen worden. Niet elke adaptogeen bezit al deze voedingsstoffen zelf en het is juist daarom belangrijk gezond en gevarieerd te eten, om op die manier te zorgen dat het lichaam eigenlijk altijd genoeg voedingsstoffen binnen krijgt voor dit soort en andersoortige processen. Verder bezit ginseng dus de eerder genoemde stoffen die bekend staan als ‘ginsenosiden’. Uit verschillende onderzoeken zijn sterke aanwijzingen naar voren gekomen dat het juist deze stoffen zijn die een krachtig remmende werking hebben op het ontstaan van cel mutatie en kanker in het menselijke lichaam. De aanwijzingen lijken heel duidelijk te maken dat ginsengextracten bepaalde soorten kanker kunnen voorkomen en mogelijk zelfs genezen. Met name uit dierproeven bij ratten en muizen bleken ginsenosiden een sterk wapen tegen tumoren en uitzaaiingen van verschillende soorten kanker te zijn. Eén van de oorzaken waardoor mensen vaak last krijgen van cel mutatie, tumoren en allerlei vormen van kanker, is dankzij radioactieve- of elektromagnetische straling. Met name de laatste versie is een grote bron van vervuiling in onze maatschappij zoals wij die tegenwoordig kennen. Er is uit veelvuldig onderzoek duidelijk naar voren gekomen dat er een sterke link staat tussen verschillende vormen van straling en de ontwikkeling van cel mutatie, tumoren en kankeruitzaaiingen in het menselijke lichaam. Ginseng lijkt een krachtig middel om dit soort problematiek te bestrijden en is tevens bijzonder effectief gebleken bij mensen die al kanker hebben en om deze reden bestraald worden in ziekenhuizen. Deze mensen hebben niet alleen last van kanker en tumoren, maar van een flink aantal klachten zoals: haarverlies, ontregelde spijsvertering, lage hoeveelheden witte bloedlichaampjes, huidirritatie en zweren in de mondhoeken. Als de tumoren en uitzaaiingen zich verder weten te ontwikkelen, leidt dit tot een verergering van deze symptomen en kunnen daarnaast het centrale zenuwstelsel en  maag-darmkanaal aangetast worden, alsook onze darmen, luchtwegen en andere lichaamsdelen en functies. Ginseng is niet in staat om al deze symptomen te voorkomen en genezen, maar heeft wel heel duidelijk aangetoond dat het dit soort symptomen wel kan verlichten en helpen voorkomen, mits men tijdig begint met de consumptie van ginseng en dit op regelmatige basis doet. Een tweemaal dagelijkse inname van 100-200 mg ginseng is volgens de gestandaardiseerde normen een afdoende hoeveelheid om het lichaam te wapenen tegen stress en ziekte. Ook blijkt ginseng het herstel van het menselijke lichaam na te veel straling te bespoedigen, wat zich uit in het herstel van beenmerg, huid, bloedcellen en interne lichaamsdelen. Het volledige potentieel van ginseng met betrekking op cel mutatie, tumoren en kanker is nog verder in onderzoek, maar de wetenschap is het zeker eens over het feit dat ginseng absoluut als voedingsmiddel dient ingenomen te worden als blijkt dat mensen aanleg hebben voor het ontwikkelen van cel mutatie, tumoren en kankeruitzaaiingen. Met name na het bestralen van kankerpatiënten is het middel uiterst effectief gebleken bij het herstel van het lichaam. Ook de geestelijke uitputtingsslag van dit soort ziektebeelden lijkt beter en sneller te overkomen in samenhang met het dagelijkse gebruik van ginseng. Wel is het zeer belangrijk om te weten dat ginseng niet geschikt is voor mensen met nierproblemen. Voor deze mensen kan ginseng zelfs zeer gevaarlijk zijn en zij dienen het consumeren van dit middel absoluut te vermijden. Ook kan ginseng in combinatie met verschillende soorten medicijnen zeer vervelende bijwerkingen opleveren. Raadpleeg daarom uw arts als u twijfels heeft over de combinatie van ginseng met uw medicatie. Vervolgens gaan we nog even wat dieper in op een aantal andere toepassingsmogelijkheden van ginseng. Ginseng is een middel wat niet alleen effectief blijkt te zijn tegen cel mutatie en kanker, maar lijkt daarnaast ook een prima middel te zijn voor mensen met een probleem als diabetes. Het is met name de Amerikaanse variant, alsook rode ginseng die hier het meest geschikt voor zijn. Ze hebben