Een gezonde en evenwichtige darmflora met coconut vinegar

Voor de mensen die slecht of geen Engels spreken kunnen we beginnen met het vermelden van het feit dat vinegar staat voor het keukenproduct azijn. Op zich mag het verassend lijken dat kokos en azijn in één product gecombineerd wordt, wat zeker hier in het westen een zeer ongebruikelijke combinatie is, maar desondanks gaat het hier om een product wat steeds groeiende populariteit geniet is in het raw food en superfood wereldje.

Wat is coconut vinegar en waar komt het vandaan?

Het gaat in het geval van dit product om een artikel wat natuurlijk afkomstig is van de kokospalmen, die verantwoordelijk zijn voor een groot scala aan gezonde kokosproducten. In dit geval gaat het om de bloesem van de kokospalm die op grote hoogte groeit en bloeit en die de grondstof levert voor deze overheerlijke variatie van het product azijn. Van deze bloesem wordt een speciaal soort sap gemaakt die ongeveer 8-12 maanden op een natuurlijke manier gerijpt wordt. Het gaat in dit geval om kokospalmen die speciaal zijn gesorteerd op het feit dat ze op vulkanische grond groeien. Dit omdat vulkanische grond de meest voedzame bodem ter wereld is en door de grote hoeveelheid nutriënten die hierin aanwezig zijn zorgen voor een enorme toevoer aan voedingsstoffen aan de kokospalmen. Hierdoor wordt natuurlijk een optimale kwaliteit van de producten gewaarborgd.

Zoals gebruikelijk gaan we in dit deel van het blog allereerst beginnen met een stukje algemene informatie. Omdat het hier om een kokosproduct gaat, gaan we ons daarom verdiepen in de geschiedenis en herkomst van de kokospalmen. Zoals iedereen wel zal weten is dit een palmensoort die eigenlijk over de gehele wereld voorkomt en dan natuurlijk in de subtropische en tropische gebieden die onze aardbol rijk is. De kokospalm staat wel bekend onder de Latijnse naam ‘cocos nucifera’ en behoort tot de palmenfamilie die ook wel bekend staat onder de naam ‘palmae’. De kokospalm is een zogenaamde mono-typische variant van de palmboom, wat inhoudt dat het de enige is van dit specifieke geslacht. Het is wel interessant om eens stil te staan bij het ontstaan van het woord kokospalm, wat oorspronkelijk afgeleid is van het Portugese woord ‘coco’. Dit is oorspronkelijk het woord voor apengezicht en er is inderdaad wel enigszins een overeenkomst te vinden tussen de snoet van een aap en een kokosnoot. Kokosbomen kunnen tot maar liefst 30 meter hoog worden, afhankelijk van het gebied waarin ze groeien. De bladeren kunnen maar liefst 4-6 meter lang worden en worden plaatselijk vaak gebruikt voor allerlei doeleinden, zoals bijvoorbeeld dakbedekking. Deze bladeren en hun zogenaamde bladvoeten zijn waaruit de stam is opgebouwd, die ook wel een ‘schijnstam’ wordt genoemd. Een schijnstam bestaat in dit geval dus uit de opbouw van de bladvoeten. De bladeren vallen na een tijd af en de boom groeit langzaam de hoogte in doordat er zich nieuwe bladvoeten en bladeren ontwikkelen bovenop de oude afgevallen bladeren.

