De verborgen krachten van de acaibes (acaiberry)

Geleidelijk begint hij steeds meer bekendheid in Nederland en België te krijgen: de acaibes (Engels: acaiberry). Maar wat is het precies, en waarom is er zoveel over te doen?

Ten eerste wordt de acaibes al generaties lang gebruikt door de bewoners van Brazilië. Het is een kleine ronde bes, meestal zwartachtig paars, een beetje zoals een druif of blauwe bes, maar dan kleiner. Er zit een grote pit in met weinig pulp en bevat erg veel sap. Hij wordt gevonden in sommige palmbomen die wel 27 meter hoog kunnen worden en die in de Amazone groeien. Daar wordt de bes dan ook voornamelijk gekweekt en geoogst. In tegenstelling tot kersen en ander fruit groeit deze bes echter in trossen, zoals bananen. Elke boom kan drie tot acht trossen acaibessen opleveren.

Waarom is deze bes zo geweldig, en waarom is hij in Amerika zo bekend geworden onder alle verschillende diëten? De acaibes heeft het label antioxidant gekregen. Hij is rijk aan omegavetten, proteïne, elektrolyten, aminozuren en vitamine A, E en B1. De bes staat bekend om de voordelen voor je gezondheid: spijsvertering, slapeloosheid, huidproblemen en zelfs seksproblemen zijn erbij gebaat. Steeds meer mensen horen van deze fantastische bes en zijn voordelen en ontdekken nieuwe en opwindende manieren om hem te gebruiken in het dagelijks leven. Het simpelweg consumeren ervan heeft er bij veel mensen voor gezorgd dat ze zich energieker en gezonder voelen. Bovendien hebben onderzoekers met behulp van wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat de acaibes zelfs leukemiecellen kan vernietigen. Het is nog niet bewezen of de bes kanker geheel kan verslaan, maar het onderzoek is veelbelovend.

De acaibes is vanwege baanbrekend onderzoek wereldberoemd geworden, maar smaakt ook nog eens erg lekker. Hij is sinds zijn ontdekking in talloze gerechten gebruikt, en is dus op veel menu’s terug te vinden. Hij wordt gebruikt bovenop ijsjes, in smoothies, shakes en zelfs ontbijtrepen, maar ook in vlees- en visgerechten samen met andere voorgerechten. Wat de meeste mensen echter het meest verrast is dat de bes zelf niet meteen na het plukken gegeten moet worden. De bes wordt geoogst en verwerkt; de açai komt uit de pulp. Wat nog verrassender is, is het feit dat açaidrankjes en –sappen op het zuidelijk halfrond populairder worden dan melk. Dit komt voornamelijk omdat Zuid-Amerikanen weten dat de bes een gezond, voedzaam drankje oplevert dat hen energie en alertheid oplevert, de hele dag lang. Een van de belangrijkste voordelen van deze bes is dat er geen bekende of genoemde bijwerkingen zijn. De bes is nog steeds niet helemaal onderzocht en omdat het in de VS een vrij nieuw product is wordt hij nog steeds bekeken. Maar de meeste berichten laten weten dat de bes een veelbelovend product is.

Meer info over Acai?
Klik hier voor meer info over acai

Share:

1 comment

  1. Citaat: “Bovendien hebben onderzoekers met behulp van wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat de acaibes zelfs leukemiecellen kan vernietigen. Het is nog niet bewezen of de bes kanker geheel kan verslaan, maar het onderzoek is veelbelovend.

    Als ik me niet vergis is Leukemie allereerst een vorm van kanker, ookwel bloedkanker genaamd. Dus als de acaibes, door z’n hoge hoeveelheid antioxidanten, in staat is om deze vorm van kanker te bestrijden, dan lijkt het me dat dit ook het geval moet zijn bij andere vormen van kanker. Met name omdat antioxidanten een destructieve werking hebben op vrije radicalen en daarnaast een regenererend effect hebben op onze celstructuur. Kanker is een zeer ernstige vorm van celmutatie en dus moet volgens mijn persoonlijke logica dankzij de celmutatie bestrijdende eigenschappen van antioxidanten, deze i.i.g. in staat zijn kankervorming te bestrijden of toch op z’n minst af te remmen en tot een halt te roepen.

Geef een antwoord