Een CHIA-ei maken: en dit is een GROTE FOUT als je chiazaad gebruikt

Wanneer je een plantaardige CAKE of BANANENBROOD wilt bakken ontkom je er bijna niet aan: CHIA EI. Maar er een GROTE FOUT die veel mensen maken als ze chiazaad gebruiken.

In deze video ontdek je:

 • WAT een chia-ei nu eigenlijk is.
 • HOE je een chia-ei maakt en hoe je ermee een ei vervangt als je een cake bakt.
 • Waarom chiazaad een SUPERFOOD is en wat het zo gezond maakt.
 • Welke vitamines en mineralen je met chiazaad binnenkrijgt.
 • Op welke wijze je de OMEGA VETZUREN daadwerkelijk kunt opnemen.
Bekijk deze video en ontdek hoe je een chia-ei maakt en wat de grote fout is als je chiazaad eet.

Chia-ei, wat is het en wat doe je er mee?
Chia wat? Chia ei. Ziet dat er uit als een ei dan? Nee. Eigenlijk heeft het vrij weinig te maken met een ei of de voedingswaarde van een ei.

De reden dat chia-ei een ei wordt genoemd is omdat je het in sommige recepten heel goed kunt vervangen voor een ei. Denk bijvoorbeeld aan een cake, pannenkoeken of burger. Daar kom ik zo op terug, maar nu eerst: waarom zou je chiazaad gebruiken? Waar is het goed voor?

De Maya’s wisten er van…
Chiazaadjes worden gewonnen uit de chia, een Mexicaanse muntplant. En er is uit archeologisch onderzoek gebleken dat die plant al 3500 jaar voor onze jaartelling werd gebruikt door de Maya’s en Azteken als voedsel en medicijn.

Hoge dosis omega 3-vetzuren
De reden dat chiazaad van vogelzaad een upgrade heeft gekregen tot superfood komt vanwege de hoge dosis omega 3-vetzuren die het bevat. Voor ongeveer 65%! Van omega 3-vetzuren heb je waarschijnlijk allang gehoord vanwege het ontstekingsremmende effect dat ze hebben. Ze helpen in het ondersteunen van het immuunsysteem. Ook kunnen ze helpen het risico op hart-en-vaatziekten te verlagen doordat het helpt om de cholesterol en bloeddruk te verlagen.

Even fijnmalen
Om een chia-ei te maken moet je de chiazaadjes weken in vocht. Wanneer je de chiazaadjes fijnmaalt, met bijvoorbeeld een koffiebonenmaler, blijkt het dat je veel meer van de EPA en ALA vetzuren opneemt.

Een studie gepubliceerd in 2012 (Nieman etal, 2012) dat keek naar het effect van chiazaden bij vrouwen met overgewicht liet zien dat hele chiazaadjes niet veel deed met de omega vetzuren in het bloed. Maar bij gemalen chiazaadjes schoot deze met 25% omhoog! Na het fijnmalen wil je de zaadjes weken zodat je lichaam ze gemakkelijker kan opnemen.

Maar dat is niet alles
Uiteraard heet het geen superfood als chiazaad niet nog veel meer goede voedingsstoffen bevat. Chiazaad bevat veel antioxidanten die het immuunsysteem versterken en een gezonde en soepele huid bevorderen. Maar ook aminozuren, vezels, enzymen, vitamines en mineralen zoals vitamine A, calcium, magnesium en zink.

Oké, genoeg over de voedingswaarde. We kunnen inmiddels concluderen dat chiazaadjes een waardevolle toevoeging zijn aan je voedingspatroon! Maar hoe gebruik je ze dan? Je kunt ze toevoegen aan je havermout, yoghurt of smoothie. Een chia-ei gebruik je als vervanger van ei in burgers, cake of pannenkoeken. Ik ga je een recepten laten zien die je gegarandeerd een chia-fan gaat maken!

Eén eetlepel voor één ei
Wanneer een recept vraagt om één ei gebruik dan één eetlepel chiazaad en ongeveer 3 eetlepels water of ander vocht. Laat minimaal 15 minuten opzwellen tot een pudding.


Benieuwd naar een recept om chiazaad op een heerlijke manier te verwerken in je gerechten? Bekijk dan dit recept.

Kende jij deze truc al? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Share:

7 comments

 1. Hoi Tessa,
  ik heb niet zo’n fancy apparaatje. Heb je andere ideeën hoe je de zaadjes kan fijnmalen?
  Voor het bakje van de staafmixer is het vermoedelijk te fijn…

 2. Hoi Tessa,
  Toch moet je goed uitkijken met malen van zaden! Ik maalde altijd lijnzaad in een klein vleesmolentje, speciaal daarvoor aangeschaft! Maar dat moet je eigenlijk elke keer als je het gebruikt uit elkaar halen en goed schoonmaken want voor je er erg in hebt komen er schimmels in! Nu weet ik niet of het met een koffiemolentje ook gebeurd, die wil ik alleen maar gebruiken om koffie mee te malen en ik vrees ook dat je die niet uit elkaar kunt halen om schoon te maken. Dus…. wel opgepast!!!
  Gezonde groetjes. Marjan

  1. @Marjan Kok.
   Bij de blokker is voor nog geen € 14 een koffie grinder te koop welke zeer goed maalt en heel eenvoudig is schoon te maken. Deksel en binnenstuk kan eventueel in de vaatwassen. Succes en met een gezonde groet, Ad van Oers

 3. Een goedkoop koffiemolen is volgens mij voldoende voor het malen. Dit doe ik al sinds jaren met lijnzaad en het is geen enkel probleem ontstaan. Met chiazaad heb ik het nog niet probeert, ook, omdat ik niet wist dat je deze beter ook gaat malen. Dit zal ik nu doen.

 4. Akkoord voor koude gerechten maar als je het maalt en de omega 3 vetzuren vrijkomen dan mag je het niet meer verhitten want dan wordt het ongezond, dat geldt ook voor bv. lijnzaad.

 5. Ik gebruik de nutribullet en doe de chia door mijn smoothie. Pitten en zaden worden zeer fijn gemalen.

Geef een antwoord