Volgens meerdere bronnen komt de palmboom oorspronkelijk uit India, al zijn de meningen hierover verdeeld. Zuid-Amerika wordt ook vaak als oorsprong beschouwd. Hoe dan ook, het is mogelijk één van de alleroudste boomsoorten ter wereld. Er zijn fossiele restanten gevonden in Nieuw-Zeeland die erop lijken te wijzen dat de palmboom 15 miljoen jaar geleden al over grote delen van de planeet verspreid was. Er zijn zelfs nog oudere vondsten gedaan in de Indiase provincie Rajasthan. Ondanks het feit dat de oorsprong niet zeker is, is het wel zeker hoe de boomsoort zich heeft weten te verspreiden, wat door twee verschillende factoren is gebeurd. Allereerst is dit door het feit dat palmbomen bijzonder vaak in strandgebieden voorkomen. De afgevallen kokosnoten worden vaak met opkomende vloed door de zee of oceaan opgepikt en vervolgens meegenomen op de stroom. Dit is een manier waarop de natuur zorgt voor de natuurlijke verspreiding van de kokospalm. Het is zelfs voorgekomen dat op deze manier kokosnoten werden aangetroffen op verschillende stranden in Scandinavië, waaronder Noorwegen. De andere oorzaak van verspreiding is natuurlijk te danken aan de mens. Het is verder vrij uniek voor een boomsoort om überhaupt om zand te kunnen groeien en bloeien, omdat het strand bestaat uit een zeer hoog zoutgehalte. Zout is over het algemeen funest voor elke vorm van vegetatie, maar de kokospalm is hier dus een gezonde uitzondering op. Verder heeft deze palmsoort naast warme temperaturen een luchtvochtigheid nodig van ongeveer 70-80%.

De palmboom bloeit dus ook, zoals af te leiden is uit het feit dat kokosazijn wordt gemaakt uit kokosbloesem. Deze bloesem bloeit het hele jaar door en bestaat uit zowel mannelijk als vrouwelijke bloemen. De kokospalm is een zogenaamde kruis bevruchter, wat ook geld voor verschillende dwergvarianten. De vrucht wordt ook voor allerlei verschillend doeleinden gebruikt, die worden gebruikt als voedingsproduct en tevens bijzonder veel decoratieve functies heeft. Dit varieert van handtasjes tot muurdecoratie. De jonge kokosnoten zijn met name interessant wat betreft het overheerlijke kokoswater en vlees wat hierin voorkomt en een zeer hoog gehalte heeft aan nutriënten en bijzonder lekker en fris smaakt. Deze jonge kokosnoten zijn groen en haarloos, terwijl de oude kokosnoten harig en bruin van kleur zijn. Kokosazijn of coconut vinegar wordt uiteindelijk gemaakt van het gefermenteerde kokosbloesemwater, wat met name in de Aziatische keuken bijzonder veel gebruikt wordt. Dit geld met name voor de Filipijnen en Sri Lanka. Ook India is een land wat het gebruik van dit product wel kent. We sluiten dit blogdeel af met de mededeling dat kokosnoten ook een groot gevaar kunnen opleveren voor de niet oplettende wandelaar of toeristen, die zich vaak niet bewust zijn van de gevaren van het slapen onder een kokospalm, wel of niet in een hangmat die er tussen is gespannen. Kokosnoten kunnen namelijk tot maar liefst twee kilogram wegen en dit is genoeg om potentieel dodelijk te zijn voor ons als mens. Dit althans als ze op onze schedel landen. Jaarlijks overlijden er wereldwijd zo’n 150 mensen aan vallende kokosnoten.

Wat doet coconut vinegar?