beide een stabiliserende werking op de glucosespiegel in ons lichaam. Het is met name de glucosespiegel die erg belangrijk is en schommelingen in deze glucosespiegel leiden tot de zogenaamde hypo’s en hypers bij suikerpatiënten. Het is uit verschillende studies die gepubliceerd werden in de ‘Journal of the American College of Nutrition’ gebleken dat met name de Amerikaanse ginseng een positief effect had op het verschijnsel diabetes, evenals op aanverwante risicofactoren zoals hoge bloeddruk en een verhoogd vetgehalte in het bloed, ook wel bekend staand als ‘hyperlipidemie’. Ook lijkt insuline resistentie te verminderen en verhoogd het de aanmaak en afscheiding van insuline in ons maag-darmkanaal. Tevens lijkt ginseng een prima middel te zijn voor mensen die gewicht willen verliezen, wat zou komen door het reguleren van de hypothalamus, neuropeptiden en andere biochemische stoffen die verantwoordelijk zijn voor het reguleren van ons lichaamsgewicht. Daarnaast is gebleken dat ginseng ook een sterk ontstekingsremmend effect heeft op ons lichaam en ons tevens weert tegen allerlei vormen van allergieën. Ook helpt het bijzonder goed tegen allerlei vormen van verkoudheid en andere aandoeningen van onze luchtwegen. Onze slaappatronen, emotionele staat van zijn, oogsymptomen en andere fysieke en mentale verschijnselen lijken ook sterk en positief te worden beïnvloed door het gebruik van ginseng. Om dit blog af te sluiten willen we nog even kort ingaan op de specifieke eigenschappen van Braziliaanse ginseng, omdat wij deze variant, die eigenlijk geen echte ginseng is, (gaan) verkopen in onze webwinkel. De Braziliaanse ginseng variant heeft sterke overeenkomsten met de andere ginseng varianten en de werkingen die tot nu hierboven staan beschreven, gelden ook in meer of mindere mate voor de Braziliaanse variant. De laatste jaren geniet Braziliaanse ginseng niet alleen onder de inheemse bevolking, maar ook onder topsporters een grote populariteit. Dit omdat blijkt dat het middel hun prestaties aanzienlijk verbeterd. Braziliaanse ginseng blijkt een uitstekend middel te zijn wat de aanmaak van spierweefsel versterkt en verbeterd. Ook heeft het een bijzonder positief effect op het fysieke en mentale uithoudingsvermogen van de atleten en deze merken een enorme toename in hun fysieke  en mentale kracht en stamina. De werking is te vergelijken met die van steroïden, maar dan wel zonder de vervelende bijwerkingen van deze middelen. Ook is Braziliaanse ginseng werkzaam als een afrodisiacum en verhoogt het daarmee de interesse in handelingen van seksuele aard. Wel dient hiervoor een grotere dosering te worden ingenomen voor zover ons bekend is. Het is dus een prima middel voor mensen die op dit gebied mentale of fysieke blokkades waarnemen en hier hinder van ondervinden. Net als de andere vormen van ginseng is Braziliaanse ginseng ook uitermate geschikt voor mensen met diabetes, omdat het de glucosewaarden in ons bloed normaliseert. Daarnaast bezit het eigenschappen die ervoor zorgen dat onze hormoonspiegel uit wordt gebalanceerd, wat ideaal is voor mensen met issues op dit gebied en bijvoorbeeld een ontregelde schildklier hebben. Het bezit tevens een veelvoud aan gezonde nutriënten, zoals vitaminen, mineralen (o.a. ijzer, magnesium, kobalt, silicium en zink), elektrolyten, aminozuren (maar liefst 19 stuks), hormonen (sitosterol en stipmasterol) en sporenelementen, waaronder germanium. Germanium is een zeer krachtig natuurlijk antioxidant, wat een uitstekende bescherming biedt tegen de vernietigende werking van vrije radicalen op onze celstructuur. Antioxidanten gaan deze werking tegen en beschermen ons lichaam tegen interne oxidatieprocessen. Ook bezit de Braziliaanse ginseng nog de volgende stoffen: bèta-ecdysterone, allantoïne en de fyto-chemische saponinen soort die wel bekend staat als pfafosiden. Tot slot liggen de dagelijkse doseringen van de krachtige en heilzame plant op ongeveer 500 tot 1000 mg, die u twee tot driemaal daags dient in te nemen, afhankelijk van de ernst van uw klachten of het probleem wat u er mee wilt voorkomen of bestrijden.

