De voordelen van Coconut Aminos

Coconut aminos is een biologische marinadesaus die gemaakt is van kokosbloesemsap. Het is qua smaak vergelijkbaar met sojasaus of tamari, maar bevat geen soja en is geheel glutenvrij en daarmee een perfect alternatief. Bovendien zit het ook nog eens boordevol alle gezonde eigenschappen van kokos. Temeer omdat het kokosbloesemsap waar de saus van gemaakt wordt niet verhit wordt maar op een natuurlijke manier gerijpt is. Het is dus een ideale smaakmaker voor zowel vegetariërs, veganisten als rawfood enthousiasten. Lekker in zowel salade als warm eten.

Waarom kokos zo gezond is

Binnen de Ayurvedische geneeskunst staat kokos al eeuwenlang bekend om haar helende en geneeskrachtige potentie. De kokospalm staat in het oude Sanskriet bekend onder de naam “Kalpa Vriksha” wat “The tree that supplies all that is needed to live” betekent. En dat klopt. Kokos zit vol met vezels, eiwit en vet. Het vruchtwater is bijna zo puur als water en vol met kalium en magnesium. Het is een topper onder de superfoods. De lijst met gezonde eigenschappen van kokos is dan ook eindeloos. Laten we de belangrijkste hier noemen:

 1. Gezond vet. Kokos is een bron van gezonde verzadigde vetten. Het verzadigde vet van kokosolie bestaat voor tweederde uit middellange keten vetzuren (ook wel MCT’s genoemd, medium-chain triglycerides), en dat zijn nou net hele gezonde vetzuren. Ze zijn veel makkelijker te verteren dan de lange ketens van ander verzadigd vet. Bovendien vormen ze de bouwstenen voor een gezonde celstructuur en ondersteunen zowel de schildklier, het zenuwstelsel als de huid.
 2. Helpt om af te vallen.  Je lichaam gebruikt de vetzuren uit kokosolie bij voorkeur als energie in plaats van ze als vetreserve rond je heupen op te slaan. Kokosolie is namelijk ‘thermogeen’. Dat betekent dat het verbranding van vet stimuleert.
 3. Anti-schimmel en anti-bacterieel. Het grootste deel van de middellange keten vetzuren bestaaat uit laurinezuur. Laurinezuur heeft sterke anti-schimmel en anti-bacteriële eigenschappen. In feite zijn de vetzuren in kokosolie een natuurlijk antibioticum.  Ze doden onder andere streptococcus (verantwoordelijk voor keelinfecties), gaan voedselvergiftiging tegen evenals chlamydia en candida. Tegelijkertijd laat het de goede bacteriën in de darmen in leven, iets wat je van gewone antibiotica niet kunt zeggen.
 4. Goed voor de huid. Kokosproducten zijn bij uitstek geschikt voor het bestrijden van allerlei huidproblemen, waaronder eczeem, psoriasis en huidschimmels. Kokos herstelt het natuurlijke vetgehalte van de huid, zowel de diepere vetlagen als op cellulair niveau.
 5. Betere opname van omega vetten. Kokosproducten stimuleren de opname van essentiële vetzuren (omega 3, omega 6), andere vetzuren en fosfolipiden (choline, lecithine, etc.). Daarom is het aan te raden om kokosproducten in combinatie te gebruiken met producten die deze omega 3 en omega 6-vetzuren bevatten, zoals bijvoorbeeld vis, fytoplankton, AFA algen, chiazaad en hennepzaad.
 6. Minder bloedsuikerschommelingen. Kokos verbetert de opname van suikers in het bloed en vermindert bloedsuikerspiegelschommelingen, waardoor het ook helpt om trek te voorkomen tussen maaltijden in.

Wat is Coconut Aminos?coconut secret

Alle voordelen van kokos vindt je ook terug in de Coconut Aminos van Coconut Secret. Het kokosbloesemsap waar Coconut Aminos van gemaakt wordt komt namelijk van kokospalmen die speciaal gesorteerd zijn op het feit dat ze op vulkanische grond groeien. Vulkanische grond is de meest voedzame bodem ter wereld en door de grote hoeveelheid nutriënten die hierin aanwezig zijn zorgen voor een enorme toevoer aan voedingsstoffen aan de kokospalmen.

De rauwe marinadesaus wordt gemaakt van sap van de bloesem van de kokospalm. Van de bloesem van de kokospalm wordt vocht afgetapt dat van zichzelf al zoet smaakt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld ahornsiroop dat eerst verhit en ingedikt moet worden om zoet te worden. Het sap van de kokosbloesem heeft bovendien, ondanks de zoete smaak, een zeer lage glycemische index (van maar 35) en bevat 17 aminozuren. Daarnaast zit het boordevol met mineralen zoals kalium (goed voor je bloeddruk) en magnesium, vitamine C en B-vitaminen en heeft een haast neutrale PH waarde.