We zijn wederom aanbeland bij het tweede deel van het blog en zoals dan gebruikelijk is, gaan we in dit deel dieper induiken op de informatie met betrekking tot de gezondheid bevorderende eigenschappen van het product wat in het blog behandeld wordt. In dit geval is dat dus coconut vinegar, oftewel kokosazijn. Kokosazijn is een product wat gemaakt wordt van gefermenteerd kokosbloesemsap. Goedkopere varianten van dit product gebruiken geen sap van de kokosbloesem maar gebruiken het kokoswater of de kokosmelk van oudere kokosnoten. Fermentatieprocessen worden meestal gebruikt als activatie van bepaalde micro-organismes, zoals bijvoorbeeld ook bij zuurkool en kefir het geval is. Het zijn deze micro-organismes die in bepaalde gevallen bijzonder voordelen opleveren voor onze gezondheid of een bijzondere smaak ontwikkelen die wenselijk kan zijn voor de producent. Officieel is fermentatie het proces waarin suikers worden omgezet in ethanol. We gaan in het volgende stuk u proberen duidelijk te maken wat de bijzondere gezondheidsvoordelen van kokosazijn zijn ten opzichte van andere vergelijkbare producten, zoals bijvoorbeeld appelciderazijn, wat met name hier in het westen veel gebruikt wordt. Deze fermentatie processen leiden ook in dit geval tot het ontstaan van wat wel probiotica wordt genoemd. Dit is een voedingselement wat bijzonder grote voordelen voor ons spijsverteringssysteem oplevert en wat bijzonder raadzaam is om te consumeren na het gebruik van schadelijke antibiotica kuren, zoals die tegenwoordig maar al te vaak en veel te snel worden uitgeschreven, vaak zonder enig resultaat of met een terugkerend ziektebeeld. Dit is omdat antibiotica het lichaamseigen immuunsysteem sloopt door het doden van allerlei bacteriën in ons darmstelsel. Veel van deze bacteriën zijn essentieel voor onze gezondheid, want zij ondersteunen de opname van voedingsstoffen in ons lichaam en helpen bij het spijsverteringsproces. Door het doden van deze bacteriën, die probiotisch van aard zijn, is het lichaam vaak geneigd wederom ziek te worden en hierdoor herhaalt het ziektebeeld zich vaak, waarna uiteindelijk immuniteit voor antibiotica ontstaat. Dit geld echter ook voor de ziekmakende bacteriën waardoor mensen uiteindelijk niet meer geholpen kunnen worden met antibiotica omdat deze ziekmakende bacteriën resistent worden. Wel zijn de aanwezige zuren, die ontstaan door de fermentatie processen, sterk alkaliserend voor het lichaam, wat wederom een bijzonder krachtig voordeel is voor onze fysieke gezondheid. Het alkaliseren is met name in de westerse wereld van groot belang, omdat mensen over het algemeen veel te veel bewerkte en onnatuurlijke producten consumeren. Deze leiden tot de verzuring van het lichaam, met de meest verschrikkelijke ziektebeelden als gevolg, waarvan kanker, artritis en arteriosclerose er maar een paar zijn uit een lange rij welvaartziekten. Het gebrek aan groene groenten en de overvloed aan door de industrie bewerkte producten leidt tot het ontregelen van de zuurtegraad in ons lichaam, met deze net genoemde ziektebeelden als mogelijk gevolg. Alkaliserende producten remmen deze ziekmakende processen af en zijn bijzonder gezond voor ons fysieke gestel. Volgens bepaalde onderzoeken zijn zo goed als alle westerse welvaartziekten het gevolg van een ontregelde pH-balans in ons lichaam. Het is ons niet bekend of dit een wetenschappelijk bewezen feit is, maar feit is wel dat er aantoonbaar een zeer directe link bestaat tussen deze ziektebeelden en het ontregelen van de pH-waarde in ons lichaam.