Waar kan ik ginseng kopen?

Ginseng is een voedingsbron die in onze tijden redelijk tot grote bekendheid geniet. Daarom is dit middel ook te koop in een grote verscheidenheid aan winkels in vergelijking met vele raw food en superfood producten. Ginseng is vrij gemakkelijk te koop in de vorm van voedingssupplement in allerlei biologische- en natuurreform winkels, alsook in uw plaatselijke raw en superfood winkel. Mocht u daarnaast ook nog de mogelijkheid hebben om een Chinese of Aziatische herbalist te bezoeken, dan is dat helemaal meegenomen, want dat heeft u een kans om deze krachtige wortel in haar oorspronkelijke en natuurlijke vorm aan te treffen. We hebben in het eerste deel van dit blog uitgelegd welke varianten het meest krachtig zijn en u dus het beste kunt aanschaffen. Ook online is er een grote verscheidenheid aan ginseng producten te vinden en is het soms moeilijk om door de bomen het bos nog te zien met alle verschillende merken en middelen die de markt overspoelen. Wij willen u daarom graag op het hart drukken dat het belangrijk is om dit soort middelen (en eigenlijk elke voedingsbron) in een zo natuurlijk mogelijke vorm aan te schaffen die zo dus zo weinig mogelijk bewerkt is. Enige uitzondering zijn natuurlijke bewerkingsprocessen waardoor het middel krachtiger qua potentie wordt. Ook is het belangrijk om te kijken of u dit product in biologische vorm kunt aanschaffen, om op die manier besmetting met allerlei landbouwgiffen te voorkomen. Wij bij www.superfood.nl hebben het tot onze specialiteit en grootste prioriteit gemaakt om te zorgen dat onze producten van een zo hoog mogelijke en 100% natuurlijke kwaliteit zijn, om op die manier onze klanten de beste kwaliteit producten te kunnen aanbieden. Onze webwinkel is te bezoeken op de net vermelde link, waar u uw bestelling 24 uur per dag en 7 dagen per week kunt plaatsen en wij er zorg voor zullen dragen om uw product(en) binnen maximaal 1-2 dagen te laten bezorgen.

Hoe kan ik ginseng eten?

Ginseng is een middel wat tegenwoordig wordt verkocht in een grote verscheidenheid aan vormen. U zult hierdoor mogelijk wat overrompeld raken als u op zoek gaat naar en voor u geschikte vorm, al is een brede keuze mogelijkheid ergens wel fijn. Het nadeel is echter dat de vele vormen waarin het voorkomt meteen een indicatie zijn voor het feit dat deze middelen dan natuurlijk bewerkt moeten zijn, anders komen zoveel vormen natuurlijk niet tot stand. Bewerkte vormen van dit soort belangrijke en gezonde voedingsbronnen zijn niet altijd een even goed teken, vaak zelfs helemaal niet. Het feit dat dit soort middelen bewerkt worden, betekend namelijk vaak dat er tijdens deze bewerkingsprocessen gebruik wordt gemaakt van bewerkingsprocessen en toevoegingen die de kwaliteit van het oorspronkelijke product verminderen en teniet doen. Dit is waarom wij wederom het advies geven dit product in de meest natuurlijke en onbewerkte vorm aan te schaffen. De meest ideale vorm is natuurlijk de oorspronkelijke wortel, welke aan te schaffen is via Chinese en Aziatische herbalisten en speciaalzaken. Daarnaast is ginseng vaak in verschillende soorten siroop en dranken te koop en tevens in de vorm van tabletten alsook capsules. Dit zijn de meeste voorkomende vormen voor orale inname van ginseng. Daarnaast wordt ginseng tegenwoordig verwerkt in een steeds groter wordend arsenaal aan verschillende producten. Dit varieert van thee tot tincturen en tandpasta en van sport crèmes tot andere cosmetica, waaronder zelfs zeep. Ook wordt ginseng verwerkt in een klein aantal alcoholische dranken.

Ginseng is met name als poeder, thee of tinctuur prima te vermengen met verschillende soorten shakes, lassies en smoothies. Wij hebben hier en hier voor u een tweetal smoothie recepten gemaakt, met hierin ginseng thee of tinctuur verwerkt, gecombineerd met een variatie aan andere gezonde voedingsbronnen.

Share:

4 comments

  1. Waar kan ik deze wortel kopen

    1. Hallo,

      Ik kweek deze wortels, zeer moeilijk te vinden en te houden maar het is me gelukt.

      indien interesse neem dan maar gerust contact met me op, enkel af te halen bij mij thuis te Beveren

      mvg

      timvanhul@yahoo.com

  2. Alle ginsengs worden hier op één hoop gegooid, maar hebben zeer verschillende werking, hetgeen makkelijk in het internet op te zoeken is. Eerst even heel goed kijken dus!

  3. Weet iemand toevallig waarom ginseng niet goed is voor mensen met nierproblemen?
    mvg

Geef een reactie