De voordelen van een darmendetox

Waarschijnlijk heb je wel eens van detoxen gehoord, een methode om je lichaam te reinigen van toxische stoffen, zoals schadelijke chemicaliën, gifstoffen en stofwisselingsafval. Sommige mensen staan wat cynisch tegenover detoxen, maar wie ooit een darmendetox heeft gedaan zal aangeven dat detoxen wel degelijk voordelen biedt voor de gezondheid.

Is detoxen wel nodig?

Detoxen lijkt misschien iets onnatuurlijks, maar het tegenovergestelde is het geval. Het lichaam reinigt zichzelf namelijk doorlopend, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen of dat je iets in de gaten hebt. Bij deze natuurlijke reiniging worden giftige stoffen door verschillende organen geneutraliseerd en/of verwijderd uit de weefsels en organen van het lichaam, om vervolgens te worden afgevoerd.

Als je bovenstaande leest zou je jezelf kunnen afvragen of detoxen dan wel nodig is, want je lichaam reinigt zichzelf toch al. Echter, door de grote hoeveelheid schadelijke stoffen die onder andere in onze voeding, cosmetica, schoonmaakmiddelen, medicijnen en het milieu zitten krijgt ons lichaam een overdaad aan schadelijke stoffen binnen. Daarnaast maakt ons eigen lichaam stofwisselingsafval aan dat gifstoffen bevat, ook wel endotoxines genoemd. Het natuurlijke reinigingsproces is niet berekend op deze enorme hoeveelheid schadelijke stoffen waaraan ons lichaam tegenwoordig wordt blootgesteld. Zodra je lichaam niet meer in staat is om de grote hoeveelheid schadelijke stoffen te verwerken zullen ze in de bloedbaan blijven zitten, waar ze schade kunnen veroorzaken. Vervolgens worden ze opgeslagen in onze organen en weefsels, en dan met name in de vetcellen, waar ze wel tientallen jaren kunnen blijven zitten. Dit opslaan in de vetcellen is een zelfbeschermingmechanisme van het lichaam, waarmee voorkomen wordt dat de giftige stoffen opnieuw in de bloedbaan terecht komen. De gifstoffen worden in de vetcellen bewaard totdat je lichaam de gelegenheid krijgt om ze alsnog af te breken. Maar omdat de vetcellen bij veel mensen niet of nauwelijks worden afgebroken kunnen de gifstoffen jarenlang in je lijf blijven. Afhankelijk van de soorten gifstoffen die in het lichaam zijn opgeslagen kunnen we vervolgens allerlei verschillende chronische en degeneratieve aandoeningen krijgen (o.a. Tuma, 2007[1]).

Het is dus van belang dat je jouw lijf af en toe helpt om deze gifstoffen af te voeren. Zelfs als je heel gezond leeft, alleen maar biologische onbewerkte producten eet en geen cosmetica, medicijnen of chemische schoonmaakmiddelen gebruikt is het onmogelijk om jezelf volledig te beschermen tegen het opslaan van giftige stoffen in je lichaam. Daarom is het voor iedereen nuttig om op gezette tijden het lichaam te detoxen, zodat je jouw gezondheid optimaal houdt.

Wat zijn de voordelen van detoxen?

Detoxen wordt al duizenden jaren gedaan en bestond zelfs al in de tijd van het oude Egypte. Er zijn verschillende technieken die worden gebruikt om te detoxificeren, zoals met behulp van klei, thee, kruidenpreparaten, oil pulling of groentesappen. Maar denk ook aan sauna’s, droog borstelen, massage, meditatie en beweging (o.a. Crinnion, 2007[2]). Al deze technieken zijn gericht op het ondersteunen en stimuleren van de natuurlijke detoxificerende functie van het lichaam. Ze stimuleren de bloedstroming, verhogen de vochtafvoer, en helpen de verschillende afvoerende kanalen van het lichaam te stimuleren.

Vrijwel alle natuurgeneeswijzen maken om die reden gebruik van een bepaalde manier van detoxen. Veel natuurgenezers gaan uit van de theorie dat het lichaam maar één ziekte kent, en die heet toxemie. De visie die zij aanhangen is dat het lichaam in staat is zichzelf via een natuurlijke genezingsproces te genezen van elke ziekte, mits het lichaam schoon is, geen giftige stoffen bevat, vrij is van afval en voldoende goede voeding krijgt. In tegenstelling tot natuurgenezers is de reguliere geneeskunde van mening dat detoxen geen voordelen biedt voor de gezondheid en dus overbodig en misschien zelfs gevaarlijk is. Toch zijn er steeds meer traditioneel geschoolde Westerse medici die inzien dat detoxen wel degelijk nuttig kan zijn in onze moderne vervuilde maatschappij, en dus onze gezondheid kan ondersteunen.