Ook kunnen we vermelden dat coconut vinegar laag scoort op de glycemische index. Dit is de schaal waarmee de impact van voedingsmiddelen op onze glucose, oftewel bloedsuikerspiegel wordt gemeten. Elk voedingsproduct heeft een corresponderende waarde op deze index en die van kokosazijn is bijzonder laag te noemen in vergelijking met soortgelijke producten. Dit is goed nieuws met name voor diabetici, omdat op deze manier enorme schommelingen in die bloedsuikerspiegel worden voorkomen. Uit onderzoeken in 2008 door Dr. David J.A. Jenkins kwam daarnaast naar voren dat niet alleen diabetici bijzonder wel varen bij dit product, maar dat dit ook geld voor mensen met hart- en vaatziektes. Het bleek duidelijk dat mensen met deze vorm van gezondheidsproblemen een stuk minder risico liepen dan voordat ze begonnen met het consumeren van kokosazijn. Ook is coconut vinegar bijzonder rijk aan essentiële mineralen en aminozuren. De mineralen die zich hierin bevinden zijn onder andere kalium, magnesium, borium, ijzer, koper, zink, fosfor, zwavel en mangaan, wat een flinke hoeveelheid mineralen genoemd mag worden. Met name kalium is in grote hoeveelheden aanwezig in dit product, wat bijvoorbeeld belangrijk is voor het aanbrengen van balans in de aanwezige elektrolyten, die van natura in grote getallen aanwezig zijn in kokoswater. Elektrolyten zijn bijzonder belangrijk voor het goed functioneren van ons zenuwnetwerk en hersenen. Het is immer zo dat deze beiden werken op stimulatie door elektromagnetische impulsen. Dit is dus ook een bijzonder gezond voedingsmiddel voor mensen met allerlei storingen en ziektebeelden in relatie tot het zenuwnetwerk en hersenen, zoals bijvoorbeeld Parkinson, Alzheimer, dementie en anderen ziektebeelden. Ook is kalium bijzonder belangrijk voor het reguleren van onze bloeddruk en voor het verteren van suikers in het lichaam. Daarnaast is fosfor bijvoorbeeld belangrijk voor het bouwen en gezond houden van botten, wat in samenwerking met calcium gebeurt. IJzer is bijzonder nuttig voor het gezond houden van ons bloed, wat gebeurt door middel van het creëren van rode bloedcellen. Ook is het erg belangrijk voor het aanmaken van de energie voor onze lichaamscellen. Ook koper speelt  een belangrijke rol bij het aanmaken van rode bloedcellen en ondersteunt daarnaast de opname van ijzer in ons lichaam. Magnesium is belangrijke voor het zenuwnetwerk en onze lichaamsspieren en heeft een ontspannende werking op beiden. Ook is het onderdeel van eigenlijk elk groot en belangrijk fysiek proces wat zich in ons lichaam afspeelt . Verder bevat coconut vinegar tevens negen essentiële aminozuren, wat de bouwstenen zijn voor eiwitten, oftewel proteïne. Daarnaast bezit het ook nog eens acht niet essentiële aminozuren. Aminozuren vormen dus onder andere eiwitten in ons lichaam, die in elke lichaamscel aanwezig zijn of dienen te zijn. Daarnaast ondersteunen aminozuren de aanmaak van hemoglobine in ons bloed, wat zorgt voor het transport van zuurstof in ons bloed. Ook helpt het ons lichaam bij de aanmaak van antistoffen tegen ziekte en levert het op die manier een structurele en zeer belangrijke bijdrage aan het opbouwen van ons fysieke immuunsysteem. Daarnaast helpen aminozuren bij het repareren van lichaamsweefsel, werken ze als neurotransmitters in onze hersenen en ondersteunen ze ontgifting en spijsverteringsprocessen in ons lichaam. Kokosazijn bezit ook nog een aantal B-vitamines en een hoeveelheid vitamine A, C en E. Laatste functioneert als antioxidant en is daarmee een krachtig wapen tegen de werking van vrije radicalen in ons lichaam. Deze vrije radicalen worden vaak in verband gebracht met het vormen van cel mutatie en kanker.

Het is ook nog mogelijk dit product als een soort kosmetisch product te gebruiken en in te zetten voor het verbeteren van de lichaamshuid. Huidverzorging is een onderwerp waar kokosproducten bijzonder veel voor worden ingezet en met reden. Wel is het zaak op te letten of u niet allergisch bent voor kokosproducten, al komt dit eigenlijk bijzonder weinig voor. Toch is het mogelijk en daarom willen we u erop wijzen om vervelende situaties te voorkomen. Ook is kokosazijn bijzonder zuur en kan het daarom bij orale consumptie eventueel uw tandglazuur beschadigen, kan het maagklachten veroorzaken bij mensen met een overgevoelig spijsverteringssysteem en is het mogelijk dat het ons kaliumgehalte in het lichaam aantast. Deze issues gelden echter ook voor andere azijnsoorten en daarom is consumeren met mate altijd een goede zaak, zoals voor alles eigenlijk geld. Wel is het raadzaam dit product niet zonder overleg met uw arts te gebruiken in tijden van zwangerschap of als u borstvoeding geeft. Coconut vinegar heeft tot slot ook nog de eigenschap om te zorgen dat men zich over het algemeen sneller vol voelt tijdens het eten. Dit heeft tot gevolg dat mensen minder eten en daardoor een stuk ondersteuning krijgen bij het afvallen en verliezen van overtollig lichaamsgewicht. Al met al is coconut vinegar een product met een zeer sterke potentie, die ons fysieke welzijn op vele manieren positief kan beïnvloeden. Wij zijn daarom wederom apetrots om dit product in ons alsmaar groeiende assortiment aan te kunnen bieden aan u als klant.