Het sap wordt vervolgens ongeveer 8-12 maanden op een natuurlijke manier gerijpt, zonder het te verhitten. Door de lange rijpingstijd vindt er een natuurlijke fermentatie plaats waardoor het sap probiotische bacterien bevat die enorm goed zijn voor je darmflora.

Coconut Aminos versus sojasaus

Soja saus wordt al meer dan 2500 jaar lang gebruikt om voedsel op smaak te brengen. De saus wordt verkregen uit miso, een gefermenteerde pasta van sojabonen. Door het fermentatieproces werden de ongezonde elementen uit soja geneutraliseerd en zo ontstond een heerlijke en gezonde smaakmaker. Tegenwoordig worden veel soja sauzen echter gemaakt door middel van chemische processen waarbij geen gebruik wordt gemaakt van fermentatie. Hierbij worden de schadelijke elementen uit soja dus niet verwijderd.

Coconut Aminos wordt gemaakt van kokosbloesemsap en is dan een perfect alternatief dat boordevol gezonde eigenschappen zit:

 • Gecertificeerd glutenvrij. De meeste soja-sauzen bevatten tarwe en daarmee gluten. Alleen tamari is puur gemaakt van sojabonen en zou daarmee glutenvrij moeten zijn. Echter, de kans bestaat dat de sojabonen toch ‘besmet’ zijn met gluten omdat soja vaak als wisselteelt verbouwd wordt met tarwe. Boeren gebruiken dan vaak ook dezelfde machines om te oogsten en te vervoeren.
 • GMO-vrij. In tegenstelling tot sojabonen worden de kokospalmen niet genetisch gemanipuleerd. Dit maakt Coconut Aminos geheel GMO vrij.
 • Geen fyto-oestrogenen. Kokosbloesemsap bevat geen fyto-oestrogenen, in tegenstelling tot sojabonen. Fyto oestrogenen zijn stoffen die voorkomen in planten en sterk lijken op lichaamseigen oestrogeen hormonen. Fyto-oestrogenen kunnen de hormoonbalans echter flink in de war schoppen. Voor mannen kan dit leiden tot een disbalans in testosteron, onvruchtbaarheid, een laag libido en een verhoogd risico op kanker. Voor vrouwen kan het leiden tot een oestrogeen dominantie en onvruchtbaarheid, menstruele problemen en kanker.
 • Geen fytinezuur. Coconut Aminos belemmert niet de opname van andere spoorelementen, mineralen of vitaminen doordat het geen fytinezuur bevat zoals soja. Soja bevat juist veel fytinezuur, wat de opname van mineralen zoals zink, calcium, koper, ijzer en magnesium verhindert. Ook heeft soja de eigenschap om de opname van jodium tegen te gaan, wat kan leiden tot een verminderde werking van de schildklier.
 • Minder zout. Daarnaast heeft Coconut Aminos een zeer laag natrium gehalte in vergelijking met soja saus en tamari.  73 % minder! Coconut Aminos bevat ‘Gran Molucas’ zeezout, wat op natuurlijke wijze in de zon gedroogd wordt. Dit zout wordt dus niet gebleekt of bewerkt en bevat al zijn natuurlijke smaak en voedingsstoffen.

Toepassing

Gebruik coconut aminos als smaakmaker in dressings, sauzen, bij wokgerechten en bij sushi. Het is een tikje zout en een tikje zoet, en heel vol, zacht en rijk van smaak. Omdat het rauw is is het juist ook geschikt om bij koude bereidingen te gebruiken om van alle voedingsstoffen te profiteren.

Gebruik dagelijks 1 eetlepel (15 ml) Coconut Aminos in je favoriete gerecht. Een flesje Coconut Aminos van Coconut Secret bevat 235 ml, dus je kunt er ruim 15 keer een gerecht mee op smaak brengen, afhankelijk van hoeveel je per keer gebruikt. 

Coconut Aminos wordt geheel handmatig geproduceerd, daarom kan de kleur en smaak per flesje enigszins verschillen. 

Coconut Aminos is wat ons betreft een echte aanrader! En bijna nergens te koop in Nederland, maar wel hier!

Share:

6 comments

 1. Ik wil graag weten hoeveel koolhydraten de saus bevat per 100 gram in verband met voedingsadviezen aan mensen met kanker.

  1. Aw&8ow#w230;ywu got so many sweet expressions from her! I bet her parents LOVE these. I can’t decide which is my favorite. The one with her tongue sticking out or the one where she is being shy and hiding behind the blankie. So cute!

 2. Hallo,
  De kokossaus. Ik zou graag willenweten , waarmee er smaak aan de saus is gemaakt. Zit er ook gistextract, gist, specerijen, vetsin, e621 oid in?

 3. Oh,
  Inmiddels wat doorgezocht op de links en lees dat het er niet in zit. Toch eens proberen. Misschien wel 3 smaken.

Geef een antwoord