Dit is DE GOUDEN TIP voor een zuivere huid volgens de AYURVEDA

Alles geprobeerd maar nog steeds geen zuivere huid? Volgens de AYURVEDA is dit hét recept voor een ZUIVERE HUID.

In deze video ontdek je:

 • Wat kurkuma is en wat de wetenschap ons erover vertelt.
 • Waar kurkuma allemaal nog meer goed voor is, naast een zuivere huid.
 • Een DIY natuurlijk gezichtsmaker maken voor een zuivere huid.

Nadat bestseller auteur Tessa Moorman van The Green Happiness van een Ayurvedisch arts in Sri Lanka dit leerde over KURKUMA is dit ingrediënt niet meer weg te denken in haar keuken. Maar ook niet in de badkamer…

Kurkuma: alles wat je erover wilt weten
In het Ayurvedische retreatcentrum in Sri Lanka werd ik hier mee dood gegooid. Het kwam letterlijk uit al m’n poriën. In het eten, via lichaamspakkingen en massages, als drankje, pillen en zelfs als gezichtsmaskertje. Maar wat ik daar leerde in die drie weken… Nu is het niet meer weg te denken in mijn keuken!

Waar ik het over heb? Kurkuma!
Daar heb je ongetwijfeld al eerder over gehoord. Eén zoekactie op Pudmed (’s werelds grootste databank voor medische studies) levert meer dan 10.000 resultaten op voor Kurkuma. Wanneer je het in de keuken wel eens hebt gebruikt weet je waarschijnlijk ook dat het een geweldige gele kleur geeft. Die vervolgens ook niet meer van je handen (of t-shirt) af te wassen is.

Kurkuma wordt in India al duizenden jaren gebruikt. En door de Ayurvedische arts in Sri Lanka werd het rijkelijk aan me voorgeschreven. Goed voor een zuivere huid verzekerde ze me. Nou dan gebruik ik het wel!

Geelwortel
Verse kurkuma lijkt een beetje op gember, van die stronkjes. Het verschil zie je goed wanneer je deze opensnijdt, want kurkuma heeft een oranje-gele kleur. Het poeder vind je terug in kerrie kruidenmixen, maar ook gewoon los.

Vrije radicalen en vetbranding
Het bestanddeel curcumine is het voornaamste bioactieve ingrediënt in kurkuma wat het ‘wonder stofje’ is, een sterke antioxidant. Voeg er een snufje zwarte peper aan toe en we zien dat de curcumine nog veel beter wordt opgenomen in de bloedbaan. Ook is kurkuma vetoplosbaar dus verwerk het in gerechten waar je ook een paar nootjes, een lepeltje tahin, kokosolie of kokosmelk aan toevoegt.

Wat doet curcumine in je lichaam?
Eén van de wetenschappers die al jaren de heilzame werking van kurkuma onderzoekt zegt: “zodra curcumine een cel binnendringt verandert een cel die wild om zich heen slaat spontaan in een cel die zich heel gedisciplineerd en ordelijk gedraagt, zodat de signalen die er doorheen gaan weer in goede banen geleid kunnen worden”. In dit artikel vind je een opsomming van allerlei wetenschappelijke studies over de effecten van kurkuma. We zien bijvoorbeeld positieve effecten op beschadigde hersencellen, maar ook gaat het de oxidatieve stress en ontstekingen in de darmwand tegen (hart-en-vaatziekten) en ondersteunt het een goede spijsvertering door o.a. de ontstekingen in de darmwand te verminderen en te helpen bij de vertering van vetten. 

Meer dan alleen in curry
Je kunt kurkuma voor veel meer gebruiken dan alleen in curries. Voeg eens een lepel toe aan je pannenkoekenbeslag, haverlatte (maak een Golden Milk) of muffins.

En zoals mijn Ayurvedische arts vertelde in Sri Lanka is het dus geweldig voor een stralende zuivere huid. Ook als je het uitwendig gebruikt! Dus laten we dat meteen eens gaan testen.

Bekijk de video voor de gouden tip voor een zuivere huid volgens de Ayurveda.

DIY: Kurkuma gezichtsmasker

Ingrediënten:

 • 1 tl kurkuma
 • 1 tl appelcider azijn
 • 1.5 el honing
 • 1 tl kokosolie, vloeibaar

Bereiding:

 1. Meng alle ingrediënten in een kommetje.
 2. Was je gezicht en zorg dat je een oud t-shirt aan hebt (kurkuma kleurt geel!) Smeer het mengsel over je gezicht. Laat 10-15 minuten intrekken en spoel goed af.

Gebruik jij al kurkuma en wat is je favoriete gerecht om het in te gebruiken? Laat het ons weten in de comments!

Share:

1 comment

 1. Mijn favoriete recept is een soort chai latte. Ik koop verse kurkuma (2 soorten) die rasp ik en bewaar ik in lijnzaadolie. Verse gember, zwarte peper, beetje cayennepeper, water en kokosmelk. O ja en een beetje honing
  Doe een beker water in een pannetje doe hierbij een koffielepel kukrkuma, 2cm gember, wat zwarte peper en cayennepeper. Doe een deksel op de pan en kook dit voor 10-15 min. Haal van het vuur en doe er kokosmelk bij en dan de honing. Ik vind eucalyptus honing erg lekker in dit drankje. Goede start van de dag😊

Geef een antwoord