Waar detoxen reeds haar nut heeft bewezen is bij mensen die bezig zijn met gewicht verliezen. De Amerikaanse arts Mark Hyman schrijft in zijn boek “The UltraSimple Diet” dat overgewicht soms helemaal niets te maken heeft met hoeveel we eten en bewegen. Hij vertelt dat recente onderzoeken laten zien dat milieuvervuiling een belangrijke rol kan spelen bij gewichtstoename en het maar niet kunnen afvallen. Een gezond voedingspatroon in combinatie met een goed samengestelde detoxkuur kan daarom heel veel voordelen bieden als je wilt afvallen. Bovendien kan je levensverwachting worden verlengd met wel 20 tot 30% als je af en toe een periode detoxt. Onderzoeken hebben namelijk aangetoond dat cellen die een detoxperiode hebben ondergaan dezelfde eigenschappen hebben om zich aan te passen en te groeien als de cellen van jonge dieren, waarmee onomstotelijk wordt aangetoond dat je met vasten de celfunctie verjongt (Morgulis, 1923[3]).

Mensen die een detox hebben gedaan zeggen bovendien meestal dat ze er meer energie van krijgen, een stralende huid, minder last van spijsverteringsproblemen en een gezonder gewicht.

Hoe kun je detoxen?

De volgende organen zijn actief betrokken bij de natuurlijke detox in ons lichaam:

  • Lever: dit orgaan doet het meeste werk bij een detox; het haalt vervuilende stoffen uit de bloedbaan, identificeert ze en neutraliseert ze vervolgens zodat ze veilig kunnen worden verwijderd. Tijdens de detox worden de vetoplosbare giffen meer wateroplosbaar gemaakt zodat ze kunnen worden verwijderd door de darmen of de nieren. Wat overblijft zijn sterk reactieve giftige metabolieten die in de tweede stap door middel van antioxidanten in balans worden gebracht en geneutraliseerd. Vervolgens worden diverse eiwitmoleculen gebruikt om deze stoffen te binden zodat ze daarna veilig kunnen worden uitgescheiden via de darmen.
  • Darmen: veel giftige stoffen worden verwijderd via de darmen (ontlasting), dus een goed werkende stoelgang is een essentieel als je wilt detoxen.
  • Nieren: deze filteren en verwijderen veel giftige stoffen via de urine
  • Huid: door middel van transpiratie worden veel gifstoffen verwijderd.
  • Longen: via de ademhaling worden veel afvalstoffen uitgescheiden

Er zijn verschillende soorten detoxmethodes, waaronder een leverdetox, een darmendetox, een nierendetox en een algehele detox. Echter, aangezien de meeste toxische stoffen worden uitgescheiden via de darmen is een darmendetox verreweg de meest efficiënte methode om toxische stoffen uit het lichaam te verwijderen. Daarnaast zijn gezonde en schone darmen de basis van een goede gezondheid, omdat de opname van voedingsstoffen daar begint. Gezonde darmen zijn noodzakelijk voor een hormonale balans, een sterk immuunsysteem, een mooie huid, glanzend haar en ga zo maar door.

darmendetoxMet een darmendetox zorg je simpelweg dat jouw natuurlijke reiniging en dus gezondheid optimaal wordt ondersteund. Je kunt zelf een darmendetox doen door zeer vezelrijk te gaan eten, bijvoorbeeld door een periode lang alleen maar groene smoothies te drinken. Wil je echter maximaal resultaat behalen dan is het vaak beter om een reinigingskuur voor de darmen te gebruiken, zoals de darmenkuur van Blessed Herbs, bestaande uit een afvalstoffenabsorberende formule en een spijsverteringsstimulator die er samen voor zorgen dat je afvalstoffen veilig en snel worden afgevoerd. De darmendetox van Blessed Herbs is verkrijgbaar in de smaken gember en pepermunt en daarbij kun je kiezen voor een kuur van 8 dagen of 21 dagen, afhankelijk van je doelstellingen.

Referenties

[1] Tuma, Rabiya S. “Environmental chemicals—not just overeating—may cause obesity.” Journal of the National Cancer Institute 99.11 (2007): 835-835.
[2] Crinnion, Walter. “Components of practical clinical detox programs-sauna as a therapeutic tool.” Alternative therapies in health and medicine 13.2 (2007): S154.
[3] Sergius Morgulis, “Fasting and Undernutrition”. University of Nebraska, E.P. Dutton, New York 1923

Share:

3 comments

  1. Last van opcipaatie

Geef een antwoord