Waar kan ik coconut vinegar kopen?

Coconut vinegar is een vrij exclusief en moeilijk te verkrijgen product voor de meeste mensen. Het is bij hoge uitzondering mogelijk om dit product te vinden in een gespecialiseerde biologische winkel of natuurreformzaak, maar dit is slechts bij hoge uitzondering. Meer kans heeft u bij uw plaatselijke raw food en superfood winkel, al bevinden zich die over het algemeen alleen in de grotere steden van de Randstad. Daarbuiten is dit product al een stuk moeilijker te verkrijgen, al is het gelukkig tegenwoordig steeds meer een tendens om dit soort exclusieve producten vaker aan te treffen in de kleinere steden en dorpen van Nederland. Dit omdat de hoeveelheid biologische winkels en natuurreformzaken in Nederland over de afgelopen jaren flink is toegenomen. Naast deze mogelijkheden is het natuurlijk in deze tijden voor veel mensen steeds gebruikelijker om online te shoppen en in te kopen. Dat is een trend waar wij op in hebben gespeeld met onze prachtige en gebruiksvriendelijke webshop, dit niet al te lang geleden speciaal voor al onze klanten vernieuwd is. Deze vindt u onder de link www.superfood.nl waar u uw bestellingen 24 uur per dag en 7 dagen per week kunt plaatsen en wij er zorg voor dragen dat deze bestelde producten binnen uiterlijk 2 werkdagen bij u thuis worden afgeleverd. Verder dragen wij er ook zorg voor dat ons inkoopbeleid erop gericht is alleen de allerbeste en meest hoogwaardige producten in te kopen voor onze klantenkring. Op die manier hopen wij een zo goed mogelijke ondersteuning te kunnen bieden voor uw mentale en fysieke welzijn, welke natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Wij hopen dat u deze zorg en intentie terug weet te vinden in onze service en u tot onze uiterst tevreden klantenkring mogen rekenen.

Hoe kan ik coconut vinegar gebruiken?

Coconut vinegar is een product wat op vele verschillende manieren te gebruiken is, al zullen de meesten hiervan zich beperken tot het gebruik in allerlei verschillende soorten salades en dressings. Ook is het mogelijk om deze azijn variant te gebruiken in allerlei soorten marinades. Tot slot heeft kokosazijn ook een sterk ontgiftende werking, zoals ook eerder al vermeld werd en daardoor is het prima te gebruiken in allerlei verschillende producten die dienen om het lichaam te ontgiften. Gebruik dagelijks ongeveer 1 eetlepel of 15 milliliter voor de dressing of marinade. Een flesje Coconut Secret bevat 375 milliliter, dus u kunt er zeker 25x een dressing of marinade mee maken. We zullen tot slot een tweetal manier laten zien waarop dit product te gebruiken is. We doen dat in dit geval in de vorm van een dip en een dressing.

Share:

3 comments

  1. Weer zo’n artikel van waarde. Wat opmerkelijk blijft is dat sinds de laatste jaren mensen massaal wakker aan het worden zijn omtrent eigenlijk alle aspecten van het leven we steeds meer zien dat de zgn. deskundige achterblijven, is dat omdat zij bang zijn voor gezichtsverlies of omdat zij bang zijn dat ze met terugwerkende kracht aangeklaagd gaan worden voor het feit dat ze ons de afgelopen twintig jaar voor de gek hebben lopen houden?

    Kwam ook deze tegen vanmorgen;

    http://enditdan.nl/wp/blog/2014/04/29/martijn-katan-bevooroordeeld-over-de-voordelen-van-cocosolie/

  2. Wat een onwijs goed artikel zeg! Erg informatief en leerzaam.

Laat een reactie achter op Sander Reactie annuleren